A reformkonyha kedvelői, az egészségtudatosság hívei számára ismert lehet a szentjánoskenyérfa termése a karob. Őrölve a kakaókra emlékeztet, - több tanulmány szerint - jóval egészségesebb. Gyermekek, sőt a kutyák is bátran csemegézetnek belőle.

karob csokoládé pótló

A Szentjánoskenyérfa eredete

A történetírók szerint nevét Keresztelő Szent Jánosról kapta, aki a fa terméséből evett a sivatagban. A Szentjánoskenyérfa termését a szegények étkének is tekintették, talán a Bibliából a legismertebb a tékozló fiúnak a története, akinek az apai örökség eltékozolása után, - nem volt más választása - a disznóknak takarmányként adott szentjánoskenyérrel kellett beérnie.

Vándorútját az ősi kereskedő utakon kezdte, majd egyre nagyobb területeken vadult el. Elsősorban a meleg, párás helyek kedvelője, szárazságtűrő, igazi túlélő. A kétlaki növény vadon növő fái a Földközi-tenger keleti régióiban Kis-Ázsiában és Szíriában megtalálhatóak. Algírban, Szicíliában, Görögországban is találkozhatunk az óriás fával.

A hüvelyesek rendjébe, pillangósvirágúak családjába tartozó Szentjánoskenyérfa tekintélyt parancsoló látványt nyújt, a honos fa a 20 méter magasságot is elérheti, ültetvényeken a 3 métert. Lombozata sűrű, sötétzöld levelei szárnyasak kettő-öt levélpárból állnak, ősszel nyílnak a virágai. A fa nagyon lassan növekszik, 15 évesen lehet a termését szüretelni, viszont legalább egy évszázadon át termőképes. A termés érésére egy évet kell várni, színe előszőr zöld, majd sötétbarna lesz, azt tartják, akkor érett mikor a földre esik.

karob csokoládé pótló

Szegények eledeléből, a reformkonyha közkedveltje lett

Ahogy említettük a szegények kenyerének is nevezhetjük, hiszen az ínséges időben sokaknak a szentjánoskenyérfa termése a karob volt az egyetlen táplálék, a nedvét, pedig ízesítésre használták. Napjainkban a reformkonyha kedvelői a kakaó és a csokoládé helyett fogyasztják. Íze a kakaónál édesebb, így édesíteni sem szükséges.

Miért egészséges?

Az egész termés felhasználható, héjának őrleményéből kávépótló készítményeket, erjesztett italokat állítanak elő, a magjából nyerik az E410 néven ismert a tejtermékek és a péksütemények stabilizátorát.

Az őrlemény 100 százalék tisztaságú, hiszen semmiféle adalékanyagot nem tesznek hozzá, így kerül forgalomba. Több tanulmányt is olvastunk a karobbról az alkotóelemeivel kapcsolatos értékeknél apróbb különbségeket találtunk, így csak az arányokat tesszük közzé.

A zsírtartalma nagyon alacsony, jelentős a telítetlen zsírsavak aránya. Sok fehérjét tartalmaz, viszonylag magas a cukortartalma, amit az édeskés ízén is érezni, ezért is nem szükséges az ízesítése. Glükóz, fruktóz, maltóz, szacharóz van benne, viszont nem tartalmaz glutént és laktózt sem. Ásványi anyagok közül értékes kalcium forrás, alacsony a foszfor tartalma, van benne kálium, nátrium, vas, kén, jelentős a pektin tartalma, és antioxidánsokban is gazdag.

Kiknek ajánlható?

karob csokoládé pótló

  • allergiában, asztmában szenvedőknek, az alacsonyabb fehérje tartalma miatt
  • glutén érzékenyeknek, mert gluténmentes
  •  cukorbetegeknek, mert nem emeli hirtelen a vércukorszintet
  • fogyókúrázóknak, ha természetes édes ízt kívánnak
  • reflux betegségben szenvedőknek, magja pektin tartalma miatt
  • emésztésre, hiszen sok benne a rost
  • hasmenésben szenvedőknek, magas tannin tartalma miatt

Mit lehet készíteni belőle?

Bármilyen süteményt, aminek az alapanyaga a kakaó, bátran helyettesíthető. Forró csokit, reggeli italt, csokoládét.

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="75dcf4b7-920b-4edc-8fa9-e4ca8e961456" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P