Kezdődik a zöldségek vetésének, ültetésének szezonja. Mi legelőször a fokhagymával kezdtük, reméljük, hasznos információt tudunk nyújtani.
A fokhagyma a magyar konyha gyakran és szívesen használt fűszere. Leginkább ételek ízesítéséhez használjuk, de élettani hatásai is kivallóak. Felettébb pikáns növény és dominál is az ételekben.
Honnan származik?
A szakirodalom szerint története több mint 4000 ezer évre tekint vissza. Vadon termő fajtájából Ázsiában jelenleg is fellelhető. Hazánkban sokak szerint Makón és környékén termesztik a legjobb és ízletes fajtát.
Fajtái?
Tavaszi és őszi, mindkét évszakban ki lehet ültetni a kertekbe. Az eltarthatósága az őszinek jobb.
Hogyan ültessük?
Kiskertekben is bátran próbálkozhatunk az ültetésével. Amennyiben nincs kellő ismeretünk a föld minőségéről, kevesebbel kezdjük a termelését. Egy fej fokhagyma fajtájától függően 5-9 gerezdből áll. 1 kg növény körülbelül 30 hagyma, ezt beszorozzuk a gerezdek számával, és, ha szerencsénk van, annyi kiló fokhagymát szüretelhetünk. Még, ha a fele is sikerül, akkor is több ezer forintot takaríthatunk meg, nem is beszélve, a hazairól tudjuk, mivel permeteztük, hogyan gondoztuk. Vegyszereket ebben az esetben használunk. A fokhagymát ültetés előtt gerezdekre szedjük, a héját rajta kell hagyni. Sokan a középső gerezdet nem ültetik el. A gyökeres része kerül a földbe, ami a képen bal oldalt található.
Őszi szántás esetén, vagy, ha a talajtakaró (mulcs) miatt porhanyós a talaj, elegendő ásóvillával átmozgatni a tavaszi vetés előtt. A sortávolságot az is meghatározza, hogy a sorok közé szeretnénk e más növényt ültetni. Mi 40 cm-t hagytunk, oda kerülnek a paprikák, aminek kiváló védőnövénye. Ellenkező esetben a 20 cm is elegendő. Sorokat húzunk, kapával, vagy sorolóval helyet készítünk a növénynek. 5--8 cm tőtávolságra 3-6 cm mélyre duggatjuk, ez nagyban függ a föld kötöttségétől. Gereblyével betakarjuk, és döngöljük. Hidegtűrő növény, tavaszi vetésnél hidegben ültessük. Sokan a földbe duggatása előtt hűtőszekrényben tárolják. Érdemes figyelembe venni a szeszélyes időjárást is, a fagyveszélyt, ebben az esetben a fagy elmúltáig takarjuk.
Élettani hatásai is vannak?
A szív és keringési rendszerre, hatása áldásos, az ereket tisztítja, a várnyomást csökkenti. Mielőtt azonban valaki nagy mennyiségben fogyasztja, érdemes szakirodalomban tájékozódni.
Ápolásáról, gondozásáról ismeretek a későbbiekben a blogban elérhetők lesznek.
Kiváló ételek készíthetőek belőle. Figyelembe ajánljuk a www.receptekhumorban található két receptet a Lecsóban sült csirkecombok fokhagymás galuskával tálalva és a Vörös boros szószban főtt csirkemellet fokhagymás, petrezselymes burgonyával.
Étvágygerjesztőnek mellékeljük a képeket.
K&P
Utolsó kommentek