Trópusi növényként, hazánkban elsősorban üvegházakban termesztik. Zöldségeseknél, boltokban egész évben beszerezhető a gyömbér gyökere. Porként, olajként, teát fogyasztva is számottevő hatása ismert. Megmutatjuk milyen esetekben és hogyan alkalmazzuk, az édeskés illatú karakteres ízű növényt.

Gyömbér történelem

A történetírók szerint már Kr. előtt több századdal fűszer - és gyógynövényként is használták. Dél- Kelet Ázsiában, Indiában és Kínában 3000 éve termesztik a trópusi növényt. Népszerűségét bizonyítja, hogy az első Kínai fűszerkönyvben is szerepel. A kínai orvosi könyvbe is bekerült, de érdekes módon mindkét esetben csak a szárítottat említették meg. Jóval később Kr. után 500 évvel írnak a növényről.

A tibetiek elsősorban, az élet megújítójának tartják és tartották a mai napig nagy becsben és elsősorban a sejtmegújító hatása miatt használják. Jelenleg is számottevő elixíreket, illóolajokat készítenek a gyömbérből.

Az indiai gasztronómia egyik alapfűszere, emellett az ételek tartósítására is használták. Istentől való félelmük miatt a vallásos ünnepek alkalmával étkezés előtt fogyasztották, mert az édeskés lehelettel nem sértették meg az isteneiket.

A XII-XII. század fordulóján készült Pray kódexben összesen 27 gyógynövényt említ, köztük a gyömbért is.

Egy kis botanika

Az egyszikű évelő növény a gyömbérfélék családjába tartozik, alsóleveleik hosszúnyelűek, tagoltak és szárnyaltak, három levélből állnak a felsők, virágai 8-15 mm hosszúak. A népi gyógyászat és a gasztronómia az ujjasan elágazó 8-15 centiméter hosszú, átlagosan 2 centiméter vastag gyökerét használja.

A trópusi Ázsia esőerdőiben őshonos. elsősorban a nedves réteket kedveli, Ázsián kívül Észak- Amerikában, Európában is elterjedt.

Milyen anyagokat tartalmaz?

Karakteres, sajátos kissé kesernyés, csípős ízét a gyömbér gyökértörzse adja, ízét a gingerol tartalma, aromáját az illóolaja adja. Hatóanyagtartalma közvetlenül a héj alatt a legmagasabb.

A-, B-, E-, C-, vitaminokban gazdag, többek között cinket, foszfort, kalciumot, káliumot, vasat tartalmaz.

Mennyit ehetünk belőle?

A kutatások szerint felnőttek naponta maximum 4 grammnyi mennyiséget fogyaszthatnak a gyömbérgyökérből. Gyermekek 2 év alatt semmilyen formában nem kaphatnak, várandósok, és két év feletti gyermekek maximum 1 grammnyit ehetnek.

Elsősorban fűszernövény, de a népi gyógyászat számos betegség kialakulásánál használja

Miben segít?

Emésztőrendszerre gyakorolt hatása

A gyomor- és bélrendszerre jótékony hatással bír, a hasi görcsöket hatékonyan oldja, és szélhajtó tulajdonságai miatt a puffadást jelentősen csökkenti. Enyhe emésztési zavarok esetén, ami puffadással, gyomorrontással, enyhe hányingerrel jár érdemes a gyömbért kipróbálni. Elsősorban étvágynövelő, és emésztést serkentő hatása miatt közkedvelt a növény.

Gyulladáscsökkentő hatása

A benne lévő cseranyagok miatt gyömbérteával, vagy gyömbért tartalmazó szájöblítővel érdemes gargalizálni száj, vagy garatgyulladás esetén. Gyulladáscsökkentő hatása miatt az enyhe megfázással járó tüneteket: köhögés, orrfolyás csökkenti.

Koncentrációt növelő

A központi idegrendszerre nem gyakorol hatást, ezért e tekintetben mellékhatásai nem ismertek. Állandó koncentrációt igénylő munkavégzőknek ajánlott, mert a koncentrációt elősegíti.

Potencianövelő

A nem megfelelő vérkeringés impotenciát okozhat, mert a sérült erek vérrel nem tudnak megtelni, a gyömbér a keringést jelentős mértékben serkenti, mindezt a gingerol nevű vegyület okozza.

Hogyan, és milyen formában alkalmazhatjuk?

Tea

Emésztési problémáknál, megfázáskor forraljunk fel fél liter vizet, tegyünk bele körülbelül 2 dkg reszelt gyömbért, negyed óra múlva szűrjük és langyosan fogyasszuk.

Külsőleg alkalmazva olajok

Az említett gyulladáscsökkentő hatása miatt ízületi gyulladásra, kisebb zúzódáskor 10 ml semleges olajba tegyünk a gyömbérolajból pár cseppet és kenjük be e kezelt bőrfelületet.

Aromaterápiában

Meghűlésnél, fejfájásnál 4 csepp gyömbérolajat, keverjünk össze 1 csepp fahéjolajjal, párologtatva használjuk.

Inhalálva pár csepp olajat zsebkendőre csepegtetve, csökkenti a megfázással járó tüneteket.

Mire figyeljünk?

Az Amerikai Élelmiszer-ellenőrzési Hivatal az FDA az általánosan biztonságos növények közé sorolja, de a fogyasztásánál oda kell figyelni az elfogyasztható mennyiségre és az esetleges mellékhatásokra. Bizonyos betegségek esetén érdemes elővigyázatosnak lenni, az alábbiak esetén érdemes más gyógy-, vagy fűszernövényt kipróbálni.

Óvatosan a fogyasztásával

Epekő fennállásakor nem érdemes kockáztatni, mert a gyömbér fokozza az epe termelését és az összehúzódások számát így nagy mennyiségben alkalmazva bejuthat az epe csatornába.

Cukorbetegségnél

Keményítő és cukortartalma miatt fogyasztása előtt mindenképp konzultálni kell az orvossal.

A véralvadást gátolja, ezért, aki vérhígítót szed, kerülje a gyömbér fogyasztását.

Íme a teszt

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="3ebd06f2-d992-4bf8-a5e1-f8b94d018520" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket, fűászernövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P