Elsősorban a hamburger került szóba, de boltba nem volt szándékunk menni. Összedugtuk a fejünket, hogyan lehetne valami hasonlót itthon elkészíteni. Házi készítésű zsemle és csirkehúsból készült húsgombóc mellett döntöttünk.  Jól hangzik? Vágjatok bele!

Pár alkalommal Kriszta itthon sütött már kenyeret, búza és teljeskiőrlésű lisztből egyaránt  jól sikerült össze sem lehet hasonlítani- tisztelet a kivételnek-a boltban kaphatóhoz. Laktatóbb, kiadósabb, és mindent összevetve az alapanyagok árától a villany, vagy gázszámlákig, sokkal kevesebből kijön. De időigényes, nem? Sok vele a macera? Nem. Ezért is döntöttünk saját készítésű zsemle mellett, amibe húsgombócokat gyúrtunk, általunk megtermelt zöldségek kerültek. Sajt is, de tehén híján az bolti lett.

A zsemle hozzávalói

  • 50 dkg búzaliszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 tk kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 320 ml víz
  • 1 ek olvasztott vaj, vagy margarin

Elkészítése

A lisztet egy tálba beletesszük, a közepén egy mélyedést készítünk, belerakjuk a kristálycukrot, az élesztőt és a sót, a vizet ráöntjük, összekeverjük és alaposan összegyúrjuk.

Az összeállt tésztánkhoz rácsorgatjuk az olvasztott vajat, összegyúrjuk, egy tálba ruhával lefedjük és egy órán át meleg helyen kelesztjük.

A kelt tésztánkat liszttel behintett deszkán átgyúrjuk, 6 db bucit formázunk, és a sütőpapíron bélelt tepsiben 15 percig kelesztjük, utána előmelegített sütőbe 200 fokon 30 percig sütjük.

Amíg a zsemlék elkészülnek, jöhetnek a többi alapanyagok elkészítése. Kezdjük a húsgombóccal.

A húspogácsa hozzávalói

  • 50 dkg csirkemell
  • 5 ek zsemlemorzsa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • 1 ek összevágott petrezselyem, szárítottból is jó
  • ízlés szerint só bors

Feltétnek

  • sajt
  • paradicsomszósz
  • friss zöldségek
  • vöröshagyma

Elkészítése

A ledarált csirkemellhez hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, lereszelt fokhagymát, és a petrezselymet, tojást, zsemlemorzsát.

Összegyúrjuk, lapos kis pogácsákat formázunk.

 Közepes lángon, felforrósított serpenyőben oldalanként kb 5 percig sütjük.

A zsemlék,ha túl laposnak tűnnek, nem kell, megijedni sütés közben méretesek lesznek, és nem hasonlítható a boltihoz. Összesen 6 darab készíthető a megadott alapanyagokból.

Félbevágjuk őket, alulra beletesszük a húspogácsát vékonyra szeletelt sajtot, paradicsomszósszal meglocsoljuk. Mi a termelt zöldségeinkkel és vöröshagymával felturbóztuk.

Pénztárcakímélő, variálható, nem is beszélve az ízéről. Nem macerás, ahogyan gondoltuk.

K&P