Ki ne szeretné, hogy szép, ápolt, csillogó legyen a hajkoronája.  Főként a nők használják titkos fegyverként. Mi miatt hullik a hajunk, hány szálig egészséges? Milyen gyógynövényeket alkalmazzunk, és hogyan? Érdemes velünk tartani.

haj gyógynövény

Hajunk édesanyánk hasában, magzati korunkban növekedésnek indul, ami az évek során dúsul, majd hullani kezd. Kinek jutott volna eszébe megszámolni hány hajszálunk van?  Átlagosan 100.000-150.000 körül van, a sötétebb hajúaknak kevesebb körülbelül 100.000, de vastagabb a szál, ezért jóval többnek tűnik. Ezzel szemben a világosabb hajkoronát viselők többel, 140.000 hajszállal büszkélkedhetnek, a lista végén a vörösek ” kullognak” 80.000-el. Hihetetlen szám 5 millió-, igen nem elírás- ennyi szőrtúsző van a bőrünkben, de nem az összes, csupán 10 százalék látszódik. Jogosan vetődik fel a kérdés, akkor mi történik a 90 százalékkal? Nem mindegyik tüszőből nő szőr vagy haj, ez a szám az egész testünkre vonatkozik, Szerencsénkre a fejbőrünk hajhagymái sokkal aktívabban és gyorsabban nőnek, mint a testünk más tájékén található szőrzetünk.

A hajszálunk igen rövid életű, csupán hét esztendő, természetesen nem hullik ki rögtön, hanem 3-4 hónapig a fejünkön van, folyamatosan elhal, így helyet csinál az új hajszálnak, a nőknél 4-6 évig, míg a férfiaknál 2-4 év alatt fejlődik ki. Amíg el nem éri a hét évet, évente körülbelül-az egyéni adottságaink függvényében-15 centi növekedéssel számolhatunk.

Hajunk csupán 3 százalékban tartalmaz vizet, a fennmaradó 97 százalékot a keratin nevű fehérje adja. A keratin szálacskák szabályos elrendeződésének, szervetődésének köszönhetjük-főként hosszú hajúaknál fontos-a teherbíró képességét. A fehérjék közötti kocsonyás állományban vannak a melaninok, amik meghatározzák hogy, szőke, barna, fekete, vörös a hajunk.

Egészségesen is hullik a hajunk?

haj gyógynövény

Ahogy fentebb említettük szakaszosan hullik és nő, azaz senkinek nem kell megijednie, ha pár szállal kevesebb lesz, hiszen ez a frissülés kiváltója is. A fodrászok, bőrgyógyászok szerint a természetes napi szintű hajszál hullása nem haladhatja meg az 50-80 szálat. Életünk különböző szakaszaiban, ez a szám nőhet. A születést követő két hónap körül következik be egy természetes nagy mértékű hajhullás, ami fiziológiás, így a szülőknek sincs oka aggodalomra. A serdülőkor küszöbét átlépő fiúk rémálma a tesztoszteron, ami nemcsak a férfi nemi jellegért felelős, gyakran jelentős hajhullást eredményezhet. Szülést követő két hónap után nagyon sok hölgy panaszkodik a jelentős hajveszteség miatt, ami körülbelül a gyermek két hónapos korában következik be. A hormonális változások miatt várandóság alatt a hajszálak növekedése megáll, majd szülés után nagy mennyiségben hullik a haj, ami körülbelül 6 hónapig tart. A kor előrehaladtával, elsősorban férfiaknál egyre nagyobb mértékű a hajveszteség.

Mit tehetünk az egészséges haj érdekében?

Zsíros haj ellen, és hajhullás megelőzésére.

haj gyógynövény

A csalángyökeret 2-3 percig főzzük, ezzel leforrázunk, egy evőkanálnyi szárítottat, és ugyanennyi diólevelet. Hajmosás után ezzel kell a hajat az utolsó öblítéskor használni. A dió a festékanyaga miatt sötét hajúaknak ajánlott, a szőkék, világosbarnák kamillát használjanak.

Korpás hajra.

haj gyógynövény

Fehér árvacsalán és mezei zsurló teával öblítjük le a hajat.

Mitől hullik nagy mennyiségben a hajam? Beteg vagyok?

haj gyógynövény

A diffúz hajhullás alatt azt értjük, mikor az egész fejbőrre kiterjed, általában mindenhol ugyanannyi mennyiségű a hajveszteség. Betegségek állhatnak a háttérben, a szervezet jelez a működése helytelen.

  • tumoros betegségek sugár, vagy kemoterápiás kezelések
  • fogamzásgátlók
  • alultápláltság, vashiány
  • krónikus betegségek
  • belső elválasztású mirigyek helytelen működése

A pajzsmirigy működésére a közönséges galaj, míg, a szurokfű az agyalapi mirigyre gyakorol hatást. Napi egy csészével javasolt a fogyasztása.

Vashiány esetén a csalántea fogyasztása lehet hatásos.

Foltos, vagy körkörös hajhullásnál immunrendszer gyengesége állhat a háttérben, erről a következő linken olvashatsz bővebben. https://gasztrokertben.reblog.hu/az-immunrendszert-vedo-gyogynovenyek

Androgenetikus ok a leggyakoribb tényező és a férfiak érintettsége a gyakoribb, ami a fejtetőn jelentkezik, vagy a homlok „magasodik”. Ennél a típusnál hormonális lehet az ok, amelynek következtében a haj minősége romlik, nagymértékű a hajveszteség. Férfiaknál sajnos a hajveszteség szinte kivédhetetlen, de nőknél-jóval ritkábban-, de előfordul. Sötétebb hajú hölgyeknek, a világos hajúakhoz képest több a férfihormonja. Ebben az esetben túl sok a szervezet inzulin szintje, ami a női hormonra kedvezőtlen hatással van.

A hormonok mennyiségét csökkenti a napi egy csészével elfogyasztott fodormenta.

Természetesen a gyógynövények segíthetnek a hajhullás csökkentésében, a megelőzésben, azonban, ha a hajhullás jelentős, és több napon keresztül jelentkezik, érdemes azonnal orvoshoz fordulni.

Kétnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P