A zsírok egészséges mértékben lévő jelenléte feltétele az egészséges szervezetnek. Ez igaz a koleszterinre is? Igen szüksége van a testünknek, aminek hallatán sokan felkiáltanak. „Úristen, mit tegyek, ha magas?” Ebben az esetben is az egyensúly fenntartására kell törekedni, hogy a laborvizsgálatnál, ne kelljen sápadtan várakoznunk az eredményre.

Ellenség a koleszterin?

A zsírok hallatán rossz érzésünk támad, egyenértékűnek vesszük az elhízással, különféle betegség kialakulásával. Kíváncsiak voltunk, mi is az a koleszterin? Mitől nőhet a koleszterinszintünk? Milyen gyógynövények segíthetnek? Mikor a témát boncolgattuk kezdett a kép letisztulni.

A zsírok egymásban jól oldódó vegyületek, az összetett gliceridek, a valódi zsírok és a glicerin nélküli lipidek, ahová sorolhatóak a koleszterinek is.

Még mielőtt közellenségként tekintenénk a vérzsírra, nem árt tudni, hogy ez a vérben található zsírfajta hozzájárul testünk életfunkcióinak fenntartásában. Fontos a szerepe a sejtfalak, és sejmembránok felépítésében, több molekulánk alkotórésze, nem utolsósorban a hormonok egy része is ebből készül. Egyik méregtelenítő szervünk a májunk termeli 80 százalékát, 20 százalékban táplálékkal juttatjuk be szervezetbe, tojásban, húsokban, tejtermékben nagyobb mértékben van jelen. A különféle egészségmegőrző, prevenciós tájékoztatások jóvoltából, egyre többen tudják, megkülönböztetjük a jó és a rossz koleszterint. Amennyiben túl sok a koleszterin a szervezetünkben a számunkra káros LDL beépül az artériák falába, így a már-már a népbetegségnek számító érelmeszesedés egyik felelősévé válik. Ezzel szemben a HDL-nevezhetjük az LDL ellenségének, testünk megóvójának is, fel tudja venni a koleszterint és eljuttatni a májhoz. Ideális esetben a HDL szintje 1 mmol/liter körül van, az LDL-é 2,6 alatt, az összkoleszterinszint pedig 5 alatt. 

Kik lehetnek a veszélyeztetettek?

  • dohányosok
  • túlsúllyal küszködők
  • mozgásszegény életmódot folytatók
  • cukorbetegségben szenvedők
  • vesbetegek
  • akiknek a pajzsmirigyük alulműködik
  • rendszeres alkoholfogyasztók
  • helytelenül étkezők

Mi lehet a következménye a magas koleszterinszintnek?

  • érelmeszesedés
  • stroke
  • szívkoszorúér betegségek
  • tüdőembólia

Milyen gyógynövényeket ajánlanak a szakemberek?

Tyúkhúr.

Csibehúrnak, tikhúrnak, túyúkbegynek is nevezik, elnevezése utal az egyik baromfinak kedvenc eledelére. A szárnyas ösztönből is szeretheti a magas C-vitaminban, magnéziumban, foszforban kvarcban, gazdag növényt. A rendezett kertek hívei bosszankodnak a szinte kiirthatatlan tyúkhúr miatt, ami igen életerős, magjai 25 évig is megőrzik csírázóképességüket. Sajnos kevesen tudják, hogy a szegfűfélék családjába tartozó, egyéves, vagy áttelelő, lágyszárú növény, milyen jótékony hatással rendelkezik. Ezt is bizonyítja védett növényként természetvédelmi értéke, ami 10.000.-Ft. Természetesen otthon semmi akadálya a termesztésének. A 10-15 centiméterre is megnövő növényt májustól júliusig virágzáskor gyűjtjük a föld feletti részét. Közismert zsíroldó hatása, epe-és veseműködést, elősegítő a teája. Azon kevés gyógynövények egyike, ami a vérben lévő koleszterinszint csökkenését okozza.

Leforrázunk 2.5 dl vízzel egy csapott evőkanálnyi szárított növényt, negyed óráig állni hagyunk, szűrés után langyosan étkezés előtt napi egy alkalommal fogyasztunk.

A tyúkhúrhajtáson kívül a májfunkciót szabályozó cickafarkfű hajtás, a rugalmas érfalért is felelős galagonya virágzó ágvég és a vértisztító, vérzsír csökkentő hatásairól is ismert ösztörűs veronika hajtást is érdemes teaként fogyasztani. Ebben az esetben a 4 gyógynövény száraz drogjából 3 g mennyiséget leforrázunk 2.5 dl vízzel, 15 percig állni hagyjuk és langyosan étkezés előtt kúraszerűen megisszuk. Szoptatás és terhesség alatt, illetve 12 év alatt nem ajánlott.

Kétnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P