Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyógynövény kvíz. Melyik a kakukktojás?​​​​​​​

Az alábbi kvízjátékunkban 20 különálló képen egy-egy betegséget neveztünk meg. A képek alatt három feltüntetett gyógy- és fűszernövények közül egy a kakukktojás, ami a helyes válasz. Az a növény nem alkalmas az adott betegség kezelésére, megelőzésére a másik kettővel szemben. Nem biztos, hogy a képeken látható gyógynövény a helyes megoldás.

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="cdf5cede-e1c4-4f77-a72b-9b17d63821f6" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

 

0 Tovább

„Női bajokra”is ható gyógynövények bemutatása, használata. Kvízzel.

A köznyelvben „női bajoknak” is nevezett és más egészségügyi problémára több gyógynövény használata is segíthet. Megmutatjuk, utána tesztelheted tudásod.

női bajok gyógynövények kvíz

Palástfű

A képen is látszódik, hogy harmatos cseppek jelennek meg rajta, amit a növény bocsát ki, az alkimisták szent víznek tartották és rendszeresen gyűjtötték. A „nő bajokra” gyakorolt hatását Johann  Künzle a svájci orvos fedezte fel, aki fehérfolyás ellen, méhgörcsökre, és szülést követően fennálló problémákra ajánlotta betegeinek.

női bajok gyógynövények kvíz

Hol találjuk meg?

A palástfűfajok honosak Európában, Ázsiában, Észak-Amerikában. Hazánkban leginkább a hegyi réteken, különösen a Bükki-hegységben fordul elő nagyobb mennyiségben, de a Mátrában is megtalálható.

Hogyan néz ki?

Nagyon könnyen megkülönböztethető a többi növénytől, mert viszonylag alacsony, de erőteljes száron hét kilenc karéjú levele van. A rózsafélék családjába tartozó évelő növény levele, szára, levélnyele szőrözött. Májustól-szeptemberig hozza apró sárgászöld virágait, akkor történik meg a gyűjtése is. Gyógyhatása miatt kiskertekben is érdemes termeszteni, gyűjteni viszont Magyarországon tilos az összes fajtája védett, természetvédelmi értékük 5-10000 Ft.

Melyek a hatóanyagai?

Tanintartalma miatt összehúzó hatású, gyorsítja a hegesedést, a vérzéseket csillapítja. Flavonoid tartalma miatt biztosítja a jó vérkeringést. Foszfort, kalciumot, magnéziumot C vitaminta is tartalmaznak a levelei.

Miben segít?

  • a pubertás beköszönte előtti időszakban cickafarkkal együtt fogyasztva kedvező hatást gyakorol a lányok szervezetére
  • alhasi panaszoknál
  • klimaxos rosszulléteknél
  • menstruációs zavarok előfordulása esetén
  • koraszülésre hajlamos nőknél
  • méhszalagok megerősítésében
  • méhelőesésnél
  • szülés utáni alhasi petyhüdtségnél

Tea készítése.

Egy púpozott evőkanál drogot leforrázunk 1 liter vízzel, 15 percig állni hagyjuk, műanyagszűrővel leszűrjük és kortyolgatva fogyasztjuk.

Fürdő elkészítése.

10 liter hideg vízbe teszünk, 20 dkg drogot egy éjszakára beáztatjuk, fürdés előtt felmelegítve öntjük a fürdővízbe.

Ellenjavallat.

Napi kettő csészénél többet ne igyunk belőle, mert károsíthatja a májat.

Pásztortáska

női bajok gyógynövények kvíz

Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus görög orvosa felfedezte a vérzéscsillapításra kiválóan helyt álló pásztortáskát. Háborúkban a sebek ápolására, belső vérzések csillapítására gyógyszerek híján, valódi kincsnek számított. Az erőteljes hatása ellenére az I. világháborúig nem használták, abban a szörnyű időszakban a rengeteg vérző sebek gyógyításánál nélkülözhetetlen volt. Jelenleg Kínában a növényt, ehető magjai, leveleit, gyökereit étkezési célra is termesztik.

Gezemicének, istentáskájának, libazsázsának, pásztortarsolynak, véráltatófűnek is nevezik az egész világon elterjedt szinte gyógynövényt.

Egy kis botanika.

A keresztes virágúak családjába tartozik, magassága a húsz, vagy akár 70 centimétert is elérheti. Levelei szárölelők, fehér virágait tavasszal hozza, becó névre hallgató termése háromszög alakú.

Hol lelhetjük fel?

Szinte mindenhol felütheti a fejét, utak mentén, mezőkön, réteken, vagy akár szántóföldeken. Akár kiskertünkben is érdemes szaporítani, különös gondozást nem igényel, amit jól mutat, hogy szinte képes bárhol elterjedni. Áprilistól egészen júniusig gyűjthetjük a maximum 30 centiméteres virágos leveles hajtását.

Mi tartalmaz?

Flavonoidokat, egy vérzéscsillapító peptidet, kálium és kálciumsókat, kolint tiramint.

Mire hat?

  • erős menstruációs vérzés esetén, a ciklus kezdete előtt 10 nappal naponta két csésze teát
  • klimaxban járó nők egy hónapon át két csészével fogyasszanak, három hét szünet után a menstruációs ciklusban ismételjék meg
  • méhvérzés esetén kúraszerűen, de rövid ideig javallt a fogyasztása

Tea készítése.

Egy púpozott evőkanál drogot leforrázunk 1 liter vízzel, 15 percig állni hagyjuk, műanyagszűrővel leszűrjük és kortyolgatva fogyasztjuk.

Ellenjavallata.

Várandós  állapotos nők és szívbetegek számára nem ajánlatos használni.

Cickafarkfű

női bajok gyógynövények kvíz

Szintén egy nagyon régen felfedezett és használt gyógynövényről van szó, már az őstörténet előtt sem volt ismeretlen. Irakban Neander-völgyi temetkezési helyeken cickafarkvirágport fedeztek fel. Az ókorban fekélyekre,

vérzéscsillapításokra, előszeretettel használták. Aranyérre fürdőként Hipokratesz is ajánlotta.

Orvosi cickafarknak, cickórónak, cickafarkkórónak, egérfarkúfűnek, ezerlevelűfűnek, patikai ezerlevelűfűnek, pulykafűnek is nevezik.

A cickafark hivatalos a VIII. Magyar Gyógyszerészkönyvben, az ESCOP monográfiák között is szerepel.

Információ a növényről.

Európában és Ázsiában is őshonos, hazánkban mezőkön, réteken, szántóföldeken tömegével fordul elő szára 20-80 centiméterre nő meg, a fészkvirágzatúak családjába tartozó évelő cickafark. Levelei szeldeltek, szórt állásúak. Fehér virágai júniustól szeptemberig virágoznak. Ebben az időben tudjuk gyűjteni.

Hatóanyagtartalma.

Több száz vegyületei között, többek között illóolajat, glikozidokat, aszpargint, cseranyagokat, nátriumot, magnéziumot, káliumot, vast, ként, meszet tartalmaz.

Mire jó?

  • petefészek gyulladásnál ülőfürdő
  • havi vérzés elmaradása esetén éhgyomorra napi egy csésze tea
  • hüvelyviszketésnél cickafarkfőzetes lemosás

Tea készítése.

Egy púpozott evőkanál drogot leforrázunk 2.5 dl vízzel, 15 percig állni hagyjuk, műanyag szűrővel leszűrjük és kortyolgatva fogyasztjuk.

Fürdő elkészítése.

10 liter hideg vízbe teszünk 10 dkg drogot egy éjszakára beáztatjuk, fürdés előtt felforraljuk és hozzáöntjük fürdővízhez.

Ellenjavallat.

Fejfájást, hányást, rosszullétet okozhat illóolaj tartalma, emiatt önmagában a virág fogyasztása nem ajánlott.

Allergiásoknak nem ajánlott, már az érintése is bőrirritációt okozhat, ebben az esetben a használatát kerülni kell.

Íme a Kvíz.

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="399e1c38-644b-432a-a1c6-b371da08ff95" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek