Füstölt fokhagymás karajjal bolondított lángos

A magyar pizzának is tekinthető a méltán népszerű tészta. Elkészítéséhez nem kell főzőtanfolyamra járni.  A jó tészta elengedhetetlen a biztos sikerhez. Forró bő olajban sütik, illata egyedi, csábítja a vendégeket.  Laktató, a strandolás elengedhetetlen része. A klasszikus, sajtos tejfölös mellett egyre több az extra feltéttel kínált, mind a kettőt elkészítettük.

A Balaton hőmérséklete távol tartja a fürdőzőket, csak a merészebbek mártóznak a magyar tengerbe. Sokan a késő nyári időben szívesen ücsörögnek a parton, piknikeznek, és a legtöbb vendéglátóhelyen kínálják a lángost. A klasszikus vezeti a ranglistát, pedig ezerféle feltétet lehet rápakolni, kísérletezni. Kíváncsiak lennénk otthon hányan próbálták ki, mikor a haveri körbe szóba került, hogy hamarosan elkészítjük, kissé furcsa tekintetek meredtek ránk.

-Ne hülyéskedjetek ez macerás!

-Még a szomszéd is elájul az olajszagtól!

-Úristen, mennyi idő, nem éri meg!

Dafke elkészítettük. Macera nélkül, egy óra alatt szellőztetni sem kellett. Miután kész lett, pár perc alatt befalták, és elkérték a receptet.

Hozzávalók

A tésztához

  • 60 dkg búzaliszt
  • egy csomagélesztő
  • 1 dl langyos víz
  • 1 ek konyhasó
  •  30 dkg kefír

A sütéshez

  • serpenyő
  • étolaj

A feltéthez

  • füstölt fokhagymás karaj szeletek
  • tejföl
  • sajt
  • fokhagyma
  • paprika
  • paradicsom

Érdemes egy mély, viszonylag nagy kerületű, lehetőleg műanyag tálat elővenni, abba tegyétek bele a lisztet, sót, és az élesztőt. Alaposan keverjétek össze, majd belekerül a kefir, ami puhábbá, lágyabbá teszi a tésztát. Hozzákerül a víz. Az alapanyagokat robotgéppel, vagy kézzel hólyagosra kikeveritek.

A tésztából bucit gyúrtok, hogy ki ne száradjon, bekenitek étolajjal, 1 napra beteszitek a hűtőbe, annyi idő alatt megkel.

Másnap kiveszitek a frigóból, mi egy nagyobb méretű serpenyőbe, ami 30 centiméter kerületű, sütöttük, annyi olajat öntötök bele, ami kb 1 cm. Nagy lángon felforrósítjátok.

Közben vizes kézzel maroknyi darabokat vettünk ki a tésztából, kihúzzátok, úgy, hogy a tészta széle vastagabb legyen. A mi serpenyőkben 2 darab tésztát beletettünk, majd mérsékeltük a hőmérsékletet, és oldalanként 2 percig sütöttük. Aki ódzkodik az olajos íztől, a kész lángosok közé papírtörlőn itassa fel.

Nem bántuk meg a szélei omlósak lettek, a közepe roppanós, igazi csemege.

K&P

 

1 Tovább

Bolognai darált hússal töltött lángos

A nyár beköszöntével a nyaralások során kevesen hagynák ki a strandokon, üdülőhelyeken a lángost. Az egyik legnépszerűbb és laktató ételek között a toplista első, de legalább dobogós helyen áll. Nem lehet letaszítani a trónról.

Keszthelyen kirándulva a parttól pár lépésre ízléses falatozóra bukkantunk. A kínálat szerteágazó, sajtos, tejfölös, gombás, chilis, legszívesebben az összeset végigkóstoltuk volna, a klasszikus sajtos-tejfölösre esett a választás. Nem bántuk meg, frissen készült, hatalmas lett és a feltétet sem sajnálták. Viszont mi valami extrára epekedtünk, ami laktató, könnyen elkészíthető, és a feltét egy részéből, újabb ételt varázsolhatunk, például egy bolognai spagettit. Elkészítettük a fűszeres paradicsomos darált hússal töltött lángosunkat.

lángos

Íme a recept.

Hozzávalók a töltelékhez

  • 30 dkg disznócomb (csirkével is helyettesíthető)
  • 2 dl paradicsomszósz
  • 1 fej vöröshagyma
  • fűszerek: só, bors, oregánó, bazsalikom

Elkészítése

Az apróra vágott hagymát pár csepp olajon megpirítottunk, hozzátettük a tavalyról eltett, általunk termesztett paradicsomból készített szószt. Ízesítettük, sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal, petrezselyemmel.

lángos

Eközben, hogy időt nyerjünk fél perc se kellett hozzá a disznóhúst robotgéppel ledaráltuk, pár csepp olajon pirítottuk, akkor lett kész, amikor már kifehéredett, ahogy a képen is láthatjátok.

lángos

A szószt hozzátettük a húshoz, összekevertük, egyet forralunk rajta és kész lett a töltetlék.

lángos

Hozzávalók a lángos tésztához

  • 40 dkg liszt
  • 3 ek étolaj
  • 2 ek kefir
  • fél. dl víz
  • fűszerek: 1 tk só, bors, oregánó, bazsalikom

A liszthez hozzákevertük a sütőport, hozzáöntöttük az olajat, a kefirt, a vizet, összekevertük és befűszereztük, alaposan lisztes kézzel, hogy ne ragadjon összegyúrtuk, kettő gombócot készítettünk belőle és kettévágtuk.

lángos

Belisztezett vágódeszkán 1 centiméter vastagságúra kinyújtottuk, a közepére tettük a szószos darált húst, a tésztát ráhajtottuk, és a széleit 2 centiméterre visszahajtottuk, és lenyomkodtuk.

lángos

lángos

lángos

Forró étolajba beletettük a töltött lángosunkat, oldalanként 2 percig sütöttük.

lángos

lángos

Hozzávalók a mártáshoz:

1 dl tejföl

1 tk fokhagyma granulátum

Adagonként a tetejére mártás került. Mindenképpen próbáljátok ki, nagyon egyszerű elkészíteni. A lángos tésztát nem szükséges keleszteni, a hús is hamar elkészül. Emberes adag lett belőle.

K&P

 

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek