Pici, ízletes, aromás, illatos, teája finom és gyógynövényként is fogyasztják. Ismertetjük a málnát, Szabó Gyuri bácsi tanácsaival és persze a cikk végén tesztelheted is a tudásod.

Málna történelem

Ki gondolta volna, hogy az apró gyümölcs már az ókorban is ismert volt, sőt a középkori kolostorokban Carolus Clasius különböző fajtákat is megkülönböztetett. Legenda is fűződik a málnához, Olümposzi istenek kedvencei közé tartozott. Az Ida hegy lejtőjén született meg málna, amire utal elnevezése Rubus Ideaus. A latin neve visszavezethető i. sz. 50-68 között írt De materia medica c. műre, abban a korban, több helyen is megemlítik, és azt írták, hogy csak Idában terem. Sokak szerint, a fajta neve, a mai Törökország területén található Ida hegyről kapta a nevét. Erdei vadmálnát a mai napig találunk a Dauphinéi Alpokban, vagy a Francia középhegységben. Íze és beltartalmi értékének köszönhetően évszázadokon át nemesítették.

Európában az Európai Uniós tagállamok között a lengyelek számítanak málnatermelő nagyhatalomnak. A KSH adatai szerint hazánkban jelentős visszaesés történt a termelésben. A 90-es években évente 27 ezer tonna termett, a tavalyi évben ez a szám 12-15 ezer tonnára csökkent. Az okok hátterében klimatikus okok, és egyéb tényezők játszanak szerepet, de ennek boncolgatása nem a mi tisztünk, inkább nézzük meg, miért érdemes kertekben, akár pár tő málnát tartanunk.

Hogyan gondozzuk?

A Dunántúl bizonyos részein himpérnek, boldogasszony csipkéjének is nevezik, kellő gondozással akár a 2 méter magasságot is elérő félcserjét. Levelei általában 3-5 tagúak felül simák, alul gyapjasak, a szélük fűrészfogas. Időjárás is befolyásolja, de általában májustól-augusztusig virágzik. A fehér apró virágai fürtökben állnak és körülbelül egy hónap alatt beérnek az apró, és ízletes, illatos apró termései. Ehhez azonban gondoskodni kell a tápanyagban dús, laza szerkezetű talajról, és a folyamatos öntözésről. Igényli a napot, de leginkább a félárnyékos, párás helyeket kedveli, mindezt érdemes számára kialakítani, mert rengeteg értékes anyagot tartalmaz.

Miért értékes?

Ki gondolta volna, hogy 10 dekányi gyümölcsben 25 mg C-vitamin van, A-provitaminban is gazdag, B1- B2 vitamint is tartalmaz. Ásványi anyagok közül magnézium, kalcium, vastartalma sem elhanyagolandó. Antioxidáns, flavonoidot is van a málnában. Fogyni vágyóknak jó hír energiatartalma elhanyagolható, kevesebb, mint 35 kcal, viszont értékes a benne lévő gyümölcscukor.

Azon kevés gyümölcsök közé sorolható, aminek szinte az össze része felhasználható.  Több országban méltán népszerű, az Egyesült Államokban Cayenne borssal a vérkeringést javítják, gyömbérrel a hányingert csillapítják. Kínában szülés megkönnyítésére, menstruáció szabályozására, és a máj gyógyítására is használják. Megnéztük, hogy hazánk egyik legnépszerűbb gyógynövényszakértője Szabó Gyuri bácsi, mire és hogyan ajánlja a fogyasztását.

Melyek a méltán népszerű „bükki füvesember” tanácsai?

Gyuri bácsi szerint hatásosabb a vadon termő málna levél - erdei málna - felhasználása a nemesített kerti málnánál, megmutatjuk, többek között mire ajánlja.

Méh izomzatára gyakorolt hatása

Javaslata szerint a pete megtapadását követően igyanak a kismamák 10-12 héten át napi egy csésze málnalevélteát, ami nagyban csökkentheti a vetélés lehetőségét. Mivel a szülést is jelentősen könnyíti, előtte két hétig napi két csészét javasol, szülés után 6 hétig javasol egy csészével, mert segíti a méh és a kitágult hasi bőr összehúzódását.

Köszvényeseknek

Tapasztalataik szerint a fent említett betegségben szenvedők 80 százalékánál használ, mivel csökkenti a húgysavat, amelyek túltengése ízületi panaszokat okozhat. A málnalevél tea fogyasztását köszvényes betegeknek folyamatosan ajánlja.

Tea elkészítése

Egy csapott evőkanál (kb.: 3g) drogot leforrázunk 2.5 dl vízzel, majd 15 percig állni hagyjuk, műanyagszűrővel leszűrjük és langyosan fogyasztjuk.

Gyermekeknek 6 éves kortól hígítva adható (egy teáskanál teafű, 2,5 dl vízhez).

TESZT

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="de68eac8-677d-4707-86b9-246d3ed396ad" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

Forrás: Lopes-Szabó Zsuzsa: A Bükki füvesember nyomában C. könyv

Szabó György, Lopes-Szabó Zsuzsa: A Bükki füvesember gyógynövényei C. könyv

K &P