Nagyon leegyszerűsítve a vérkeringés  juttatja el a szükséges vért a test különböző részeihez. A vér szállítja a szervekhez az oxigént, tápanyagokat, szabályozó anyagokat és távolítja el az anyagcsere végtermékeit. A vérkeringés fenntartásához szükséges a vérnyomás: a vérpálya központi és környéki része közötti nyomáskülönbség.

magas vérnyomás gyógynövény életmód

A napi gyakorlat szerint a felkar verőerében lévő nyomást mérjük, ami az egyéni sajátosságokat, életkort is figyelembe véve, nyugalmi állapotban a 140 / 80 hgm feletti értékek károsnak tekintendők.

Mit okozhatunk a magas vérnyomással?

  • agyvérzést
  • szívinfarktust
  • veseelégtelenséget
  • látásromlást
  • szívelégtelenséget

Az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása a hazánkban népbetegségnek tekintendő magas vérnyomás, ami ellen megfelelő életmóddal magunk is tehetünk. A tartósan fennálló vérnyomásbetegséggel szakemberhez kell fordulni, de a gyógyszeres, vagy egyéb kezelési mód nélkülözhetetlen partnerei lehetnek a megfelelő ételek és gyógynövények.

Hogyan táplálkozzunk?

Kevesebb sót!

A nátriumbevitelt, azaz a mértéktelen só fogyasztását érdemes elfelejteni, mert az erek falát megbetegítheti. Természetesen az íztelen ételeket kevesen szeretik, így a só kedvelői helyettesíthetik, fokhagymával, rozmaringgal, oregánóval.

Figyeljünk a kálium bevitelre!

A káliumban gazdag ételek vizelethajtók és csökkentik az érfalakra gyakorolt hatást. A fejes káposzta, kel, brokkoli, spenót, cékla, banán, így a fogyasztásukat érdemes előtérbe helyezni.

A rostokat ne felejtsük el!

Legismertebb hüvelyes zöldségünk a zöldborsó és a zöldbab rostokban gazdag, emellett teljes kiőrlésű gabonákat részesítsük előnyben. Reggelire a zabkásával dúsított joghurt telít, emellett egészséges is.

Alacsony zsírtartalmú tejtermékek.

A vérnyomás karbantartásában segítő kalciumban gazdagok az alacsony zsírtartalmú tej, joghurt.

Legyen rugalmas az érfalunk!

A szeder, az áfonya az artériákat rugalmasan tartják, a vérnyomást karbantartják. hozzásegítenek az egészséges érhálózat megőrzéséhez.

Ne csak úsztassuk a halakat!

Az egészséges szív-és érrendszerre a magas omega 3 zsírsavakat tartalmazó halak, leginkább, makréla, lazac fogyasztását legalább kéthetente egy alkalommal érdemes az étrendünkbe beilleszteni.

Kiegészítőnek olajos magvakat.

Leginkább a pisztácia csökkenti a vérnyomást, de jótékonyhatással van, ha az egyéb olajos magvakat sem hagyjuk ki, a diót, mandulát.

Az egészséges erekért.

A fokhagyma és az étcsokoládé lazítja az erek simaizmait.

Egy szívbarát és vérnyomáscsökkentő gyógynövény.

magas vérnyomás gyógynövény életmód

Galagonya

A fioterapeuták a cserje hallatán egyből a szívre gyakorolt hatását hangsúlyozzák.

  • a vérnyomást csökkenti
  • értágító hatású
  • megőrzi a szívizomsejtek, és az érfalak rugalmasságát
  • gátolja az érelmeszesedést

Elsőként köszvényre használták, majd a XVII. században felfedezték a vérnyomásra és szívpanaszok enyhítésére gyakorolt hatását. Az egész kontinensen elterjedt, hazánkban elsősorban erdőkben bukkannak fel, de jótékony hatása miatt nem ritka kiskertekben sem a telepítése. Mérete szinte a hatásával egyenrangú, képes 2-3 méterre is megnőni, szerteágazó, tüskés szárai, illatos virágokban pompáznak. Piros áltermései számos madár számára vonzó bújóhely lehet.

magas vérnyomás gyógynövény életmód

A virágos hajtásvég gyűjtése májusban-júniusban történik, terméseit októberben szedhetjük, egészen a fagyok beálltáig. Ahhoz, hogy 1 kg növényhez jussunk, virágból 5 kilogrammnyit, termésből 3 kilót kell összeszednünk. A csipkebogyóbokornál is nagyobb tövissel büszkélkedhetnek, ezt érdemes figyelembe venni.

Tea elkészítése.

Magas vérnyomásban szenvedők, orvosi kezelés mellett egy csapott evőkanálnyi teafüvet forrázzanak le 2.5 dl vízzel, 15 percig állni hagyják, majd műanyag szűrővel szűrjék le, és minden reggel éhgyomorra fogyasszák. A szív karbantartására megelőzősre hetente egy alkalommal igyanak galagonya teát.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

Forrás: Wikipédia (a vérnyomás definiálása), a kép forrása a Pixabay

K&P