Javában zajlik a strandszezon a szerencsésebbek szabadidejüket nem a szobában, hanem a strandon, szabadban töltik. A napsugárzás bizonyos mértékig kifejezetten hasznos a bőrnek, viszont huzamosabb ideig az égető napon tartózkodni rengeteg veszélyt rejt. Megmutatjuk, hogyan ajánlatos a tüneteket csökkenteni.

napégés természetes szerek

Korlátok nélkül napozhatunk?

Bőrünk tartalmaz melanint, ami elősegíti a barnulást és véd a napsugarak káros hatásaitól. Sötétebb bőrűek általában ritkábban égnek le, de a túlzott napozás nekik sem egészséges. A fehérebb bőrűek vannak leginkább kitéve a  a nap égető hatásainak. Kellő bőrvédelem alkalmazása nélkül pár perc alatt képesek leégni, ami sok esetben, akár súlyos következményekkel is járhat. A nap sugara a bőr mélyebb rétegeibe hatolva károsítja a sejteket, egyúttal egy gyulladásos folyamatot is elindít.

Három fokozatot különböztetünk meg a bőr égésekor keletkezett tünetek súlyosságától függően.

Első fokú a legenyhébb, ebben az esetben a bő kissé kipirosodik, a napozás után enyhe égő érzés jelentkezik a bőrön.

Másodfokúnál a bőrpír mellett apró hólyagok jelennek meg, és a fájdalom is jelentősebb az enyhébb leégésnél.

Harmadfokú, mint a viharok esetében a legsúlyosabb a szinte vér vörössé égett bőr teljes vastagságában sérül, súlyosan gyulladt. Itt a házi szerek, vagy egyéb készítmények használata helyett, azonnal orvoshoz ajánlott fordulni.

A bőrünket enyhe túlzással az agyunkra lehet hasonlítani, mindenre emlékszik, sérülnek a bőrsejtek, aminek  következményei később jelentkezhetnek.

  • a kezeletlen folyamatos napnak kitett bőr szárazzá válik
  • az állandó napfénynek kitett bőr kötőszövete gyengül, ami a bőr védekező rendszerét gyengíti
  • arcon jelenhetnek meg ráncok a bőr öregedése miatt
  • májfoltok (barna foltok)  keletkeznek a kézfejen, arcbőrön
  • főként világos bőrűek válla, arcrész körül szeplők jelennek meg
  • súlyosabb esetben bőrrák alakul ki
  • a szem kellő védelme hiányában a szem károsodik

Természetesen a fentebb leírt tünetek ellen lehet védekezni, amikor nem a káros, hanem a kedvező következményekkel számolhatunk. Hiszen, ha kellő körültekintéssel napozunk az a szervezet számára előnyös.

  • a csontritkulás kialakulásának kockázata lassítható
  • elkerüljük a D vitamin hiánybetegséget, mint rizikófaktort
  • ekcémás és pikkelysömörös bőrnek is kedvez, de az orvostól érdemes megkérdezni, mennyi időt tölthetünk a napon
  • ízületi problémákon is segít

Kik vigyázzanak a legjobban?

  • várandósak
  • fehérbőrűek
  • gyerekek

Alapszabályok

  • 11.00-15.00 közötti időben, lehetőségünk szerint kerüljük a napozást
  • ha mégis  kimerészkedünk, vagy rá vagyunk kényszerülve viseljünk szalmakalapot, napszemüveget
  • használjunk a bőrünknek megfelelő naptejeket, krémeket
  • magas UV sugárzáskor kerüljük a napozást
  • fogyasszunk rengeteg folyadékot

Mit tegyek, ha leégtem?

Önmagában a leégett bőr kezelésétől nem fog meggyógyulni a bőröd, ahogy korábban írtuk. kitörölhetetlen nyomot hagy. Viszont a kellemetlen tüneteket, az égő, égető érzést, a bőrviszketést, a gyulladást jelentősen enyhíti. Leginkább az elsőfokú égésnél lehet hatékony.

Milyen gyógynövényeket segítenek?

Ezeket a gyógynövényeket, illetve gyógynövénytartalmú készítményeket ajánlják a legtöbben enyhe fokú égés esetén, amik a kellemetlen tüneteket jelentősen csökkenthetik. Alkalmazás esetén egy kisebb bőr felületen tartsunk bőrpróbát.

Aloe Vera

napégés természetes szerek

Kinézete miatt összetéveszthető a kaktusszal, pedig a pozsgás növény a liliomfélék családjába tartozik. A jól sarjadzó növény meleg igénye miatt elsősorban Madeira -, Kanári -, és a Zöldfoki szigeteken honos. Tetszetős a formája, megfelelő gondozás mellett dísznövényként is nevelhetjük, és az egyik legjobb gyógynövény. Az Egészségügyi Világszervezet által kiadott monográfia megemlíti a bőrgyógyászati alkalmazását, hiszen bizonyítottan 240 féle növényi kivonatot azonosítottak, 20 féle ásványi anyagot 18 féle aminosavat. Fő összetevője az uronsav, emellett tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, szalicílsavat, szénhidrátokat, emiatt is érdemes külsőleg égési sérüléseknél a bőrre kenni, fertőtlenítő, baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatása miatt. Amennyiben tartunk növényt egy darabot törjünk le, és kenjünk fel a bőrre. Ha nem neveljük többféle aloe vera tartalmú készítményeket beszerezhetünk.

Körömvirág

napégés természetes szerek

Elsősorban kisebb kiterjedésű égéseknél alkalmazzák, mivel a gyulladást csökkenti, közismert antibakteriális hatása miatt, és jelentős mértékben segíti a seb gyógyulását. Érdemes körömvirágból készült teával borogatni a bőrfelületet, vagy körömvirágtartalmú krémmel bekenni.

Orbáncfű olaj

napégés természetes szerek

Szintén az egyik legismertebb gyógynövényként tartják számon az orbáncfűvet. A belőle készült olajat bátran alkalmazhatjuk bőrbetegségekre. Napégéskor az enyhén megégett bőrfelületet bekenjük az olajjal. Csillapítja a kellemetlen tüneteket, viszont a bekent bőrrel kerülni kell a napozást, mivel a használata fényérzékenységet okozhat.

Mit ne kenjünk a bőrünkre?

Az alkohol szárítja az egyébként is kiszáradt bőrt, és lassítja a gyulladást.

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="b59f94e4-8c51-42f9-9d2f-464b5e4fd711" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P