Lecsóban sült kacsa fokhagymás, kapros nokedlivel

Kacsa érkezett a házhoz, na nem két lábon, tollasan, hápogva, hanem konyhakészen kaptuk. A mai nap a melle és a combja volt soron, amit megsütöttünk, és egy nem mindennapi körettel tálaltuk.

sült kacsa nokedli

A szárnyasok közül talán a csirkehúst fogyasztják a legtöbben. Pulyka és liba általában ünnepi alkalmakkor kerül az asztalra. Talán a kacsa a felsoroltak közül népszerűbb, de még mindig kevesebb a rajongótábora. Nyílván az ára is szerepet játszik a mellőzöttségében, pedig nagyon egészséges húsféle, a fehérjetartalma miatt is, és tartalmaz B 12, B 6, B1 vitamint, továbbá foszfort, vasat és cinket. De nem csak ezért érdemes havonta legalább egyszer elkészíteni hanem az íze miatt. A csirkehúshoz képest-nem bántva kétlábú társait-összehasonlíthatatlan. Vadas ízt kölcsönöz, ezáltal domináns az ízvilága. Többen a kacsa szó hallatán elhúzzák a szájukat: száraz, ez a tartásától is függhet, de szalonnával kompenzálható, amivel nagyon jó párost alkotnak.

Kriszta nagy elánnal látott neki a melle a combja, mármint a kacsának az elkészítéséhez. Kicsit tartott tőle, amit sokaktól hallottunk száraz a húsa, de szerencsére miután kétpofával befaltuk, kiderült a félelem alaptalan volt.

Hozzávalók a húshoz

  • kacsamell
  • erdélyi szalonna
  • só, bors

Elkészítése

A kacsa mellek és a combok mindkét oldalát besózzuk, és beborsozzuk, majd éles késsel 3-4 centiméterenként körülbelül a hús feléig beirdaljuk, amibe vékonyra szeletelt erdélyi szalonnát teszünk. Ez a szalonna nagyon passzol a kacsa húshoz, a zsíradéka ráadásul puhítja a rostokat.

Szerencsénkre a bőséges paradicsom, paprika és cukkini termésnek köszönhetően rengeteg lecsó lapul a kamránkban, egy üveggel a tepsibe tett húsra ráöntöttünk. Alufóliával lefedtük, 200 fokos sütőbe 1 órára be tettük, közben elkészült a köret.

A köret hozzávalói

  • finomliszt
  • búzadara
  • víz
  • kacsazsír
  • fokhagyma
  • kapor, só

Elkészítése

A nokedlit kitaláltuk, a köretek közül mindkettőnknek az egyik nagy kedvence, de Kriszta most egy különlegeset alkotott. A búzadarát összekeverte az olvasztott kacsazsírral, lisztel, vízzel, igen jól olvastátok tojás nem került bele. A hagyományosnál kissé keményebb tésztát készített, majd forró vízben kanállal kiszaggatta.

Közben az apróra vágott fokhagymát kacsazsíron megpirította, a kész nokedlit beleforgatta, kaporral, sóval ízesítette.

Hihetetlen több évtized után kellett rájönni a nokedli búzadarából is készíthető. Közben a kacsa is kész lett, annyira laktató volt, hogy a húsok közül csak a mellét tudtuk megenni. Kriszta piheg, én pedig pókhassal gépelek. Érdemes kipróbálni a laktató, kissé vadas ízű kacsát búzadarás nokedlivel.

Jó étvágyat hozzá!

K&P

0 Tovább

Zsályás nokedli pirított füstöl szalonnával, sült hagymával

 

A húsos napok után egy kiadós ételre vágytunk, ami miatt nem kell a fél napunkat a konyhában eltölteni, és az elfogyasztása után a hűtőbe lévő egyéb finomságok után kutakodni. Korábbról maradt füstölt szalonna, hagyma, liszt, tojás mindig van itthon, így megszületett Kriszta ötlete a  zsályás, szalonnás, sült hagymás nokedli.

nokedli szalonna zsálya

Nokedli nélkül el sem tudnánk képzelni az életünket, havonta háromszor legalább fogyasztjuk, mert nem lehet megunni. Sokféleképpen felhasználható, egytálételként, köretként. Pörköltek kihagyhatatlan szereplője, a sztrapacska alapja, a paprikás krumpli mellékszereplője és még perceken keresztül lehetne sorolni, hány féleképpen lehet tálalni. Önmagában is igen laktató, elsősorban a liszt miatt. Az egészséges életmód hívei a fehér lisztet teljes kiőrlésűvel helyettesíthetik, viszont a hagyományosnál jóval keményebb tésztát kapunk. Ilyenkor, ha van a családban, aki a megszokottól eltérő ízektől ódzkodik, fele-fele arányban érdemes beletenni.

A jó nokedlinek nincs általános receptje. Vannak akik, szaggatóval, az apróbbakat kedvelik, sokan a kiskanállal szaggatottért rajonganak. Hát igen ízlések és pofonok, mint az életben, a gasztronómiában is helyt álló kifejezés.  A keményebb tésztához több lisztet teszünk, és kevesebb vizet adunk hozzá. Mi most egy puhább változat receptjét mutatjuk be.

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg liszt
  • 1-2 db egész tojás
  • 2 ek étolaj
  • csipet só
  • víz (annyi, hogy lágy tésztát kapjunk)

A fél kiló lisztből-a lágyabb tésztát kedvelőknek két tojásból-, annyi nokedlitek lesz, hogy bátran Bud Spencer étvágyú vendégek is jól lakhatnak. Érdemes már a tészta elkészítése előtt egy méretes, legalább öt liter űrtartalmú edényt előkészíteni, teletölteni vízzel, főleg, ha gázt használtok, nem egy-két perc alatt forr fel a víz.

A tojásokat feltörjük, és a sárgáját a fehérjével és az olajjal együtt felkeverjük, megsózzuk, majd hozzáadjuk a lisztet, lazán összedolgozzuk. Miközben lassan „adagoljuk” a vizet, annyit, hogy lágy tésztát kapjunk, ezután a felforrt vízbe beleszaggatjuk. Mi kávéskanállal tesszük, amit, hogy a tészta ne ragadjon hozzá vízbe mártunk. Itt érdemes tempósnak lenni, mert percek alatt elkészül. Akkor lesz kész, ha a nokedlik a víz tetején úszkálnak. Ekkor szűrőkanállal a már előkészített tésztaszűrőbe rakjuk, hideg vízzel lecsapatjuk, hogy ne ragadjanak össze. Miután az összeeset elkészítettük érdemes a ragadás elkerülése miatt nagyon kevés zsiradékon átforgatni.

A feltét hozzávalói

  • 20 dkg húsos szalonna
  • két fej vöröshagyma
  • 1 ek zsálya
  • tejföl

Elkészítése

Az apróra vágott füstölt-húsos szalonnát megpirítjuk, egy kis tálba félretesszük, és a zsiradékon a felszeletelt vöröshagymát aranybarnára pirítjuk, és hozzátesszük a szalonnához. A pikáns szalonnás hagymás forró zsiradékon megpirítjuk a nokedlit, rászórjuk a zsályát. Itt álljunk meg egy pillanatra. Sajnos kevesen ismerik, ezt a zöldfűszert, ami az öregek bölcsességét és a hosszú élet titkát jelképezte. Most nem térünk ki a kiváló élettani hatásaira, érdemes kipróbálni, erőteljes, domináns ízű fűszer. Tehát miután kész, megszórjuk a nokedlit  szalonnapörccel, pirított hagymával, tejföllel meglocsoljuk, és azon tanakodunk, hogy szegény Bud Spencer, ha megkóstolta volna, lehet, a hagymás babra nem cseréli az egytálételként is kiadós ételt.

K&P

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek