A vészharangok még nem konganak, de egyre több elkeseredett méhész panaszkodik a méhek jelentős mértékű pusztulásáról. A jelenség összetett, a kiszámíthatatlan időjárás, klímaváltozás, növényvédőszerek, lelkes, de kezdő méhészek számának növekedése - végtelenségig sorolhatnánk az okokat - a méhek számának erőteljes csökkenése miatt. Viszont most ez a méhek által gyűjtött, az emberi szervezet egészségének megőrzése és a betegségek kialakulásának megakadályozásában szerepet játszó propoliszról írtunk.

propolisz egészség

Bízunk benne, miután a cikket elolvastátok, talán sokan elgondolkodnak, ha csak egy picit is odafigyelnénk a természetre sokat tehetnénk, még nem késő.

Miért védjük meg a méheket?

A méhcsípés okozta allergiás megbetegedésekről a rovarcsípésekről töménytelen mennyiségű írás jelenik meg. Némelyik, szinte az ember ellenségének kikiáltva a házi méhet. Pedig szorgos munkával pótolhatatlan „termékeket” állít elő. A méz, méhpempő sokak által ismert, pedig a propolisz az egyik legjobb baktériumölő.

A méhek számára augusztus-október környékén befejezettnek tekinthető a virágmézgyűjtés, sokan azt hihetnék, ezzel következhet számukra a jól megérdemelt téli pihenő. Hihetetlen előrelátással készülnek fel a zord hidegre, mint mikor a vidéki ember elkezdi a téliesítést. A méhek az ősz vége felé a környezetükben lévő általában fiatalabb fák rügyeiből kigyűjtik a gyantát. Egyes dolgozó méhek - elsősorban a legjobb propolisz forrásból a fekete nyárból -, de a jegenyéből, fenyőből, gesztenyéből is előszeretettel gyűjtik be rárepülve az enyvszerű bevonatot, ami adja a ragacsos, édeskés barnás színű propolisz hatóanyagát.

propolisz egészség

Szinte felfoghatatlan, hogy a méhek mennyire elővigyázatosak, és intelligensek. A bevonattal a kaptár, emberi szemmel szinte alig látható repedéseit bevonják propolisszal, a nagyobbakat gyantával. Mivel, ahogy látni fogjátok értékes alapanyag, ezért sok méhész mesterséges módon repedéseket hoz létre, hogy gyantát nyerhessen. Kaptáronként nagyon keveset lehet begyűjteni, hiszen a tapasztáson kívül másra is felhasználják.

A propolisz előállítói

A gyűjtést általában melegebb időben végzik a dolgozók, a kaptárban uralkodó magas hőmérséklet miatt a kórokozók elszaporodnak, a fertőzés kivédésre a kaptáron vékony bevonatot hoznak létre. Szinte steril környezetet kell biztosítaniuk, mielőtt a királynő lerakná a petéit. Az „idegen” rovarok tetemeit is fertőtlenítik, bebalzsamozzák, hogy a bomlásból felszabaduló anyagok ne tegyenek kárt. A propolisz úgy keletkezik, hogy a kinyert gyantát a méhek az emésztőfolyadékkal összekeverik, ami tartalmaz egy enzimet, ami képes a gyantából kioldani a gyógyhatású alkotóelemeket, így lesz a propolisz.  A leírtakból lehet következtetni a propolisz antibakteriális hatásáról, amit már az 1950-től kutatják, legelkötelezettebben a dán Kari Lun Augaard, aki 160 ezer emberen végzett kutatásokat. Biztos lehetett az eredményességben, hiszen a propoliszban több mint száz hatóanyag van.

Miért hasznos a propolisz?

Minőségétől függően körülbelül 55 százalékban növényi alapú gyanta, nedv van benne, tartalmaz viaszt, 10 százaléknyi illóolajat,4 százaléknyi virág pollent. Legaktívabb hatóanyagai a flavonoidok, flavonok, szerves savak, és az illóolaj. B1-, B2-, B6, és E vitamint tartalmaz. Ezen kívül szilíciumot, magnéziumot, rezet, molibdént, arzént, ónt, alumíniumot, vanádiumot, volfrámt, vasat, aranyt, irídiumot, kalciumon, kadanyt, kobaltot, piranyt , cinket, mangánt.

Az imént említett dán úriember vizsgálati eredményei a propolisz számottevő jótékony hatásait mutatta ki.

Miben segít?

propolisz egészség

Allergia kezelésében

A virágporok, pollenek allergiás reakciót válthatnak ki a szervezetben, ezért a méz fogyasztásával, méhpempővel, vagy a propolisszal is óvatosan, kellő elővigyázatossággal kell bánni. Érdemes bőrpróba elvégzése, a bőrre 1 centiméter átmérőjű területre kenjünk propolisz kenőcsből, vagy tinktúrából, naponta háromszor, ha a bőr nem pirosodik ki, alkalmazhatjuk, allergia ellen is. Az allergiát kiváltó pollen megjelenése előtt érdemes propoliszt fogyasztani, mert gyulladáscsökkentő hatása képes a tüneteket jelentősen csökkenteni.

Antibakteriális hatása

A propoliszban levő flavonoidok, flavonok erősítik az immunrendszert. A káros mikroorganizmusokat, baktériumokat is elpusztítja.

Gyulladáscsökkentő

Külsőleg és belsőleg egyaránt kifejti gyulladáscsökkentő hatását ami elsősorban annak köszönhető, hogy a sejtosztódást sebességét, a sejtek anyagcseréjét jelentősen növeli.

Antibakteriális, hatása miatt hatékony a sebek kezelésére, fertőtlenítésére, fekélyek gyógyítására. Sérüléseknél, égési felületek gyógyítására.

Idős embereknél

A propoliszban levő hatóanyagok, vitaminok, ásványi anyagok jelentősen roborálják a szervezetet, szakemberrel egyeztetve kúraszerűen lehet fogyasztani.

Felhasználási területei

propolisz egészség

Anyagcsrezavarokban

Magas vérnyomás kezelésében, keringési zavaroknál.

Bőrbetegségekben

Gyulladt sebeknél, bőrkeményedésnél, szemölcsnél, hegekre.

Fül-,orr-, torok gégebetegségek gyógyítására

Megfázásnál, garat, gégegyulladásoknál.

Légutak kezelésére

Köhögés csillapítására, hörgőgyulladásra.

Emésztőrendszernél

Száj higiénia elősegítése, fogíny gyulladás kezelésére, foghúzás utáni sebek kezelésére, gyomorfekély kezelésére, epehólyag gyulladásra.

Alhasi szerveknél

Gyulladt vese, húgyhólyag esetén, prosztata megbetegedésekor.

A propolisz tartalmú készítmények cseppek, tinktúra, balzsam, krém, kenőcs bioboltokban, Herbáriákban kaphatók. Olyan terméket érdemes vásárolni, ami legalább 70 százalékban tartalmaz propoliszt.

Íme a teszt

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="c35bbfa9-4407-4c94-b7db-17c464375c4a" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P