Hazánkban puliszkának nevezik, az olaszok polentának, és a kedvenceik között tartják számon. Méltatlanul elfelejtette a magyar gasztronómia. Érthetetlen, hiszen köretként és főételként is tálalható, „ezerféleképpen”variálható, könnyen és gyorsan elkészíthető.
Dunántúlon, Erdélyben, Felvidéken, főként a szegényebbeknél gyakran került az asztalra. A legtöbb napszámosnál kukorica is termett a kertekbe. Venni nem kellett, erőt kölcsönzött a sokszor embertelen fizikai megterhelésnek. Az ízesítés tárháza végtelen, juhtúróval, szalonnával, zöldségekkel, akár gyümölcsökkel tehető pikánsabbá. Készíthetünk belőle tortát is. Nagy előnye, hogy gluténmentes, ami egyre kevesebb alapanyagról mondható el.
A mai napra főételt készítettünk belőle.
Hozzávalók
A puliszkához
- 15 dkg kukoricadara
- 2 dl víz
- 2 dl tej
- 3 dkg vaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek kapor
A körethez
- 6 db paradicsom
- 3 db paprika
- 1 kisebb méretű cukkini
- 1 nagyobb uborka
- 2 db főtt tojás
A mártáshoz
- kapor
- só
- az uborkára öntött ecetes cukros lé
- 2 dl 20 százalékos tejföl
A tűzhelyen a vizet, tejet, vajat egy edényben összekevertük, felforraltuk és hozzátettük a kukoricadarát és folyamatosan kavargattuk. Pár perc elteltével egyre sűrűbb masszát kaptunk. Frissen szedett kaprot és reszelt fokhagymát tettünk hozzá. Maximun 5 percig tartott a művelet, a tűzről félretettük, állni hagytuk.
Az idő pénz jeligével elkészítettük a köretet. Szerencsénkre a tojás kivételével nem kellett a piacra menni a saját terméseinket használtuk fel. Vegyszermentesek a zöldségek is, így a pucolással sem kellett bíbelődnünk. Az uborkát, cukkinit, paradicsomot kockákra vágtuk. Oliva olajon megpirítottuk a cukkinit és a paprikát.
10 százalékos ételecetet cukorral összekevertünk, forró vizet adtunk hozzá és ráöntöttük az uborkákr , így a belsejük puha a kéreg roppanós lett. Benne hagytuk a lében 10 percig, amíg a tojások meg nem főttek.
Az uborkáról az ecetes, cukros levet lemertük, tejföllel összekevertük.
A puliszka gyúrhatóvá vált, gombócokat formáltunk, a zöldséges ágyra tettük, a tejfölös lével meglocsoltuk.
Reméljük ízlett, nem sokára egy kukoricadarás tortával jelentkezünk.
K&P
Utolsó kommentek