A téli időszak jelentősen megviseli a szervezetet. Zöldségekből, gyümölcsökből borsos áruk miatt kevesebb kerül az asztalra. Termessz és fogyassz retket és hagymát. Megmutatjuk, hogyan.
Hónapos retek
A kemény fagyok elmúltával talán az első zöldségünk, amit a hazai piacok árusai kínálnak. A szépségversenyeken nem kerülne be a top háromba, nála igaz a mondás, nem a külső a belbecs számít. Marco Poló hozta be Európába, ezt a sokoldalúan felhasználható zöldséget, aminek minden része felhasználható. A gumójából, akár salátát készíthetünk, de egy falat sajttal nassolnivalónak sem utolsó. Leveleiből szezonális fűszerekkel főzelékként tálalható.
A máj védelmének élharcosa.
Segít a téli hónapokban megcsappant tápanyag és vitaminpótlásban. Elsősorban C és E vitamint tartalmaz, foszforban, kalciumban, káliumban, kénben és vasban is gazdag.
Ki gondolta volna, hogy ez a sokaknak jelentéktelen külsővel megáldott növény, milyen hatást gyakorol az emberi szervezetre. Elsősorban a máj méregtelenítésében élharcos, ha szeretnénk a méregtelenítő szervünket kicsit regenerálni, kezdjük a napot vele, vagy a belőle készült préselt lével.
Könnyen emészthető rostjainak köszönhetően a bélrendszer is örömmel veszi, hiszen már őseink is gyakran fogyasztották székrekedés ellen. Magas a víztartalma kénben is gazdag, így a begyulladt bőrre is jótékony hatással van.
Földbe vele!
A tavaszi zöldségek közül az egyik leghamarabb elvethető zöldségfajta, fólia nélkül is február végétől ki lehet vetni. A porhanyós földet szereti, akinek a talaja szikkadt, kemény, érdemes a vetés előtt megdolgozni. Kiváló eszköz a rotációs kapa, de kisebb terület esetén áshatunk, kapálhatunk is. A porhanyós földbe barázdát szoktunk húzni, majd körülbelül egymástól 4 centire és 2 centiméter mélyre vetjük a magokat, így az egyelés elkerülhető. Fontos a távolság betartása, hogy szép egészséges növényeket kapjunk. Ezt követően a földet visszaterítjük, kissé ledöngöljük.
Mindamellett, hogy hidegtűrő képessége magas, 6 fok alatt sem károsodik, ideális hőmérséklete 12-13 C fok. Szereti a fényt, a meleget, ezért a hely kiválasztásánál, kerüljük az árnyékot.
Főként a csírázási időszakban magas a vízigénye, ezét célszerű nedvesen tartani a talajt. A kezdeti locsolást meghálálja, a kelést követően a kevesebb vízzel is megelégszik. Akinek van lehetősége esővízzel locsoljon, ennek hiányában állott csap vízzel, mert a klórra érzékeny.
Zöldhagyma
A magyaros konyha leggyakrabban használt zöldségféléje, amely tél végén bátran elvethető, vagy duggatható. Egészségmegőrző hatása közismert, C, B1, B2, B3, B5, B6,H és E-vitaminokat, folsavat, nikotinsavat, vasat, jódot, magnéziumot, ként, szelént, foszfort, káliumot, kalciumot, rezet, cinket tartalmaz.
Az erek karbantartója.
A retekhez hasonlóan magas rosttartalma miatt kedvezően hat az emésztésre, természetesen ez kellő mozgással kombinálva.
Érelmeszesedésre is kiváló, vértisztító hatása is jelentős, kedvező hatást gyakorol a keringésre.
Leginkább légúti megbetegedéseknél kifejtett kedvező hatását ismerik, a benne található illóolajok oldják a letapadt váladékot.
A gyomorsav túltengésben szenvedők óvatosan fogyasszák.
Magról, vagy duggatva.
Magról vetésnél alaposan előkészített porhanyós talajt igényel, szereti a napfényt, vízigénye nem jelentős.
Kétféleképpen szaporíthatjuk, vethetjük magról, vagy duggatjuk, azaz a kisméretű hagymákat a földbe tesszük. Mi általában duggatni szoktuk, kettő centiméter tőtávolságra, a sorközök félméteresek legyenek, hogy legyen hely a művelésére. Március elején nyugodtan neki állhatunk a duggatásnak, ha félünk a hirtelen bekövetkező fagytól fűkaszálékkal, vagy egyéb mulcs anyaggal takarjuk be.
A gasztronómiában általában kiegészítő szerephez jutott, pedig önálló ételként is megállja a helyét. Mi hagymalevest készítettünk, a receptünket az oldalunkon megtaláljátok.
Tárkonyos hagymaleves, prított kenyérrel, reszelt sajttal.
A kép forrása. Pixabax
K&P
Utolsó kommentek