Kacsa érkezett a házhoz, na nem két lábon, tollasan, hápogva, hanem konyhakészen kaptuk. A mai nap a melle és a combja volt soron, amit megsütöttünk, és egy nem mindennapi körettel tálaltuk.

sült kacsa nokedli

A szárnyasok közül talán a csirkehúst fogyasztják a legtöbben. Pulyka és liba általában ünnepi alkalmakkor kerül az asztalra. Talán a kacsa a felsoroltak közül népszerűbb, de még mindig kevesebb a rajongótábora. Nyílván az ára is szerepet játszik a mellőzöttségében, pedig nagyon egészséges húsféle, a fehérjetartalma miatt is, és tartalmaz B 12, B 6, B1 vitamint, továbbá foszfort, vasat és cinket. De nem csak ezért érdemes havonta legalább egyszer elkészíteni hanem az íze miatt. A csirkehúshoz képest-nem bántva kétlábú társait-összehasonlíthatatlan. Vadas ízt kölcsönöz, ezáltal domináns az ízvilága. Többen a kacsa szó hallatán elhúzzák a szájukat: száraz, ez a tartásától is függhet, de szalonnával kompenzálható, amivel nagyon jó párost alkotnak.

Kriszta nagy elánnal látott neki a melle a combja, mármint a kacsának az elkészítéséhez. Kicsit tartott tőle, amit sokaktól hallottunk száraz a húsa, de szerencsére miután kétpofával befaltuk, kiderült a félelem alaptalan volt.

Hozzávalók a húshoz

  • kacsamell
  • erdélyi szalonna
  • só, bors

Elkészítése

A kacsa mellek és a combok mindkét oldalát besózzuk, és beborsozzuk, majd éles késsel 3-4 centiméterenként körülbelül a hús feléig beirdaljuk, amibe vékonyra szeletelt erdélyi szalonnát teszünk. Ez a szalonna nagyon passzol a kacsa húshoz, a zsíradéka ráadásul puhítja a rostokat.

Szerencsénkre a bőséges paradicsom, paprika és cukkini termésnek köszönhetően rengeteg lecsó lapul a kamránkban, egy üveggel a tepsibe tett húsra ráöntöttünk. Alufóliával lefedtük, 200 fokos sütőbe 1 órára be tettük, közben elkészült a köret.

A köret hozzávalói

  • finomliszt
  • búzadara
  • víz
  • kacsazsír
  • fokhagyma
  • kapor, só

Elkészítése

A nokedlit kitaláltuk, a köretek közül mindkettőnknek az egyik nagy kedvence, de Kriszta most egy különlegeset alkotott. A búzadarát összekeverte az olvasztott kacsazsírral, lisztel, vízzel, igen jól olvastátok tojás nem került bele. A hagyományosnál kissé keményebb tésztát készített, majd forró vízben kanállal kiszaggatta.

Közben az apróra vágott fokhagymát kacsazsíron megpirította, a kész nokedlit beleforgatta, kaporral, sóval ízesítette.

Hihetetlen több évtized után kellett rájönni a nokedli búzadarából is készíthető. Közben a kacsa is kész lett, annyira laktató volt, hogy a húsok közül csak a mellét tudtuk megenni. Kriszta piheg, én pedig pókhassal gépelek. Érdemes kipróbálni a laktató, kissé vadas ízű kacsát búzadarás nokedlivel.

Jó étvágyat hozzá!

K&P