Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kakaóval és dióval töltött csigák

Ha emlékeink nem csalnak a kisebb pékségek polcai roskadoztak a népszerű édességért, a kakaós csigáért. Hatalmas tenyér nagyságú roppanós héjú bőségesen kakaóval megtöltött csigák voltak az igaziak, egy-két helyen a tetejét porcukorral is megszórták. Mi a kisebbeket készítettük el, és a dióval töltött változatát is kipróbáltuk.

Kriszta régóta rágja a fülemet, kellene egy jó süteményt készíteni, ami több napig kitart,  reggelire, uzsonnára, vacsorára is kiváló, és nem kell órákig a konyhában sürögni. Olyan alapanyagokból áll, ami szinte minden háztartásban megtalálható: liszt, tojás, élesztő, sütőpor, tej, vaj. Pár deka kakaópor kimaradt, de a tészta mennyiségéhez képest édes kevésnek bizonyult. A diófa bőséges termésének köszönhetően meg is született az ötlet, diótöltelékkel is megtöltjük a csigákat. Rengeteg recept közül böngésztünk, ismerősöktől kérdezgettünk, melyik a leggyorsabb verzió. Mindennel együtt fél óra alatt kész lett, keleszteni sem kellett.

Hozzávalók a tésztához

  • 50 dkg búzaliszt
  • fél csomag instant porélesztő
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 db tojás
  • 2 ek tejföl
  • 2 dl langyos tej

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 5 dkg olvasztott vaj
  • kakaópor
  • darált dió
  • vaníliás cukor

Elkészítése

A tapasztalt süteménykészítő guruk, arra tanítottak, hogy először a „száraz” hozzávalókat dolgozzuk össze, azaz a lisztet, sütőport, és az porélesztőt. Miután összekevertük bele kerül a tojás a tej és a tejföl. Alaposan felkevertük, mikor már lágy tésztát kaptunk, addig gyúrtuk, amíg formázható tésztát nem kaptunk.

Kissé belisztezett vágódeszkán a tésztát félbevágjuk, majd külön-külön téglalap formára kinyújtjuk. Érdemes kevés olvasztott vajjal megkenni a tészták tetejét, omlósabb lesz és a töltelék is jobban rátapad. Az egyiket cukrozott kakaóporral a másikat darált cukrozott dióval megszórtuk, és ráhintettük a vaníliáscukrot.

Feltekertük a tésztát, majd éles késsel 2-3 centiméter vastagságúra vágtuk, majd sütőpapírral bélelt előmelegített sütőben 200 fokon 20 perc alatt megsült, amikor kissé pirult a teteje cukros tejjel meglocsoltuk.

K&P

 

0 Tovább

Fekete szederrel, szőlővel készült kukoricadarás sütemény

Felbuzdulva legutóbb elkészített puliszkán, utánanéztünk hány féle módon lehetne valami „ütőset” kihozni belőle. A szomszédunk kertjébe termett fekete szederrel, és csemegeszőlővel lepett meg bennünket. Kukoricadara még maradt a zacskóban, így jött az ötlet, a kettőt kombináljuk, és egy egészséges süteményt készítünk belőle.

Hozzávalók

  • 15 dkg kukoricadara
  •  7 dl tej
  • 3 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • gyümölcsök

Elkészítése

A kukoricadarát olvasztott vajon tapadásmentes edénybe fakanállal megpirítottuk, éppen csak annyira, hogy az aranysárga színe megmaradjon, a homokórát nem állítottuk be, de maximum 2 perc lehetett.

Ráöntöttük a tejet, hozzátettünk 5 dkg kristálycukrot, és egy csomag vaníliáscukrot. Folyamatosan kevertük-erre ti is nagyon ügyeljetek-, mert a kukoricadara hamar- „odakozmálhat”, és nem m lesz csomómentes. Mikor már kellően besűrűsödött, a tűzről levettük és hagytuk kihűlni.

Ez idő alatt a tojássárgáját 5 dkg cukorral alaposan felvertük, amíg krémes állagú nem lett. A fehérjéből kemény habot készítettünk.

A kihűlt kukoricadarát összekevertük a tojássárgájával, majd következett a fehérje, ügyeljetek, hogy lassan keverjétek, hogy a hab ne törjön össze.

Kiolajozott tepsibe a kukoricadarás masszát belesimítottuk, tetejét fekete szederrel, szőlőszemekkel megbolondítottuk. 190 fokon 30 percig sütöttük. Kihűlve az igazi, főleg ebben a tikkasztó hőségben igazi hűsítő.

Próbáljátok ki a Tejfölös kapros mártással csurgatott puliszka gombócokat zöldségágyon, a recept elérhető a blogunkon.

K&P

 

0 Tovább

Sütés nélküli banános süti, mazsolás rumaromás pudinggal

A mediterrán gyümölcsök közül a banán egyike a legismertebbnek. Hazánkban fák nőnek, csak banán nincs rajtuk. Boltokban egész évben elérhető. Általában nyersen fogyasztjuk, pedig sokféleképpen felhasználhatjuk. Mi süteményre gondoltunk sütés nélküli. Megszületett a rumos, banános.


Anyukámtól származik az ötlet Kriszta a mai napra kissé áthangszerelte a receptet. Ő édesszájú én inkább a sósat szeretem, de akik annyira nincsenek oda a süteményért, ha megkóstolják, következő alkalommal a fejüket nem fordítják el. A babapiskóta, a mazsola, a puding egyaránt főszereplői lettek az étel színpadán. Sütni se kellett, és időtakarékos is a következő recept.

Hozzávalók

  • másfél csomag babapiskóta (egy csomag 20 dkg)
  • 2 csomag vaníliás puding por
  • 1 liter tej
  • 1 rumaroma, vagy 1 dl rum
  • 4 db banán
  • 12.5 dkg mazsola

Elkészítése

Az aszalt szőlőt, közismert nevén mazsolát rumos vízbe beázatjuk, éppen annyira, hogy a szemeket a víz ellepje, addig megduzzadnak, amíg a többi előkészületekkel nem végzünk.

A hőálló jénaiba teszünk egy sor babapiskótát.

A megpucolt lehetőleg nem barnult banánt, egyenlő nagyságú szeletekre vágjuk, rátesszük a piskótára, majd az a beáztatott rumos mazsolával megszórjuk.

Elkészítjük a sütemény lelkét, a pudingot, amihez 1 liter tejet használunk fel, nem megyek bele a részletekbe, termékenként változó, ezért a csomagoláson feltüntetettek szerint járunk el. Egyenletesen rálocsoljuk az első réteg mazsolás banánra, majd rétegesen rátesszük a piskótát, banánt, mazsolát, pudingot.

Megvárjuk, még kihűl, hűtőbe tesszük dermedésig.  Kockákra vágjuk,

Fogyasztás közben arra gondolunk, mi legyen hamarabb banánunk vagy majmunk.

K&P

 

 

0 Tovább

Pirkó szelet, a pár perces gyümölcsös süti

Az előrehaladott már-már nehezen elviselhető nyarat idéző forróságban, egyre kevesebb időt szánunk a főzésre, leginkább a sütésre. A sütemények elkészítése általában nem kevés időt rabol el, mi percek alatt elkészíthetőt mutatunk be.

sütemény gyorsan elkészíthető könnyű

A süti apropóját egy nagyon kedves pár jelentette, akik napokkal ezelőtt vendégségbe hívtak bennünket. Naplemente előtt a késő délutáni órákban át bandukoltunk. Hűvösnek nem volt nevezhető az idő, de legalább az izzadtságcseppek megszáradtak rajtunk. A sztorizgatások közepette, a vendéglátónk női tagja, hirtelen elviharzott, és egy jókora adag süteménnyel lepett meg bennünket. Az adrenalin szintem nem emelkedett, nem vagyok édesszájú, Kriszta viszont igen. Először illendőségből megettem egy kocka szeletet, magamon is meglepődtem, annyira ízlett, azonnal elkértük a receptet. Rögtön rávágtuk, ilyen finomat már régen ettünk el is neveztük Pirkó süteménynek. Piroska szabadkozott, ő is csak kapta a receptet, nem csak az övé az érdem, párja megszólalt dehogynem. Elmondták a tésztába bármilyen gyümölcs, akár kompót is beletehető. Pár perc alatt kész. Mutatjuk a receptet.

Hozzávalók

  • 2 doboz kefir
  • 3 tojás
  •  1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kefires pohár (1.75 dl) mennyiségű olaj
  • 1 kefires pohár (1.75 dl) mennyiségű kristálycukor
  • 1 kefires pohár (1.75 dl) mennyiségű liszt
  • gyümölcs

Elkészítése

A búzalisztbe beletettük a sütőport, összekevertük, majd az összes felsorolt hozzávalókat, hozzátettük, alaposan összekevertük.

sütemény gyorsan elkészíthető könnyű

Vendéglátóink szamócát tettek a tésztába, mi kimagozott meggyet, de bármilyen gyümölccsel finom, és ízletes lehet.

sütemény gyorsan elkészíthető könnyű

Sütőpapírral bélelt tepsibe tettük, 180 fokon fél óráig sült. Adagonként porcukorral hintettük. Elképesztően könnyű, és könnyen emészthető, ami nagy előnye a rekkenő hőségben.

sütemény gyorsan elkészíthető könnyű

K &P

 

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek