Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sajtkrémes, zöldséges rakott tészta

A tésztás ételek nálunk is nagyon népszerűek, gyakran kerülnek az asztalra, akár köretként, egytálételként. A kerti munkák miatt mostanában kevesebb idő jutott a főzésre. Olyat szerettünk volna, ami hamar elkészül, nem terheli meg túlzottan a gyomrunkat, és nem utolsósorban egészséges is.

tészta

Kriszta mostanában keveset tüsténkedett a konyhába, de volt egy kis szabadideje, emiatt a fakanalat is kivette a kezemből, és ebédidő előtt félórával kezdett csak neki, és pont déli 12 órakor már lakmároztuk is a tésztás egytálételt.

Hozzávalók

  • 1 csomag tészta (500g)
  • 2 szál sárgarépa
  • 50 dkg brokkoli
  • 20 dkg csiperke gomba
  • 1 db sajtkrém
  • só, bors
  • 1 ek étolaj

Elkészítése

A tésztát a forrásban lévő vízbe fedő alatt közepes lángon főzte, beleszórt egy kiskanál sót, és pár csepp étolajat, a zsiradék miatt a tészták nem ragadnak össze.

Ezután elkészítette az étel lelkét a sajtkrémmel ízesített zöldséges ragut. A sárgarépát megpucolta, vékony karikákra szeletelte a gombát alaposan megmosta, hosszában felvágta, és a brokkolit rózsájára szedte, majd egy edényben fedő alatt kevés vízben párolta, borsozta, sózta és belekeverte a sajtkrémet.

15 perc múlva a tésztát leszűrte, hideg vízzel leöblítette, hozzákeverte a roppanósra párolódott raguhoz, majd előmelegített sütőben tette és 200 fokon 10 percig átsütötte.

K&P

0 Tovább

Aranygaluska a desszertek királynője

A neve kötelezi a desszertek királynőjét, a legdrágább ékszereket aranyból készítik.  Az aranygaluskát nem, és az elkészítésének ára sem vetekszik az ékszerrel. A kelt tészta és a vanília az ősz beköszöntének szürkeségét tompítja. Egytálételként, de desszertként is a trón vívmányosa.

A galuska kelt tésztából készül, idő szükséges az elkészítéséhez, de megéri ráfordítani, az íze utánozhatatlan. Könnyű a tésztája, eszméletlen sokféle módon variálható, frissen és másnap is bátran fogyasztható. Vaníliával, dióval, lekvárral, sodóval. Kanállal szaggatva, vagy szaggatóval? A rászánt idő mindent kárpótol. Ne hagyjátok ki! A klasszikus dióval készül, de bármivel variálható, a kreativitás határtalan.

A jó kelt tészta aranyszabályai

  • A jó aranygaluska alapja a könnyed tésztája, ahhoz, hogy igazán jó legyen be kell tartani pár ’aranyszabályt”.
  • Szobahőmérsékleten, huzatmentes helyen készítsük el, és a hozzávalóknak, az edénytől az összes alapanyagig langyosnak kell lennie, különben a tészta „megfázik”.
  • Az élesztő minőségére figyeljünk, lehetőleg frisset használjunk.
  • Az élesztőre közvetlenül ne szórjunk rá sót, mert nem lesz megfelelő a kelesztő képessége.
  • A lisztet is meg kell langyosítani és átszitálni, ekkor levegősebb lesz. Hozzáadjuk a szükséges alapanyagokat, folyamatosan dagasztjuk. Nem kell megijedni, ha kicsit lágyabb a tészta, a gyúródeszkára hintett lisztet úgyis felveszi.

Hozzávalók a tésztához

  • fél kg búzaliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 3 dl tej
  • 6 dkg zsír
  • 5 dkg porcukor
  • csipetnyi só

Hozzávalók a hintéshez

  • darált dió
  • cukor

A „mártáshoz”: vanília puding, gyümölcsök

Elkészítése

3 kanál lisztből, 1 dl langyos tejből, 0.5 dkg cukorból, 2 dkg élesztőből kovászt készítünk. A tojás sárgákat elkavarjuk a cukorral és a tejjel, melyben feloldottunk egy csipet sót. A liszt közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a kovászt a hozzávalókkal, majd addig gyúrjuk, amíg hólyagos nem lesz, ráöntjük az olvasztott vajat, és összedolgozzuk.

A tésztából cipót formálunk, beletesszük egy edénybe, akár konyharuhával letakarjuk, és huzatmentes helyen háromnegyedóráig kelesztjük. Tovább nem érdemes, mert a tészta összeesik. Akkor kelt meg, ha már könnyedén elválik az edény falától.

Ráborítjuk a liszttel meghintett deszkára, majd a legegyszerűbb, ha pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és kizsírozott tepsibe egymás mellé tesszük, és olvasztott vajat csurgatunk a tetejére. Ezután őrölt, cukrozott dióval a „pogácsák” tetejét megszórjuk. Sütőbe 180 fokon 25 percig sütjük. Közben elkészítjük a vaníliás pudingot, amibe mártogatjuk a galuskát, és bearanyozzuk a napunkat.

Az ételt ebben az esetbe is mi készítettük és fotóztuk.

K&P

 

0 Tovább

Sütőben sült piszkos tészta

Őszintén szólva, ha csak, gyümölcsös, cukros, édes ételek, akár a tészták lennének a világon régen éhen haltam volna. Feleségem, viszont szereti, egy idős embertől kapta a receptet, a hozzávalókat beszereztük én megfőztem, ő megette. Szerinte mocskosan finom lett.

Mielőtt hozzájutottunk volna az elkészítés fortélyaihoz, korában soha nem hallottam róla. Utána böngészve kiderült Dunántúlon, főleg Zala Megyében volt őshonos, a háborúk alatt sokszor életet mentett. A tésztát szinte minden házban készítettek, ami legyünk őszinték összehasonlíthatatlan a boltival. Szilva a legtöbb gyümölcsösben meg termett, lekvárt is készítettek belőle. Neve hallatán sokakból kíváncsiságot ébreszt, de kétségeim lenne afelől, hogy a kifőzdék nem találnának rá más nevet. A szilva erőteljes sötétkék színe miatt lett névadója az éteknek.

Hozzávalók

50 dkg  metélt tészta

1 ek étolaj

1 kk só

15 dkg szilvalekvár

15 dkg dió

1 kk porcukor

Elkészítése

A metélt tésztát forró lobogó vízbe főzni kezdtem, kevés sót, és napraforgó olajat a vízbe tettem. 15 perc után kóstoltam, majd szűrőbe raktam, hideg vízzel öblítettem, hogy ne legyen ragadós. A tepsibe helyeztem.

Az általunk termelt öreg diófa terméséből maradt diót, feltörtük, a jó öreg turmixgéppel ledaráltuk.

A tepsibe tett tésztára rétegesen tettem az őrölt diót és a szilvalekvárt.

A sütőben 250 fokon fél óráig sütöttem.

Adagonként az édesszájúakat figyelembe véve lehet szilvalekvárt tenni porcukorral behinteni.

A piszkos tészta a nevét meghazudtolva Kriszta szerint finom lett.

K&P

 

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek