Javában folyik a kerti munka sokan már elültették a magokat, nevelik a palántákat. A sikeres és vegyszermentes kertészkedés érdekében csokorba szedtük azokat a gyógynövény ázalékok elkészítési módjait, erjesztett leveket, amelyek bevethetők az egészséges növények felneveléséhez.
Hogyan lehet egészséges a növény?
A növényeket erősítő levek
- bodzahajtás főzet
- bodzavirág főzet
- csalánlé
- fekete nadálytőlé
Magok beáztatásához főzet készítése
Hozzávalók (mindegyik növényből egy evőkanál)
- csalán
- macskagyökér
- cickafark
- kamilla
- tölgyfakéreg
Elkészítése
1 liter vizet felforralunk, levesszük a tűzről a szárított növényeket beletesszük, tíz percig állni hagyjuk, leszűrjük, kihűtjük a levet, majd beletesszük a magokat. Általában a kisebbeket 3-4 órára, nagyobbakat 1 napra, de ez nagyon sok körülmény függvénye, ezért érdemes nézni, ha látjuk, főleg a hüvelyeseknél, hogy a héj megreped, érdemes kivenni az áztató léből.
Trágyalé kiültetett növényekre
A trágyalét elkészítésekor a növényeket beletesszük egy edénybe, vagy hordóba kizárólag műanyagba, ráöntünk annyi vizet, hogy bőven ellepje, majd a napon erjesszük, naponta kavarjuk. A szagok nem szomszédcsalogatóak, amit kőporral enyhíteni tudunk. Amikor már a lé nem habzik, akkor lett kész, utána szűrhetjük. A növény tövének öntözésekor mindig töményebb az oldat, mit lombtrágyázáskor.
Hozzávalók
1 kg friss növény, vagy 15 dkg szárított
- kamilla
- bársonyvirág
- zsurló
- csalán
- fejes káposzta
Elkészítése
A növény tövének belocsolásakor 1litert 10 literrel hígítunk, lombtrágyának: 1 liter trágyalét 50 literrel kell hígítani.
Milyen növényeket "anyagokat" használjunk a kártevők ellen?
Levéltetvek ellen
- csalánlé
- kenőszappan
- paradicsomlé
- útifűlé
Gombás megbetegedések, baktérium ellen
- csalán és zsurlólé
- tejes permetlé
- fokhagymalé
- gilisztaűzó varádicslé
- zsurlólé
- macskagyökérlé
Földibolha ellen tárkonyt
Termés növekedést elősegítő a fekete nadálytő
- ribiszkénél
- köszméténél
- málnánál
- paradicsomnál
- spárgatöknél
- uborkánál
- tüskétlen szedernél
Ezek a főzetek, ázalékok, erjesztett levek segítenek
Bodzahajtás (főzet)
Hatása
A növényt erősíti, védi a kártevők ellen.
Hozzávalók
- 40g fekete bodza, vagy gyalogbodza
Elkészítése
10 liter vízben 20-30 percen át főzzük a növényt, majd kihűlés után 10 liter vízzel hígítjuk.
Bodzavirág (főzet)
Hatása
A növényt erősíti, tarkabarka ellen és mákvirágzáskor hatásos.
Hozzávalók
- 50g friss virág, vagy 15 dkg szárított
Elkészítése
3 liter vízben 30-40 percen át főzzük a növényt, majd kihűlés után 1:1 arányban hígítjuk.
Csalánlé (erjesztett)
Hatása
A növényt erősíti.
Hozzávalók
- 1 kg friss növény, vagy 10 dkg szárított
Elkészítése
3 liter vízben 30-40 percen át főzzük a növényt, majd kihűlés után 1:1 arányban hígítjuk.
8-14 napig erjeszteni kell, naponta kevergetni, majd leszűrni, ezt követően hígítani.
Csalánlé és zsurlólé (főzet)
Hatása
Gombabetegségek és klorózis ellen.
Hozzávalók
- 60 dkg friss növény, vagy 10 dkg meddő hajtás (fele-fele arányban)
Elkészítése
5 liter vízben 30-60 percen át főzzük a növényt, leszűrjük, kihűlést követően ötszörös arányban hígítjuk.
Csalánföld
Hatása
Magvetéskor táplál és erősít, leginkább földieperhez, paradicsomhoz.
Hozzávalók
- szárított csalán
Elkészítése
1 ek port 3 liter komposzt léhez tesszük, majd egy hétig állni hagyjuk, higítás nélkül juttatjuk ki.
Fehér ürömé, vagy fekete ürömlé (főzet), tárkonnyal is helyettesíthetőek.
Hatása
A földi bolhákat riasztja.
Hozzávalók
- 0.5 kg friss növény, vagy 15-20 dkg szárított
Elkészítése
5 liter vízben 2-3 órán át áztatjuk a növényeket, majd 20-30 percig főzzük kihűlés után 5 liter vízzel hígítjuk.
Feketenadálytő lé (erjesztett)
Hatása
A növény növekedését serkenti, főként ribiszkére, köszmétére, málnára, paradicsomra, uborkára, spárgatökre, tüskétlen szederre hatásos.
Hozzávalók
- 1 kg friss növény
Elkészítése
A friss növényt 10 liter vízben 5-6 napon keresztül áztatjuk, majd az erjedést követően leszűrjük, ötszörösen hígítjuk.
Fokhagymalé (erjesztett)
Hatása
Baktériumok, gombás megbetegedés ellen.
Hozzávalók
- 2- 3 kg pikkelylevél
Elkészítése
10 liter vízben 8 napon keresztül áztatjuk, majd az erjedést követően leszűrjük, tízszeresen hígítjuk.
Gilisztaűző varádicslé (ázalék)
Hatása
Gombák, baktériumok ellen, leginkább a borsónál a babrozsda ellen, uborkánál, szőlőnél, almafánál lisztharmat ellen, burgonyánál, paradicsomoknál baktérium ellen.
Hozzávalók
- 1 kg száraz virág
Elkészítése
A növényt 5 liter vízben 3-5 napon keresztül áztatunk, majd 15 liter vízzel hígítunk, majd a 10 liter vízben feloldott sóoldathoz hozzákeverjük.
Gyermekláncfűl lé (erjesztett)
Hatása
Növekedésserkentő
Hozzávalók
- 2 kg friss levél.
Elkészítése
A leveleket 10 liter vízben 14 napig keresztül áztatunk, majd az erjedést követően szűrés után ötszörösen hígítjuk, tavasszal és ősszel juttatjuk ki.
Kamillalé (ázalék)
Hatása
Magcsávázáshoz és zöld levéltetvek ellen.
Hozzávalók
- 1 marék virágzat
Elkészítése
Kártevők ellen 1.5 liter vízben másfél napig áztatjuk, majd leszűrjük és ötszörösen hígítjuk. Magcsávázásnál a tömény oldatba tesszük a magokat.
Káposztalé (erjesztett)
Hatása
Növekedésserkentő hatású főleg uborkára, zellerre, burgonyára.
Hozzávalók
- 3 kg friss levél
Elkészítése
A leveleket annyi vízben áztatjuk 14 napig, hogy ellepje, majd az erjedést követően szűrés után tízszeresen hígítjuk, tavasszal és ősszel juttatjuk ki.
Kenőszappan
Hatása
Levéltetvek, pajzstetvek ellen.
Hozzávalók
- 20 dkg kenőszappan
Elkészítése
Felodjuk 10 liter vízben.
Macskagyökérlé (préslé)
Hatása
Javítja a termésnövekedést, de paradicsomnál, zellernél, sárgarépánál, hagymánál gombabetegségek ellen is hat.
Hozzávalók
- 2 kiskanál levél
Elkészítése
Kipréseljük a leveleket, majd 10 liter vízbe tesszük, és hígítás nélkül kijuttatjuk.
Paradicsomlé (főzet)
Hatása
Levéltetvek, káposztalepke hernyói ellen.
Hozzávalók
- 1 kg
Elkészítése
A növény gyökerét, leveleit, szárát termését beletesszük annyi vízbe, hogy ellepje, főzzük fél órán át, beletesszük 10 liter vízbe, kevés káliszappant is adhatunk, hozzá a tapadást segíti.
Tejes permetlé
Hatása
Ültetés után a paradicsompalántákat védi a gomba és vírus ellen.
Hozzávalók
- 1 liter tej
Elkészítése
A tejet 10 liter vízzel hígítjuk.
Utifűlé
Hatása
Levéltetű, káposzta gyökér golyva, káposztaszár rothadás ellen.
Hozzávalók
- 1 kg friss virág, vagy 20 dkg szárított
Elkészítése
10 liter vízben 12 órán át áztatjuk, hígítás nélkül juttatjuk ki.
Zsurlólé (főzet)
Hatása
Tavaszi lemosó permetezés gomba ellen.
Hozzávalók
- meddő szárból 20-30 dkg, frissből 1 kg, szárítottból 75 dkg
Elkészítése
A meddő szárat 3 liter vízben fél órán át áztatjuk, ötszörösen hígítjuk, a friss növényt, vagy a szárítottat 10 liter vízben 30 percig főzzük, és ötszörösen hígítjuk.
K&P
Utolsó kommentek