Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mivel tápláljuk, öntzzük a növényeinket vegyszermentesen? Megmutatjuk.

Javában folyik a kerti munka sokan már elültették a magokat, nevelik a palántákat. A sikeres és vegyszermentes kertészkedés érdekében csokorba szedtük azokat a gyógynövény ázalékok elkészítési módjait, erjesztett leveket, amelyek bevethetők az egészséges növények felneveléséhez.

vegyszermentes ázalékok  levek növénytermesztése

Hogyan lehet egészséges a növény?

A növényeket erősítő levek

  • bodzahajtás  főzet 
  • bodzavirág főzet          
  • csalánlé       
  • fekete nadálytőlé

Magok beáztatásához főzet készítése

Hozzávalók (mindegyik növényből egy evőkanál)

  • csalán
  • macskagyökér
  • cickafark
  • kamilla
  • tölgyfakéreg

Elkészítése

1 liter vizet felforralunk, levesszük a tűzről a szárított növényeket beletesszük, tíz percig állni hagyjuk, leszűrjük, kihűtjük a levet, majd beletesszük a magokat. Általában a kisebbeket 3-4 órára, nagyobbakat 1 napra, de ez nagyon sok körülmény függvénye, ezért érdemes nézni, ha látjuk, főleg a hüvelyeseknél, hogy a héj megreped, érdemes kivenni az áztató léből.                                     

Trágyalé kiültetett növényekre

A trágyalét elkészítésekor a növényeket beletesszük egy edénybe, vagy hordóba kizárólag műanyagba, ráöntünk annyi vizet, hogy bőven ellepje, majd a napon erjesszük, naponta kavarjuk.  A szagok nem szomszédcsalogatóak, amit kőporral enyhíteni tudunk. Amikor már a lé nem habzik, akkor lett kész, utána szűrhetjük. A növény tövének öntözésekor mindig töményebb az oldat, mit lombtrágyázáskor.

Hozzávalók

1 kg friss növény, vagy 15 dkg szárított

  • kamilla                                                                        
  • bársonyvirág                                                                        
  • zsurló                                                                    
  • csalán                                                                       
  • fejes káposzta

Elkészítése

A növény tövének belocsolásakor 1litert 10 literrel hígítunk, lombtrágyának: 1 liter trágyalét 50 literrel kell hígítani.

Milyen növényeket "anyagokat" használjunk a kártevők ellen?

Levéltetvek ellen

  • csalánlé           
  • kenőszappan     
  • paradicsomlé               
  • útifűlé

Gombás megbetegedések, baktérium ellen

  • csalán és zsurlólé                                                 
  • tejes permetlé                                                
  • fokhagymalé                                                    
  • gilisztaűzó varádicslé                                                      
  • zsurlólé                   
  • macskagyökérlé

                                                                      

Földibolha ellen tárkonyt

Termés növekedést elősegítő a fekete nadálytő

  • ribiszkénél
  • köszméténél
  • málnánál                                                        
  • paradicsomnál
  • spárgatöknél
  • uborkánál                                                                      
  • tüskétlen szedernél                                             

Ezek a főzetek, ázalékok, erjesztett levek segítenek

Bodzahajtás (főzet)

Hatása

A növényt erősíti, védi a kártevők ellen.

Hozzávalók

  • 40g fekete bodza, vagy gyalogbodza

Elkészítése

10 liter vízben 20-30 percen át főzzük a növényt, majd kihűlés után 10 liter vízzel hígítjuk.

Bodzavirág (főzet)

Hatása

A növényt erősíti, tarkabarka ellen és mákvirágzáskor hatásos.

Hozzávalók

  • 50g friss virág, vagy 15 dkg szárított

Elkészítése

3 liter vízben 30-40 percen át főzzük a növényt, majd kihűlés után 1:1 arányban hígítjuk.

Csalánlé (erjesztett)

Hatása

A növényt erősíti.

Hozzávalók

  • 1 kg friss növény, vagy 10 dkg szárított

Elkészítése

3 liter vízben 30-40 percen át főzzük a növényt, majd kihűlés után 1:1 arányban hígítjuk.

8-14 napig erjeszteni kell, naponta kevergetni, majd leszűrni, ezt követően hígítani.

Csalánlé és zsurlólé (főzet)

Hatása

Gombabetegségek és klorózis ellen.

Hozzávalók

  • 60 dkg friss növény, vagy 10 dkg meddő hajtás (fele-fele arányban)

Elkészítése

5 liter vízben 30-60 percen át főzzük a növényt, leszűrjük, kihűlést követően ötszörös arányban hígítjuk.

Csalánföld

Hatása

Magvetéskor táplál és erősít, leginkább földieperhez, paradicsomhoz.

Hozzávalók

  • szárított csalán

Elkészítése

1 ek port 3 liter komposzt léhez tesszük, majd egy hétig állni hagyjuk, higítás nélkül juttatjuk ki.

Fehér ürömé, vagy fekete ürömlé (főzet), tárkonnyal is helyettesíthetőek.

Hatása

A földi bolhákat riasztja.

Hozzávalók

  • 0.5 kg friss növény, vagy 15-20 dkg szárított

Elkészítése

5 liter vízben 2-3 órán át áztatjuk a növényeket, majd 20-30 percig főzzük kihűlés után 5 liter vízzel hígítjuk.

Feketenadálytő lé (erjesztett)

Hatása

A növény növekedését serkenti, főként ribiszkére, köszmétére, málnára, paradicsomra, uborkára, spárgatökre, tüskétlen szederre hatásos.

Hozzávalók

  • 1 kg friss növény

Elkészítése

A friss növényt 10 liter vízben 5-6 napon keresztül áztatjuk, majd az erjedést követően leszűrjük, ötszörösen hígítjuk.

Fokhagymalé (erjesztett)

Hatása

Baktériumok, gombás megbetegedés ellen.

Hozzávalók

  • 2- 3  kg pikkelylevél

Elkészítése

10 liter vízben 8 napon keresztül áztatjuk, majd az erjedést követően leszűrjük, tízszeresen hígítjuk.

Gilisztaűző varádicslé (ázalék)

Hatása

Gombák, baktériumok ellen, leginkább a borsónál a babrozsda ellen, uborkánál, szőlőnél, almafánál lisztharmat ellen, burgonyánál, paradicsomoknál baktérium ellen.

Hozzávalók

  • 1 kg száraz virág

Elkészítése

A növényt 5 liter vízben 3-5 napon keresztül áztatunk, majd 15 liter vízzel hígítunk, majd a 10 liter vízben feloldott sóoldathoz hozzákeverjük.

Gyermekláncfűl lé (erjesztett)

Hatása

Növekedésserkentő

Hozzávalók

  • 2 kg friss levél.

Elkészítése

A leveleket 10 liter vízben 14 napig keresztül áztatunk, majd az erjedést követően szűrés után ötszörösen hígítjuk, tavasszal és ősszel juttatjuk ki.

Kamillalé (ázalék)

Hatása

Magcsávázáshoz és zöld levéltetvek ellen.

Hozzávalók

  • 1 marék virágzat

Elkészítése

Kártevők ellen 1.5 liter vízben másfél napig áztatjuk, majd leszűrjük és ötszörösen hígítjuk. Magcsávázásnál a tömény oldatba tesszük a magokat.

Káposztalé (erjesztett)

Hatása

Növekedésserkentő hatású főleg uborkára, zellerre, burgonyára.

Hozzávalók

  • 3 kg friss levél

Elkészítése

A leveleket annyi vízben áztatjuk 14 napig, hogy ellepje, majd az erjedést követően szűrés után tízszeresen hígítjuk, tavasszal és ősszel juttatjuk ki.

Kenőszappan

Hatása

Levéltetvek, pajzstetvek ellen.

Hozzávalók

  • 20 dkg kenőszappan

Elkészítése

Felodjuk 10 liter vízben.

Macskagyökérlé (préslé)

Hatása

Javítja a termésnövekedést, de paradicsomnál, zellernél, sárgarépánál, hagymánál gombabetegségek ellen is hat.

Hozzávalók

  • 2 kiskanál levél

Elkészítése

Kipréseljük a leveleket, majd 10 liter vízbe tesszük, és hígítás nélkül kijuttatjuk.

Paradicsomlé (főzet)

Hatása

Levéltetvek, káposztalepke hernyói ellen.

Hozzávalók

  • 1 kg

Elkészítése

A növény gyökerét, leveleit, szárát termését beletesszük annyi vízbe, hogy ellepje, főzzük fél órán át, beletesszük 10 liter vízbe, kevés káliszappant is adhatunk, hozzá a tapadást segíti.

Tejes permetlé

Hatása

Ültetés után a paradicsompalántákat védi a gomba és vírus ellen.

Hozzávalók

  • 1 liter tej

Elkészítése

A tejet 10 liter vízzel hígítjuk.

Utifűlé

Hatása

Levéltetű, káposzta gyökér golyva, káposztaszár rothadás ellen.

Hozzávalók

  • 1 kg friss virág, vagy 20 dkg szárított

Elkészítése

10 liter vízben 12 órán át áztatjuk, hígítás nélkül juttatjuk ki.

Zsurlólé (főzet)

Hatása

Tavaszi lemosó permetezés gomba ellen.

Hozzávalók

  • meddő szárból 20-30 dkg, frissből 1 kg, szárítottból 75 dkg

Elkészítése

A meddő szárat 3 liter vízben fél órán át áztatjuk, ötszörösen hígítjuk, a friss növényt, vagy a szárítottat 10 liter vízben 30 percig főzzük, és ötszörösen hígítjuk.

K&P

0 Tovább

Termessz retket, hagymát, és felejtsd el a fáradtságot!

A téli időszak jelentősen megviseli a szervezetet. Zöldségekből, gyümölcsökből borsos áruk miatt kevesebb kerül az asztalra. Termessz és fogyassz retket és hagymát. Megmutatjuk, hogyan.

retek hagyma termesztés

Hónapos retek

A kemény fagyok elmúltával talán az első zöldségünk, amit a hazai piacok árusai kínálnak. A szépségversenyeken nem kerülne be a top háromba, nála igaz a mondás, nem a külső a belbecs számít. Marco Poló hozta be Európába, ezt a sokoldalúan felhasználható zöldséget, aminek minden része felhasználható. A gumójából, akár salátát készíthetünk, de egy falat sajttal nassolnivalónak sem utolsó. Leveleiből szezonális fűszerekkel főzelékként tálalható.

retek hagyma termesztés

A máj védelmének élharcosa.

Segít a téli hónapokban megcsappant tápanyag és vitaminpótlásban. Elsősorban C és E vitamint tartalmaz, foszforban, kalciumban, káliumban, kénben és vasban is gazdag.

Ki gondolta volna, hogy ez a sokaknak jelentéktelen külsővel megáldott növény, milyen hatást gyakorol az emberi szervezetre. Elsősorban a máj méregtelenítésében élharcos, ha szeretnénk a méregtelenítő szervünket kicsit regenerálni, kezdjük a napot vele, vagy a belőle készült préselt lével.

Könnyen emészthető rostjainak köszönhetően a bélrendszer is örömmel veszi, hiszen már őseink is gyakran fogyasztották székrekedés ellen. Magas a víztartalma kénben is gazdag, így a begyulladt bőrre is jótékony hatással van.

Földbe vele!

A tavaszi zöldségek közül az egyik leghamarabb elvethető zöldségfajta, fólia nélkül is február végétől ki lehet vetni. A porhanyós földet szereti, akinek a talaja szikkadt, kemény, érdemes a vetés előtt megdolgozni. Kiváló eszköz a rotációs kapa, de kisebb terület esetén áshatunk, kapálhatunk is. A porhanyós földbe barázdát szoktunk húzni, majd körülbelül egymástól 4 centire és 2 centiméter mélyre vetjük a magokat, így az egyelés elkerülhető. Fontos a távolság betartása, hogy szép egészséges növényeket kapjunk. Ezt követően a földet visszaterítjük, kissé ledöngöljük.

Mindamellett, hogy hidegtűrő képessége magas, 6 fok alatt sem károsodik, ideális hőmérséklete 12-13 C fok. Szereti a fényt, a meleget, ezért a hely kiválasztásánál, kerüljük az árnyékot.

Főként a csírázási időszakban magas a vízigénye, ezét célszerű nedvesen tartani a talajt. A kezdeti locsolást meghálálja, a kelést követően a kevesebb vízzel is megelégszik. Akinek van lehetősége esővízzel locsoljon, ennek hiányában állott csap vízzel, mert a klórra érzékeny.

Zöldhagyma

A magyaros konyha leggyakrabban használt zöldségféléje, amely tél végén bátran elvethető, vagy duggatható. Egészségmegőrző hatása közismert, C, B1, B2, B3, B5, B6,H és E-vitaminokat, folsavat, nikotinsavat, vasat, jódot, magnéziumot, ként, szelént, foszfort, káliumot, kalciumot, rezet, cinket tartalmaz.

retek hagyma termesztés

Az erek karbantartója.

A retekhez hasonlóan magas rosttartalma miatt kedvezően hat az emésztésre, természetesen ez kellő mozgással kombinálva.

Érelmeszesedésre is kiváló, vértisztító hatása is jelentős, kedvező hatást gyakorol a keringésre.

Leginkább légúti megbetegedéseknél kifejtett kedvező hatását ismerik, a benne található illóolajok oldják a letapadt váladékot.

A gyomorsav túltengésben szenvedők óvatosan fogyasszák.

Magról, vagy duggatva.

Magról vetésnél alaposan előkészített porhanyós talajt igényel, szereti a napfényt, vízigénye nem jelentős.

Kétféleképpen szaporíthatjuk, vethetjük magról, vagy duggatjuk, azaz a kisméretű hagymákat a földbe tesszük. Mi általában duggatni szoktuk, kettő centiméter tőtávolságra, a sorközök félméteresek legyenek, hogy legyen hely a művelésére. Március elején nyugodtan neki állhatunk a duggatásnak, ha félünk a hirtelen bekövetkező fagytól fűkaszálékkal, vagy egyéb mulcs anyaggal takarjuk be.

A gasztronómiában általában kiegészítő szerephez jutott, pedig önálló ételként is megállja a helyét. Mi hagymalevest készítettünk, a receptünket az oldalunkon megtaláljátok.

Tárkonyos hagymaleves, prított kenyérrel, reszelt sajttal.

retek hagyma termesztés

A kép forrása. Pixabax

K&P

0 Tovább

Termessz magadnak paradicsomot

A paradicsom méltán az egyik legnépszerűbb zöldségünk. Több ezer fajta közül válogathatunk. Édes, savanykás, fűszeres ízűek is lehetnek. Paradicsomsalátát, ketchupot és különféle ételkülönlegességeket is készíthetünk. Élettani hatásairól ne is beszéljünk. Kertben, de erkélyen, balkonon is nevelhető.

paradicsomtermesztés

A palánta kiültetésével sem vagyunk elkésve. Legyen, saját magunk nevelt paradicsomunk.

Milyen legyen a palánta?

paradicsomtermesztés

A palánta kiválasztásánál legyünk körültekintőek. a vastagabb szárú, erős növények kiültetésénél várhatunk jobb eredményt.  A fonnyadt, kornyadozó növényeket lehetőleg kerüljük el, lehetőségünk szerint az élettel telibbeket válasszuk.

Mekkorára nőnek?

Vásárlás előtt mérjük fel mekkora területre szeretnénk kiültetni őket, ehhez tudni kell, determinált, fél determinált, índeterminált fajtával van e dolgunk, mind a háromnak eltérőek a területigényei az alábbiakban erre is kitérünk.

Determinált (bokros): némelyik fajta 60-80 cm magasságú, ezek nem nőnek folyamatosan. Kert hiányában, akár erkélyen perforált vödörben, dézsában termeszthető.

Índeterminált (folyton növő): folyamatosan növekszik, és termeszti a bogyóit, a szára több méteres magasságot is elérheti. Mindenképpen még a palánta kiültetésekor legalább két méter magas, támaszt kell mellé helyezni.

Fél determinált: miután leteremnek, újabb terméssel ajándékoznak meg.

Hogyan ültessük?

A kiültetés időpontjánál az időjárás a mérvadó. Sokan-a fóliában neveltek kivételével- megvárják a május 25-ét, a fagyosszentek napját, vagy körültekintően a hirtelen hideg beköszöntével, fóliával betakarják.

A sor és a tőtávolságot, mindig a fajta határozza meg. Folyton növőnél a tőtávolság 50-70 cm, a sortávolság 1.5 méter legyen. Első hallásra soknak tűnik, főleg a nagy terület igénybevétele miatt, de így a gombás fertőzések kialakulásának esélyét csökkenthetjük. Hatalmas méretű növények esetében a folyamatos gondozására is figyelni kell, ehhez pedig területre van szükség.

Bokros növekedéseknél elegendő, ha fél métert hagyunk a tövek és a sorok között.

Szereti a bőséges napfényt, félárnyékos helyet kerüljük el.

A paradicsom, azon növények közé tartozik, amely a szárából is ereszt gyökeret, ezért mélyre a sziklevelek magasságába tegyük a földbe. Előtte lazítsuk fel, majd bőséges vízzel iszapoljuk, kissé döngöljük, hogy stabilan álljanak.

Mivel permetezzem?

paradicsomtermesztés

A gombafertőzések ellen, mi a kiültetés napján is vegyszermentesen permetezzük. Akinek nincs zsurló ültetvénye, herbáriában szárítottan is beszerezhető. 15 liter permetlé esetén, 2.5 dkg szárított zsurlót 4 órán át áztatunk 3 liter eső vízben, ha nincs 1-2 napig állott csapvízben. 30 percig főzzük,kihűtjük, majd leszűrjük, és ötszörös arányban hígítjuk. A palánták leveleire permetezzük. Perzselő napot a kijuttatásakor kerüljük el, lehetőleg reggel juttassuk ki, amikor a nap folyamán napsütés várható.

Csalánlevet is használjunk az erről szóló cikkünket itt a blogunkon megtaláljátok." A sokrétű csalán az embert gyógyítja a növényt védi és táplálja" cikkünkben.

A kártevők ellen érdemes figyelembe venni a növénytársítás szabályait. Paradicsom mellé, salátát, zellert szoktunk ültetni a tövek mellé. A saláta hüti, a zeller, pedig védi a kártevőktől. A sorok elé büdöskét, borágót tegyünk, szintén kártevők ellen lehet hatásos.

Miután a palántákat elvetettük a lehetőséget megadtuk, hogy szép egészséges termésünk legyen. Mi talajtakaróként mulcsot használunk. Kiszáradt fűkaszálékot teszünk a tövek, sorok közé, helyet hagyva a töveknél az öntözésre. Távol tartja a gyomokat, egyenlő hőmérsékletet biztosít, és porhanyóssá teszi a talajt.

Reméljük kezdetnek sikerült hasznos tanácsokat adni. Próbáld ki, legyen saját paradicsomod.

K&P

 

 

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek