Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Turmixokhoz ezeket az egészséges, és vitaminokban gazdag zöldségeket használd!

Ezen a héten a zöldségekből, gyümölcsökből készült roppant egészséges turmixok világába kalauzolunk el benneteket. Ebben a részben bemutatjuk a turmixok legnépszerűbb zöldségeit és egészséges hatásait. Két nap múlva következnek a fűszerek, gyógynövények, rá két napra megtudhatjátok a turmix készítés fortélyait, receptekkel. Addig lesz időtök kiválasztani azokat a hozzávalókat, amiket örömmel fogyasztanátok. Teszt a cikk végén kitölthető.

turmixok zöldségek egészség

Céklalevél

turmixok zöldségek egészség

Nemcsak a termése rendkívül egészséges, a levele is felhasználható, az édeskés íze miatt tumixokba is kiváló. Vétek lenne kidobni, mindamellett, hogy ízletes és tápláló, nagyon sok a szervezet számára hasznosítható vitaminokat, nyomelemeket tartalmaz. A gumóhoz  hasonlóan A,-. B,- C vitaminokban gazdag. Ásványi anyagok közül folsavat, foszfort, káliumot, ként, nátriumot. Érdekes, hogy vastartalma nem kiemelkedő, de a többi növényhez képest a nyomelemeket jobban hasznosítja a szervezetünk. Vérképző, magas folsav tartalma miatt várandósoknak kifejezetten ajánlott.

Káposzta, Kelkáposzta

turmixok zöldségek egészség

Az összes B vitamin megtalálható a két káposztafélében, emellett A-, C-, E-, K vitamin, jód, foszfor, kálium, kalcium, kén, vas is a növényekben.  Egyik tévhit a káposztáról a puffasztó hatása, csak abban az esetben igaz, ha a szervezetben káros baktériumok találhatóak. Sőt, kedvező hatást gyakorol a gyomor és a belek nyálkahártyájára.

Kínai kel

turmixok zöldségek egészség

Nálunk kevésbé ismert, a piacokon sem állnak sorba, hogy megvehessék a Kínai kelt, pedig érdemes lenne gyakrabban az étkezésekbe beiktatni. A fejes salátától eltérően keményebb a levele és az erezete, de pár perces áztatás, vagy párolás után botmixerrel könnyedén turmixolható. A többi káposztaféléhez hasonlítva sok benne a C vitamin, de alacsonyabb kalóriatartalma miatt is értékes, nem is beszélve magas növényi rost, kálium, karotin tartalmáról. Egyáltalán nem puffaszt, az emésztést segíti, és élénkít.

Madársaláta

turmixok zöldségek egészség

A fejes saláta kiszorította a legtöbb háztartásból, pedig a gyöngyöcskeként, galambbegyként is nevezett apró, értékes salátaféle elsőként bújik elő a tavasz kezdetekkor, és a saláták közül a legtöbb C-vitamin birokosa. Cink, kálium, kalcium, magnézium is számottevően van benne, jódtartalma kiemelkedő.

Petrezselyem

turmixok zöldségek egészség

A legtöbb levesben pótolhatatlan a petruska néven is ismert, külsőleg jelentéktelennek tűnő, de annál hasznosabb levélzöld. Nemcsak ételízesítőnek érdemes az ételekbe tenni, hanem érdmes magában rágcsálni, vagy turmixokhoz préselni. Nem elterjedt róla, hogy étvágynövelő, az emésztőrendszer működését serkenti, gyomor- és májbetegségekre is kiegészítő gyógyír.

Sárgarépa

turmixok zöldségek egészség

Kinek mondták a szülei, ha sok sárgarépát eszel fütyülni fogsz? Nekünk igen, de inkább írunk, minthogy Hacki Tamás nemzetközileg elismert művész nyomdokaiba léphessünk. Talán az egyik legismertebb és leggyakrabban használt leves zöldségünk. Finom, karakán ízén túl bel tartalmi értéke is jelentős. foszfor, kálium, kalcium, nátrium is van benne, de elsősorban rostban gazdag. Az egyik legismertebb béta-karotin forrás, amit a szervezetünk szükség szerint A vitaminná alakít. Véd a nap UV káros hatásaitól, és a megakadályozza bőrünk kiszáradását.

Sóska

turmixok zöldségek egészség

Neve hallatán a napközik nosztalgikus emlékeit is felidézheti, gondoljuk páran emlékeztek a sóska-tükörtojás kombóra. De maradjunk a kaptafánál, elsősorban C vitaminban gazdag és vastartalma miatt kiemelkedik a többi zöldségféléktől. Ásványi anyagok közül a foszfort, kálciumot, és oxálsav sóit érdemes megemlíteni.

Spenót

turmixok zöldségek egészség

A közétkeztetés fenegyereke címét is kiérdemelné a talán még a sóskánál is népszerűtlenebb zöldségféle. Pedig fokhagymával spékelve kimondottan ízletes, emellett magas rosttartalma miatt élettani hatása sem csekély. Találunk benne káliumot, kalciumot, magnézimot, vasat, foszfort keveset, A-és C vitamint.

Uborka

turmixok zöldségek egészség

Csemegeuborka, vagy, akár a kígyó is lehet a turmixunk alapanyaga, de salátának, kovászosnak sem utolsó és rengeteg féle saláta készíthető belőle, rántva, pedig elképesztő, kipróbáltuk, a linken megtalálod az általunk elkészített ételt: https://gasztrokertben.reblog.hu/rantott-uborka-kapros-tejfolos-martassal Mindamellett, hogy finom, egészséges is, amit A-, B1-. C-vitamin, továbbá kálium, kalcium, magnézium tartalma bizonyít. Fogyókúrázok körében népszerű magas víztartalma és vízhajtó hatása miatt.  A gyomorra is kedvezően hat, a bőrt üdévé, simává teszi, ezért a kozmetikaipar is előszeretettel használja.

Retek

turmixok zöldségek egészség

A tavasz első hírnőkének is nevezhetjük, hiszen az egyik legkorábban fogyasztható vitaminbomba, ami méltán népszerű. Több fajtái közül, talán a kis piros hónapos retek az egyik legismertebb. Magas C vitamintartalma miatt valaha skorbut ellen is fogyasztották. Emellett jelentős mértékben van a retekben A vitamin, foszfor és kálium is. Cseppfertőzéseknél, megfázásra a népgyógyászat gombaölő és antibakteriális hatása miatt ajánlja, emellett javítja a májfunkciót és az epekiválasztást.

Íme a Teszt:

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="a327a495-cf9d-4254-8ce7-712585bf7660" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket,  zöldésgeket,  gyümölcsket  mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

0 Tovább

Tejfölös kapros mártással csurgatott puliszka gombócok zöldségágyon

Hazánkban puliszkának nevezik, az olaszok polentának, és a kedvenceik között tartják számon. Méltatlanul elfelejtette a magyar gasztronómia. Érthetetlen, hiszen köretként és főételként is tálalható, „ezerféleképpen”variálható, könnyen és gyorsan elkészíthető.

Dunántúlon, Erdélyben, Felvidéken, főként a szegényebbeknél gyakran került az asztalra. A legtöbb napszámosnál kukorica is termett a kertekbe. Venni nem kellett, erőt kölcsönzött a sokszor embertelen fizikai megterhelésnek. Az ízesítés tárháza végtelen, juhtúróval, szalonnával, zöldségekkel, akár gyümölcsökkel tehető pikánsabbá. Készíthetünk belőle tortát is. Nagy előnye, hogy gluténmentes, ami egyre kevesebb alapanyagról mondható el.

A mai napra főételt készítettünk belőle.

Hozzávalók

A puliszkához

  • 15 dkg kukoricadara
  • 2 dl víz
  • 2 dl tej
  • 3 dkg vaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek kapor

A körethez

  • 6 db paradicsom
  • 3 db paprika
  • 1 kisebb méretű cukkini
  • 1 nagyobb uborka
  • 2 db főtt tojás

A mártáshoz

  • kapor
  • az uborkára öntött ecetes cukros lé
  • 2 dl 20 százalékos tejföl

A tűzhelyen a vizet, tejet, vajat egy edényben összekevertük, felforraltuk és hozzátettük a kukoricadarát és folyamatosan kavargattuk. Pár perc elteltével egyre sűrűbb masszát kaptunk. Frissen szedett kaprot és reszelt fokhagymát tettünk hozzá. Maximun 5 percig tartott a művelet, a tűzről félretettük, állni hagytuk.

Az idő pénz jeligével elkészítettük a köretet. Szerencsénkre a tojás kivételével nem kellett a piacra menni a saját terméseinket használtuk fel. Vegyszermentesek a zöldségek is, így a pucolással sem kellett bíbelődnünk. Az uborkát, cukkinit, paradicsomot kockákra vágtuk. Oliva olajon megpirítottuk a cukkinit és a paprikát.

10 százalékos ételecetet cukorral összekevertünk, forró vizet adtunk hozzá és ráöntöttük az uborkákr , így a belsejük puha a kéreg roppanós lett. Benne hagytuk a lében 10 percig, amíg a tojások meg nem főttek.

Az uborkáról az ecetes, cukros levet lemertük, tejföllel összekevertük.

A puliszka gyúrhatóvá vált, gombócokat formáltunk, a zöldséges ágyra tettük, a tejfölös lével meglocsoltuk.

Reméljük ízlett, nem sokára egy kukoricadarás tortával jelentkezünk.

K&P

 

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek