A kutya kölyök vásárlásakor sok mindennel kell tisztában lennünk. Legfontosabb tudatosítani magunkban, több évig hűséges társunk lesz, akit szeretettel, felelősséggel, odaadással érdemes nevelnünk. Persze, ezek kijelentő mondatok, de hogyan érdemes elindulni?

kuzyatartás kölyökkutya

Hol lesz a helye?

A kiskutya az anyjától történő elválasztását traumaként érzékelheti. Legideálisabb esetben nyolc hetes korában, már új, végleges helyére kerül. Minél idősebben hozzuk el, annál nehezebben fogadja el az új környezetét, de ha hamarabb, lehet még az anyatejről sem választották le. A legfontosabb teendőnk az ideális körülmények megteremtése. Nem érdemes az utolsó pillanatban megteremteni a helyét, mikor hazavisszük, készítsük elő a véglegest.  Egy olyan helyet, ami kizárólag az ő felségterülete. Ahová, bármikor kedvére elvonulhat a biztonságot jelentő birodalmába. Udvaron tartása esetén, legyen fedett, szigetelt kutyaháza, a méreténél vegyük figyelembe, mekkora lesz felnőtt korában. Sokan a kutya érdekében, bélelik rongyokkal, szivaccsal, ami tragédiához is vezethet, hiszen a kutya rág, főleg fogváltáskor, és a textilt nem tudja megemészteni.

Soha nem felejtjük el a képen látható Mirának a házát szivacsokkal béleltük ki, amit előszeretettel pillanatok alatt éjszaka apró darabokra rágott, pedig nem kértük meg, hogy párnát készítsen.


kuzyatartás kölyökkutya

Lakásban tartottnál is lehet háza, de helytakarékosság miatt bőven megfelel egy kosár is, ami olyan méretű, hogy magától bele tudjon ugorni, ne kelljen nekünk bakot tartani.

Miből egyen, és mit?

Legalább kettő edénye legyen, az egyikbe az étel, a másikba a víz kerüljön. Legjobb, ha szaküzletbe szerezzük be, ami könnyen tisztítható, megfelelő méretű. A vizet naponta kétszer legalább cseréljük, és az etető edényt a fertőzések kivédése érdekében az étkezéseket követően mossuk el.

Elérkeztünk az egyik legfontosabb kérdéshez az etetéshez, amire egész élete során kiemelt figyelmet kell fordítani, az első két évben leginkább, amíg a szervezete teljesen ki nem fejlődődik. Mikor elhozzuk, alaposan kérdezzük ki a volt gazdát, milyen táplálékkal etették. Jelentősen az első időben ne változtassunk az étrendjén. Nekünk kell eldönteni és a pénztárcánknak, hogy mit adjunk az új családtagunknak. Szakirodalmak tömkelege foglalkozik a kérdéskörrel, van, aki a nyers, a táp, a konzerv mellett teszi le a lantot, de abban nincs vita a kutya nem eheti azt, mint az ember. Teljesen más az emésztőrendszere, ezért érdemes a témában alaposan elmélyülni. Akinek erre nincs ideje, szakboltokban kapható táppal, konzervvel is etetheti, mi a nyers mellett döntöttünk, ennek is érdemes utánanézni. Kölyöknél naponta minimum kettő-három alkalommal, kis adagokban kapja, hogy könnyebben meg tudja emészteni. Előfordul hányás a habzsolás, vagy a drasztikus változtatás miatt. Ha többször előfordul, annak számos oka van, ilyenkor ne játszzuk el az állatorvos szerepét, forduljunk szakemberhez.

Honnan tudom, hogy egészséges? Milyen oltásokat kell kapnia?

Elérkeztünk a másik legfontosabb kérdéshez. Még mielőtt a kölyök hozzánk kerül, válasszunk orvost. Érdeklődjünk, kutyát szerető ismerősöktől, kinek, milyen tapasztalata van, lehet e rá számítani, vész esetén, akár telefonon kérdésekkel bombázni. Ha kutyát lát nem kér rendőri segítséget, bizalmába fogadja e az állatokat? Segítőkész? Miután a kutya nálunk van, vigyük el hozzá, vizsgálja meg. Egyrészt, már akkor kialakíthatunk egy bizalmi kapcsolatot, másrészt elmondja, milyen oltások szükségesek, így előre tudunk anyagilag is tervezni.

Megvettünk a kutya tartáshoz a szükséges dolgokat, a dokit felkerestük megnyugtatott, egészséges az új jövevény. Kitaláltuk a nevét, büszkék vagyunk rá, hiszen a barátaink, ismerőseink elolvadnak az irigységtől.

K&P