Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A gyógyító és tápláló bodza

Története egészen az ókorig visszavezethető Galenosz hurutos megfázást gyógyított a növénnyel és nyálkahártya irritációra is használta. Elsősorban megfázásnál a kamillával egyetemben ez a sokrétű növény használata a legnépszerűbb. Gyógyít és táplál is. Hogyan? Megmutatjuk.

Közösségi oldalunkon egyik olvasónk jelezte, hogy a cikk írásakor hívjuk fel a figyelmet nem mindegyik bodza egészséges, erre a gyűjtéskor mindenképpen legyünk figyelemmel. Ennek is utánanéztünk.

Az Ázsiában és Európában is őshonos, hazánkban is gyakori feketebodzát használhatjuk gyógynövényként, vagy, ahogy lejjebb olvashatjátok kiváló ételek is készülhetnek belőle. A fogyasztható növény több méterre is megnőhet. A levél széle fűrészes, keresztben átellenesek nagyok. Májusban-júniusba fehér, vagy sárgás hatalmas virágzatuk álernyőben csüngnek. Termései fekete bogyók. Ellenben rokona a gyalogbodza fogyasztásakor enyhén mérgező hatást vált ki, ami hasmenéssel, hányással járhat. Életkorától függetlenül 2 méternél magasabbra nem nő, levelei hosszúkásak, virágzatuk kellemetlen szagot áraszt. Termései nem csüngenek, hanem felálló terméscsoportot alkotnak.

Az egészség érdekében.

Köhögésre rekedtségre gőzölés.

10 liter vízzel leforrázunk egy evőkanálnyi bodzavirágot, törölközővel betakarva felé hajolunk. Torok tisztítására nyitott szájjal, ha megfázás áll fenn, akkor csukott szájjal orrunkon keresztül szívjuk be a gőzt.

Hashajtásra.

Ebben az esetben nem a virágot, hanem a friss bodzahajtását használjuk fel. Erőteljes vízhajtó hatása miatt, legfeljebb évente két alkalommal alkalmazzuk, és lehetőleg két napig külső programokat hanyagoljuk. Leforrázzuk a bodzahajtást, leszűrjük, majd lefekvés előtt az esti órákban fogyasztjuk.

Megfázásra, meghűlésre.

Friss, vagy szárított púpozott evőkanál virágot leforrázunk 2.5 dl vízzel, 15 percig állni hagyjuk, leszűrjük, és langyosan megisszuk. Melegben betakarózva, izzasztó hatása érvényesül.

A fogyást is elősegíti.

Természetesen önmagában, kellő mozgás, és egészséges táplálkozás hiányában ne várjunk csodát, de a testsúlycsökkentésben kiegészítőként hatásos. Kúraszerűen a teából naponta két csészével egy hónapon át megiszunk. A vizelethajtó hatása miatt a folyadékpótlásról gondoskodni kell.

Receptek.

Bodzás palacsinta.

Kriszta látván a kertbe pompázó bodzavirágokat fejébe vette, hogy egy nem mindennapi ételt készít belőle. Így született meg a bodzás palacsinta receptje.

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 1 ek. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • csipetnyi só
  • 3 ek. olaj
  • 3 dl tej
  • 3 dl szénsavas ásványvíz
  • 4 tányér bodzavirág
  • 1/2 citrom reszelt héja

Elkészítése:

A tejhez hozzáadjuk  a kristálycukrot és vaníliás cukrot, majd csipetnyi sóval megszórjuk. Beletesszük a lisztet, majd az ásványvizet, a 3 evőkanál olajat és csomómentesre keverjük. A bodzavirágot nem érdemes lemosni, mert a virágport elveszítjük,15 percre egy tálcára teszük, majd belecsipegetjük a virágokat a tésztába. Utána belereszeljük a citrom héját, majd 30 percig állni hagyjuk a tésztát. Forró serpenyőben étolajban, mind két oldalát kisütjük vaníliapudinggal bekenjük feltekerjük, a tetejét csokimázzal díszítjük.

Hideg mézes bodzaleves mazsolával és habgaluskával.

A következő linken elérhető a receptünk, kipróbáltuk, nem érdemes kihagyni.

https://gasztrokertben.reblog.hu/cimke/habgaluska

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

0 Tovább

A gyerekem eszik elég vitamint?

gyerek ételek egészség vitaminA minap egy kisebb méretű boltban cikáztunk a polcok között, bevásárlókocsik akadályait legyűrve, egyikük „kilógott” a sorból.  Megragadta tekintetünket a rakomány, de illendőségből 10 másodperc után egy másik sorban kötöttünk ki. Pár perc elteltével a pénztárnál várakozó házaspár előtt volt a telepakolt bevásárlókocsi, amin egy 2-3 év körüli kislány piciny kezével karmestert imitálva hevesen mutogatott édesanyjának. Az összeszámolhatatlan mennyiségű chips egyikét akarta volna minnél hamarabb apró szájába tuszkolni. Édesapja mosolyogva vette át felesége kezéből az irányítást, gyorsan kiugorva a sorból, egy másik márkájú nassolni valóval örvendeztette meg gyermekét. Javarészt egy-két apróság mellett műkajákat vásároltak. Jól tették? Biztosak vagyunk benne, hogy a házaspár a legjobbat akart a kislánynak. Fel merült a kérdés, rendelkeznek e megfelelő ismerettekkel a változatos és egészséges gyermekek számára elengedhetetlen táplálékokról? Tisztában vannak e, milyen élelmiszereket vásároljanak, és melyek azok, amiket messze kerüljenek el, hogy a gyermekük több év után is olyan mosolygós legyen, mint azon a napon. Ennek jártunk utána.

A gabonapehely egészséges?

gyerek ételek egészség vitamin

Szemet gyönyörködtető, a trendi mesefigurák által díszített gabona pelyhek széles választéka kínálja magát a polcokon. A reklámok tucatjai bombázza a szülőket, azonnal ugorjanak le a közeli boltba és vegyenek a csemetének vitaminban, ásványi anyagban bővelkedő pelyheket. Nehezen cáfolható a pörgős reggeleken a legkényelmesebb egy mozdulattal felbontani és pár perc alatt elkészíteni, az édes gabonapelyhet. A legfőbb kincs érdekében alaposan érdemes áttanulmányozni a csomagolást, mert a gyártók, forgalmazók hajlamosak kidomborítani az egészséges összetevőket, a kevésbé kedvező hatású összetevők közléséről könnyen megfeledkeznek. A szakértők a teljes kiőrlésű gabonából- búzából, zabból, kukoricalisztből- készülteket ajánlják, mert ezek az emésztőrendszer számára fontos maghéjat, csírát is tartalmazzák, így megmaradnak benne a rostok, vitaminok, ásványi anyagok. A finomított gabonákkal készültet ne részesítsük előnyben, kevesebb benne a hasznos összetevő, és a teljes kiőrlésűvel szemben magas a glikémiás indexük. A mesterséges színezékkel ellátottakat messze kerüljük el, és árgus szemekkel nézzük a tápanyagtartalmat. Amy Gorin, az Amy Gorin Nutrition in New York tulajdonosa szerint ideális az, ha egy adag legalább 3 gramm rostot és 5 gramm fehérjét, illetve legfeljebb 4-6 gramm cukrot tartalmaz.

Házi készítésű gabonapehely

Hozzávalók 30g (egy adag) házi  gabonapehelyhez

  • 10 tk teljes kiőrlésű búzaliszt
  • ¾ tk sütőpor
  • 1 tk olaj
  • 4 ek víz
  • + olaj a kenéshez
  • 1 ek fahéj és nádcukor keveréke

Elkészítése

Összekeverjük a liszteket a sütőporral.

A vízhez hozzáadjuk az olajat.

Beleöntjük a lisztes keverékhez az olajos vizet, majd a kapott masszát jól összegyúrjuk. Ha nem áll össze a tészta, hozzáöntünk 1 ek vizet.

Egy nyújtódeszkán nyújtófával kinyújtjuk a masszát amilyen vékonyra csak tudjuk.

A massza egy sütőpapírral bélelt tepsibe kerül.

Egy vonalzó segítségével berovátkoljuk a sima tésztát és és olajjal lekenjük.

Egy kés/pizza szeletelő segítségével felvágjuk kis téglalapokra a kinyújtott tésztát.

Megszórjuk a tetejét fahéjjal.

Előmelegített sütőben 170 oC-on süjük12 percig.

125 ml zsírszegény tejjel fogyasztjuk.

Esznek elég gyümölcsöt, zöldséget?

gyerek ételek egészség vitamin

A télen a vitaminraktárak gyakran lemerülnek, a létfontosságuk megkérdőjelezhetetlen, mindig ügyelni kell arra, hogy a gyermek ebben az időszakban is egészségesen táplálkozhasson. Nem egyszerű feladat télen egészséges, vegyszermentes gyümölcsökhöz, zöldségekhez jutni. A dietetikusok többsége, még is emellett teszi le a lantot. Inkább kicsit nyissuk ki a pénztárcát. Anyagi lehetőségünk korlátozottságánál, az idény gyümölcsöket, zöldségeket részesítsük előnybe. Korábban is gondoskodhatunk a biztos helyről beszerzett alapanyagokról, amit lefagyaszthatunk, feldolgozhatunk. A mesterséges színezékkel, adalékanyagokkal telített üdítők helyett otthon is elkészíthetünk vitaminban, ásványi anyagokban bővelkedő vitaminbombánkat.

Vitaminital

gyerek ételek egészség vitamin

Hozzávalók 1 literhez

  • 2 kg sárgarépa
  • 4 őszibarack (helyettesíthető kompóttal, befőttel)
  • 4 citrom
  • 6 alma
  • 4 narancs
  • 4 evőkanál méz

Elkészítése

A sárgarépát megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk.

Az almáknak, barackoknak a magházát eltávolítjuk, feldaraboljuk

répával együtt a gyümölcsöt feltesszük főni, annyi vízzel, hogy ellepje.

20 perc után turmixoljuk.

Miután kihűlt, hozzátesszük a citrom levét, narancsnak a levét, és a mézet.

Összekeverjük, ha sűrű a massza, hígítjuk.

Hűvös helyen 3-4 napig eláll.

Érdemes a gyermekek egészséges fejlődése érdekében kicsit tudatosabban vásárolni.

Fotók: Burst, Pixabay

K&P

0 Tovább

Legfrissebb bejegyzések

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek