Az  fehér akác hallatán elsősorban a méz juthat eszünkbe, pedig gyógyhatása széleskörű, a magassága miatt is tiszteletet parancsoló fának. Fehér, szemet gyönyörködtető virágzatát a gyógyászatban is használják, és akár mennyire megdöbbentőnek tűnik ételnek sem utolsó.

Észak- Amerikában az Appalache hegységrendszerén élő indiánok magjait hozta Európába IV Henrik kertésze, aki a történetírók szerint a Notra-Dame mellett ültette el az akác magjait. A XVIII. században Tessedik Sámuel evangélikus lelkész az alföldfásításban alkalmazta. Gyors terjedésének köszönhetően az állomány, több mint fele Európában található. Hazánkat akácnagyhatalomnak is nevezhetjük, ha figyelembe vesszük, hogy a Kárpát-medencei állományok 9/10-e Magyarországon él, és az erdőterületünk 1/4-ét teszi ki. A méheket bevonzza bódító illata, hatalmas méretű, a növésben szinte megállíthatatlan fa a 20-25 méter példányok sem ritkák. Szennyeződésmentes területről időjárástól függően májusban-júniusban gyűjthetjük a fürtös fehér színben pompázó virágait, amit a gyógyászatban is előszeretettel használnak, és az asztalokra is kerülhet az akácvirágos palacsinta.

Egészségre gyakorolt hatása

Akácvirágból készített tea.

3 grammnyi száraz virágot, ami körülbelül egy csapott evőkanálnyinak felel meg, 2.5 dl vízzel leforrázunk, majd lefedve negyed óráig állni hagyjuk, ezután műanyag szűrővel leszűrjük, és melegen, de nem forrón kortyolgatva fogyasztjuk.

Étvágycsökkentő

Nem, önmagában csak az akácteától nem olvadnak le a kilók, de mivel a gyomorsavtermelést csökkenti, étvágyunk sem nő a teától. Ebben az esetben az akác mellékszereplő a katáng játssza a főszerepet. A katángkóróból 2-3 perc alatt főzetet készítünk, majd leforrázzuk az akácvirágot.

Gyomorsav túltermelés csökkentésére

Sokan küszködnek a megemelkedett gyomorsavval, ami állandó, vagy visszatérő égő érzést eredményez a gyomor tájékán. Esti órákban a vacsora után egy teával érdemes fogyasztani, de ha valaki kúraszerűen fogyasztja, napi két csészével ihat a panaszok megszűnéséig.

Megfázásra, nyákoldó és nyugtató hatása miatt

A jelenlegi nyárnak nem mondható változékony időjárásnál gyakrabban lehetnek hirtelen kialakuló náthás megbetegedések, és az ezzel járó tünetek. Önmagában napi két csészével fogyasztva a köhögést jelentősen csillapítja. Azon növények közé tarozik, ami komplett hatású, mert hurutos köhögésnél nyákoldó, száraz köhögés esetén viszont hurutoldó.

Hashajtó hatású

Este lefekvés előtt egy csészével igyunk az akácvirág teából.

Vízhajtó hatású

A szervezetben fölöslegesen felgyülemlett vizet hajtja, ebből a célból a reggeli órákban érdemes egy csészéből meginni.

Kiváló méz készíthető belőle

Nem hiába a méhészek egyik legkedveltebb növénye, hiszen bódító, intenzív illata miatt a méheket is előszeretettel bevonzza. A méz gyógyító hatásairól írt cikkünk ezen a linken megtalálható: https://gasztrokertben.reblog.hu/miert-egyunk-mezet

Palacsinta

A kertünkben hatalmasra növő akácfáink bőven hoznak termést, amiből a jótékony hatása miatt a virágokat leszárítjuk. Kriszta viszont a hatalmas tenyérnyi nagyságú fürtökből levágott párat és palacsintát készített belőle. Kicsit furcsálltam az ötletet, de annyi mindent „megetetett” már velem, gondoltam, hát legyen. Nem bántam meg. Íme a recept.

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 2 tojás
  • csipetnyi só
  • 1 csomag vaníliás cukor (vagy méz)
  • 3 dl tej
  • 3 dl szénsavas ásványvíz (szódavíz is lehet)
  •  fehér akác virágok
  • étolaj a sütéshez

Elkészítése

A fehér akác fürtjeit pár percre érdemes hideg vízbe tenni, hogy az esetleg megbúvó rovarok ne kerüljenek a tésztába, majd lecsöpögtetjük. A tojásokat villával elkeverjük, majd hozzátesszük a kristálycukrot, a vaníliásat mézzel is helyettesíthetjük, és a sót. Hozzákerül a tej a szódavíz és a sütőpor. Ha túl sűrű a tészta tejjel, szódavízzel, vagy ásványvízzel hígítjuk. A masszát alaposan összedolgozzuk, majd megszórjuk akácvirággal, és összekeverjük. Felforrósított étolajon mindkét oldalát 4-5 percig sütjük. Miután megkóstoltam, minden eddigi aggályom elillant. Jóval intenzívebb és aromásabb az íze a bodzás palacsintánál, érdemes kipróbálni, igazi ínnyencség.

Gyógynövényeket mutatunk be, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P