Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Álmatlanság, nyugtalanság, feszültség esetén ezeket a gyógynövényeket próbáld ki!

Sokszor érzed úgy, hogy lefekszel időben, de nem tudod kipihenni a napi fáradalmakat? Hánykolódsz az ágyban, ideges vagy és feszült, nyugtalanok az éjszakáid? Reggelente nehezen kelsz fel, nappal nem tudsz koncentrálni? Miért lehet mindez? Segíthetnek ebben a problémádban a gyógynövények? Amennyiben a kérdéseidre választ szeretnél kapni, érdemes velünk tartani.

álmatlanság alvási zavarok gyógynövény

Fontos aludni.

Nappal és alváskor a szervezetünknek teljesen más kapcsolata van a külvilággal. Alapvető szükségletünket a nyugodt alvás fontosságát senki sem firtatja, abban a periódusban van lehetőségünk-testünk, lelkünk felfrissülésére, szervezetünk regenerálódására. Pulzusunk, vérnyomásunk csökken, légzésünk lelassul.  Idegrendszerünk alvás során sem áll le, csak az ingerekre reagál másképpen. Működésekor ébrenléti és az alvási szakaszokat különböztetünk meg. A mélyalvás elérése a lefekvést követő háromnegyedórán keresztül következik be, majd felületesebb alvási szakaszok váltják egymást. Ezek 90-120 perces alvásciklusokból, áll, amik 4-5 alkalommal váltakoznak. Mikor alszunk két szakaszt különböztetünk meg, az egyik a REM szakasz, ekkor a szemhéj enyhén remeg, aminek az álmodás a kiváltó oka.  NREM esetén a teljes nyugodt alvást élhetjük meg.

Mennyit érdemes aludnunk?

Az alvási szükségleteinket életkorunk nagyban meghatározza Az Amerikai Nemzeti Alvási Alapítvány kutatása az alábbi ajánlást tette közzé:

Újszülöttek (0–3 hónap között): 14–17 óra

Csecsemők (4–11 hónap között): 12–15 óra

Kisgyermekek (1–2 év között): 11–14 óra

Óvodások (3–5 év között): 10–13 óra

Iskoláskorú gyermekek (6–13 év között): 9–11 óra

Tizenévesek (14–17 év között): 8–10 óra

A fiatal felnőttek (18–25 év között): 7–9 óra

Felnőttek (26–64 év között): 7–9 óra

Az idősebb felnőttek (65 év felett): 7-8 óra

Az alváshiány következményei.

A rohanó, stresszes mindennapokban rengetegen panaszkodnak kialvatlanságról, álmatlanságról. Időhiányában nem tudnak megfelelő időben álomra hajtani fejüket. A holnapi munkára elkészítenek egy dokumentumot, kivasalják a gyerek ruháját, felhívják a barátaikat. „Úristen, majdnem éjfél. félek, hogy a főnök megró, mert elfelejtettem, tegnap valamit. Mi lesz, ha a gyerek holnap egyest kap?” Ugye ismerősök a stresszt kiváltó tényezők? Mielőtt sorba vennénk az esetleges megoldásokat, érdemes megnézni mi történhet a szervezetünkkel a krónikus alváshiány következtében.

Az alvászavarok.

álmatlanság alvási zavarok gyógynövény

Átmeneti álmatlanságkor fáradtnak érezzük magunkat ébredés után, a vártnál korábban is felébredünk a felületes alvás miatt legszívesebben visszafeküdnénk.

Alvás-ébrenlét ciklus zavara előfordulhat a több műszakban dolgozóknál, ilyen esetben a bioritmus felborul, gyakran nappal kívánjuk az aktív pihenést és állandó fáradtságra panaszkodunk.

Nappali aluszékonyság felléphet abban az esetben is, ha megfelelő ideig alszunk, ennek ellenére nem érezzük magunkat kipihentnek.

Rendellenes mozgások alvás alatt szerencsére csak a lakosság 5 százalékát érintő zavar, amelynek legismertebb megjelenési formája az alvajárás. A lakásban mászkál tesz-vesz, de ébredéskor semmire nem emlékszik.

Az alvászavarok leggyakoribb következményei lehetnek.

  • mentális eredetű: függőségek, szorongás, depresszió
  • cukorbetegség
  • emésztőrendszeri megbetegedés, aminek következtében a kilók rakodni kezdenek
  • immunrendszer csökkent működése
  • szívinfarktus, agyi infarktus

Melyek, azok a gyógynövények, amik segíthetnek?

Álmatlanság ellen használj macskagyökeret!

álmatlanság alvási zavarok gyógynövény

Szárított formában a Magyar VIII Gyógyszerészkönyvben is szerepel Az ESCOP monográfiákban is mint hatásos, nyugtató növényt tartják számon. Története az ókorba nyúlik vissza, már akkor is használták legfőbb tulajdonsága az idegek nyugtatása miatt. A középkorban lépett hódító útjára Szent Hildegárd többek között nyugtatásra, és epilepsziás rohamoknál alkalmazta. A két világháború közötti időszakban a stresszt oldották macskagyökérrel. Az ajakos virágúak családjába tartozó évelő növény Európában, és Ázsia mérsékelt égövében őshonos növényt hazánkban, erdőkben, de vizes réteken is megtalálhatjuk. Májustól augusztusig virágzatából olajat nyerhetünk. A gyökerét októberben gyűjtik, körülbelül 5 kg-ból lesz 1 kg száraz anyag.

Tea.

Lefekvés előtt egy csészével fogyasszunk, 1-2 percig főzzük a növényt szárított drogból egy csapott evőkanálnyit, majd leszűrjük és langyosan megisszuk.

Kellemessé tehetjük szokatlan ízét, hat citromfűvel, galagonyával, borsmentával készítjük, ami nyugtató hatású is. Ebben az esetben egy csapott evőkanálnyit az említett növényekből leforrázzunk, 10-15 percig állni hagyjuk, szűrés után langyosan megisszuk.

Tinktúra.

20 dkg macskagyökeret beleteszünk egy üvegbe, ráöntünk 1 liter pálinkát 15-20 napon át áztatjuk, majd leszűrjük. Elalvás elősegítésére lefekvés előtt 40-50 cseppet fogyasszunk.

A nyugtató hatású Citromfű.

álmatlanság alvási zavarok gyógynövény

A VIII. Magyar Gyógyszerészkönyvben is megtalálható az ESCOP monográfiákban is szereplő, mézfűnek is nevezett gyógynövény évszázadok óta ismert a gyógyításban. A világhírű svájci orvos Paracelsus az élet meghosszabbítójának tartotta. Az ajakos virágzatúak családjába tartozik, Közel-Keletről származik, a mediterrán élőhelyet kedveli, Magyarországon szórványosan fordul elő. Májusban, júniusban levelét gyűjthetjük, virágzatát július elejétől augusztusig. A 40-80 centiméterre megnövő növényből 5 kg esetén körülbelül 1 kg száraz anyagot nyerünk. Idegerősítő, idegnyugtató hatása közismert, alvási zavarokra, depresszióra is kiváló.

Tea.

Idegnyugtatásra, depresszióra 1 csapott evőkanálnyi növényt teszünk 2.5 dl vízhez, forrázatot készítünk, leszűrjük, napi 2-3 alkalommal étkezések között fogyasztjuk.

Tinktúra.

A virágzás előtt leszedett citromfüvet, fél centis darabokra vágjuk, leöntjük 40 százalékos gabonaszesszel, majd kettő héten át szobahőmérsékletű helyen érleljük, napi egyszer felrázzuk. Érés után leszűrjük.

Feszültségoldásra, enyhe depressziós tünetek meglétekor napi 3X10 cseppet iszunk a tinktúrából.

A felsorolt gyógynövényeket nem ajánlatos fogyasztani, altatók, nyugtatók, pszichiátriai megbetegedésekre használt gyógyszerek esetében.

Kétnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

1 Tovább

Az univerzális almaecet, egészségre, fogyókúrára, szépségápolásra

Ki ne hallott volna a különféle gyümölcsökből előállított ecetről. Szederből, málnából, körtéből is széles a választék elsősorban a kuriózumot kedvelők számára. Legkedveltebb és legismertebb az almából készült ecet.

almaecet egészség szépség vitamin ásványi anyag

Felhasználása széleskörű, egészségmegóvó hatása közismert, a zsírok ellenségének is hívják, de a szépségápolásban is előszeretettel használják. Vásárlásnál a biológiailag előállított organikus ecetet válasszuk, de ha időnk és kedvünk van otthon is előállíthatjuk.

A görögök és a rómaiak is használták.

Az ecet története évezredekre nyúlik vissza, régészek a fáraók előtti időszakból vázákban ecetmaradványokat véltek felfedezni. Az egyiptomiakon kívül a perzsák és a babiloniak is előszeretettel használták, elsősorban az élelmiszerek tartósítására. A több száz kilométeres utakon az ecet segítségével az áruk nem romlottak meg. A görögök kedvelt itala az „oxycrat”, víz, méz, és ecet keverékéből állt, melynek gyógyító hatására Hippokratész is felhívta a figyelmet. Elsősorban sebek gyógyítására, sérülésekre, és légzőszervi betegségekre ajánlotta.

A rómaiaknál számos étel, ital nélkülözhetetlen alapanyagává vált. A vízből-ecetből kevert ital a „pocca” az egyik legnépszerűbb italuk volt, amit akár utcai árusoktól is megvásárolhattak a szomjukat oltók. Mártásként is gyakran került az asztalukra. A „garumnál” különféle alapanyagokat ecetbe erjesztettek. A rómaiak nevéhez fűződik a sült halak ecetes marinálása, ami lehetővé tette a tartósítást is. Végezetül ne feledkezzünk meg a „moretum” nevű salátájukról sem, ami az eceten kívül fokhagymából, vöröshagymából, korianderből, kecskesajtból állt, kevés olajjal meglocsolva.

Az almaecet alapanyaga.

almaecet egészség szépség vitamin ásványi anyag

Az alma magas flavonoid tartalmának köszönhetően, erősíti az immunrendszert, rákmegelőző-gyulladáscsökkentő hatással bír, segít a fertőzések leküzdésében, de antioxidáns hatása is kiemelendő, ami főleg a gyümölcs héjában található chiorogénsav, glycosid, qercetin, phloretin, epicatechin tartalmának köszönhető.

Rosttartalma miatt az emésztést is elősegíti, egyharmada pektin, ami anyagcsere javító, savtartalma pedig a bélmozgást segíti elő.

Bevonja a vékonybél falát, így a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

Az almaecet a megkérdőjelezhetetlen ásványi anyag és vitaminbomba.

almaecet egészség szépség vitamin ásványi anyag

Nélkülözhetetlen ásványi anyagokban gazdag többek között foszfor, fluor, kalcium, kálium, magnézium, nátrium, szilícium találhatók benne.

A béta karotin tartalma miatt kiemelendő sejtvédő, antioxidáns hatása is. Vitaminokban is bővelkedik A, B1, B2, B6, C. E. P vitamint és provitamint is tartalmaz.

Mire használd?

  • egyensúlyban tartja a szervezet ökoszisztémáját a ph-t lúgosítja, ezáltal a szervezet ellenálló képességét növeli
  • zsírbontó hatása miatt fogyasztó hatása van
  • enyhíti az allergiás tüneteket
  • torokfájásra, arcüreggyulladásra, influenzás tüneteket csillapítására
  • gyomorégésre, refluxra
  • izületi gyulladásra
  • gombás fertőzésekre, Candidára
  • bőrproblémákra, kiütésekre, pattanásokra

A gasztronómiában is felhasználhatom?

Persze, nagyon sok ízletes étel, főleg saláta készíthető belőle.

Almaecetes céklasaláta

almaecet egészség szépség vitamin ásványi anyag

Tisztítás után a vöröshagymát aprítjuk, majd tűzhelyen, lassú lángon pirítjuk. Ezt követően a céklákat kerek szeletekre vágjuk, a hagymával összepároljuk. fűszerezzük sóval, borssal, kevés mézzel, borókabogyóval, majd kevés vízzel nyakon öntjük és Pikánssá tesszük almaecettel egy órán át fedő alatt pároljuk. Adagonként tejföllel meglocsoljuk, petrezselyemmel díszítjük.

Hozzávalók

  • 1 kg cékla
  • 1 ek méz
  • 1 ek almaecet
  • ízlés szerint: bors, borókabogyó, só
  • 1 ek tejföl
  • csipet petrezselyem

Kúraszerűen, de akár naponta is fogyaszthatom?

almaecet egészség szépség vitamin ásványi anyag

El kell döntened, mi vele a célod. Amennyiben szeretnél fogyni, és mindezt természetes alapanyagokkal, különféle étrend kiegészítők nélkül, választhatod a következő módszert.

Naponta kétszer 2 dl vízbe tegyél egy ek almaecetet, kavard alaposan fel. Először felkelés után éhgyomorra fogyaszd, a második „adagot” ebéd előtt 15 perccel idd meg. A kúrát érdemes egy hónapon keresztül folytatni.

Egészségmegőrzés céljából csak éhgyomorra, az adag ugyanaz, mint a kúra esetén.

A legfontosabb meg kell barátkozni az ízével, ami az első pár alkalommal, a kissé savanykás íze miatt bizarr lesz, ezt enyhítheted mézzel.

Soha ne idd töményen, mindig hígítva.

A szépségápolásban is egyre nagyobb teret hódít meg, a bőrödre és a hajadra is jótékony hatással bír. Ha az előbbit szeretnéd tisztán tartani egy kád vízbe 2 dl almaecetet tegyél, ha a hajadat akarod selymesebbnek tudni 5 liter vízben kell 5 dl-t elkeverned, mindezt elég 3 naponta megtenned.

Otthon is elkészíthetem?

Igen és nem ördöngösség, kevés időt-energiát kell rászánnod, de pénztárca kímélő, nem is beszélve, te készíted, tudod milyen alapanyagokat használsz, így csalódás nem érhet.

Egy ötliteres befőttes üveget tölts meg 1/3 rész almával.  4 liter vizet forralj fel, amibe belekerül 20 dkg cukor, majd hagyd kihűlni.

A gyümölcsöt nem kell megtisztítanod, csak megmosnod, és apró darabokra vágnod. A penészes részeket dobd el, mert hamar megromlik az alma.

Töltsd fel az üveget a cukros vízzel, ne teljesen, hogy ki ne forrjon. Az erjedés gyorsabbá tétele miatt tegyél a tetejére kenyeret, majd ruhával takard le, és kösd meg.

10 napig érleld 25 fokos szobahőmérsékleten.

Utána, szűrd le, önts üvegekbe, takard le vászonnal.

Körülbelül egy hónap múlva forrás után kezd letisztulni, a tetején kocsonyás réteg ecetágy képződik, amit vegyél le róla, fejtsd le az ecetet, az ecetágyat tedd félre a hűtőbe egy kevés ecettel, később felhasználhatod.

A képek forrása: pixabay

K&P

 

 

0 Tovább

Vegyes gyümölcsleves,  krémesen, fűszeresen

A kertünk folyamatosan adja a gyümölcsöket.  A korai cseresznyeszezonnak lassan vége, az alma, körte, kajszi pár hetet-hónapot várat magára. A savanykás, szinte fekete meggy pompázatosan virít a fákon, alig várja, hogy dzsem, mártás, köret legyen belőle.

Ahogy említettük az alma még nem érett meg, tavaly kompótot készítettünk belőle, természetesen mindenféle mesterséges adalékot mellőzve. Cukor került bele, de a savanykás meggyel párosítva szenzációs lehet. Gondoltuk, kipróbáltuk, nem bántuk meg. Felszolgáljuk, mármint a receptet. Íme.

Hozzávalók

  • 50 dkg meggy
  • 1 üveg almakompót, vagy alma
  • 5 db szegfűszeg
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 2 ek joghurt
  • 1 csokor mentalevél
  • 1 dl tej
  • 1 csomag vaníliás puding

Elkészítése

Szerencsénkre a meggy mentes volt a hústól, mármint a kukacoktól, de az ördög nem alszik alapon érdemes,hideg vízben áztatni, víziszonyuk miatt azonnal kimásznak a gyümölcsből, és a víz tetején maradnak. Ha megbizonyosodtunk róla, hogy húsmentes, a meggy kimagozzuk, majd egy tálba félretesszük.

Kompótot érdemes megkóstolni, ha túl cukrosnak találjuk, leöntjük róla a levet, amit a későbbiekben ízesítésként felhasználhatunk, de akár le is fagyaszthatunk, persze, ha a frigó nincs dugig tele, de akár limonádé is készíthető belőle. Ha almát használunk, félbevágjuk, megpucoljuk, a csumáját kivesszük, és négyfelé vágjuk.

Mennyiségtől függően beletesszük egy edénybe, és addig engedjük vízzel, amíg el nem lepi. A gyümölcslevest elképzelhetetlen szegfűszeg, és fahéj nélkül, ezeket természetesen mi sem hagytuk ki. Plusz tettünk bele 2 evőkanál joghurtot a későbbiekben szerepe lesz.

Amíg egyet nem forr, hogy időt nyerjünk, elkészítjük a többi hozzávalót.

1 csomag vaníliapudingot csomómentesen elkeverünk 1 dl tejjel, legjobb a robotgép, akkor tuti nem lesz darabos a pudingunk. Amíg ezzel bíbelődünk a leves alap is kész, hozzáöntjük a pudingot, megkeverjük, és készen is vagyunk.

A joghurt és a puding krémessé teszi a levest, és az állaga sem marad teljesen híg. A menta íze és illata még különlegessé teszi a pofonegyszerű, de mégis különleges levest. Adagonként citromkarikával, és mentával díszítettük.

K&P

 

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek