Sokszor érzed úgy, hogy lefekszel időben, de nem tudod kipihenni a napi fáradalmakat? Hánykolódsz az ágyban, ideges vagy és feszült, nyugtalanok az éjszakáid? Reggelente nehezen kelsz fel, nappal nem tudsz koncentrálni? Miért lehet mindez? Segíthetnek ebben a problémádban a gyógynövények? Amennyiben a kérdéseidre választ szeretnél kapni, érdemes velünk tartani.

álmatlanság alvási zavarok gyógynövény

Fontos aludni.

Nappal és alváskor a szervezetünknek teljesen más kapcsolata van a külvilággal. Alapvető szükségletünket a nyugodt alvás fontosságát senki sem firtatja, abban a periódusban van lehetőségünk-testünk, lelkünk felfrissülésére, szervezetünk regenerálódására. Pulzusunk, vérnyomásunk csökken, légzésünk lelassul.  Idegrendszerünk alvás során sem áll le, csak az ingerekre reagál másképpen. Működésekor ébrenléti és az alvási szakaszokat különböztetünk meg. A mélyalvás elérése a lefekvést követő háromnegyedórán keresztül következik be, majd felületesebb alvási szakaszok váltják egymást. Ezek 90-120 perces alvásciklusokból, áll, amik 4-5 alkalommal váltakoznak. Mikor alszunk két szakaszt különböztetünk meg, az egyik a REM szakasz, ekkor a szemhéj enyhén remeg, aminek az álmodás a kiváltó oka.  NREM esetén a teljes nyugodt alvást élhetjük meg.

Mennyit érdemes aludnunk?

Az alvási szükségleteinket életkorunk nagyban meghatározza Az Amerikai Nemzeti Alvási Alapítvány kutatása az alábbi ajánlást tette közzé:

Újszülöttek (0–3 hónap között): 14–17 óra

Csecsemők (4–11 hónap között): 12–15 óra

Kisgyermekek (1–2 év között): 11–14 óra

Óvodások (3–5 év között): 10–13 óra

Iskoláskorú gyermekek (6–13 év között): 9–11 óra

Tizenévesek (14–17 év között): 8–10 óra

A fiatal felnőttek (18–25 év között): 7–9 óra

Felnőttek (26–64 év között): 7–9 óra

Az idősebb felnőttek (65 év felett): 7-8 óra

Az alváshiány következményei.

A rohanó, stresszes mindennapokban rengetegen panaszkodnak kialvatlanságról, álmatlanságról. Időhiányában nem tudnak megfelelő időben álomra hajtani fejüket. A holnapi munkára elkészítenek egy dokumentumot, kivasalják a gyerek ruháját, felhívják a barátaikat. „Úristen, majdnem éjfél. félek, hogy a főnök megró, mert elfelejtettem, tegnap valamit. Mi lesz, ha a gyerek holnap egyest kap?” Ugye ismerősök a stresszt kiváltó tényezők? Mielőtt sorba vennénk az esetleges megoldásokat, érdemes megnézni mi történhet a szervezetünkkel a krónikus alváshiány következtében.

Az alvászavarok.

álmatlanság alvási zavarok gyógynövény

Átmeneti álmatlanságkor fáradtnak érezzük magunkat ébredés után, a vártnál korábban is felébredünk a felületes alvás miatt legszívesebben visszafeküdnénk.

Alvás-ébrenlét ciklus zavara előfordulhat a több műszakban dolgozóknál, ilyen esetben a bioritmus felborul, gyakran nappal kívánjuk az aktív pihenést és állandó fáradtságra panaszkodunk.

Nappali aluszékonyság felléphet abban az esetben is, ha megfelelő ideig alszunk, ennek ellenére nem érezzük magunkat kipihentnek.

Rendellenes mozgások alvás alatt szerencsére csak a lakosság 5 százalékát érintő zavar, amelynek legismertebb megjelenési formája az alvajárás. A lakásban mászkál tesz-vesz, de ébredéskor semmire nem emlékszik.

Az alvászavarok leggyakoribb következményei lehetnek.

  • mentális eredetű: függőségek, szorongás, depresszió
  • cukorbetegség
  • emésztőrendszeri megbetegedés, aminek következtében a kilók rakodni kezdenek
  • immunrendszer csökkent működése
  • szívinfarktus, agyi infarktus

Melyek, azok a gyógynövények, amik segíthetnek?

Álmatlanság ellen használj macskagyökeret!

álmatlanság alvási zavarok gyógynövény

Szárított formában a Magyar VIII Gyógyszerészkönyvben is szerepel Az ESCOP monográfiákban is mint hatásos, nyugtató növényt tartják számon. Története az ókorba nyúlik vissza, már akkor is használták legfőbb tulajdonsága az idegek nyugtatása miatt. A középkorban lépett hódító útjára Szent Hildegárd többek között nyugtatásra, és epilepsziás rohamoknál alkalmazta. A két világháború közötti időszakban a stresszt oldották macskagyökérrel. Az ajakos virágúak családjába tartozó évelő növény Európában, és Ázsia mérsékelt égövében őshonos növényt hazánkban, erdőkben, de vizes réteken is megtalálhatjuk. Májustól augusztusig virágzatából olajat nyerhetünk. A gyökerét októberben gyűjtik, körülbelül 5 kg-ból lesz 1 kg száraz anyag.

Tea.

Lefekvés előtt egy csészével fogyasszunk, 1-2 percig főzzük a növényt szárított drogból egy csapott evőkanálnyit, majd leszűrjük és langyosan megisszuk.

Kellemessé tehetjük szokatlan ízét, hat citromfűvel, galagonyával, borsmentával készítjük, ami nyugtató hatású is. Ebben az esetben egy csapott evőkanálnyit az említett növényekből leforrázzunk, 10-15 percig állni hagyjuk, szűrés után langyosan megisszuk.

Tinktúra.

20 dkg macskagyökeret beleteszünk egy üvegbe, ráöntünk 1 liter pálinkát 15-20 napon át áztatjuk, majd leszűrjük. Elalvás elősegítésére lefekvés előtt 40-50 cseppet fogyasszunk.

A nyugtató hatású Citromfű.

álmatlanság alvási zavarok gyógynövény

A VIII. Magyar Gyógyszerészkönyvben is megtalálható az ESCOP monográfiákban is szereplő, mézfűnek is nevezett gyógynövény évszázadok óta ismert a gyógyításban. A világhírű svájci orvos Paracelsus az élet meghosszabbítójának tartotta. Az ajakos virágzatúak családjába tartozik, Közel-Keletről származik, a mediterrán élőhelyet kedveli, Magyarországon szórványosan fordul elő. Májusban, júniusban levelét gyűjthetjük, virágzatát július elejétől augusztusig. A 40-80 centiméterre megnövő növényből 5 kg esetén körülbelül 1 kg száraz anyagot nyerünk. Idegerősítő, idegnyugtató hatása közismert, alvási zavarokra, depresszióra is kiváló.

Tea.

Idegnyugtatásra, depresszióra 1 csapott evőkanálnyi növényt teszünk 2.5 dl vízhez, forrázatot készítünk, leszűrjük, napi 2-3 alkalommal étkezések között fogyasztjuk.

Tinktúra.

A virágzás előtt leszedett citromfüvet, fél centis darabokra vágjuk, leöntjük 40 százalékos gabonaszesszel, majd kettő héten át szobahőmérsékletű helyen érleljük, napi egyszer felrázzuk. Érés után leszűrjük.

Feszültségoldásra, enyhe depressziós tünetek meglétekor napi 3X10 cseppet iszunk a tinktúrából.

A felsorolt gyógynövényeket nem ajánlatos fogyasztani, altatók, nyugtatók, pszichiátriai megbetegedésekre használt gyógyszerek esetében.

Kétnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P