Cukkinival és májpástétommal töltött disznócomb

A sok zöldséges nap után, egy laktató húsfélére vágyódtunk. Első körben rántottra, vagy sültre gondoltunk, Volt egy kis időnk a „bíbelődésre”, kívántunk valami különlegességet, az ötletet az otthon található alapanyagok adták meg, nem akartunk boltba menni.

Egy jókora comb lapult a hűtőben, kimaradt, pár darab szikkadt zsömle, és tömérdek fűszer, amikből folyamatosan raktározunk. A húst szerettük volna megtölteni, azokkal az alapanyagokkal, amik itthon vannak, nem akartunk boltba menni. A kertben járva, egy hatalmas cukkinira bukkantunk, korábban már rántottuk, sütöttük. A fajtának köszönhetően a magok puhák, kevés párolás után fogyaszthatóak. Korábbról a frigóba fagyasztottunk le májat, viszont annyira kevés a mennyiség, hogy önállóan rántva, dinsztelve nem lenne elegendő több személyre. Viszont tölteléknek elegendő. Lassan összeállt a kép, így „összedobtuk” a májjal, zsemlével, cukkinival megtöltött húst.

Hozzávalók 4 személyre

  •  1 kg disznócomb

A töltelékhez:

  • 30 dkg csirkemáj
  • 30 dkg cukkini
  • 1 tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • fűszerek: só, bors, majoránna, pástétom fűszer

Elkészítése

A húst alaposan mossátok meg, a zsírréteget nem érdemes leszedni, hiszen az adja a szaftot. Éles késsel hosszában átszúrtuk és a közepét óvatosan kivettük, ebbe kerül a töltelék. A húst érdemes felszeletelni, amit később fel lehet használni. Van, aki a töltelékhez keveri. Nem tudjuk szeretitek e a fűszereket, mi igen, ennek jegyében a tölteni való húst, borssal, sóval bedörzsöltük. A hús egyik felét tűztük, így a töltelék sütés közben nem tudott kifolyni.

Az apróra vágott petrezselymet megpirítottuk, közben a zsemléket tejbe beáztattuk, majd kinyomkodtuk és beletettük a keverőtálba. Ízesítettük, majoránnával és pástétom fűszerrel, bazsalikommal.

Közben elkészítettük az étel „szívét”. A májat és a cukkinit feldaraboltuk, hozzátettük a zsemlékhez, és együtt ledaráltuk. Belekerült a tojás, az apróra vágott hagyma, lereszelt fokhagyma, alaposan összekevertük, majd a hús „gyomrát” teletöltöttük.

Kizsírozott tepsibe tettük, kevés vizet öntöttünk alá, fóliával letakartuk, légkeveréses üzemmódban 180 fokon egy órán keresztül sütöttük. 20 percenként ránéztünk szafttal meglocsoltuk. Sült burgonyával, és párolt káposztával tálaltuk.

K&P

 

0 Tovább

DIY Húsvéti ékesség kertben vagy lakásba a pofonegyszerű tojásfa

A húsvéti készülődés március végén a családok többségénél megkezdődött. Sokan túl vagyunk az ünnepi bevásárláson, bújjuk a recepteket az ünnepi ételekhez. Idegeskedünk, izgulunk, hogy minden klappoljon, ne felejtsünk el semmit. A férfiak a tavaly használt kissé poros kölnijeiket letisztítják, vagy újat vásárolnak. Készülünk meglátogatni családtagjainkat, megpróbáljuk otthonossá, ünnepivé varázsolni otthonainkat. A felsoroltak idő és pénzigényesek. A családi hagyományok eszköztára széleskörű. Van, aki a gyermekeinek a tojásfestés praktikáit mutatja be, vannak, akik a süteményeket készítik el az apróságokkal közösen. A következőkben, egy hazánkban kevéssé meghonosodott, akár percek alatt is elkészíthető díszítőelemet mutatok be a tojásfát.

húsvét tojásfa dísz

Német hagyományokra tekint vissza, de Ausztriában is elterjedt, hazánkban kevesen hallottak róla. Érdemes kipróbálni, hiszen nagyon egyszerű, könnyen elkészíthető, és a tojások eltérő színe miatt ékes díszítőeleme lehet a lakásnak, akár a kertnek. A gyerekek imádni fogják.


húsvét tojásfa dísz

húsvét tojásfa dísz

húsvét tojásfa dísz

Egy ágra különféle színű tojásokat aggatunk, amennyiben félünk, hogy az apróságok közelről akarják megszemlélni érdemes műanyagot vásárolni. A készen kaphatók tárháza bőséges, sárgától, a piroson át a rózsaszínig. A végén akasztó is található, így azzal sem kell bíbelődni.

K&P

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek