Pikáns kukoricaleves

A hagyományos levesek között a kukoricából készültek kevésbé ismertek.  Pedig igazán pikáns leves is  készülhet, kellő fűszerezéssel.

kukorica leves

Az okát nem tudom, mostanában a korábbiakkal ellentétben kevesebb levest eszünk. Próbálunk minnél kreatívabban, akár a „nagy Könyvben” megírt receptekkel ellentétben valami újdonságot alkotni, és a hagyományoktól néha eltérni. Igazából valami gyorsan elkészíthető, de mindenképp különleges ízű, laktató pikáns levesre gondoltam. Kriszta nem volt itthon, meglepetést akartam, de fogalmam sem volt mi legyen a menü. Ehhez a kamrát és a hűtőt kértem segítségül. Szerencsére már frigóban megláttam a mirelit kukoricát, nem mértem le korábban elkészített ételhez nem használtuk fel, körülbelül 20 dkg lehetett, közben a fejemben kezdett derengeni a recept. Mindenképpen egy sós-cukros-ecetes alaplét akartam, fűszerekkel, és sok hagymával, így az ízek igazán pikánsak lehetnek. Nekiláttam, íme a recept.

Hozzávalók

  • olivaolaj
  • mirelit kukorica
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • só, bazsalikom, cukor, ecet
  • búzaliszt
  • tejföl

Elkészítése

A hagymát felforrósított olivaolajon enyhén megfonnyasztottam, sóval, borssal, egy csipetnyi bazsalikommal megszórtam.  Egy kiskanálnyi cukorral meghintettem, és karamelizáltam. Reszeltem hozzá kettő gerezd fokhagymát, kissé megpirítottam Beletettem a mirelit kukoricát, megvártam, amíg ki ereszti a levét. Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje. Forraltam rajta egyet, de valami hiányzott belőle, így egy kis ecettel megbolondítottam. Egy merőkanálnyit kivettem egy tálba, amihez hozzákerült a liszt és a tejföl. Alaposan összekevertem, amíg csomómentes nem lett, és besűrítettem a levest. Pirított kenyérrel gasztronómiai élmény.

A kép forrása Pixabay

K&P

0 Tovább

Fekete szederrel, szőlővel készült kukoricadarás sütemény

Felbuzdulva legutóbb elkészített puliszkán, utánanéztünk hány féle módon lehetne valami „ütőset” kihozni belőle. A szomszédunk kertjébe termett fekete szederrel, és csemegeszőlővel lepett meg bennünket. Kukoricadara még maradt a zacskóban, így jött az ötlet, a kettőt kombináljuk, és egy egészséges süteményt készítünk belőle.

Hozzávalók

  • 15 dkg kukoricadara
  •  7 dl tej
  • 3 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • gyümölcsök

Elkészítése

A kukoricadarát olvasztott vajon tapadásmentes edénybe fakanállal megpirítottuk, éppen csak annyira, hogy az aranysárga színe megmaradjon, a homokórát nem állítottuk be, de maximum 2 perc lehetett.

Ráöntöttük a tejet, hozzátettünk 5 dkg kristálycukrot, és egy csomag vaníliáscukrot. Folyamatosan kevertük-erre ti is nagyon ügyeljetek-, mert a kukoricadara hamar- „odakozmálhat”, és nem m lesz csomómentes. Mikor már kellően besűrűsödött, a tűzről levettük és hagytuk kihűlni.

Ez idő alatt a tojássárgáját 5 dkg cukorral alaposan felvertük, amíg krémes állagú nem lett. A fehérjéből kemény habot készítettünk.

A kihűlt kukoricadarát összekevertük a tojássárgájával, majd következett a fehérje, ügyeljetek, hogy lassan keverjétek, hogy a hab ne törjön össze.

Kiolajozott tepsibe a kukoricadarás masszát belesimítottuk, tetejét fekete szederrel, szőlőszemekkel megbolondítottuk. 190 fokon 30 percig sütöttük. Kihűlve az igazi, főleg ebben a tikkasztó hőségben igazi hűsítő.

Próbáljátok ki a Tejfölös kapros mártással csurgatott puliszka gombócokat zöldségágyon, a recept elérhető a blogunkon.

K&P

 

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek