A hagyományos levesek között a kukoricából készültek kevésbé ismertek.  Pedig igazán pikáns leves is  készülhet, kellő fűszerezéssel.

kukorica leves

Az okát nem tudom, mostanában a korábbiakkal ellentétben kevesebb levest eszünk. Próbálunk minnél kreatívabban, akár a „nagy Könyvben” megírt receptekkel ellentétben valami újdonságot alkotni, és a hagyományoktól néha eltérni. Igazából valami gyorsan elkészíthető, de mindenképp különleges ízű, laktató pikáns levesre gondoltam. Kriszta nem volt itthon, meglepetést akartam, de fogalmam sem volt mi legyen a menü. Ehhez a kamrát és a hűtőt kértem segítségül. Szerencsére már frigóban megláttam a mirelit kukoricát, nem mértem le korábban elkészített ételhez nem használtuk fel, körülbelül 20 dkg lehetett, közben a fejemben kezdett derengeni a recept. Mindenképpen egy sós-cukros-ecetes alaplét akartam, fűszerekkel, és sok hagymával, így az ízek igazán pikánsak lehetnek. Nekiláttam, íme a recept.

Hozzávalók

  • olivaolaj
  • mirelit kukorica
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • só, bazsalikom, cukor, ecet
  • búzaliszt
  • tejföl

Elkészítése

A hagymát felforrósított olivaolajon enyhén megfonnyasztottam, sóval, borssal, egy csipetnyi bazsalikommal megszórtam.  Egy kiskanálnyi cukorral meghintettem, és karamelizáltam. Reszeltem hozzá kettő gerezd fokhagymát, kissé megpirítottam Beletettem a mirelit kukoricát, megvártam, amíg ki ereszti a levét. Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje. Forraltam rajta egyet, de valami hiányzott belőle, így egy kis ecettel megbolondítottam. Egy merőkanálnyit kivettem egy tálba, amihez hozzákerült a liszt és a tejföl. Alaposan összekevertem, amíg csomómentes nem lett, és besűrítettem a levest. Pirított kenyérrel gasztronómiai élmény.

A kép forrása Pixabay

K&P