A hagyományos levesek között a kukoricából készültek kevésbé ismertek. Pedig igazán pikáns leves is készülhet, kellő fűszerezéssel.
Az okát nem tudom, mostanában a korábbiakkal ellentétben kevesebb levest eszünk. Próbálunk minnél kreatívabban, akár a „nagy Könyvben” megírt receptekkel ellentétben valami újdonságot alkotni, és a hagyományoktól néha eltérni. Igazából valami gyorsan elkészíthető, de mindenképp különleges ízű, laktató pikáns levesre gondoltam. Kriszta nem volt itthon, meglepetést akartam, de fogalmam sem volt mi legyen a menü. Ehhez a kamrát és a hűtőt kértem segítségül. Szerencsére már frigóban megláttam a mirelit kukoricát, nem mértem le korábban elkészített ételhez nem használtuk fel, körülbelül 20 dkg lehetett, közben a fejemben kezdett derengeni a recept. Mindenképpen egy sós-cukros-ecetes alaplét akartam, fűszerekkel, és sok hagymával, így az ízek igazán pikánsak lehetnek. Nekiláttam, íme a recept.
Hozzávalók
- olivaolaj
- mirelit kukorica
- vöröshagyma
- fokhagyma
- só, bazsalikom, cukor, ecet
- búzaliszt
- tejföl
Elkészítése
A hagymát felforrósított olivaolajon enyhén megfonnyasztottam, sóval, borssal, egy csipetnyi bazsalikommal megszórtam. Egy kiskanálnyi cukorral meghintettem, és karamelizáltam. Reszeltem hozzá kettő gerezd fokhagymát, kissé megpirítottam Beletettem a mirelit kukoricát, megvártam, amíg ki ereszti a levét. Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje. Forraltam rajta egyet, de valami hiányzott belőle, így egy kis ecettel megbolondítottam. Egy merőkanálnyit kivettem egy tálba, amihez hozzákerült a liszt és a tejföl. Alaposan összekevertem, amíg csomómentes nem lett, és besűrítettem a levest. Pirított kenyérrel gasztronómiai élmény.
A kép forrása Pixabay
K&P
Utolsó kommentek