Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vegyes gyümölcsleves,  krémesen, fűszeresen

A kertünk folyamatosan adja a gyümölcsöket.  A korai cseresznyeszezonnak lassan vége, az alma, körte, kajszi pár hetet-hónapot várat magára. A savanykás, szinte fekete meggy pompázatosan virít a fákon, alig várja, hogy dzsem, mártás, köret legyen belőle.

Ahogy említettük az alma még nem érett meg, tavaly kompótot készítettünk belőle, természetesen mindenféle mesterséges adalékot mellőzve. Cukor került bele, de a savanykás meggyel párosítva szenzációs lehet. Gondoltuk, kipróbáltuk, nem bántuk meg. Felszolgáljuk, mármint a receptet. Íme.

Hozzávalók

  • 50 dkg meggy
  • 1 üveg almakompót, vagy alma
  • 5 db szegfűszeg
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 2 ek joghurt
  • 1 csokor mentalevél
  • 1 dl tej
  • 1 csomag vaníliás puding

Elkészítése

Szerencsénkre a meggy mentes volt a hústól, mármint a kukacoktól, de az ördög nem alszik alapon érdemes,hideg vízben áztatni, víziszonyuk miatt azonnal kimásznak a gyümölcsből, és a víz tetején maradnak. Ha megbizonyosodtunk róla, hogy húsmentes, a meggy kimagozzuk, majd egy tálba félretesszük.

Kompótot érdemes megkóstolni, ha túl cukrosnak találjuk, leöntjük róla a levet, amit a későbbiekben ízesítésként felhasználhatunk, de akár le is fagyaszthatunk, persze, ha a frigó nincs dugig tele, de akár limonádé is készíthető belőle. Ha almát használunk, félbevágjuk, megpucoljuk, a csumáját kivesszük, és négyfelé vágjuk.

Mennyiségtől függően beletesszük egy edénybe, és addig engedjük vízzel, amíg el nem lepi. A gyümölcslevest elképzelhetetlen szegfűszeg, és fahéj nélkül, ezeket természetesen mi sem hagytuk ki. Plusz tettünk bele 2 evőkanál joghurtot a későbbiekben szerepe lesz.

Amíg egyet nem forr, hogy időt nyerjünk, elkészítjük a többi hozzávalót.

1 csomag vaníliapudingot csomómentesen elkeverünk 1 dl tejjel, legjobb a robotgép, akkor tuti nem lesz darabos a pudingunk. Amíg ezzel bíbelődünk a leves alap is kész, hozzáöntjük a pudingot, megkeverjük, és készen is vagyunk.

A joghurt és a puding krémessé teszi a levest, és az állaga sem marad teljesen híg. A menta íze és illata még különlegessé teszi a pofonegyszerű, de mégis különleges levest. Adagonként citromkarikával, és mentával díszítettük.

K&P

 

0 Tovább

Puncspudinggal készült meggyszósz

A kertünkben egy 3 év körüli meggyfa az idén alaposan kitett magáért, bőségesen hozta a ropogós, savanykás terméseit. A szomszédok is megkóstolták, és mi is mindenképpen fel akartuk használni. Ipari mennyiség nem volt rajta, de annyi igen, hogy valamit alkothassunk belőle. A hőségre tekintettel, nem is beszélve a drága időről, pár perces, könnyű hidegen, és melegen is elfogyasztható étel jöhetett számításba.

A fákat sem permetezzük vegyszerrel, szedés előtt csupán a kártevők ellen bodza lével lettek lepermetezve. az időjárásnak, és a gondosodásnak köszönhetően, makkegészséges szemeket tudtunk feldolgozni.

Hozzávalók

  • 50 dkg meggy
  • 1 zacskó puncs pudingpor
  • 1 kk fahéj
  • cukor
  • citromkarikák

Elkészítése

A gyümölcs szárait leszedtük, kézzel kimagoztuk, szűrőn át letisztítottuk.

A meggyet éppen annyi vízzel raktuk fel főni, hogy a víz ellepje. Tettünk bele fahéjat, kevés cukrot, stoppert nem állítottunk be, de 3-4 perc alatt kész lett, és kissé ropogós maradt a szem.

Közben, hogy időt nyerjünk 1 zacskónyi puncs pudingport 2 dl tejben csomómentesre kikavartunk.

Hozzátettük a meggyhez, forraltunk rajta egyet, és pillanatok alatt elkészült a hidegen, melegen egyaránt fogyasztható, meggyszószunk.

Adagonként citromkarikával, meggyel díszítettük.

K &P

 

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek