Az egészségünk megőrzése érdekében feltétlenül ajánlható bármelyik kedvünkre való zöldséggel, gyümölccsel, fűszerekkel, gyógynövényekkel. Rengeteg írás jelent meg a hatékonysága miatt, de érdemes figyelembe venni, ha valaki király módjára reggelizett a turmixot a fehérje és szénhidrát pótlása miatt egészítse ki zabpehellyel, teljes kiőrlésű kenyérrel, sajttal, felvágottal mert a fokozatosság elve itt is mérvadó, majd, mikor a szervezet hozzászokott bátran önmagában ihatjuk. Hogyan? Miért? Leírtuk.

A korábbi két cikkünkben  - a linkeket lentebb eléritek - bemutattuk a turmixokhoz szükséges zöldségek, gyümölcsök garmadát, beltartalmi értéküket, és, hogy a fogyasztásuk, milyen hatást gyakorol a szervezetünkre. Direkt tettük, hogy lássátok, mennyi vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak, egészségesek, könnyen elkészíthetőek, érdemes velük kezdeni a napot. A divatos nevén smoothie egyre népszerűbb és a konyhában, élénk fantáziával rendelkezők több tucat félét könnyedén napindítónak meg tudnak alkotni. A teljesség igénye nélkül: banánból, mandarinból, almából, bazsalikomból, répából igazi vitaminbombát készíthettek, tényleg a kreaítivításra van bízva, mert igazából nem lehet elrontani.

Ezért jó zöldturmixal kezdeni a napot

Érdemes belegondoni. hogy a  felsorolt gyümölcsökben, zöldségekben, fűszerekben, gyógynövényekben, a cikkek itt elolvashatóak: https://gasztrokertben.reblog.hu/gyumolcsoket-a-turmixbahttps://gasztrokertben.reblog.hu/turmixokhoz-ezeket-az-egeszseges-es-vitaminokban-gazdagzoldsegek, mennyi értékes ásványi anyag és vitaminforrás található. Ráadásul pár perc alatt elkészíthető a könnyen emészthető természetes, teljes értékű tápanyag.

Az összetevők nincsenek kitéve hőhatásnak és a zöldségekben lévő klorofil, ami az emésztésünket támogatja, baktérium- és gombaölő hatásán kívül tisztítja a szervezetet.

Miből mennyit?

Az arányok betartására érdemes figyelni. Gyümölcsökből 60, zöldségekből 40 százaléknyi javasolt, pld. 3 dl  gyümölcsbe tegyetek 2 dl aprított zöldségeket, tetszés szerint fűszereket, gyógynövényeket. A felsorolt vadnövényeket, mielőtt valaki kipróbálja – akár turmix formájában – győződjön meg róla valóban ismeri e a növényt, mert nem mindegyik ehető. A közeljövőben tüzetesebben  írunk róluk addig is a, a cikk végén lévő tesztben képeket tettünk fel, ami segíti a növények beazonosítását.

  • cigány paréj (levelei)
  • gyermekláncfű (virágzás előtt a fiatal levelek)
  • fehér libatop (fiatal levelei, és megőrőlt magja)
  • sarkanytúka  (virága, levelei, szára)
  • kövér porcsin (az egész növény)
  • közönséges bojtorján (levelei)
  • mezei katáng (elsősorban a hajtásai)
  • nagy csalán (levelei)
  • szőrös disznóparéj (levelei)
  • tyúkhúr (friss hajtásai)
  • medvehagyma (levelei)

Hogyan készítsük?

Egy nagy teljesítményű botmixerrel összeturmixoljuk a gyümölcsöket, amibe kedvünk szerint tehetünk vizet, vagy kókusztejet, mandulatejet, majd következnek a turmixolt zöldek, gyógynövények, és a fűszerek.

Receptek

Kiindulásképp és kedvcsinálóként állítottuk össze a turmixokat, de ebben is a kreativitás, íz világ határtalan.

Almás zöldturmix

Hozzávalók

  • 3 db lédús alma
  • 1 db banán, ha kisé keményebb az alma
  • sóska, vagy spenót
  • citrom
  • fahéj
  • bazsalikomból egy csipetet

Elkészítése

Az almának eltávolítjuk a magházát, nem érdemes meghámozni az értékes pektin tartalma miatt. Apróra összevágjuk, hozzádaraboljuk a banánt, összeturmixoljuk. Ha túl sűrűnek találjuk, felöntjük vízzel, majd belekerülnek az öszeaprított zöldek, citrom és a fahéj.

Banános zöldturmix

  • 1 db banán
  • kínai kel, vagy bármelyik káposztaféle
  • gyömbér

A banánt összedaraboljuk, turmixoljuk, kevés vizet hozzáadunk, majd apóra vágott káposztát, párolt kínai kelt beleteszünk, újra turmixoljuk és kedvünk szerint fűszerezzük, igazán pikánssá tehetjük egy kevés gyömbérrel.

Nagyon könnyű a turmixokat elkészíteni és a fantázia határtalan. Nem is írunk több receptet, mert teljesen íz világ függő. Van aki ki nem állhatja a spenótot, viszont a káposztát imádja. Önmagában a répa is nagyon egészséges, és pikánsá tehető bármelyik vad - és gyógynövénnyel. Kísérletezzetek, megéri!

Majdnem elfelejtettük, következzen a teszt. Kíváncsiak vagyunk hány ehető vadnövényt ismertek fel az alábbiak közül.

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz-sdk'));</script><div class="playbuzz" data-id="5c64ca63-6153-4f2d-9471-c31544a30c99" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>

A gyógynövényeket,  zöldésgeket,  gyümölcsket  mindenki saját felelősségre fogyasztja, ha valamiben bizonytalan, betegségben szenved, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P