A gulyásleves, a pörkölt nehezen elképzelhető csípős paprika nélkül. Az erős paprikák imádói egyre többen fogyasztanak chilit. Szószokat, mártásokat, porokat készítenek a lángoló lovagból. Magyarországon is népszerű. Egyre több termelői piacon találkozhatunk vele, és fesztiválokat is szerveznek. Vajon honnan ered? Csak a gasztronómiában elképzelhető? Tényleg hat az egészségre? Ha velünk tartasz, hiteles forrásból a kérdésekre megkapod a válaszokat.

chili

Meghódította a világot.

A több ezer éves növény születésének helyét Közép-és- Kelet Amerikát tekintik. Az ásatások is ezt a verziót támasztják alá, Kr e.2500 körüli időszakból bukkantak a régészek, azokra a tárgyakra, edényekre, amelyek paprika formájúak voltak, vagy a textíliára festették. Nem vadon élő fajták lehettek, hanem az Indiánok által háziasított chilik. A chilire a mexikóiak szimbólumként is tekinthettek, számos múzeumban tolték, maja, azték és az Indián kultúrában, templomok, épületek falain ábrázolták. Kolumbusz Kristóf, mikkor tévesen azt gondolta felfedezte Indiát, holott a Hawai szigeteken landolt, ott pillantotta meg a chilit, amiről azt vélte bors. Orvosa Alvarez Diego Chanca vitte Spanyolországba. Mivel Haitit Indiának hitték a paprikáról nem tudták, hogy chili, ezért, először indiai borsnak nevezték el. Mindezek ellenére népszerűségre tett szert és elindult a világot meghódítani. Kínában az egyik leggyakrabban használt fűszer, olajat sajtolnak belőle, amit reggel fogyasztanak el, és az ételek ízének fokozására használják. Nyugat-Európába a Spanyolok hozták be majd meghódította a Balkánt és Törökországot a Görög kereskedőknek köszönhetően.

chili

Magyarországra a XVI. századba került, igazi ínyencségként tartották számon, a köznép nem is ismerte, először a főpapi, főúri kertekben dísznövényként díszelgett. A törökök nem a külsejét, ízét, hanem a gyógyászatban nyújtott hatását ismerték fel. Vérhas, tífusz ellen vetették be, az Alföldön Pogány bors elnevezést kapta  A hazai gasztronómiának egészen a XVII. századig kellett várnia, a paraszti konyhában használták először a drága bors helyettesítőjeként.

Van amelyik enyhén csípős, és van, amelyiktől, az az érzésünk támad, hogy a tűzoltó sem tud segíteni, pont ez benne a lényeg. De mitől függ az erőssége?

chili

A kapszaicin hatásai.

A paprikafajták erősségét a Scoville skála méri, amit a legtöbb terméken feltüntetnek, ebből tudhatjuk, melyik a mi ízlésünknek megfelelő. Az erős íz érzetét a kapszaicin okozza. A skála egysége az SHU, ami mutatja a kapszaicin mennyiségét a paprikában. Viszont az egyes chili fajtákon belül is nagyok lehetnek az eltérések, ami függhet a származásától, a talajtól, klímától.

Melyek a hatásai?

A kapszaicinre utaltunk, de valójában milyen hatással van az emberi szervezetre ez a vegyület? Akik igazán szeretik a méregerős paprikát, ügyet sem vetnek arra az érzetre, amit képes okozni. Egyre többen úgy vélik- persze itt is fontos a mértékletesség-kedvező hatást gyakorol az emberi szervezetre, ezeket gyűjtöttük csokorba.

  • csökkenti a májban, lerakódott zsír és vérzsír mértékét
  • hatást gyakorol a keringésre, szabályozza a vérnyomást, megakadályozza a vérrögképződést
  • a kalóriafelhasználást fokozza, az étvágyat csökkenti, az anyagcserét felpörgeti
  • védi a gyomor nyálkahártyáját, elősegítve az emésztőnedvek termelődését, és óvja a gyomor nyálkahártyáját a fekélyesedéstől
  • közép és dél amerikai országokban, ahol a fogyasztásuk mindennapi, a daganatos megbetegedések száma-elsősorban a gyomor és vastagbél, előfordulása kevesebb
  • csökkenti a fájdalomérzetet, ezért használják helyi érzéstelenítésre, migrénes fejfájásra, ideg, izom ízületi fájdalmak enyhítésében is segít

Hamarosan bemutatjuk a legnépszerűbb chili paprika  fajtákat, és tanácsokat adunk a gondozásukhoz.

K&P