A télen sokunkra jó pár kiló felcsúszott, a tükröt leginkább leszerelnénk a falról, mikor belenézünk. Sokan bepánikolnak belegondolva, hogyan fognak beleférni a tavaly vásárolt fürdőruhába, arról nem is beszélve, mi lesz akkor, ha egy jóindulatú emberkének” az alábbi kép jut rólunk az eszébe.fogyás

Higgyétek el, mint mindenre erre is van megoldás, a növények nem csodaszerek, de az bizonyítottan hathatós segítséget nyújtanak a testsúly csökkentésében. Ezeket mutatjuk be, és ha kipróbáljátok, kiegészítve testmozgással, étrenddel így fogtok kinézni.

fogyás

Gyömbér

fogyás

Óceániából származik, ősidők óta használják, a legendák szerint Konfuciusz étkezés előtt evett, ő már tudhatta, hogy a gyömbér afrodizákunként sem utolsó. A külalakjában és ízében is különleges növény a Kínaiaknál is nagyon népszerű, a gasztronómiában és a gyógyászatban egyaránt használják.  A Kínai nagy Füvészkönyvben Pen Cao Csing gyógyszerként említi, hazánkban is nagyon sok vénynélküli termék összetevőként tartalmazza. A görögök fő étkezés után használták, mert segíti a zsíros ételek emésztését, mivel fokozza az emésztőnedvek termelődését. Enyhe gyomorrontásnál, emésztési zavaroknál is jótékony a hatása. Az ájurvédikus orvoslás is ősidők óta használja.

Zöld tea

fogyás

Sok ismerősünk a reggeli feketekávé helyett egy csészével kezdi a napot, mondván, hogy ugyanolyan a hatása mint a feketének. Kevesen tudják, hogy a fogyást is elősegíti. Miért? Tartalmaz katekint, ami antioxidáns, hatást gyakorol a zsíranyagcserére, zsírt éget, nem engedi a bevitt zsírokat lerakódni.

Csalán

fogyás

Mária Treben egy előadásában az összes gyógynövény közül a leghatásosabb jelzővel illette. Nagyon sokan még kiirtandó gyomnövényként ismerik, ami hangyasavat bocsájt ki, ebből ered a szúróssága. Pedig az egész növény a gyökérzetétől a leveléig hasznosítható, nem hiába az összes Herbáriában megtalálható. Vízhajtó hatása miatt segít a testsúlycsökkenésben, és hozzájárul  az anyagcsere gyorsításához..

Borsmenta

fogyás

A friss aromájú illatos növényben lévő mentol miatt ajánlják a testsúly csökkenésre vágyóknak. Mindamellett, hogy baktériumokkal is felveszi a harcot, serkenti az anyagcserét. Az emésztőrendszert megnyugtatja, bélgörcsöket old, és nem utolsósorban segíti az epe kiválasztást.

Hibiszkusz

fogyás

C-vitamin tartalma miatt elsősorban náthás megbetegedéseknél ajánlják a hibiszkuszt. Gátolja a szénhidrátok felszívódását, ezáltal a kilók elleni küzdelemben is felveszi a harcot, mert vannak, olyan vegyületei, amik részt vesznek a zsír és a szénhidrát-anyagcserében. Vízhajtó hatása is van.

Citromfű

fogyás

Ázsia trópusi vidékeiről származó gyógynövény levelei hasonlóak a csalánéhoz. Levelei nem szúrósak, ha megdörzsöljük, érezzük erőteljes citromos illatát. Már az ókorban a rómaiak és a görögök is béltisztításra fogyasztották.

Gyermekláncfű

fogyás

Ismertebb nevén pitypang vadon él, mert hihetetlen alkalmazkodó kepeségekkel rendelkezik, ezért gyakran találkozhatunk szántókon, gyümölcsösben, de akár utak mentén is előfordul. Máj és epeproblémákra használják leginkább. Serkenti a máj és a vese aktivitását.

Édeskömény

fogyás

Hódító útjára Dél-Európából indult és évszázadok alatt meghódította a világot. Ki gondolta volna, hogy nem fűszerként fogyasztották, hanem először gyógynövényként. A rómaiak a lakomák előtt e csipetet ettek az édesköményből, gyomorégésre és az emésztés elősegítésére. Felgyorsítja az anyagcserét, és kiváló ellenszere a puffadásnak.

K&P