.

A változékony időjárás miatt a szúnyogok, darazsak, méhek, egyéb rovarok, bogarak megjelennek és számuk folyamatosan nő. Mindamellett, hogy többségük hasznos, de csípésük kellemetlen perceket, órákat tud okozni.  Gyógynövényekkel, természetes-akár otthon is elkészíthető-szerekkel oldhatjuk a fájdalmat, viszketést.

rovarcsípés ellenszerek

A rovarok bogarak csípése következtében gyulladás lép fel, súlyosabb esetben a terület elfertőződhet, Immunrendszerünk nem marad adós, szervezetünkben felszaporodik a hisztamin, így a csípés területén az erek kitágulnak, hatására, a bőr megduzzad, kivörösödik, úgy érezzük, mintha égne a bőrünk. Természetesen a tünetek megjelenése, intenzivitása egyénfüggő. A szerencsésebbeknél csak az általános tünetek jelennek meg, azonban, súlyosabb allergiás reakciókat is kiválthat. Anafilaxiás sokk gyanúja esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.  A rovar csípését követően nagyon rövid idő alatt, akár pár perc alatt is jelentkezhet. Az első tünetek általában a hirtelen kialakuló nagyfokú gyengeség, zavartság, szívdobogás és mellkasi szorító érzés, esetleg légszomj, pánik tünetek, majd émelygés, hányinger, hasi görcsök, székelési inger, sápadtság. Sokan erősen verejtékeznek. A tüneteket jellemzően a vérnyomás csökkenés miatt alakulnak ki, mely végül ájuláshoz, szív megálláshoz is vezethet. Kicsit később duzzanat, ödéma is kialakulhat, ami a szem körüli szövetek és az ajkak, nyelv jellegzetes elváltozását okozza. Az ödéma a légutakban is előfordulhat, ez pedig a légutak gyakori görcsös szűkületével akár a beteg fulladását is okozhatja.

Szúnyog.

rovarcsípés ellenszerek

A nőstény szúnyog a peték lerakásakor szükséges fehérjéhez a melegvérű állatokból és az emberből jut hozzá. A bőrfelülethez érve szájszervével véralvadásgátló anyagot juttat be, ami egyéni érzékenységtől függően allergiás reakciót válthat ki. A csípés helyén a bőr bepirosodik, erőteljesen viszket, és csalánkiütés látszódik.

Súlyosabb esetben láz, fejfájás, izomfájdalom, zavartság, kimerültség, izomfájdalom is jelentkezik, ebben az esetben azonnal orvoshoz kell fordulni.

Méh és Darázs.

rovarcsípés ellenszerek

A szúnyogcsípéshez hasonlóak a kellemetlen, de természetes általános tünetek, mint a viszketés, a bőr duzzanata, és pirossága, ami egy-két órán belül csillapodik, majd megszűnik. Abban az esetben, ha méhméreg-specifikus ellenanyag termelődik, allergiát okozhat. A reakciók, például a tenyéren, talpon kialakuló duzzanat, fájdalom, a csípést követő napokon is kialakulhatnak.

rovarcsípés ellenszerek

Első lépésként meg kell találni a csípés helyét a kis fekete foltot, majd a fullánkot azonnal el kell távolítani, így kevesebb méreg jut a szervezetbe.

Mit tegyünk?

A rovarok, bogarak csípésekor kialakuló tüneteket természetes gyógymódokkal is enyhíthetjük.

  • szappanos vízzel mossuk le a csípéssel érintett bőrt
  • beáztatott, apróra vágott lándzsás utifűvel kenjük be a területet
  • jeges borogatást alkalmazzunk
  • méh csípésnél, mivel a váladéka savas, lúgos folyadékkal kell bekenni, erre kiváló a szódabikarbóna
  • a darázs lúgos méreganyagot bocsát ki, így a savas „levek” segítenek: ecetes víz, citromlé
  • Aloe Vera gél csillapítja a viszkető érzést
  • összeaprított friss petrezselyem, bazsalikom csökkenti a viszketést

Kétnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek többek között bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

 

K&P