Javában tart az uborkaszezon, folyamatosan érnek különféle méretekben a vitaminbombák.  Kovászolva utánozhatatlan ízt kölcsönöz. Kissé savanykás, sós íze miatt semmivel nem lehet egy lapra tenni. Salátát, főleg ecetes, sós az ismert, mi egy különlegességet készítettünk.

Tejfölös uborkasaláta

tejfölös uborkasaláta kovászos

Hozzávalók

  • 2 db méretes uborka
  • 2 ek 10 százalékos ételecet
  • 2 ek cukor
  • 2 ek só
  • 1 kk kapor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk őrölt piros paprika

tejfölös uborkasaláta kovászos

Elkészítése

Gondoljátok át hány emberrel találkoztatok a környezetetekben, aki ne evett volna uborkasalátát. Sokan megrántják a vállukat nem nagy vasziszdasz, kell hozzá só, ecet meg az uborka, majdnem. A miénk kissé másképpen készült. Vendégségbe jártunk, ahol megkínáltak bennünket, sóvárogva néztem, miután csak illendőségből nem nyaltuk ki a tányért, azóta szezonban kihagyhatatlan.

Nálunk teljesen vegyszermentesek a zöldségek, így az uborkát sem pucoltuk meg, teljesen fölösleges, csak a végeit vágtuk le. Egy tálba legyalultuk, tettünk bele ecetet, és cukrot, pár óráig pihentettük.

Kivettük, a levét kicsavartuk, és besóztuk, reszelt fokhagymával, kaporral ízesítettük, majd tejföllel összekevertük. Őrölt piros paprikával megszórtuk. Itthon ettük, így nem kellett udvariaskodni, a tányért fényesre tisztítottuk, nem szivaccsal, a nyelvünkkel, annyira finom lett.

Kovászos uborka

tejfölös uborkasaláta kovászos

Hozzávalók

  • 2.5 kg uborka
  • 1 nagy fej fokhagyma
  • 10 szem bors
  • 1 ek só
  • 1 ek 10 százalékos ételecet
  • kenyér

Elkészítése

Az uborka végeit érdemes levágnotok, mert néhány darabnál előfordul, hogy kesernyés az íze. Nem kell megijedni a többi része bátran fogyasztható. Érdemes elővigyázatosnak lenni, nincs annál kínosabb, mikor a vendégeinknek, barátainknak örömmel kínáljuk a vegyszermentes hazait, ám  az asztaltól felállva más helyiséget választ.

Miután az uborka két végét levágtuk, hosszában bevágjuk, így napok alatt az ízek teljesen átjárják a zöldségünket.

Beletettük 2.5 kilónyi ubit az 5 literes brutál méretű üvegbe, hozzátettünk 1 nagy fej fokhagymát megpucolva, gerezdekre szedve. Nem érdemes vele spórolni, ez adja a sava-borsát. Pár szem szemes borssal is felturbóztuk. Az üveget félretettük és nekiláttunk az uborka lének.

Négy liter vizet felforraltunk, hozzátettünk 4 evőkanál sót, egy evőkanálnyi ecetet. Hagytuk, hogy a lé kissé kihűljön, majd ráöntöttük az uborkára. Kenyeret tettünk rá, majd kistányérral letakartuk.

Szerencsénkre, szinte egész nap sütött a nap, így 3 nap alatt kész lett a kovászos, az üveg és a kenyér kivételével pár nap alatt befaltuk.

Ezt a receptet se hagyd ki: http://gasztrokertben.reblog.hu/rantott-uborka-kapros-tejfolos-martassal

K&P