Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A gyógyító és tápláló bodza

Története egészen az ókorig visszavezethető Galenosz hurutos megfázást gyógyított a növénnyel és nyálkahártya irritációra is használta. Elsősorban megfázásnál a kamillával egyetemben ez a sokrétű növény használata a legnépszerűbb. Gyógyít és táplál is. Hogyan? Megmutatjuk.

Közösségi oldalunkon egyik olvasónk jelezte, hogy a cikk írásakor hívjuk fel a figyelmet nem mindegyik bodza egészséges, erre a gyűjtéskor mindenképpen legyünk figyelemmel. Ennek is utánanéztünk.

Az Ázsiában és Európában is őshonos, hazánkban is gyakori feketebodzát használhatjuk gyógynövényként, vagy, ahogy lejjebb olvashatjátok kiváló ételek is készülhetnek belőle. A fogyasztható növény több méterre is megnőhet. A levél széle fűrészes, keresztben átellenesek nagyok. Májusban-júniusba fehér, vagy sárgás hatalmas virágzatuk álernyőben csüngnek. Termései fekete bogyók. Ellenben rokona a gyalogbodza fogyasztásakor enyhén mérgező hatást vált ki, ami hasmenéssel, hányással járhat. Életkorától függetlenül 2 méternél magasabbra nem nő, levelei hosszúkásak, virágzatuk kellemetlen szagot áraszt. Termései nem csüngenek, hanem felálló terméscsoportot alkotnak.

Az egészség érdekében.

Köhögésre rekedtségre gőzölés.

10 liter vízzel leforrázunk egy evőkanálnyi bodzavirágot, törölközővel betakarva felé hajolunk. Torok tisztítására nyitott szájjal, ha megfázás áll fenn, akkor csukott szájjal orrunkon keresztül szívjuk be a gőzt.

Hashajtásra.

Ebben az esetben nem a virágot, hanem a friss bodzahajtását használjuk fel. Erőteljes vízhajtó hatása miatt, legfeljebb évente két alkalommal alkalmazzuk, és lehetőleg két napig külső programokat hanyagoljuk. Leforrázzuk a bodzahajtást, leszűrjük, majd lefekvés előtt az esti órákban fogyasztjuk.

Megfázásra, meghűlésre.

Friss, vagy szárított púpozott evőkanál virágot leforrázunk 2.5 dl vízzel, 15 percig állni hagyjuk, leszűrjük, és langyosan megisszuk. Melegben betakarózva, izzasztó hatása érvényesül.

A fogyást is elősegíti.

Természetesen önmagában, kellő mozgás, és egészséges táplálkozás hiányában ne várjunk csodát, de a testsúlycsökkentésben kiegészítőként hatásos. Kúraszerűen a teából naponta két csészével egy hónapon át megiszunk. A vizelethajtó hatása miatt a folyadékpótlásról gondoskodni kell.

Receptek.

Bodzás palacsinta.

Kriszta látván a kertbe pompázó bodzavirágokat fejébe vette, hogy egy nem mindennapi ételt készít belőle. Így született meg a bodzás palacsinta receptje.

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 1 ek. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • csipetnyi só
  • 3 ek. olaj
  • 3 dl tej
  • 3 dl szénsavas ásványvíz
  • 4 tányér bodzavirág
  • 1/2 citrom reszelt héja

Elkészítése:

A tejhez hozzáadjuk  a kristálycukrot és vaníliás cukrot, majd csipetnyi sóval megszórjuk. Beletesszük a lisztet, majd az ásványvizet, a 3 evőkanál olajat és csomómentesre keverjük. A bodzavirágot nem érdemes lemosni, mert a virágport elveszítjük,15 percre egy tálcára teszük, majd belecsipegetjük a virágokat a tésztába. Utána belereszeljük a citrom héját, majd 30 percig állni hagyjuk a tésztát. Forró serpenyőben étolajban, mind két oldalát kisütjük vaníliapudinggal bekenjük feltekerjük, a tetejét csokimázzal díszítjük.

Hideg mézes bodzaleves mazsolával és habgaluskával.

A következő linken elérhető a receptünk, kipróbáltuk, nem érdemes kihagyni.

https://gasztrokertben.reblog.hu/cimke/habgaluska

Két, vagy háromnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

0 Tovább

Hideg, mézes bodzaleves, mazsolával és habgaluskával

Szerencsénkre a területünkön, több bodzabokor is ékessége kertünknek. Tavasszal, fehér fürtjei beborítják a „birtok” egy részét. Szépsége mellett a felhasználhatósága is sokrétű.

A népgyógyászatban is méltán sikereket ért el. A virágokat és a bogyókat is használják az orvoslásban. Izzasztó tulajdonsága miatt segíti a náthából való felépülést. A köhögés ellenszere és tisztító hatása is ismert.

A gasztronómiában is helyet talált. Ki ne hallott volna a bodzaszörpről, bodza léről, bodzalekvárról? Egyre többen ételként is kipróbálják, és ha egyszer megkóstolják, újra el fogják készíteni. Hallottatok palacsintatésztába mártott bodzavirágról? Mi még nem próbáltuk, de erre is hamarosan sor kerül.

A bodzát napos időben érdemes leszedni, mert akkor az aromáját jobban megőrzi. A tetves részeket semmiképpen sem használjuk fel, és ügyeljünk, rá minél kisebb legyen a kocsánya.  Esős idő után nehezebben törik, ezért az olló segítségünkre lehet. A környékünkön szennyeződésektől mentes, ezért nem mossuk meg.

Valami nagyon különlegeset szerettünk volna a fehérszínű kocsányokban lógó egyedi illatú növényből készíteni.  Az édes ízeket inkább Kriszta szereti, bár az évek során sikerült rábeszélnie az édesebb ételekre is. Elkészítettük a különleges bodzalevest.

Hozzávalók

  • 30 db bodzavirág
  • 1 nagyobb méretű citrom
  • 8 ek méz
  • fél csomag mazsola
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  •  2 dl főzőtejszín
  • 3 db tojás fehérjéje
  • 3 ek kristálycukor

Elkészítése

A bodzát 3 liter űrtartalmú fazékba beletesszük. Hozzárakjuk a keresztbe szeletelt citromkarikákat, és 1 napon át áztatjuk, így az ízek összeérnek.

A bodzás citromos levet leszűrjük, hozzátesszük a mézet és a mazsolát. Felforraljuk, közben kevergetjük, hogy a méz teljesen felolvadjon.

Hozzáadjuk a főzőtejszínt, keverjük 1-2 percig, majd kiveszünk belőle 2dl levet.

Kihűtjük, majd csomómentesen elkeverjük benne a vaníliás pudingport, hozzáöntjük a tejszínes bodza léhez és 2 percen át, folytonos kevergetés mellett forraljuk.

Levesbetétként 3 tojásfehérjét  a cukorral kemény habbá verünk, kiszaggatjuk, és lobogó vízbe megfőzzük.  Hatalmas adag lett, kerti partik előétele is lehet.

A levest kihűtjük, beletesszük a habgaluskát, és lassan kanalazzuk a pikáns vitaminbombát.

K&P

 

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek