Az egészséges és finom fehérakác

Az  fehér akác hallatán elsősorban a méz juthat eszünkbe, pedig gyógyhatása széleskörű, a magassága miatt is tiszteletet parancsoló fának. Fehér, szemet gyönyörködtető virágzatát a gyógyászatban is használják, és akár mennyire megdöbbentőnek tűnik ételnek sem utolsó.

Észak- Amerikában az Appalache hegységrendszerén élő indiánok magjait hozta Európába IV Henrik kertésze, aki a történetírók szerint a Notra-Dame mellett ültette el az akác magjait. A XVIII. században Tessedik Sámuel evangélikus lelkész az alföldfásításban alkalmazta. Gyors terjedésének köszönhetően az állomány, több mint fele Európában található. Hazánkat akácnagyhatalomnak is nevezhetjük, ha figyelembe vesszük, hogy a Kárpát-medencei állományok 9/10-e Magyarországon él, és az erdőterületünk 1/4-ét teszi ki. A méheket bevonzza bódító illata, hatalmas méretű, a növésben szinte megállíthatatlan fa a 20-25 méter példányok sem ritkák. Szennyeződésmentes területről időjárástól függően májusban-júniusban gyűjthetjük a fürtös fehér színben pompázó virágait, amit a gyógyászatban is előszeretettel használnak, és az asztalokra is kerülhet az akácvirágos palacsinta.

Egészségre gyakorolt hatása

Akácvirágból készített tea.

3 grammnyi száraz virágot, ami körülbelül egy csapott evőkanálnyinak felel meg, 2.5 dl vízzel leforrázunk, majd lefedve negyed óráig állni hagyjuk, ezután műanyag szűrővel leszűrjük, és melegen, de nem forrón kortyolgatva fogyasztjuk.

Étvágycsökkentő

Nem, önmagában csak az akácteától nem olvadnak le a kilók, de mivel a gyomorsavtermelést csökkenti, étvágyunk sem nő a teától. Ebben az esetben az akác mellékszereplő a katáng játssza a főszerepet. A katángkóróból 2-3 perc alatt főzetet készítünk, majd leforrázzuk az akácvirágot.

Gyomorsav túltermelés csökkentésére

Sokan küszködnek a megemelkedett gyomorsavval, ami állandó, vagy visszatérő égő érzést eredményez a gyomor tájékán. Esti órákban a vacsora után egy teával érdemes fogyasztani, de ha valaki kúraszerűen fogyasztja, napi két csészével ihat a panaszok megszűnéséig.

Megfázásra, nyákoldó és nyugtató hatása miatt

A jelenlegi nyárnak nem mondható változékony időjárásnál gyakrabban lehetnek hirtelen kialakuló náthás megbetegedések, és az ezzel járó tünetek. Önmagában napi két csészével fogyasztva a köhögést jelentősen csillapítja. Azon növények közé tarozik, ami komplett hatású, mert hurutos köhögésnél nyákoldó, száraz köhögés esetén viszont hurutoldó.

Hashajtó hatású

Este lefekvés előtt egy csészével igyunk az akácvirág teából.

Vízhajtó hatású

A szervezetben fölöslegesen felgyülemlett vizet hajtja, ebből a célból a reggeli órákban érdemes egy csészéből meginni.

Kiváló méz készíthető belőle

Nem hiába a méhészek egyik legkedveltebb növénye, hiszen bódító, intenzív illata miatt a méheket is előszeretettel bevonzza. A méz gyógyító hatásairól írt cikkünk ezen a linken megtalálható: https://gasztrokertben.reblog.hu/miert-egyunk-mezet

Palacsinta

A kertünkben hatalmasra növő akácfáink bőven hoznak termést, amiből a jótékony hatása miatt a virágokat leszárítjuk. Kriszta viszont a hatalmas tenyérnyi nagyságú fürtökből levágott párat és palacsintát készített belőle. Kicsit furcsálltam az ötletet, de annyi mindent „megetetett” már velem, gondoltam, hát legyen. Nem bántam meg. Íme a recept.

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 2 tojás
  • csipetnyi só
  • 1 csomag vaníliás cukor (vagy méz)
  • 3 dl tej
  • 3 dl szénsavas ásványvíz (szódavíz is lehet)
  •  fehér akác virágok
  • étolaj a sütéshez

Elkészítése

A fehér akác fürtjeit pár percre érdemes hideg vízbe tenni, hogy az esetleg megbúvó rovarok ne kerüljenek a tésztába, majd lecsöpögtetjük. A tojásokat villával elkeverjük, majd hozzátesszük a kristálycukrot, a vaníliásat mézzel is helyettesíthetjük, és a sót. Hozzákerül a tej a szódavíz és a sütőpor. Ha túl sűrű a tészta tejjel, szódavízzel, vagy ásványvízzel hígítjuk. A masszát alaposan összedolgozzuk, majd megszórjuk akácvirággal, és összekeverjük. Felforrósított étolajon mindkét oldalát 4-5 percig sütjük. Miután megkóstoltam, minden eddigi aggályom elillant. Jóval intenzívebb és aromásabb az íze a bodzás palacsintánál, érdemes kipróbálni, igazi ínnyencség.

Gyógynövényeket mutatunk be, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P

 

0 Tovább

Hortobágyi húsos palacsinta

A palacsintáról elsősorban az édes ízek villannak be. Ki ne evett volna, kakaósat, vagy baracklekvárosat, tetejét porcukorral meghintve. Rakottan, megtöltve, egészen más ízűt lehet varázsolni. A hortobágyit, nem csak Hortobágyon a világ bármelyik szegletén el lehet készíteni. Mi is megtettük a Balaton környékén.

A palacsinták sohasem tartoztak az erőségeim közé, az édességek nincsenek, a top 3-ba. Pedig otthon nem telt el olyan hétvége, hogy valamilyen süti ne kerüljön az asztalra. Kriszta évekkel ezelőtt palacsintát kívánt, de látva fancsali képemet, jutott eszébe, lehetne másképpen. Gondolta, ő ízesíti magának, nekem, pedig elkészíti, sósan, fűszerezve, hússal spékelve, tejföllel meglocsolva. Évekkel ezelőtt, miután örömére nem sündörögtem a konyhába, meglepett, azóta ez lett az egyik nagy kedvenc.

Hozzávalók a töltelékhez

  • 60 dkg hús
  • 2 ek étolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 kk őrölt pirospaprika
  • 1 szem paradicsom
  • 1 db paprika
  • só, bors ízlés szerint
  • tejföl ízlés szerint

Elkészítése

Imádjuk, ha a töltelék szaftos, ezért bő lével egy pörköltalapot készítünk, ha túl sok lesz a „lé”, a későbbiekben felhasználhatjuk.

Az apróra vágott vöröshagymát a felforrósított olajban megpirítjuk, levesszük a tűzről, amikor hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, sóval, borssal ízesítjük.

Visszatesszük a tűzhelyre, hozzáadjuk a darált disznóhúst, de akár csirkecombbal helyettesíthetjük. Kis lángon fedő alatt főzzük, jobban összesűrűsödik.  Összekeverjük, megvárjuk, amiig ki nem fehéredik, közben levet ereszt, ami további ízt kölcsönöz.

Felöntjük kevés vízzel, amit ha elfő, pótolunk, és fűszerezzük. Tehetünk bele paradicsomot, paprikát, mintha egy jó pörköltet készítenénk. Fedővel letakarjuk, közben nekilátunk a palacsintának.

Hozzávalók a palacsintához

  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dl szénsavas ásványvíz, vagy szóda
  • 1 csipetnyi só
  • étolaj

Elkészítése

A tojásokat külön edényekbe felverjük, reméljük nem találkoztatok záppal, nem érdemes kockáztatni. Alaposan felveritek habverővel, vagy villával.

Hozzáadjátok a tejet, lehetőleg 20 százalékost válasszatok, valószínűsíthető, hogy legalább tehenet képeken látott.

Belekerül a liszt, a só, és az étolaj, a víz, csomómentesre keveritek, és serpenyőben, kevés forró olajon kisütitek.

Közben természetesen „sasoljátok” a pörköltet is, de kis lángon körülbelül annyi ideig készül, amíg a palacsinták kész nem lesznek

A kisült tészta közepén egyenletesen elosztjátok a húst, a szafttal óvatosan, nehogy átázzon. Felgöngyölitek, tepsibe kerül, majd a sütőbe, pár percre, amíg át nem melegszik, tehettek hozzá kevés szaftot.

Adagonként a palacsinta mellé bő tejföllel kikevert szafttal tálaljatok, tetejére tejfölt locsoltok.

Díszítitek paradicsommal, paprikával.

K&P

0 Tovább

Legfrissebb bejegyzések

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek