A gyógy és fűszernövények kialakulását sokan az emberiség születésének idejére teszik. A kertek többségében egyre gyakrabban fordulnak elő, ízűk és élettani hatásuk miatt. Két részben foglaljuk össze a teljesség igénye nélkül, saját magunknak is termeszthető növényeket.

Márciusban ültethető fűszer és gyógynövények második rész.

fűszernövények gyógynövények kert

A fűszerek királynője a majoránna

fűszernövények gyógynövények kert

Az árvacsalánfélék családjába tartozó növény. A folyamatos növekedése érdekében gyakran gondoskodjunk a locsolásáról. Szabadföldbe, is bátran vethetjük, de lakásban palántaként is nevelhetjük. Apró magjai miatt 1 centiméterre vessük el.  Igényli a meleget, ezért lehetőségeink szerint ne árnyékos helyre ültessük.  25-35 centiméter magasságot is eléri, júliustól augusztusig virágzik.

Emésztést serkentő a hatása, a zsíros ételek fogyasztásakor is hasznos lehet. Aromás, kellemes illata miatt fűszernövényként is alkalmazzuk. Véres és májas hurkában nélkülözhetetlen. Húsokhoz, belsőségekhez is kiváló. Csirkemáj fűszerezve. Major Anna kedvence elérhető a www.receptekhumorban.reblog.hu oldalon.

Oregano, a pizza szószok, paradicsomleves alapja

fűszernövények gyógynövények kert

Szintén az árvacsalánfélék családjába tartozik, emiatt a majoránna mellé közvetlen ne ültessük. Viszonylag igénytelen növény, tápanyag és vízigénye minimális, a fagyokat is elviseli, Nyár közepétől augusztusig hozza a virágait. A föld felszínére vessük, majd óvatosan döngöljük.

A szurokfű néven ismert növényből, mivel magas az illóolaj tartalma olajokat is készítenek belőle, de teaként is fogyasztják. Torokgyulladásra, étvágyjavításra, migrénes fejfájásra is jó.

Az olasz konyhák meghatározó fűszere, pizza és paradicsomszószok szószok meghatározója. Paradicsomlevesben is pikáns ízt kölcsönöz. Pizza két feltéttel, gombás kukoricával és kapros tejfölös hallal, Energiabomba a dióval megspékelt paradicsomlevesben, ételekben is kipróbáltuk, olvashatóak a www.receptekhumorban.reblog.hu oldalon.

A csípős ízű vizitorma

fűszernövények gyógynövények kert

A keresztesvirágúak családjába sorolják. Hazánkban is egyre ismertebb növény. A neve is utal a magas vízigényére, a gyors erőteljes növény érdekében a talajt folyamatosan nedvesen kell tartani.

Erőteljes antibakteriális hatással rendelkezik. Kalciumot, rezet, E vitamint is tartalmaz. Erős íze miatt a hagyományos tormás ízt helyettesítheti.

Az ánizs ízű turbolya


fűszernövények gyógynövények kert

A zellerfélékhez tartozó növényt szőlő mellé, gyümölcsfák köré is ültethetjük, mert elsősorban a félárnyékos helyet kedveli. Ne vessük mélyre, a sortávolsága 15 centiméter.

Teát is készítenek belőle húgyúti megbetegedéseknél gyógyító hatásáról írnak.

Illata és íze az ánizséhoz nagyon hasonló, salátát, de akár bárányhúsokat is fűszereznek vele.

Az illatos szagos müge

fűszernövények gyógynövények kert

1 centiméter mélyre vessük, a sorok között hagyjunk 20 centiméter távolságot. A napot kevésbé, de a félárnyékos nyirkos talajt kedveli, ezért érdemes cserjék mellé telepíteni.

Hazánkban méltánytalanul nem ismert, pedig erőteljes illata miatt megszárítva sajtokat, teákat lehet vele illatosítani. Németországban a májusi bólé közkedvelt fűszere.

Izsóp a sziklakertek dísze

fűszernövények gyógynövények kert

Az árvacsalánfélék családjába tartozó növény ismertetését a márciusban elültethető növények közül utolsóként hagytuk. Általában különféle szerek keveréséhez használják, vegyszermentes kertekben permetek alapanyagaként.

30 centiméterre nő, sortávolsága 20 centiméter legyen. A sziklakertek ékessége is lehet.

Tippek: Mielőtt a felsorolt növényeket fogyasztja, főként betegség esetén konzultáljon kezelőorvosával.

K&P