Ízületeink a mozgásrendszerünk meghatározó láncszemei. Ki ne hallott volna közvetlen környezetében ízületi fájdalmakról. A reumatológiai várótermek előtt gyakran ezzel a problémával várnak legtöbben szakemberek segítségére. Bemutatjuk, azokat a gyógynövényeket, otthon elkészíthető készítményeket, amik jelentős mértékben enyhíthetik a fájdalmat.

Ízület megbetegedése gyógynövény

Egészséges életmóddal, helyes táplálkozással sokat tudunk tenni egészségünk megőrzése érdekében és a gyógynövény is sokat tud segíteni, de mielőtt bemutatnánk. nézzük meg a teljesség igénye nélkül, valójában mi is az ízület.

A „láncszem”.

Egy összekötő elem, ami összeköti az egymással szomszédos csontokat. Óriási a jelentősége, hiszen a mozgás egészéért felelős. Meghatározza az irányt, a terjedelmet, és a rugalmasságot is. Gondoljunk bele egy átlagos napon hány alkalommal végzünk hajlító, feszítő, közelítő, távolító mozdulatokat, amit az ízületeinknek köszönhetünk. Az ízületi fej domború formájú, a mozgások felelőse. Lenyomata a homorú ízületi árok, ami a tökéletes illeszkedést biztosítja. Az ízületi csontvégeken lévő üveges kemény porc megkönnyíti a mozgást. A kétrétegű ízületi tok biztosítja a behatástól, a csontvégeket védi, nedve segítségével nincs súrlódás a csontok elmozdulásakor. Erős kötőszöveti rostokból áll, a szalag, két kiegészítője az ízületi tömlő, és a porckorong. Az egészséges alkotók nélkül lehet akadályozva a szabad mozgásunk.

 Az ízület betegségei.

Degeneratív elváltozások.

Ízület megbetegedése gyógynövény

A kopásos ízületi megbetegedéskor az ízületi porcok károsodnak, ami 40 év felett a felnőtt lakosság 25 százalékát érinti, 50 év felett a leggyakrabban előforduló mozgásszervi megbetegedés. Porcaink szövetének két része van az egyik kollagén rostokból és molekulából áll, ahol kisebb csoportokban a porcsejtek helyezkednek el, a porcképződésben a növekedési hormonjaink, is szerepet játszanak. A porcot lebontó enzimek is megtalálhatóak, amennyiben a porcot építőknél nagyobb a számuk a porcok kopni kezdenek. Okai között kereshetjük a genetikai okokat, az öröklést, illetve azokat, amelyek fokozott terhelés következtében, akár az élsportolóknál gyakori, de bizonyos foglalkozásokhoz is kapcsolható.

Tünetek.

A betegség a reggeli órákban a mozgás elkezdése előtt fájdalommal jár, ami a mozgás hatására megszűnik, vagy alábbhagy. Hirtelen terhelés következtében is érezhetünk fájdalmat, ami a tevékenység megszűntetésekor alábbhagy.

A Fekete nadálytőt érdemes kipróbálni.

Ízület megbetegedése gyógynövény

A szakértők szerint az egyik legfontosabb a gyógynövények között. A népies nevén összeplántófű, nadálygyökér, nedvességkedvelőként, elsősorban csatornák mentén, nedves réteken, egész nyáron virágban pompázik. Tavasszal, vagy ősszel szokták a földből kivenni, ha a növényre van szükségünk, virágzás előtt vagy az alatt tegyünk. Amennyiben van lehetőségünk, és nem szeretnénk megvenni az ízületekre külsőleg alkalmazható tiktúrát, kevés fáradozással saját magunk is elkészíthetjük.

Tinktúra készítése.

A növény gyökereit alapos tisztítást követően apróra összedaraboljuk, és beletöltjük egy tetszőleges méretű üvegbe, annyit tegyünk belőle, hogy levegőhöz jusson. Teletöltjük gyümölcspálinkával, majd napon, annak hiányában meleg helyen például fűtőtest közelében kettő hétig állni hagyjuk.

Zselatin készítése.

Az állati kötőszövetből kivonják a kollagént. A színtelen, szagtalan, szilárd anyagot szívesen alkalmazzák a gyógyszeriparban, élelmiszeriparban, szépségiparban. Ízületi bántalmak esetén pont a kollagén tartalma miatt rendkívül hasznos a porcok kopása esetén.

Kenőcs készítése.

1 deciliter vízbe bele kell tenni kettő teáskanálnyi étkezési zselatint, összekeverjük és a beteg testrészt bekenjük. Naponta egy alkalommal fél éven keresztül alkalmazzuk.

Arthritis a gyulladt ízület.

Ízület megbetegedése gyógynövény

A begyulladt ízület következtében folyadék szaporodik fel, ami az adott végtagon duzzanatot képez. Az adott terület bepirosodik, sokan étvágytalanná válnak, belázasodnak.

Kamilla.

Ízület megbetegedése gyógynövény

A köznyelv kamillának ismeri, de hívják többek között szikfűnek, pipiskének, katókának is a méltán népszerű és a legtöbb háztatásban előforduló gyógynövényt. Gyulladáscsökkentő hatása közismert. Az erdei tisztásokon, szikes területeken, akár a vegyszermentes kukorica, burgonya földeken élő növény  virágzatát a déli órákban májustól augusztusig gyűjthetjük.

Tea.

Étkezések közben napi 2-3 csészével fogyasszuk.

1 evőkanál púpozott  virágot tegyünk 1 liter vízbe, forralás után 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Kamillakenőcs elkészítése.

Felforrósítunk 25 dkg disznózsírt, beleteszünk két maréknyi friss kamillavirágzatot. Buggyanás közben megkeverjük, majd éjszakára lefedve hűvös helyre tesszük. A következő napon újramelegítés után lenvászonin átnyomjuk, majd tégelyekbe töltjük. A beteg felület bekenjük.

Mezei Zsurló.

Ízület megbetegedése gyógynövény

Meddőhajtásai a szabályos fenyőfához hasonlítanak, erdőben, erdőszéleken is megtalálható, de a legjobb minőségű termést az agyagos földben hozza.

Erősíti a kötőszövetet, és elősegíti a veseműködést.

Zsurlófüdő.

A zsurlóból 2-3 liter teát készítünk, beleöntjük a fürdővízbe, 15-20 percig élvezzük jótékony hatását, hiszen a gyulladt területekre üdítően hat.

Kétnaponta bemutatunk gyógynövényeket, amelyek bizonyos betegségek kialakulásnak megelőzésében lehetnek az ember partnerei. Tarts velünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel!

Csatlakozz https://www.facebook.com/gasztrokertben.reblog.hu/ oldalunkhoz, ahol kérdéseket tehetsz fel, véleményt formálhatsz, ötleteket adhatsz!

K&P