A tél elmúltával a közelgő tavasz eljövetelével a kertekben egyre több idő eltöltése lehetséges. Sokan már megtervezték a virágok helyeit, hogy pár hét múlva pompába boruljanak. Sorozatunkban bemutatunk 4 egynyári, szabadföldbe is ültethető virágkülönlegességet, amik kellő gondozással a kert ékességei lehetnek.

 1. Sarkanytyúka (Tropaeolum majus)

Az egynyári növényt a tölcsér alakjából adódóan kapucnis virágnak, vagy sárra tőcséresnek is hívják. Szabadföldbe májustól ültethető, de márciustól cserépben lehet nevelni, egy cserépbe 1-2 magot tegyünk, a palántákat májusban kiültethetjük. A dél-Amerikából származó növényt világos napos helyre ültessük. Mérete a bokros 30 centiméter, a kúszó változata eléri a négy métert is, a kártevőkkel szembe ellenálló, szereti a tápanyagokat, a hőségben a vizet meghálálja.

2. Búzavirág (Centauare cyanus)

Kertünk igazi színfoltja, színei változatosak, az égszínkéktől a vegyes színkeverékig. Magjait, márciustól, áprilistól szabadföldbe vethetjük, nyár végéig fehér, lila, rózsaszín virágai folyamatosan virágoznak. Magassága elérheti a 90 centimétert. Napfényes, meleg helyet kedveli.

3. Csodatölcsér (Mirabilis jalapa)

Őshazája Dél Amerika és Mexikó, szereti a napot, de félárnyékban is jól érzi magát, ezért kerítések mellé is ütethetjük. Szabadföldbe májustól, de a palántanevelést otthonunkban elkezdhetjük. Magassága 50-100 cm. Dús hajtásai tele vannak virággal, bokros növekedésű, virágai tölcséresek. Különlegessége, hogy egy hajtáson többféle színű virág lehet. Különcségét jól mutatja, hogy délután 4 órakor nyílik ki, és csak reggelre becsukódnak. Nyár közepétől a fagyokig pompáznak.

4. Pompás Rézvirág (Zinnia elegans)

Mexikóban vadvirágként termesztik hazánkban vannak jóval szebb, nagyobb virágúak. Javában nevelhetjük februártól palántának, amit, áprilisban meleg napfényes helyre ültethetünk. Ha nem akarunk bajlódni a palántaneveléssel, szabadföldbe húsvét tájékán egészen júniusig vethető. A 60 centi magas növény gyönyörű, akár 15 centiméter kerületű virágot hozhat. Csoportosan gyönyörű látványt nyújtanak.

K&P