Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Csípni fogod a lángoló chilit !

A gulyásleves, a pörkölt nehezen elképzelhető csípős paprika nélkül. Az erős paprikák imádói egyre többen fogyasztanak chilit. Szószokat, mártásokat, porokat készítenek a lángoló lovagból. Magyarországon is népszerű. Egyre több termelői piacon találkozhatunk vele, és fesztiválokat is szerveznek. Vajon honnan ered? Csak a gasztronómiában elképzelhető? Tényleg hat az egészségre? Ha velünk tartasz, hiteles forrásból a kérdésekre megkapod a válaszokat.

chili

Meghódította a világot.

A több ezer éves növény születésének helyét Közép-és- Kelet Amerikát tekintik. Az ásatások is ezt a verziót támasztják alá, Kr e.2500 körüli időszakból bukkantak a régészek, azokra a tárgyakra, edényekre, amelyek paprika formájúak voltak, vagy a textíliára festették. Nem vadon élő fajták lehettek, hanem az Indiánok által háziasított chilik. A chilire a mexikóiak szimbólumként is tekinthettek, számos múzeumban tolték, maja, azték és az Indián kultúrában, templomok, épületek falain ábrázolták. Kolumbusz Kristóf, mikkor tévesen azt gondolta felfedezte Indiát, holott a Hawai szigeteken landolt, ott pillantotta meg a chilit, amiről azt vélte bors. Orvosa Alvarez Diego Chanca vitte Spanyolországba. Mivel Haitit Indiának hitték a paprikáról nem tudták, hogy chili, ezért, először indiai borsnak nevezték el. Mindezek ellenére népszerűségre tett szert és elindult a világot meghódítani. Kínában az egyik leggyakrabban használt fűszer, olajat sajtolnak belőle, amit reggel fogyasztanak el, és az ételek ízének fokozására használják. Nyugat-Európába a Spanyolok hozták be majd meghódította a Balkánt és Törökországot a Görög kereskedőknek köszönhetően.

chili

Magyarországra a XVI. századba került, igazi ínyencségként tartották számon, a köznép nem is ismerte, először a főpapi, főúri kertekben dísznövényként díszelgett. A törökök nem a külsejét, ízét, hanem a gyógyászatban nyújtott hatását ismerték fel. Vérhas, tífusz ellen vetették be, az Alföldön Pogány bors elnevezést kapta  A hazai gasztronómiának egészen a XVII. századig kellett várnia, a paraszti konyhában használták először a drága bors helyettesítőjeként.

Van amelyik enyhén csípős, és van, amelyiktől, az az érzésünk támad, hogy a tűzoltó sem tud segíteni, pont ez benne a lényeg. De mitől függ az erőssége?

chili

A kapszaicin hatásai.

A paprikafajták erősségét a Scoville skála méri, amit a legtöbb terméken feltüntetnek, ebből tudhatjuk, melyik a mi ízlésünknek megfelelő. Az erős íz érzetét a kapszaicin okozza. A skála egysége az SHU, ami mutatja a kapszaicin mennyiségét a paprikában. Viszont az egyes chili fajtákon belül is nagyok lehetnek az eltérések, ami függhet a származásától, a talajtól, klímától.

Melyek a hatásai?

A kapszaicinre utaltunk, de valójában milyen hatással van az emberi szervezetre ez a vegyület? Akik igazán szeretik a méregerős paprikát, ügyet sem vetnek arra az érzetre, amit képes okozni. Egyre többen úgy vélik- persze itt is fontos a mértékletesség-kedvező hatást gyakorol az emberi szervezetre, ezeket gyűjtöttük csokorba.

  • csökkenti a májban, lerakódott zsír és vérzsír mértékét
  • hatást gyakorol a keringésre, szabályozza a vérnyomást, megakadályozza a vérrögképződést
  • a kalóriafelhasználást fokozza, az étvágyat csökkenti, az anyagcserét felpörgeti
  • védi a gyomor nyálkahártyáját, elősegítve az emésztőnedvek termelődését, és óvja a gyomor nyálkahártyáját a fekélyesedéstől
  • közép és dél amerikai országokban, ahol a fogyasztásuk mindennapi, a daganatos megbetegedések száma-elsősorban a gyomor és vastagbél, előfordulása kevesebb
  • csökkenti a fájdalomérzetet, ezért használják helyi érzéstelenítésre, migrénes fejfájásra, ideg, izom ízületi fájdalmak enyhítésében is segít

Hamarosan bemutatjuk a legnépszerűbb chili paprika  fajtákat, és tanácsokat adunk a gondozásukhoz.

K&P

0 Tovább

Miért együnk mézet?

A szorgalmas méhek által összegyűjtött nektárok, a szakértelemmel rendelkező méhészek által előállított mézek nemcsak finomak, hanem magas ásványi anyag, vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt roppant egészségesek.

Évezredek óta használják.

méz

Régészeti kutatások valószínűsítik, hogy a méh, mint faj 8-30 millió évvel ezelőtt, alakult ki, körülbelül egyidős az emberrel. A spanyolországi Arana barlangban 16000 évvel ezelőtti sziklarajzon egy lány lépes mézet majszolt. A méz értékes fehérjetartalma miatt, már akkor is igazi kincsnek számított. A termelő életmódot folytató leleményes ember a méheknek előszőr a sziklákban, majd a fában odúkat alakított ki. A bibliában is lehet olvasni a méhek gondozásáról és a méz készítéséről. Gyógyászati hatását évezredek óta ismerték és használták. Az arabok a mézet kiváló orvosságnak tartották. A kínaiak ginseng gyökérrel elkeverve a hosszú életet látták benne. Rómában időszámításunk előtt 171-ben már mézeskalácsot készítettek, a császárok a lakomákon ragaszkodtak, hogy a fogások között lennie kellett lépes méznek, mézes süteményeknek, és különféle mézzel tartósított gyümölcsöknek.

Hazánkban már jóval a honfoglalás előtt foglalkoztak méhészkedéssel, 2600 évvel ezelőtt a trákok idejében hatalmas kiterjedésű legelők voltak. A kutatások szerint a honfoglalók is ismerték a méhészetet. A méz szó a finnugor alapnyelvből származtatható. Szent István király okirataiban foglalkozott méhészettel. Nemkülönben a királyok is tartottak méhészetet. Egyre népszerűbb lett a pótolhatatlan bel tartalmú méz, amely az 1100-as évektől egyre népszerűbb lett. A terjedésével új foglalkozások alakultak ki, majd különféle iparágak jöttek létre a jó jövedelmezőség miatt. Méhviaszt, mészsört, vagy mézes tésztát állítottak elő. A méhészetnek a szárnyalása egészen a XVI. századig tartott, majd mély hanyatlásnak indult. Holt idő után Mária Terézia támogatásról biztosította a méhészkedést, Bécsben iskolát alapított. Keszthelyen az 1700-as évek végén Festetics György által alapított Georgikonban kötelező lett a méhészet oktatása.

Megszületik a méz.

méz

A méz alapanyagát a virágok kiválasztják, az illatanyaguk miatt bevonzzák, a rovarokat, a méheket és egyúttal tápanyagforrásként is szolgál számukra. A nektártartalmat kiszívják, mellette egyéb a növényből származó állati és növényi nedvekhez is hozzájutnak. Ezt követően a méhek elszállítják a kaptárba és beleürítik a lép sejtjeibe. A kaptáron belül hosszú folyamat után besűrűsödik és válik mézzé.

Az ezerarcú „sárgaarany”.

méz

Rengeteg fajta méz létezik, tulajdonságait legfőképpen az eredete határozza meg. Különféle ízűek, aromájúak lehetnek, attól függően, milyen területről, milyen virágokról, növényekről gyűjtötték be az alapanyagot. Különféle színekben pompázik, a hófehértől, aranysárgától, egészen a feketéig, különféle árnyalatokban. Az íze is különféle lehet, mézédes, savanykás, vagy kesernyés. A méz minőségét többféle körülmény határozza meg, például az időjárás, a méz alapanyagának gyűjtési helye, a nektárforrás. Természetesen a méhész szakértelme és az általa használt terméstechnológia, megfelelő munkafolyamat nélkül elképzelhetetlen az igazán jó minőségű méz előállítása.

Magyarországon termelt, és legismertebb mézeket válogattunk.

Akácméz

méz

Színe világos zöldessárga sokáig híg halmazállapotú, nehezen kristályosodó fajta. Virágportartalma alacsony, Magyarországon hungarikum. Kevésbé karakteres íze miatt a mézekkel nem kacérkodók is szívesen fogyasztják. Magas kalciumtartalma miatt jó hatással van csontképzési zavarokra. Gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarokra is ajánlatos a fogyasztása. Minden formában fogyasztható, kenyérre kenve, te ízesítésére.

Repceméz

méz

Folyékonyan világos színű, hamar kikristályosodik, krémszerűvé válik. Savtartalma alacsony, ezért az érzékeny gyomrúak is bátran fogyaszthatják. Antibakteriális hatása közismert, kiváló gyulladáscsökkentő. A mézek között magas a szőlőcukortartalma, hatékony az immunrendszer erősítésében. Magas vastartalma miatt elősegíti a vérképzést. A sütőiparban is alapanyag.

Napraforgóméz

méz

Kissé savanykás kesernyés ízű, gyorsan krémszerűvé válik, színe aranysárga. Magas szőlőcukortartalma miatt hamar kristályosodik, a nagyobb méretűek leülnek, az edény aljára. Pont ez segít a torokgyulladásban szenvedőknek. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása miatt erősíti az immunrendszert. Érelmeszesedés kialakulása ellen, görcsoldóként, koleszterinszínt csökkentőként is ajánlatos a fogyasztása. Prosztatára, vizelési nehézségekre is hatásos. Magas a savtartalma, ezért savtúltengésben szenvedők ne fogyasszák, viszont színezőanyagként a mézeskalácskészítők kedvence.

Vegyes virágméz

méz

Az eddig ismertetett mézekkel ellentétben nem önálló fajta. Összetétele teljesen eltérő lehet, de minden esetben a virágok nektárjából állítják elő. Emiatt a színe nagyon változatos, de főként barnaszínűek. Jellemző rájuk a gyors kikristályosodás. Magas cukortartalma miatt jó a baktériumölő hatása. Immunerősítő hatása miatt kifejezetten ajánlott gyerekek és idősek számára. Elősegíti a hegképződést, sebek fertőtlenítésében is hatékony.

Hársméz

méz

Az akácméznél sötétebb, az világossárgától a borostyánsárgáig változhat. Enyhén kesernyés ízű. karakteres, viszonylag nehezen kristályosodó fajta. Fertőtlenítő hatása miatt elsősorban légúti megbetegedésekre, torokfájásra, köhögésre „orvosság”. Hatása hársfateával erőteljesebb. Közismert nyugtató hatása miatt idegességre, nyugtalanságra, álmatlanságra is ajánlott.

Hízlal?

Nem, mert a mézben lévő nagy mennyiségű cukor nem képes zsírrá átalakulni. A májban glikogénné változik a benne található gyümölcscukor, az izmok pedig a szőlőcukor felhasználásának tesznek eleget. Sokan ódzkodnak a méztől a magas cukortartalma miatt, igaz összetétele 70-80 százalékban megegyezik a cukorral, de jóval magasabb a vitamin, ásványi anyag tartalma, és antioxidánsokban is gazdag, ezért gyógyító hatása közismert.

Hol vásároljunk?

méz

Fogyasztóként nem egyszerű a jó minőségű, nem agyon cukrozott, és különféle adalékanyaggal nem dúsított méz beszerzése, ezért legyünk körültekintőek. Legszerencsésebbek, akkor vagyunk, ha van megbízható méhész a környezetünkben, aki szakmai tanácsokkal felruházott, kérdéseinkre választ ad és vásárlás előtt megkóstolhatjuk a termékét. Piacon, boltokban is hozzájuthatunk, ebben az esetben alaposan olvassuk el az üvegre nyomott tájékoztatót, nézzük meg a származási helyet, a méhész regisztrációs számát. 2007-ben  a multi cégek által árusított mézek nagy százaléka bizonyult hamisnak. Azóta a szabályozások szigorodtak, amik javítottak a boltok polcain található termékek minőségén.

K&P

0 Tovább

Csökkenteni akarod a testsúlyod? Lefogyhatsz, ezek a növények segítenek!

A télen sokunkra jó pár kiló felcsúszott, a tükröt leginkább leszerelnénk a falról, mikor belenézünk. Sokan bepánikolnak belegondolva, hogyan fognak beleférni a tavaly vásárolt fürdőruhába, arról nem is beszélve, mi lesz akkor, ha egy jóindulatú emberkének” az alábbi kép jut rólunk az eszébe.fogyás

Higgyétek el, mint mindenre erre is van megoldás, a növények nem csodaszerek, de az bizonyítottan hathatós segítséget nyújtanak a testsúly csökkentésében. Ezeket mutatjuk be, és ha kipróbáljátok, kiegészítve testmozgással, étrenddel így fogtok kinézni.

fogyás

Gyömbér

fogyás

Óceániából származik, ősidők óta használják, a legendák szerint Konfuciusz étkezés előtt evett, ő már tudhatta, hogy a gyömbér afrodizákunként sem utolsó. A külalakjában és ízében is különleges növény a Kínaiaknál is nagyon népszerű, a gasztronómiában és a gyógyászatban egyaránt használják.  A Kínai nagy Füvészkönyvben Pen Cao Csing gyógyszerként említi, hazánkban is nagyon sok vénynélküli termék összetevőként tartalmazza. A görögök fő étkezés után használták, mert segíti a zsíros ételek emésztését, mivel fokozza az emésztőnedvek termelődését. Enyhe gyomorrontásnál, emésztési zavaroknál is jótékony a hatása. Az ájurvédikus orvoslás is ősidők óta használja.

Zöld tea

fogyás

Sok ismerősünk a reggeli feketekávé helyett egy csészével kezdi a napot, mondván, hogy ugyanolyan a hatása mint a feketének. Kevesen tudják, hogy a fogyást is elősegíti. Miért? Tartalmaz katekint, ami antioxidáns, hatást gyakorol a zsíranyagcserére, zsírt éget, nem engedi a bevitt zsírokat lerakódni.

Csalán

fogyás

Mária Treben egy előadásában az összes gyógynövény közül a leghatásosabb jelzővel illette. Nagyon sokan még kiirtandó gyomnövényként ismerik, ami hangyasavat bocsájt ki, ebből ered a szúróssága. Pedig az egész növény a gyökérzetétől a leveléig hasznosítható, nem hiába az összes Herbáriában megtalálható. Vízhajtó hatása miatt segít a testsúlycsökkenésben, és hozzájárul  az anyagcsere gyorsításához..

Borsmenta

fogyás

A friss aromájú illatos növényben lévő mentol miatt ajánlják a testsúly csökkenésre vágyóknak. Mindamellett, hogy baktériumokkal is felveszi a harcot, serkenti az anyagcserét. Az emésztőrendszert megnyugtatja, bélgörcsöket old, és nem utolsósorban segíti az epe kiválasztást.

Hibiszkusz

fogyás

C-vitamin tartalma miatt elsősorban náthás megbetegedéseknél ajánlják a hibiszkuszt. Gátolja a szénhidrátok felszívódását, ezáltal a kilók elleni küzdelemben is felveszi a harcot, mert vannak, olyan vegyületei, amik részt vesznek a zsír és a szénhidrát-anyagcserében. Vízhajtó hatása is van.

Citromfű

fogyás

Ázsia trópusi vidékeiről származó gyógynövény levelei hasonlóak a csalánéhoz. Levelei nem szúrósak, ha megdörzsöljük, érezzük erőteljes citromos illatát. Már az ókorban a rómaiak és a görögök is béltisztításra fogyasztották.

Gyermekláncfű

fogyás

Ismertebb nevén pitypang vadon él, mert hihetetlen alkalmazkodó kepeségekkel rendelkezik, ezért gyakran találkozhatunk szántókon, gyümölcsösben, de akár utak mentén is előfordul. Máj és epeproblémákra használják leginkább. Serkenti a máj és a vese aktivitását.

Édeskömény

fogyás

Hódító útjára Dél-Európából indult és évszázadok alatt meghódította a világot. Ki gondolta volna, hogy nem fűszerként fogyasztották, hanem először gyógynövényként. A rómaiak a lakomák előtt e csipetet ettek az édesköményből, gyomorégésre és az emésztés elősegítésére. Felgyorsítja az anyagcserét, és kiváló ellenszere a puffadásnak.

K&P

0 Tovább

Öt gyönyörű szobanövény, ami megváltoztathatja az életed!

szobanövények

Nem is olyan régen őseink meg voltak győződve, hogy vannak olyan szobanövények, amelyek kedvező tulajdonságokkal bírnak.  Egészséget, szerencsét, pénzt, jókedvet hoznak, aki nem hisz benne is érdemes pár cserepet beszereznie, mert gyönyörűek.

Jázmin

szobanövények

A huncut afrodizákum, ami a kibocsátott illatából adódóan romantikát és szenvedélyes hangulatot teremt. Legendák szerint, pénzt és szerelmet hoz a házhoz.

Rozmaring

szobanövények

A rozmaring a gasztronómiában kedvelt fűszernövény, de emellett a lakásban is érdemes tartani pár darabot. A fitoterápiában stresszoldóként is ajánlják, de kevesen tudják, hogy magába szívja a levegőben keringő mérges anyagokat, például a port, vagy a kályhából kijövő füstöt.

Orchidea

szobanövények

Méltóságos megjelenése miatt sokan a virágok királynőjének tartják. A több színben pompázó virágra, már ha ránézünk is jobb lesz a kedvünk. Emellett nyugtatóként is szolgál, hiszen kibocsájtja magából a friss oxigént.

Béke liliom

szobanövények

A negatív energiákat tartja távol otthonunktól, a béke és a harmónia hírnöke. Szabályozza az otthonunk páratartalmát. Ráadásuk viszonylag kevés gondozást igényel, a félárnyékos helyeken is megél.

Bambusz

szobanövények

A spiritualisták meggyőződése szerint biztonságot ad, szerencsét hoz, é védi az egészséget. A szellemi erő növelésében is szerepe van.

A képek forrása: pixabay

K&P

0 Tovább

Prosztatabántalmak ellen is lehet megoldás, többek között gyógynövény

Érdemes elolvasni abban az esetben is, ha nincs a dülmiriggyel kapcsolatos megbetegedés, mert sajnos a férfiak esetében az előfordulási esély nagyon magas. Próbáljunk tenni ellene! Hogyan? A cikkből kiderül.

prosztata

A prosztata

Dió nagyságú a húgyhólyag alatt helyezkedik el, alakja hasonlít a gesztenyére, amely körülöleli a húgyvezetéket. Váladékának nagy szerepe van a hímivarsejtek mozgásában és anyagcseréjében. A férfiak közül sokan szinte semmi jelentőséget nem tulajdonítanak neki, amíg valamilyen probléma nem lép fel.

Melyek a megbetegedései?

Prosztata megnagyobbodás

A középkorú férfiak rémálma, a kutatások szerint 10 férfiből 6-ot érinthet a megnagyobbodás, kezelésének elmulasztásakor beláthatatlan következmények lehetnek, ezért is lenne fontos a megelőzés, erről a későbbiekben írunk. A megnagyobbodott mirigy nyomja a húgyvezetéket, ami gátolja a normális vizeletürítést. A vese a fertőzés és a nyomás miatt rendellenesen működhet. Intő jel lehet az éjszakai vizelések számának növekedése, a vizelési inger egyre inkább érezhetetlenné válik. Kontrolálhatatlanná válik a vizelés megkezdése és befejezése. Továbbá a tünetek párosulhatnak vizelés közbeni égető érzéssel.

Prosztatagyulladás

Ez a betegség az életkorban nem válogat, mert a gyulladást leginkább valamilyen bakteriális fertőzés okozza, aminek a gócpontja eredhet többek között a mandulából, fogakból, arcüregből. A begyulladt mirigy miatt- a gyulladás fokának mértékétől függően- egyre nehezebb lesz a vizeletürítés, mert a a beteg nem tud vizeletet üríteni, amiben a baktériumok folyamatosan felszaporodnak, és megfertőzheti a hólyagot, húgyvezetéket, veséket is. Figyelni kell a tünetekre! Heveny gyulladásnál, amikor a panaszok hirtelen jelentkeznek, hamarabb lefolyású a betegség, de a fájdalom erőteljes, magas a láz, nagyon gyakran kell WC-re menni, égető érzés van a szerv környékén, és gennyes a vizelet. Krónikusnál folyamatosan hosszabb idő alatt alakul ki a betegség, és lassabb lefolyású, ebben az estben nincs genny, de erőteljes a deréktáji fájdalom, kísérő tünet lehet az impotencia is.

Prosztatarák

Előfordulási aránya a 60 év alatti férfiaknál elenyésző, viszont a feletti korosztálynál a tüdőrák, vastagbélrák után a harmadik leggyakrabban előforduló betegség. Korai szakaszában a tünetek a véres vizelet kivételével hasonlóak a jóindulatú prosztata megnagyobbodásáéval.  Alattomos, hiszen a tünetei csak a végső stádiumban jelentkeznek.

A betegségek rövid bemutatásának célja nem az ijesztgetés, hanem a probléma kialakulása előtti megelőzés fontosságára való felhívás volt. Sajnos hajlamosak vagyunk, hogy csak a betegséget kezeljük, ahelyett, hogy a kialakulásának megakadályozására is fókuszálnánk. Egészségmegőrzés miatt ajánlott a 45 év feletti férfiaknak az urológiai szűrővizsgálat, prosztatavizsgálat 40 éves kortól javasolt.

Kisvirágú füzike

prosztata

A prosztata megbetegedések, bajok esetén a gyógynövényterápiában a kisvirágú füzikéről először Maria Treben a gyógynövények egyik legelismertebb alakja hívta fel a figyelmet. A ligetszépefélék családjába tartozó növény Európában, Észak-Afrikában és Délnyugat-Ázsiában is elterjedt. Magassága 30-80 centiméter közötti, lágy szárú évelő. A leveleinek felszíne sötétzöld, szőrösek, szélük fűrészes. Tartalmaz flavonoidokat, flavonglikozidokat, polifenolokat. A bükki füvesember-Szabó Gyuri bácsi, kihangsúlyozta, hogy megelőzés céljából, minden 40 év feletti férfinak fogyasztani kellene a füzikét, mert a prosztata megnagyobbodásnál kisebb a valószínűsége a daganat kialakulásának. Amennyiben az éjszaka folyamán a vizelési inger kétszer jelentkezik háromnaponta egy csészével ajánlott, ha kettőnél többször naponta egy csészével érdemes fogyasztani felkelést követően egy csészével.

Elkészítése

Egy csapott evőkanál füzikét egy porceláncsészébe teszünk, ráöntünk 2.5 deciliter forrásban lévő vizet, majd 20 percig letakarva állni hagyjuk. Mielőtt leszűrnénk a tea tetején lévő hártyát megisszuk, majd a teát leszűrjük és azt is fogyasztjuk.

A táplálkozás fontos?

Határozott igen a válasz, olyan ételek legyen étkezésünk középpontjában, amikben a következők fellelhetőek, bizonyította jók a prosztata megbetegedések esetén.

prosztata

  • telítetlen zsírsavakban gazdag kendermagolaj, ligetszépeolaj, tökmagolaj, tengeri halolaj
  • E vitamin sejtépítő, immunrendszer erősítő, spenótban, brokkoliban, pörkölt, vagy száraz mandulában
  • D vitamint: máj, tojássárgája is tartalmaz
  • a cink hozzájárul a sejtek növekedéséhez, imunrendszer erősítésében, tojásban, tejtermékekben, osztrigában, vörös húsokban, baromfikban
  • áfonyalé segít a kellemetlen tünetek csökkentésében
  • friss zöldségek, gyümölcsök, amik magas C vitamintartalmúak: brokkoli, kelbimbó, káposztát, paprikát, paradicsomot
  • a Víz fogyasztás természetesen a vízháztartás egyensúlya érdekében alapvető fontosságó, minél többet, annál jobban segítünk a szervezetünknek

Kerülendők

  • kávé
  • alkoholos italok
  • csípős paprika
  • fűszerek túlzott használata

Természetesen betegség esetén szakemberhez kell fordulni, de még a tünetek, vagy a betegségek kialakulását megelőzően a helyes életmód, a megelőzés sokat segít.

Forrás: Szabó György-Lopes Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember gyógynövényei C könyv

Képek forrása: Pixabay

K&P

0 Tovább

India a fűszerek hazája

A lenyűgöző indiai konyhában a fűszerek, kavalkádja, sokszínűsége és száma is hozzájárul, hogy kivívja az egzotikus jelzőt. Az alábbiak nélkül étel, ital nem készíthető el.

fűszerek

A fahéjat a fahéjfa lehántolt kérgéből nyerik. A babérfélék családjába tartoző cserje többek között India Malabári partvidékén őshonos. Színe világos barna, lágy, zamata édes. Az ájurvédiában a hat alapíz közül a csípősek közé sorolható. Melegítő, fűtő hatása ismert, emésztési problémákra is használják. Tőlünk eltérően nem csak édességekhez teszik, hanem curryikbe, rizses húsos ételekhez is használják.

fűszerek

A fekete borsok közül a legjobb malabor, ami a Malabár partvidékein található a több méter magasra megnövő fűszernövény termése, enyhén csípős, robosztus alakú. A csonthéjas termését fürtökben hozza, amit éretlenül szednek le, majd a napon szárítják, és egyben meg érlelik, amíg el nem nyeri fekete színét a fekete aranyként is nevezett fűszert nemcsak ízesítésként, hanem húsok pácolásához, tartósításához is elengedhetetlen.

fűszerek

Az édeskömény mag Indiában minden nap fogyasztott fűszer, amit megpirítanak, hogy a fűszer karaktere jobban érvényesüljön. Édeskés, kissé halványszínű, az indiai gasztronómia számára nélkülözhetetlen. Az ottani éttermekben étkezés után szájöblítésre és emésztés segítésére is adják.

fűszerek

A curryben (Garam masala) egy fűszermixtúra, amiben  szegfűbors, kurkumafehérbors, mustármag, gyömbér, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, zöld vagy fekete kardamom, babérlevél is gyakran kerül bele, amit mi magunk is elkészíthetünk. A fűszereket daráljuk és jól záródó dobozban sokáig eláll.

fűszerek

Chiliiből több ezerfélét terjesztenek, de csak a fele erős. Általában frissen tálalják, vagy szárítva, és savanyúságnak is fogyasztják. Jelentős kapszaicin tartalma miatt a gyógyászatban immunerősítésre, megfázásos megbetegedésekre is nélkülözhetetlen.

fűszerek

Gyömbér nélkül az indiai konyha elképzelhetetlen. Levesekhez, mártásokhoz, italokhoz, sőt még süteményekhez is tesznek a fűszerből. Nem is beszélve a több fajta gyömbérteáról. Az ájurvédikus orvoslás szerint a test erősítésén kívül a lélekre is hat, fokozza az intelligenciát, és határozottá tesz.

fűszerek

A kurkuma más  néven indiai sáfrány „ az élet fűszerét" minden indiai templom köteles tartani. A gyömbérfélék családjába tartozik, főként trópusi, szubtrópusi vidékeken termesztik. Rikító citromsárga miatt ételszínezékként is használatos, a curry egyik alapanyaga. Az indiai gyógyászatban antioxidáns hatása miatt is az egyik legfontosabb fűszer.

fűszerek

A Koriander szinte valamennyi ételük hozzávalója,  gyökerét termését is előszeretettel fogyasztják, leveleivel díszítenek és ízesítenek. Alapja a garam masala fűszerkeveréknek. Megszámlálhatatlan gyógyhatása miatt az orvostudomány és a természetgyógyászat is értékeli.

fűszerek

K&P

0 Tovább

Dohányosok, van megoldás a leszokásra! Az Egyik gyógynövény is sokat segít.

.

Gondolta volna a XV. században Jean Nicot de Villemain, Franciaország portugálai nagykövete, mikor elterjesztette a dohányt hány ember életét kockáztatja?  Mivel, miért, hogyan? Megmutatjuk.

A leszokásban pedig segít a Kínaiak egyik legfontosabb gyógynövénye a Kudzu. Róla is olvashattok.

dohányzás

A légzőszerv központja.

dohányzás

A tüdők (pulmo) szürkésrózsaszínű puha tapintású szivacsos szervek, amiket a mellhártya borít. A szerv a mellüregben helyezkedik el, két részből a tüdőcsúcsból és az alapból áll. Három felszíne van a bordai, a rekeszi és a gátorközi, ennek felszínén helyezkedik el a tüdőkapu. A jobb tüdő három a bal kettő lebenyből áll. A két tüdőfélt a gátorüreg választja el egymástól. A tüdők a légcsővillaszerű kettéosztódása során keletkező két főhőrgó révén van összeköttetésben a felső légutakkal. A főhörgőből egyre kisebb, szűkebb üregű hörgőkből, hörgőcskék hálózatából, léghólyagocskák tömegéből, erek hálózatából áll. Mikor belélegezzük a levegőt orrunkon és a szájunkon át a torkunkon, gégénken, légcsövünkön át a tüdőbe jut, a hörgőrendszerbe és a léghólyagokba, Itt biztosítja a szervezet gázcseréjét az oxigén felvételét és a széndioxid leadását. Láthatjuk, mekkora szerep jut a tüdőre, és milyen mérhetetlen károsodást okoz a nikotin, ami a következő betegségek következménye lehet.

A teljesség igénye nélkül mit okozhatunk a nikotinbevitellel?

dohányzás

Betegségek garmadát.

Koszorúér betegségeknél az erek elmeszesedhetnek, faluk merevvé válik, mésszerű anyag rakódik le, ezért a keresztmetszetük szűkül, és rontja a vérellátást. A felszínükön mészszemcsék ragadnak le, amire vérlemezkék tapadnak, vérrögök keletkeznek, elzáródik az érszakasz, az izom nem kap tápanyagot, oxigént és elhal, ez is állhat a szívinfarktus hátterében.

Továbbá:

  • hörghurutot
  • aszthmát
  • szélütést (stroke) 
  • tüdő-gége-nyelőcsőrákot
  • koraszülést
  • kisebb születési súlyt
  • COPD-t (krónikus obstruktív tüdőbetegség)

 Nikotin az igazi kisördög.

Hihetetlen hatása van. Hadrendbe állít bizonyos sejteket, az adrenalin felszabadul, növelve a pulzusszámot, szapora lesz a légzés, és emeli a vér glükóz szintjét.

Rövid időn belül a rabjává tesz.

dohányzás

Mindamellett, hogy méreg, viszonylag rövid idő alatt képes függőséget okozni. Emeli az agy dopamin szintjét, amit boldogsághormonnak is neveznek, az érzelmi életért és reakciókért felelős agyterületen. A felszabaduló dopamin elégedettségérzetet, illetve boldogságot vált ki, a nikotinbevitel során is. A központi idegrendszerre gyakorolt hatása is „becsapós”, kisebb adagban növeli a szellemi teljesítőképességet, gyorsítja a reakciókat, álmatlanság ellen is használ, és étvágycsökkentő hatással is bír. Dióhéjban történő bemutatásakor is, kiderül, miért is ennyire nehéz leszokni, a világ tájain több millió embert halálba taszító „veszedelemtől”.

Az áldozatai száma milliós nagyságrendű.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) magyarországi 2018-as közleménye szerint a világ lakosságának több mint harmada dohányzik, átlagosan egy ember hal meg, minden hatodik másodpercben.  Az adatok szerint hazánkban a férfiak 34, a nők 24 százaléka dohányzik, az utóbbi esetben az arány az európai átlaghoz képest a legrosszabbak közé tartozik.

Nem hóbort, hanem szenvedélybetegség.

A szakemberek egyöntetűen elismerik a dohányzás nem hóbort, hanem súlyos függőséget okozó szenvedély betegség, amiről a leszokáshoz vezető út nehézségekkel jár. Elhatározásra, akaraterőre feltétlenül szükség van, és kellő önismeretre. Miért? Magunkat ismerve érdemes eldönteni képesek vagyunk e rá, vagy külső segítségre szorulunk.

Mi történik, ha leszokunk róla?

  • fél órán belül a pulzusszám csökken a vérkeringés javulása miatt
  • 1 nap múlva a szaglás kezd visszatérni
  • 3 nap múlva  a légutak kezdenek tisztulni, a tüdőkapacitás jelentősen javul
  • 1 év múlva a szívinfarktus kockázata felére csökken
  • 15 év után a dohányzás lehetséges egészségkárosító kockázatai megszűnnek

Aki úgy gondolja orvosi segítség nélkül, kellő elhatározással felvértezve képes arra, hogy leteszi a koporsószöget, érdemes megfontolni egy gyógynövény használatát, ami segít a dohány abbahagyása utáni kellemetlen tünetek enyhítésében.

Kudzu egy lehetséges alternatíva.

dohányzás

A szubtrópusi és mérsékelt övi területeket kedvelő növény, többek között Japánban, Indiában, Dél–Kelet Ázsiában őshonos. Új élöhelyein Európában is megtalálható. Hatalmas, több méter hosszú indái, falakra, fákra is felkúszhat, de a földön is szétterül. Szereti a napsütést a meleget a nedves környezetet, ennek tudható be, hogy egyre több helyen megtalálható.

Kékes színű virágai feltűnőek, 5-10 centiméter hosszú hüvelyterméseiben apró magvakat rejt. Mégsem a termését, hanem a gyökerét használják fel.

Melyek a hatásai?

A gasztronómiában is gyakori, a kínai orvoslásban az 50 legjobb gyógynövényeként tartják számon.

Élettani tulajdonságai miatt a gyógyászatban évszázadok óta felhasználják. Idegrendszert stabilizáló hatása miatt az alkohol és nikotinfüggőség kezelésében is szerepet játszik.

A dohányzást befejezők rövid ideig gyakran panaszkodnak a kellemetlen tünetekre, fáradékonyságra, ingerlékenységre, hangulatváltozásra. Ebben nyújt segítő kezet a Kudzu. A gyökérzetben izoflavinok találhatóak, így a daidzin, daidzein, pruerarin és a geniszetin csökkentik a dohányzás iránti vágyat.

Gyorsítja a szervezetben felhalmozódott káros anyagok kiürítését.

A növényben lévő egyéb tápanyagok pedig segíthetik a szervezet regenerálódását. 

Természetesen ki-ki maga dönti el bármilyen függőség esetén képes e önmaga a leszokásra, vagy külső segítséget vesz igénybe. Bízzunk benne gondolatébresztőnek a cikkünk hasznosnak bizonyult.

K&P

0 Tovább

Legyen a kertedbe gyönyörű egynyári virág!

A tél elmúltával a közelgő tavasz eljövetelével a kertekben egyre több idő eltöltése lehetséges. Sokan már megtervezték a virágok helyeit, hogy pár hét múlva pompába boruljanak. Sorozatunkban bemutatunk 4 egynyári, szabadföldbe is ültethető virágkülönlegességet, amik kellő gondozással a kert ékességei lehetnek.

 1. Sarkanytyúka (Tropaeolum majus)

Az egynyári növényt a tölcsér alakjából adódóan kapucnis virágnak, vagy sárra tőcséresnek is hívják. Szabadföldbe májustól ültethető, de márciustól cserépben lehet nevelni, egy cserépbe 1-2 magot tegyünk, a palántákat májusban kiültethetjük. A dél-Amerikából származó növényt világos napos helyre ültessük. Mérete a bokros 30 centiméter, a kúszó változata eléri a négy métert is, a kártevőkkel szembe ellenálló, szereti a tápanyagokat, a hőségben a vizet meghálálja.

2. Búzavirág (Centauare cyanus)

Kertünk igazi színfoltja, színei változatosak, az égszínkéktől a vegyes színkeverékig. Magjait, márciustól, áprilistól szabadföldbe vethetjük, nyár végéig fehér, lila, rózsaszín virágai folyamatosan virágoznak. Magassága elérheti a 90 centimétert. Napfényes, meleg helyet kedveli.

3. Csodatölcsér (Mirabilis jalapa)

Őshazája Dél Amerika és Mexikó, szereti a napot, de félárnyékban is jól érzi magát, ezért kerítések mellé is ütethetjük. Szabadföldbe májustól, de a palántanevelést otthonunkban elkezdhetjük. Magassága 50-100 cm. Dús hajtásai tele vannak virággal, bokros növekedésű, virágai tölcséresek. Különlegessége, hogy egy hajtáson többféle színű virág lehet. Különcségét jól mutatja, hogy délután 4 órakor nyílik ki, és csak reggelre becsukódnak. Nyár közepétől a fagyokig pompáznak.

4. Pompás Rézvirág (Zinnia elegans)

Mexikóban vadvirágként termesztik hazánkban vannak jóval szebb, nagyobb virágúak. Javában nevelhetjük februártól palántának, amit, áprilisban meleg napfényes helyre ültethetünk. Ha nem akarunk bajlódni a palántaneveléssel, szabadföldbe húsvét tájékán egészen júniusig vethető. A 60 centi magas növény gyönyörű, akár 15 centiméter kerületű virágot hozhat. Csoportosan gyönyörű látványt nyújtanak.

K&P

0 Tovább

Így lehet megmenteni a májat az év gyógynövényével.

A gyógynövények egyre nagyobb szerephez jutnak a gyógyászatban. Természetesen nem csodaszerek, de egyre több gyógyszergyártó cég termékei között megtaláljuk, így a Máriatövist is a máj védelmezőjét.

A máj (hepar) az emberi szervezet legnagyobb mirigye, súlya 1300-1500 gramm közötti. Nagyobb része a jobb bordaív alatt van, bal lebenye átnyúlik a gyomortájék területére. Két felszíne van egy rekeszi és egy zsigeri. A máj felszínének jelentős részét hashártya fedi. Két lebenye van a jobb, jóval nagyobb a bal lebenynél.

Epét, epefestéket termel.

Naponta körülbelül 1/ 4 liter epét termel, ami 1/ 10-edre sűrűsödve az epehólyagban tárolódik. A zsír emésztéséhez szükséges epesavat a koleszterinből termeli, ami a patkóbélbe jutva a zsírbontó lipázt aktiválja és a nagy zsírcseppek apró zsírcseppekké esnek szét.

Az epefesték termelés is a máj feladata, a vörösvérsejt lebomlását követően bilirubin keletkezik, vízben oldhatóvá teszi, majd a vékonybélbe üríti. A magzati életben a vérképzésben is nélkülözhetetlen a szerepe.

Az anyagcserében is pótolhatatlan.

Fehérje-anyagcserében az aminosavakból fehérjét, a nem esszenciális aminosavakból pedig szénhidrátot képez.

Szénhidrát-anyagcserében Glikogént képez a cukorból és elraktározza, majd visszaalakítja vércukorrá és a szénhidrátot zsírrá alakítja.

Zsír-anyagcserében: a zsírt építőköveire bontja a koleszterin lebontásában és kiválasztásában is szerepet játszik.

Méregtelenít.

Az anyagcsere során keletkező, vagy a kívülről bejutó mérgező anyagok jelentős résztét kiszűri és lebontja. A fehérjebontásnál ammónia keletkezik, amit hatástalanít úgy, hogy karbamiddá alakítja, ami a nitrogéntartalmának lebomlási terméke.

A vérért is felelős.

Albuminok, glubolinok és a véralvadáshoz szükséges fibrinogén protrombin képzésével vérplazma fehérjét állít elő.

Vitamint raktároz.

Nemcsak vitamint állít elő, hanem raktároz is, A. D és B 12 vitamint.

Láthattuk a teljesség igénye nélkül a máj szerepe az emberi szervezetben nélkülözhetetlen és megkerülhetetlen. Az elégtelen működésnek számottevő oka lehet: egészségtelen életmód, mértéktelen alkoholfogyasztás, nem megfelelő táplálkozás, a szerv megbetegedése. Megelőzésképp, vagy a betegség megjelenésekor, kialakulásakor egyre többen fordulnak gyógynövényhez, vagy azt tartalmazó készítményekhez. Természetesen ezek sem csodaszerek, de a máriatövist az orvostudomány is elfogadja.

Máriatövis.

Az orvostudomány is elismeri.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2013-ban az év gyógynövényévé választotta a máj és epepanaszok kezelésére jótékony hatással bíró gyógynövényt. Szűz Mária tejének, Szűz Mária tövisének, Boldogasszony tejének, Boldogasszony Káposztájának, máriabogáncsnak, pápafűnek is nevezik. A növény levele fehér márványozottságú, ami a népi hiedelem szerint, akkor keletkezett, mikor Szűz Mária teje rácsordult a virágra. A máriatövis több évszázados töretlen népszerűségnek örvendett. Melius Péter 1578-as Herbáriumában étvágygerjesztő, hasfájást enyhítő, görcsoldó hatásairól írt. A modern fitoterápia a 20. század második felében fedezte fel, miután a hatóanyagaival végzett vizsgálatok tudományosan igazolták az epe és a máj panaszok enyhítő hatásait.

Az őszirózsa családjába tartozó növényfaj magasra növő lágyszárú növény, levelei márványozottnak látszódnak. Virágzata leggyakrabban bíborszínű, amelyek a szára csúcsain egyesével vannak és tövisekben végződnek.

A mediterán térségből származó növényt jótékony hatása miatt rengeteg országban termesztik. Hazánkban réteken, legelőkön előfordul. Kiváló szárazságtűrő leginkább a napfényes meleg helyet szereti. Rengeteg flavonoidot tartalmaz a maghéjban található silymarin, ami felelős a máj regenerálásáért és antioxidáns hatású.

0 Tovább

Termessz retket, hagymát, és felejtsd el a fáradtságot!

A téli időszak jelentősen megviseli a szervezetet. Zöldségekből, gyümölcsökből borsos áruk miatt kevesebb kerül az asztalra. Termessz és fogyassz retket és hagymát. Megmutatjuk, hogyan.

retek hagyma termesztés

Hónapos retek

A kemény fagyok elmúltával talán az első zöldségünk, amit a hazai piacok árusai kínálnak. A szépségversenyeken nem kerülne be a top háromba, nála igaz a mondás, nem a külső a belbecs számít. Marco Poló hozta be Európába, ezt a sokoldalúan felhasználható zöldséget, aminek minden része felhasználható. A gumójából, akár salátát készíthetünk, de egy falat sajttal nassolnivalónak sem utolsó. Leveleiből szezonális fűszerekkel főzelékként tálalható.

retek hagyma termesztés

A máj védelmének élharcosa.

Segít a téli hónapokban megcsappant tápanyag és vitaminpótlásban. Elsősorban C és E vitamint tartalmaz, foszforban, kalciumban, káliumban, kénben és vasban is gazdag.

Ki gondolta volna, hogy ez a sokaknak jelentéktelen külsővel megáldott növény, milyen hatást gyakorol az emberi szervezetre. Elsősorban a máj méregtelenítésében élharcos, ha szeretnénk a méregtelenítő szervünket kicsit regenerálni, kezdjük a napot vele, vagy a belőle készült préselt lével.

Könnyen emészthető rostjainak köszönhetően a bélrendszer is örömmel veszi, hiszen már őseink is gyakran fogyasztották székrekedés ellen. Magas a víztartalma kénben is gazdag, így a begyulladt bőrre is jótékony hatással van.

Földbe vele!

A tavaszi zöldségek közül az egyik leghamarabb elvethető zöldségfajta, fólia nélkül is február végétől ki lehet vetni. A porhanyós földet szereti, akinek a talaja szikkadt, kemény, érdemes a vetés előtt megdolgozni. Kiváló eszköz a rotációs kapa, de kisebb terület esetén áshatunk, kapálhatunk is. A porhanyós földbe barázdát szoktunk húzni, majd körülbelül egymástól 4 centire és 2 centiméter mélyre vetjük a magokat, így az egyelés elkerülhető. Fontos a távolság betartása, hogy szép egészséges növényeket kapjunk. Ezt követően a földet visszaterítjük, kissé ledöngöljük.

Mindamellett, hogy hidegtűrő képessége magas, 6 fok alatt sem károsodik, ideális hőmérséklete 12-13 C fok. Szereti a fényt, a meleget, ezért a hely kiválasztásánál, kerüljük az árnyékot.

Főként a csírázási időszakban magas a vízigénye, ezét célszerű nedvesen tartani a talajt. A kezdeti locsolást meghálálja, a kelést követően a kevesebb vízzel is megelégszik. Akinek van lehetősége esővízzel locsoljon, ennek hiányában állott csap vízzel, mert a klórra érzékeny.

Zöldhagyma

A magyaros konyha leggyakrabban használt zöldségféléje, amely tél végén bátran elvethető, vagy duggatható. Egészségmegőrző hatása közismert, C, B1, B2, B3, B5, B6,H és E-vitaminokat, folsavat, nikotinsavat, vasat, jódot, magnéziumot, ként, szelént, foszfort, káliumot, kalciumot, rezet, cinket tartalmaz.

retek hagyma termesztés

Az erek karbantartója.

A retekhez hasonlóan magas rosttartalma miatt kedvezően hat az emésztésre, természetesen ez kellő mozgással kombinálva.

Érelmeszesedésre is kiváló, vértisztító hatása is jelentős, kedvező hatást gyakorol a keringésre.

Leginkább légúti megbetegedéseknél kifejtett kedvező hatását ismerik, a benne található illóolajok oldják a letapadt váladékot.

A gyomorsav túltengésben szenvedők óvatosan fogyasszák.

Magról, vagy duggatva.

Magról vetésnél alaposan előkészített porhanyós talajt igényel, szereti a napfényt, vízigénye nem jelentős.

Kétféleképpen szaporíthatjuk, vethetjük magról, vagy duggatjuk, azaz a kisméretű hagymákat a földbe tesszük. Mi általában duggatni szoktuk, kettő centiméter tőtávolságra, a sorközök félméteresek legyenek, hogy legyen hely a művelésére. Március elején nyugodtan neki állhatunk a duggatásnak, ha félünk a hirtelen bekövetkező fagytól fűkaszálékkal, vagy egyéb mulcs anyaggal takarjuk be.

A gasztronómiában általában kiegészítő szerephez jutott, pedig önálló ételként is megállja a helyét. Mi hagymalevest készítettünk, a receptünket az oldalunkon megtaláljátok.

Tárkonyos hagymaleves, prított kenyérrel, reszelt sajttal.

retek hagyma termesztés

A kép forrása. Pixabax

K&P

0 Tovább

A gyerekem eszik elég vitamint?

gyerek ételek egészség vitaminA minap egy kisebb méretű boltban cikáztunk a polcok között, bevásárlókocsik akadályait legyűrve, egyikük „kilógott” a sorból.  Megragadta tekintetünket a rakomány, de illendőségből 10 másodperc után egy másik sorban kötöttünk ki. Pár perc elteltével a pénztárnál várakozó házaspár előtt volt a telepakolt bevásárlókocsi, amin egy 2-3 év körüli kislány piciny kezével karmestert imitálva hevesen mutogatott édesanyjának. Az összeszámolhatatlan mennyiségű chips egyikét akarta volna minnél hamarabb apró szájába tuszkolni. Édesapja mosolyogva vette át felesége kezéből az irányítást, gyorsan kiugorva a sorból, egy másik márkájú nassolni valóval örvendeztette meg gyermekét. Javarészt egy-két apróság mellett műkajákat vásároltak. Jól tették? Biztosak vagyunk benne, hogy a házaspár a legjobbat akart a kislánynak. Fel merült a kérdés, rendelkeznek e megfelelő ismerettekkel a változatos és egészséges gyermekek számára elengedhetetlen táplálékokról? Tisztában vannak e, milyen élelmiszereket vásároljanak, és melyek azok, amiket messze kerüljenek el, hogy a gyermekük több év után is olyan mosolygós legyen, mint azon a napon. Ennek jártunk utána.

A gabonapehely egészséges?

gyerek ételek egészség vitamin

Szemet gyönyörködtető, a trendi mesefigurák által díszített gabona pelyhek széles választéka kínálja magát a polcokon. A reklámok tucatjai bombázza a szülőket, azonnal ugorjanak le a közeli boltba és vegyenek a csemetének vitaminban, ásványi anyagban bővelkedő pelyheket. Nehezen cáfolható a pörgős reggeleken a legkényelmesebb egy mozdulattal felbontani és pár perc alatt elkészíteni, az édes gabonapelyhet. A legfőbb kincs érdekében alaposan érdemes áttanulmányozni a csomagolást, mert a gyártók, forgalmazók hajlamosak kidomborítani az egészséges összetevőket, a kevésbé kedvező hatású összetevők közléséről könnyen megfeledkeznek. A szakértők a teljes kiőrlésű gabonából- búzából, zabból, kukoricalisztből- készülteket ajánlják, mert ezek az emésztőrendszer számára fontos maghéjat, csírát is tartalmazzák, így megmaradnak benne a rostok, vitaminok, ásványi anyagok. A finomított gabonákkal készültet ne részesítsük előnyben, kevesebb benne a hasznos összetevő, és a teljes kiőrlésűvel szemben magas a glikémiás indexük. A mesterséges színezékkel ellátottakat messze kerüljük el, és árgus szemekkel nézzük a tápanyagtartalmat. Amy Gorin, az Amy Gorin Nutrition in New York tulajdonosa szerint ideális az, ha egy adag legalább 3 gramm rostot és 5 gramm fehérjét, illetve legfeljebb 4-6 gramm cukrot tartalmaz.

Házi készítésű gabonapehely

Hozzávalók 30g (egy adag) házi  gabonapehelyhez

  • 10 tk teljes kiőrlésű búzaliszt
  • ¾ tk sütőpor
  • 1 tk olaj
  • 4 ek víz
  • + olaj a kenéshez
  • 1 ek fahéj és nádcukor keveréke

Elkészítése

Összekeverjük a liszteket a sütőporral.

A vízhez hozzáadjuk az olajat.

Beleöntjük a lisztes keverékhez az olajos vizet, majd a kapott masszát jól összegyúrjuk. Ha nem áll össze a tészta, hozzáöntünk 1 ek vizet.

Egy nyújtódeszkán nyújtófával kinyújtjuk a masszát amilyen vékonyra csak tudjuk.

A massza egy sütőpapírral bélelt tepsibe kerül.

Egy vonalzó segítségével berovátkoljuk a sima tésztát és és olajjal lekenjük.

Egy kés/pizza szeletelő segítségével felvágjuk kis téglalapokra a kinyújtott tésztát.

Megszórjuk a tetejét fahéjjal.

Előmelegített sütőben 170 oC-on süjük12 percig.

125 ml zsírszegény tejjel fogyasztjuk.

Esznek elég gyümölcsöt, zöldséget?

gyerek ételek egészség vitamin

A télen a vitaminraktárak gyakran lemerülnek, a létfontosságuk megkérdőjelezhetetlen, mindig ügyelni kell arra, hogy a gyermek ebben az időszakban is egészségesen táplálkozhasson. Nem egyszerű feladat télen egészséges, vegyszermentes gyümölcsökhöz, zöldségekhez jutni. A dietetikusok többsége, még is emellett teszi le a lantot. Inkább kicsit nyissuk ki a pénztárcát. Anyagi lehetőségünk korlátozottságánál, az idény gyümölcsöket, zöldségeket részesítsük előnybe. Korábban is gondoskodhatunk a biztos helyről beszerzett alapanyagokról, amit lefagyaszthatunk, feldolgozhatunk. A mesterséges színezékkel, adalékanyagokkal telített üdítők helyett otthon is elkészíthetünk vitaminban, ásványi anyagokban bővelkedő vitaminbombánkat.

Vitaminital

gyerek ételek egészség vitamin

Hozzávalók 1 literhez

  • 2 kg sárgarépa
  • 4 őszibarack (helyettesíthető kompóttal, befőttel)
  • 4 citrom
  • 6 alma
  • 4 narancs
  • 4 evőkanál méz

Elkészítése

A sárgarépát megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk.

Az almáknak, barackoknak a magházát eltávolítjuk, feldaraboljuk

répával együtt a gyümölcsöt feltesszük főni, annyi vízzel, hogy ellepje.

20 perc után turmixoljuk.

Miután kihűlt, hozzátesszük a citrom levét, narancsnak a levét, és a mézet.

Összekeverjük, ha sűrű a massza, hígítjuk.

Hűvös helyen 3-4 napig eláll.

Érdemes a gyermekek egészséges fejlődése érdekében kicsit tudatosabban vásárolni.

Fotók: Burst, Pixabay

K&P

0 Tovább

Pikáns kukoricaleves

A hagyományos levesek között a kukoricából készültek kevésbé ismertek.  Pedig igazán pikáns leves is  készülhet, kellő fűszerezéssel.

kukorica leves

Az okát nem tudom, mostanában a korábbiakkal ellentétben kevesebb levest eszünk. Próbálunk minnél kreatívabban, akár a „nagy Könyvben” megírt receptekkel ellentétben valami újdonságot alkotni, és a hagyományoktól néha eltérni. Igazából valami gyorsan elkészíthető, de mindenképp különleges ízű, laktató pikáns levesre gondoltam. Kriszta nem volt itthon, meglepetést akartam, de fogalmam sem volt mi legyen a menü. Ehhez a kamrát és a hűtőt kértem segítségül. Szerencsére már frigóban megláttam a mirelit kukoricát, nem mértem le korábban elkészített ételhez nem használtuk fel, körülbelül 20 dkg lehetett, közben a fejemben kezdett derengeni a recept. Mindenképpen egy sós-cukros-ecetes alaplét akartam, fűszerekkel, és sok hagymával, így az ízek igazán pikánsak lehetnek. Nekiláttam, íme a recept.

Hozzávalók

  • olivaolaj
  • mirelit kukorica
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • só, bazsalikom, cukor, ecet
  • búzaliszt
  • tejföl

Elkészítése

A hagymát felforrósított olivaolajon enyhén megfonnyasztottam, sóval, borssal, egy csipetnyi bazsalikommal megszórtam.  Egy kiskanálnyi cukorral meghintettem, és karamelizáltam. Reszeltem hozzá kettő gerezd fokhagymát, kissé megpirítottam Beletettem a mirelit kukoricát, megvártam, amíg ki ereszti a levét. Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje. Forraltam rajta egyet, de valami hiányzott belőle, így egy kis ecettel megbolondítottam. Egy merőkanálnyit kivettem egy tálba, amihez hozzákerült a liszt és a tejföl. Alaposan összekevertem, amíg csomómentes nem lett, és besűrítettem a levest. Pirított kenyérrel gasztronómiai élmény.

A kép forrása Pixabay

K&P

0 Tovább

Az „Élet Iskola, ahol nincsen diploma”, Szombathelyi Tiborra emlékezünk​​​​​​

Több évtized pörgős, vibráló, nyüzsgő életét cseréltük le a falusi életre. Megpróbáltunk a kezdetektől fogva tudatosan cselekedni, sejtettük a jelentős változás kihívásaira, ha lehet, valamennyire fel kell előre készülnünk. Az elhatározásunkat követően, azonnal nekikezdtünk az új élettel kapcsolatos szakirodalmak beszerzésének, faltuk a könyveket. Közben videókat néztünk, próbáltunk olyan riportokat, kisfilmeket a képernyőre csempészni, ahol nyitott gondolkodású, nem utolsósorban tapasztalattal rendelkező hiteles ember gondolatait, életszemléletét ismerhetjük meg. A vidékre költözésre egyre gyakrabban adják a fejüket, ezzel párhuzamosan az ezzel kapcsolatos videók, közösségi oldalak gomba módon szaporodnak.  A keresgélést követő pár hét elteltével, egy lelkes, szavait megfontoló fiatalemberre bukkantunk. aki egy videóban tűnt fel. Ő volt, azon kevesek egyike, aki az általa bemutatott és megteremtett életét látván megdöbbentett, majd ámulatba ejtett bennünket. Bemutatta, gyönyörű házát, a halakban és madarakban bővelkedő halas tavát, különféle állatok együttélését, nem is beszélve a veteményeskertjéről. Szombathelyi Tibor szavait megfontolva sugárzó arccal beszélt a természet közeliségéről, az emberek összefogásának fontosságáról, egymás feltétel nélküli szeretetéről. Mindezt nyugalommal, derűsen. Eleinte galád módon, kicsit gyanakodva figyeltük, majd, miután egyre többet olvastunk róla, és több videót is megnéztünk, minden aggodalmunk elillant. Az egyik közösségi oldalon létrehozta csoportját, ahol egy közösséget hozott létre. A reggelt mindig ezzel az oldallal indítottuk, mert egy hiteles embernek és közösségének a bejegyzéseit olvashattuk. Nem kíséreljük meg az életművét összefoglalni. Az alábbiakban tőle idézünk, és emlékezünk.

Meggyőződése volt, hogy a világ olyan, amilyennek az emberek látni szeretnék, érzékelte, hogy sokan csordultig vannak elégedetlenséggel. pedig mindenki maga alakítja a sorsát, olyanná amilyen, változást csak akkor lehet elérni, ha mindenki a saját kezébe teszi.  Hangsúlyozta, hogy elsősorban magunknak kell megfelelnünk, hiszen önmagunkon tudunk változtatni, magunkhoz képest  kell kicsit mindig jobbnak lenni. A munkában és a példamutatásban hitt, mindenkit arra biztatott, hogy azzal foglalkozzon, amire hatást tud gyakorolni, és arra kell törekedni, amit munkának, hivatásnak választunk, szeressük, mert csak így tudjuk sikeresen, boldogan csinálni. A GYŰL-ÖLET, a SZER-ETET, vallotta.

A házat 1996-ban kezdték el építeni, 2000-ben fejezték be. Akkor már 14 éve volt együtt gyermekei édesanyjával, Tündével. Tudatosan terveztek egy, olyan környezet létrehozását, ahol gyermekeik szeretetben, boldogságban tudnak fel nőni. 1998-ban született meg elsőszülött gyermekük Csenge. A születés okozta örömet pár hónapig beárnyékolták a csecsemő osztály egyik inkubátora előtt állva az osztály főorvosának szájából elhangzott szavak: "Ha a gyermek túléli az első napokat nagy valószínűséggel tartósan fogyatékos marad." Egyes Apgar értékkel született. Nem adták fel!!! Egyetemen tanul gimnazistaként, kémia-biológia emelt szintű osztályba járt, jól tanul, 3 nyelven beszél, sportol.  Második gyermekük Szinta 2000. augusztus 20-án jött a világra, Csengéhez hasonlóan a kémiát, biológiát emelt szinten tanulja,, jó tanuló, szintén három nyelvet tanul, sportol. Tenke 14 éves, kitűnő tanuló, 2 nyelven tanul, sportol. Soha nem ellenőrizte őket, próbált, olyan nevelést adni, hogy a lányaik szeretve érezzék magukat Tibor évek óta többnyire egyedül nevelte őket, édesanyjuk sokat volt távol, és jövőjét sem ott tervezte.  Kaposvár 13 kilométerre van tőlük, havonta rengeteget autózott velük rövid szakaszon.

 Édesapjuk már nem lehet velük, az idézetei örökké megmaradnak.

 „A legnagyobb ajándék, amit adhattok szeretteiteknek, az idő a figyelem és a jó szándék, mindez ingyen van és mégis megfizethetetlen.... „

„Az egészség számomra azt jelenti, hogy minden összefügg mindennel...

„Ha a megoldást a hibás keresésben látod, megbuktál...”
„Előbb adni köll, hogy kaphass...”
„Az öncélú élet a társadalom halála...Ideje fölébredni, és tenni közösen a jóért...”

"Sosem változtatod meg a dolgokat, ha harcolsz a valóság ellen. Ahhoz, hogy meg tudj változtatni valamit, egy új modellt kell felépíteni, ami elavulttá teszi a meglévő valóságot"

 „Az élet egyszerűen szép...Az ember túlbonyolította és ettől szenved.”

Megalapította az Élet iskolát, de életműve befejezetlen maradt.

"A fenti képen (Az Élet Iskola szórólapjábó van az idézet, több információ  a következő oldalon érhető el: https://www.facebook.com/azeletiskola/ ) látható az a több hektáros élettér, amit az elmúlt két évtizedben, az alapoktól elindulva sikerült létrehoznunk. Itt mára megvalósulni látszik az ember állat növény közti természetes harmónia. Ezt referenciaként tudom felajánlani a terveim alapjául. Ugyanis szeretnék kialakítani itt egy oktató központot a fenntarthatóság jegyében, aminek fontos része a fenti fotó jobb oldalán látható legelőn egy permakultúrás teraszos erdőkert rendszer kialakítása, szintén az alapokról elindulva a legjobb szakértők bevonásával. A folyamatot online bemutatnánk és minden részletében rögzítenék, hogy teljes és áttekinthető legyen az elmúlt évtizedek gyakorlati tapasztalataival együtt. Így – reményeim szerint – létrejöhet itt egy gyakorlati tudásbázis, ami minden részletében útmutatóul szolgálhat a környezettudatos, önfenntartó életmód után érdeklődők számára. És ennek alapján bárhol, ahol az ittenihez hasonlóan a minimális feltételek adottak, létrehozhatók legyenek hasonló életterek közösségünk tagjai számára. E központ hátországa, és egyben példamutató otthona lehet egy határokon átívelő mozgalomnak, melynek célja minél szélesebb körben megteremteni a feltételeit az azonos értékrendűek egymásra találásának, hogy összefogva, közösséget alkotva hatékonyabbak lehessünk az élet minden területén, így csökkentve kiszolgáltatottságunkat és függőségeinket."

Szombathelyi Tibor 2019. január 13. napján egy másik világba úszott át. Három gyermekét már nem tudja nevelni, ők a következőket írták édesapjuk elvesztését követően.

Kedves emberek, apa barátai, életiskolások!

Hálásak vagyunk, hogy ennyien gondoltok ránk. Sokan kérdezitek, hogyan és miként lehetne támogatni minket. Nehéz helyzetbe kerültünk, ezért úgy érezzük, hogy a legnagyobb segítséget anyagi támogatásban tudnátok nyújtani, a családi körülmények miatt. Nem tudjuk még, hogyan lesz tovább.

Számlatulajdonos, kedvezményezett neve:
Szombathelyi Csenge
Számlaszám belföldi utaláshoz:
11773315-01697058-00000000
Az átutalási közlemény/megjegyzés rovatba kérjük írjátok bele azt, hogy „ADOMÁNY”.
Számlaszám külföldi utaláshoz (IBAN): 
HU46117733-1501697058-00000000
Bank SWIFT kódja: OTPVHUHB
Bank címe: 1051, Budapest, Nádor u. 16.

Csenge-Szinta-Tenke

Forrás: https://www.facebook.com/azeletiskola/

Tibor, Mindent Köszönünk.

K&P

0 Tovább

Lecsóban sült kacsa fokhagymás, kapros nokedlivel

Kacsa érkezett a házhoz, na nem két lábon, tollasan, hápogva, hanem konyhakészen kaptuk. A mai nap a melle és a combja volt soron, amit megsütöttünk, és egy nem mindennapi körettel tálaltuk.

sült kacsa nokedli

A szárnyasok közül talán a csirkehúst fogyasztják a legtöbben. Pulyka és liba általában ünnepi alkalmakkor kerül az asztalra. Talán a kacsa a felsoroltak közül népszerűbb, de még mindig kevesebb a rajongótábora. Nyílván az ára is szerepet játszik a mellőzöttségében, pedig nagyon egészséges húsféle, a fehérjetartalma miatt is, és tartalmaz B 12, B 6, B1 vitamint, továbbá foszfort, vasat és cinket. De nem csak ezért érdemes havonta legalább egyszer elkészíteni hanem az íze miatt. A csirkehúshoz képest-nem bántva kétlábú társait-összehasonlíthatatlan. Vadas ízt kölcsönöz, ezáltal domináns az ízvilága. Többen a kacsa szó hallatán elhúzzák a szájukat: száraz, ez a tartásától is függhet, de szalonnával kompenzálható, amivel nagyon jó párost alkotnak.

Kriszta nagy elánnal látott neki a melle a combja, mármint a kacsának az elkészítéséhez. Kicsit tartott tőle, amit sokaktól hallottunk száraz a húsa, de szerencsére miután kétpofával befaltuk, kiderült a félelem alaptalan volt.

Hozzávalók a húshoz

  • kacsamell
  • erdélyi szalonna
  • só, bors

Elkészítése

A kacsa mellek és a combok mindkét oldalát besózzuk, és beborsozzuk, majd éles késsel 3-4 centiméterenként körülbelül a hús feléig beirdaljuk, amibe vékonyra szeletelt erdélyi szalonnát teszünk. Ez a szalonna nagyon passzol a kacsa húshoz, a zsíradéka ráadásul puhítja a rostokat.

Szerencsénkre a bőséges paradicsom, paprika és cukkini termésnek köszönhetően rengeteg lecsó lapul a kamránkban, egy üveggel a tepsibe tett húsra ráöntöttünk. Alufóliával lefedtük, 200 fokos sütőbe 1 órára be tettük, közben elkészült a köret.

A köret hozzávalói

  • finomliszt
  • búzadara
  • víz
  • kacsazsír
  • fokhagyma
  • kapor, só

Elkészítése

A nokedlit kitaláltuk, a köretek közül mindkettőnknek az egyik nagy kedvence, de Kriszta most egy különlegeset alkotott. A búzadarát összekeverte az olvasztott kacsazsírral, lisztel, vízzel, igen jól olvastátok tojás nem került bele. A hagyományosnál kissé keményebb tésztát készített, majd forró vízben kanállal kiszaggatta.

Közben az apróra vágott fokhagymát kacsazsíron megpirította, a kész nokedlit beleforgatta, kaporral, sóval ízesítette.

Hihetetlen több évtized után kellett rájönni a nokedli búzadarából is készíthető. Közben a kacsa is kész lett, annyira laktató volt, hogy a húsok közül csak a mellét tudtuk megenni. Kriszta piheg, én pedig pókhassal gépelek. Érdemes kipróbálni a laktató, kissé vadas ízű kacsát búzadarás nokedlivel.

Jó étvágyat hozzá!

K&P

0 Tovább

Bacon szalonnás rakott káposzta

A legtöbb háztartásban a karácsonytól szilveszterig tartó időszakban asztalra kerül a töltött káposzta, mi most nem ezt választottuk, hanem a rakottat.

A karácsonyi ünnepekkel járó készülődés, az ajándékok megvétele, napokig, szerencsés esetben órákon át tartó főzés teljesen kimeríti a háziasszonyok többségét. Legyünk őszinték a legtöbb családban rájuk hárul a többféle étel elkészítése, hiszen ki ne akarna megfelelni a családtagok ízlésének, és ki ne szeretne csillogó szemeket látni egy családi ebéd után. Roskadoznak az asztalok a töltött káposztától, halászlétől, sültektől, köretektől, salátáktól, kocsonyától.  A sütemények garmada miatt a sütő állandó üzemmódba van, hiszen a zserbó, vagy akár a pogácsa, sem készül el pár perc alatt. Ne is beszéljünk az utána halmozódó „romok” eltakarításáról. A rokonlátogatások során, már-már illendőségből sem utasíthatjuk vissza a szeretettel kínált finomságokat, közben a hölgyek egy-egy degeszig evett nap után álmaikban, azon imádkoznak, hogy az év hátralévő napjaiban legalább a szilveszterre vásárolt ruha cipzárját, ha némi segítséggel is fel tudják húzni. Éppen ezért, egy olyan ételt készítettünk el, ami miatt a mérlegre állva sem kell a hölgyeknek a szemüket behunyniuk, nem kell órákat a konyhába sürgölődniük, és különféle emésztést elősegítő gyógyszerek is a patika polcain maradhatnak.

Hozzávalók

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 30 dkg bacon szalonna
  • 10 dkg gomba
  • 400 g tejföl
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  1. 2 gerezd fokhagyma

Elkészítése

A savanyú káposztát az elkészítése előtt érdemes megkóstolni, mi kimondottaan szeretjük a kellőképpen savanyút, aki kevésbé facsarja ki a levét, és, ha még akkor sem vagytok elégedettek az eredménnyel, vízzel le lehet öblíteni, de akkor elveszítheti a karakteres ízét.

Szerencsénkre kaptunk elfogadható áron felkockázott bacon szalonnát, ami nem csak a zsírról „szólt”nem is ördögi áron jutottunk hozzá. Serpenyőbe került, közben hozzátettük a felszeletelt vöröshagymát, majd pár perccel később a zúzott fokhagymát.

Belekevertük a káposztát, ami szép lassan kissé megpirult.

Belekerült a tepsibe, aminek aljára került a káposzta, amit tejföllel meglocsoltunk, egy újabb réteg káposzta, és a tetejére tejföl. A sütőben 190 perc alatt 20 perc alatt kész lett.

Pár órája ettünk belőle, Kriszta nem lesütve nézte a mérleget, én is be tudtam kötni a cipőmet, és a gyógyszertárak bevételét sem növeltük. Laktató, egyszerűen elkészíthető, pénztárca kímélő.

K&P

 

0 Tovább

Egy vásárlóbarát termelői piac

Délnyugat –Magyarországon a keszthelyi járásban található Hévízről elsősorban a világon egyedülálló tőzegmedrű tó jut eszünkbe. A töretlenül fejlődő kisváros a környék kereskedelmi központjává nőtte ki magát, az ország egyik turisztikai célpontja lett. Termelői piaca is egyre népszerűbb vásárlói számára. Miért? Utánajártunk.

Az álomból valóság lett.

A termelői piac széles választékban a város nagyparkolója mögötti területen kulturált körülmények között várja látogatóit. Az ötlet szülőatyja Benkő Lajos, aki feleségével egyetemben kereskedők révén több évtizede ismerik a piacok világát. 2010-ben úgy gondolták létre kell hozniuk, egy olyan helyet, ahol a termelők portékáikat árulhatják. Ötletüket az önkormányzat támogatásával 1 év alatt megvalósították.  A kezdeményezés beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen az alapításkor csupán hat árus termékeit lehetett megvásárolni, ma már több tucat árus rendszeresen kínálja portékáit, több száz elégedett vásárlóinak. A siker titka a minőségben és nem utolsó sorban a következetességben rejlik.

A vásárlók a legfontosabbak.

Legfontosabb, hogy kizárólag saját maguk által termelt, vagy készített áru lehessen a pultokon, hogy a fogyasztó közvetlenül a termelőtől vásárolhasson. Kereskedők és viszonteladók csak vásárlóként juthatnak be a piac területére, ami biztosítja a kiváló minőséget, amit szükség szerint ellenőriznek, hiszen a vásárló bizalmát nemcsak megszerezni, megtartani is kell, ami az egyik legfontosabb alapelve és erénye is egyben. A nyitva tartásnál a vevők érdekeit is figyelembe vették, hetente háromszor kedden, csütörtökön és szombaton vannak nyitva, figyelembe véve, hogy a gyógyfürdő kezeléseire a vendégek délelőtt mennek, így délután a vásárlásra is marad idejük.

Széles a választék.

A termékek sokszínűségét bármelyik nagyvárosi piac is méltán megirigyelhetné. Aki a területre lép, elképed a széles választék látványától. A teljesség igénye nélkül különféle mézeket, különleges kecske, tehénsajt különlegességeket árulnak.

A mennyei illatú kolbászok, szalámik-már-már orruknál fogva vezetik a betérőt, pimasz módon kínálva magukat.

Az élelmiszerek, gyümölcsök mellett, kézművesekkel, kosárfonókkal is találkozhatunk.

Adományt gyűjtenek, programokat szerveznek.

A minőségi termékek mellett már-már közösségi térnek is tekinthető, gyakran látni, egymással jókedvűen trécselő embereket, akik a világ nagy dolgait beszélik ki. Pár hónappal ezelőtt egy állatvédő egyesületnek biztosítottak helyet, a gondozásukra bízott árva állatoknak gyűjtöttek, aminek köszönhetően a javultak a macskák, kutyák tartási körülményeik.

A piac gyakran színes programokkal is kedveskedik, a Mikulás már megnyitotta az Aranykapu programsorozatot.

Aranykapu programok:
 

December 20.
15:00-17:00 között Halászlé főző verseny várja a piacra a látogatókat
finom, meleg, gőzölgő halászlét pedig INGYENESEN meg is lehet majd kóstolni.

Az Aranykapu (Hévízi Termelői Piac) nyitva tartása december 3-23 között:
Hétfő: 10:00-17:00
Kedd: 7:00-13:00
Szerda: 10:00-17:00
Csütörtök: 12:00- 18:00
Péntek:10:00- 17:00
Szombat: 7:00-13:00

K&P

A kép forrása: https://www.facebook.com/termeloipiac/

 


 

 

0 Tovább

Tárkonyos hagymaleves, pirított kenyérrel, reszelt sajttal

 Pár perc alatt elkészíthető.

A napokban egyik barátunk felhívott telefonon, szóba került a főzés, ő főleg a bográcsos ételek irigyelt specialistája. Kihasználta a kemény fagyok előtti kellemes időt, birkapörköltet főzött. Nekünk erre semmi esélyünk sem volt, különben is a húsból valahogy kicsit kezdett elegünk, lenni. Gondolom ti is éreztetek valami hasonlót a nagy ünnepi zabálás előtt a szervezetünk néha megkívánja a könnyedebb ételeket. Egy szónak is száz a vége, miután megtudta, hogy hagymaleves lesz a menü a vonal túlsó végén csönd lett, majd diszkrét kuncogás és az ugratás:

-Remélem nem beszélsz aznap emberekkel, vagy ha igen aznap a fogrémed lesz a legjobb barátod.

-Nem, határozottan vágtam rá, hiszen nem első alkalommal készül, ez egy tévhit, még, ha a domináns fokhagymával dúsítom sem.

Különben is, ha valaki teszem fel füstölt kolbászt eszik, az aznapot szájkendőbe tölti? Az ebéd után emberek között jártunk, és senki nem menekült a közelünkből. Első hagymalevesemet gyerekkoromban ettem, nem volt benne semmi különös, anyukám kissé megdinsztelte a hagymát, felöntötte hús alaplével, és betétként metélt tésztát főzött. Emlékszem, mikor nővéremmel egy étteremben cipóba rakták a franciahagymalevest, és a gőzölgő lére reszelt sajtot szórtak. Mennyei volt. Most egyik sem készült el, többféle receptet olvasva, egy tárkonyos, citrommal megbolondított, fokhagymás pirítottal spékelt sajttal tálalt lesz a repertoár első felvonása. Fogjunk bele.

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • egy  kiskanál kristálycukor
  • 4 nagy fejvöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • reszelt sajt
  • pirított kenyér
  • fűszerek: kk tárkony, kk bors, kk só,
  • citromlé

Miért érdemes nekivágni?

  • Percek alatt elkészül, az előkészületekkel együtt maximun félóra.
  • Nem kell órákat a konyhában pepecselni.
  • Laktató, és felettébb egészséges.

Elkészítése

A felolvasztott vajhoz hozzáteszünk egy kávéskanál cukrot, amit kis lángon karamelizálunk, akkor lesz kész, ha kissé megbarnul a cukor, egyszer-kétszer megkavarjuk, így biztos nem kozmál a lábas aljára.

Közben a megpucolt vöröshagymát, félbe vágjuk, majd felszeleteljük, igazából teljesen mindegy, mi a nagyobb szeleteket kedveljük, ami kissé roppanós marad.

Hozzákeverjük a karamelizált cukorhoz, pár percig dinszteljük, majd hozzátesszük a reszelt fokhagymát. Érdemes nem apró darabokra vágni, reszelve sokkal jobban dominál az íze, és egy-két gerezdet megspórolhatunk.

Összekeverjük, rászórunk, tárkonyt, sózzuk, borsozzuk, és pár csepp citromot bele csepegtetünk. A cukor, a citrom, és a tárkony kombó miatt lesz igazán pikáns a levesünk. Felöntjük vízzel, pár perc alatt megfő, az étellel nem lesz több dolgunk.

Közben, hogy időt nyerjünk, elkészítjük a leves betétjét. Kissé szikkadt kenyér a legtöbb háztartásban megtalálható, ebből készül a legjobb pirított kenyér. Felkockázzuk, és sütőben megpirítjuk. Füstölt sajttal tálaljuk. Ha egy egyszerűen elkészíthető levest szeretnétek ebben a hűvös időben, és nincs kedvetek órákig a konyhában rohangálni, feltétlenül próbáljátok ki.

K&P

 

A kép forrása. Pixabax

 

0 Tovább

A Balaton-felvidék három „ékszerdoboza”

Olyan helyekre kalauzoljuk el az olvasót, amely egész évben feledhetetlen élményt nyújt, és rengeteg csodát rejt.

Béke sztúpa Zalaszántón

Közép-Európa első Buddhista szentélye a 316 méter magas Világosvár hegyére épült. A sztúpa 30 méter magas, 24 méter széles, létrehozásakor arra is ügyeltek, hogy a meditációs üléseket mintázza. Az építés kezdeményezője a magyarországi Buddhista Béke Sztúpa Alapítvány elnöke, Tiszteletreméltó Bop Jon (Sunim) koreai buddhista szerzetes, a helyet is ő választotta ki, és a 90-es években döntött a rendszerváltó ország mellett, amelyben a békét hirdetik.  Az épületet maga a Dalai Láma szentelte fel 1993-ban, ami őrzi Buddha földi maradványait is. Dél Koreából szállított szobra a szentély közepén áll, ami a bölcsességet, és minden élőlényhez fűződő együttérzésének és szeretetének is jelképe. A belső békére vágyók kihagyhatatlan élményben részesülhetnek a Békeszentély felkeresésekor.

Keszthely ékessége a Festetics Kastély

A barokk stílusú remekművet Festetics György kezdte el építeni 1745-ben, a középkorban  Gersei-Pethő Kúria ékeskedett. Az épületet a 18-19 században többször átépítették, jelenleg 101 helységből áll. A lakosztály, könyvtár, bálterem betekintést nyújt a főurak életmódjába. A kastély impozáns főépületében 18 teremet találunk, ami hűen rekonstruálja az akkori időket. Itt található az egyetlen megmaradt Főúri könyvtár is, továbbá a Helikon könyvtár, ami 80 ezer kötetes. Többek között Vadászati Múzeum és Modellvasút kiállítás, Hintakiállítás, Pálmaház. Amazon Látogatóközpont és a gondozott kastélykert feledhetetlen élményt nyújt a látogatónak.

Hévízi gyógyfürdő

Zala megyében a keszthelyi járásban elhelyezkedő kisvárost az egészség szimbólumának is tekinthetjük, hiszen minden megtalálható, ami a természetes gyógyítás és az egészség megőrzéséhez elengedhetetlen. Az egészség fellegvára a világon a legnagyobb természetes biológiailag is aktív, fürdésre alkalmas gyógyító hatású termáltava. A tó egy 60.5 hektáros természetvédelmi területen van, felülete majdnem 4,5 hektár. A víz hőmérséklete a nyári hónapokban elérheti a 38 fokot, de télen sem csökken 24 fok alá, ezért az időjárástól függetlenül egész évben látogatható. A július közepétől november végéig pompázó indiai tündérrózsa a tó legszebb és legjelentősebb növénye, amely a város szimbólumként a címerbe is bekerült.

Az egészséges életmód híveinek, természetkedvelők, kellemes kikapcsolódásra vágyóknak érdemes felkeresnie az egész évben pezsgő, ugyanakkor nyugalmat sugárzó kisvárost.

K&P

 

A képek forrása: Pixabay

 

0 Tovább

Rántott ponty, franciasalátával

A hazai halfogyasztás a világ többi országaihoz képest elenyésző, nálunk elsősorban ünnepek alkalmával fogyasztjuk, pedig az egészséges étrend egyik alapanyaga, koleszterinszegény, ásványi anyagokban gazdag. Halászlét készíthetünk belőle, süthetjük és akár ránthatjuk. Mi most az utóbbit választottuk.

hal rántott ponty

A rántott ételek soha nem tartoztak az erősségeim közé, türelmem sem volt a panír alapanyagaival bíbelődni. Igazán soha nem sikerült. Vagy a liszt nem ragadt a rántanivalóhoz, nem ritkán a bunda leesett a serpenyőbe, miközben a másik oldalára akartam fordítani. Soha nem felejtem el első próbálkozásom alkalmával, az egyik oldal sápadtan meredt rám, mint Hófehérke, a másik sötét barnára sikeredett, jó ez nem igaz: szénné égett. Nem is beszélve, mikor medvetalp puhaságú rántott szeletekkel kellett a fogainknak csatákat vívniuk. Pedig mind a ketten imádjuk a rántott szeleteket, de pont a leírtak miatt mostanában a folyamatos kudarc miatt eszemet sem tudom, mikor próbálkoztam. Feladni soha nem szoktunk semmit, gondoltuk nehogy a bunda elkészítése okozzon gondot. Kriszta már régóta áhítozott a rántott halért, kapóra jött, egy telefonhívás, kedves szomszédunk volt a vonal végén, és minden előzmény nélkül kérdezett.  „Peti, az unokám fogott halat, kértek? Múltkor említettétek szeretnétek”. Kapásból igent válaszoltam, hiszen a srác évek óta profi módon foglalkozik a horgászattal, versenyeken is részt vett, és azon horgászok közé tartozik, aki ezt a hobbit is komolyan veszi. Nem eteti túl a halakat, a méreten aluliakat visszaengedi, nem is beszélve, hogy konyhakészen juttatja el hozzánk a nagyin keresztül. Pár napon belül egy hatalmas 5 kilós példány, már nem pislákolva nézett ránk. A méretéből adódóan, több féle ételt lehet belőle készíteni, mondtam Krisztának kirántom. A boldogságától nem ugrott fel a plafonig, csak kérdéseket tett fel. "Ponty? Az zsíros, párszor ettem, Olyan volt a belseje, mint a kocsonya. Hány napig kell szellőztetni? Ugye megcsinálod?" Én is ettem pocsolyaszagú, kövér, telepített halból, mit nem mondjak, azt a helyet azóta is elkerülöm. Viszont tudtam, a Balatonból kerül hozzánk, tavi hal, nem pár négyzetméter jut őkelmének, és nincs mesterségesen súlynövesztés céljából „halálra’ etetve.

Csak friss hallat érdemes rántani.

A halnak a fejét nagyon éles késsel levágtam, a törzsét négy részre keresztbe elvágtam, a közeljövőben rácponty és halászlé készül belőle. A kirántásra szánt halat 3 cm vastagságúra szeleteltem, nagyon óvatosan, hogy ne trancsírozzam szét és egyenletes szeleteket kapjak. Szinte alig volt zsír a halon, éppen annyi a patkó végein, amennyit bőven elbír. A színe vöröses, a szélei nem nyálkásak, látszódott rajta, nem rég még a Balaton habjait élvezte.

A ponty ízét elsősorban lelőhelye határozza meg, azaz, milyen vízből származik. és milyen mennyiségben és minőségben lett etetve. Szálkás és zsírosodásra leginkább hajlamos, a zsiradék a hasi részben rakodik le. 100 deka hal tartalmaz: 34 mg kalciumot, 1 mg vasat, foszfort, káliumot, A-vitamint, B1- és B2-vitamint.

Hozzávalók:

  • filézett halszeletek
  • búzaliszt
  • zsemlemorzsa
  • tojás

A jó panír titka.

Olvastam, hogy ha a szeleteket papírtörlőn szinte „megszárítjuk” sokkal jobban ragad rá a liszt. Hallgattam az e téren sokkal tapasztaltabbakra, és nem hiába, egyenletesen maradt rajta a patkó alakú szeleteken.

Utána oldalanként tojásba tettem, mivel egyenletesen volt rajta a liszt, szépen bevonta a szeleteket, majd zsemlemorzsában megforgattam.

A mű láttán kezdtem reménykedni, hiszen a panír egyenletesre sikeredett.

Felforrósított olajba tettem, majd fedővel letakartam, kapott egy kérget, így gyerekjáték volt megfordítani, utána a serpenyőről lekerült a fedő, körülbelül ez az oldala is 4 percig sült. Papírtörlőre tettem, mikor felszívta a fölösleges zsiradékot, levettem a halakról, hogy roppanós maradjon.

Életem első ehető rántott szelete elkészült, jól sikerült, Kriszta kijelentette, tényleg finom, ízletes, és pár perc után az ablakot is be lehetett csukni. Franciasalátával tálaltam.

K&P

0 Tovább

Sajtkülönlegességeket készítenek, terveznek, egyre közelebb a céljaik felé.

Diát régebb óta vonzotta a falusi életforma, mint a férjét, mindketten városból tették meg ezt az utat. A feleség Tatabányáról- ahonnan sok utat megjárt, sokféle körülményt megtapasztalt-, a férj egyenesen Zalaegerszegről. Megismerkedésük óta hajtogatta, vázolta a Péternek az elképzeléseit a ma már extrémnek nevezhető életkörülmények vonzották leginkább, megszabadulni a monoton robotikás élettől, környezettudatosan, pénztől függetlenül, önellátóként. Be kellett látniuk, hogy ez nem olyan könnyű, sőt egyelőre kivitelezhetetlen. Jelenleg falun élnek, boldogan.

sajtkészítő interjú újrakezdés állatok

- Mesélj róla, hogyan jutottatok el, jelenlegi lakhelyetekre

-  Első összeköltözésünk után, ami Budapesten volt, Pétert gyorsan vissza invitáltam magammal szeretett környékemre, ahol már 6 éve éltem, Pécs és Orfű környékére. Először egy ismerősnél laktunk, időközben vettünk 2 nagy telket a közelbe, ahova mindenféle dombházat, öko házat, stb.-t akartunk építeni. Utána albérletben éltünk és mindketten dolgoztunk, még se volt elegendő pénzünk, amiből félre tudtunk volna tenni az építkezés megkezdéséhez, így a férjem édesapjának noszogatására, elköltöztünk hozzájuk, Zalaegerszegre. Ekkor alkalmanként kimentem külföldre dolgozni és vettünk egy hegyi kis ingatlant, Lendvadedesen. Kegyetlen sokat dolgoztunk rajta 1 év alatt, iszonyatosan elhanyagolt volt. Oda szerettünk volna berendezkedni, de se vezetékes víz, se térerő nem volt és eléggé messze van Péter munkahelyétől. Így megtartottuk csak hétvégi búvóhelynek, ahol kifejezetten élveztük azt az alkalmi nomád világot. Ott volt életem első veteményeskertje is, gyertyával világítottunk, dézsába mosakodtunk. Majd, közvetlenül az esküvőnk előtt, 2 és fél éve sikerült megvennünk a kis házikónkat. Valamennyire Péter édesapja befolyásolta a döntést ez mellett, neki fontos volt, hogy komfortban éljünk. „Természetesen” hitelt kellett felvennünk, hogy ez megvalósulhasson.

sajtkészítő interjú újrakezdés állatok

"Vaspörben, ismerősök noszogatására találtuk meg jelenlegi otthonunkat. Jelenleg kb. 2100 m2 áll rendelkezésünkre, ami saját tulajdon. Ezen kívül a szomszéd lakatlan telket gondozzuk, alkalmanként takarítjuk megegyezés alapján és természetesen jövőre már a miénk is lehet. Így már több mint fél hektárunk lesz, ami kettőnknek egyelőre bőven elegendő és amúgy is már kihívás."

- Miyen akadályokkal kellett megküzdenetek?

- Amikor megvettük a házat, részben felújított volt. Víz, villanyvezeték csere, járólapozás, csempézés, kezdetleges konyhapult, stb. De hamar kiderült, hogy mik a buktatók.  Például az új vízvezeték rendszer szét volt fagyva, így kezdhettük előröl a fürdőszobát. Be kellett köttetnünk újra a vizet, a villanyt, csatornát kellett kiépíteni, stb. Első őszünkre már be tudtunk költözni 2016-ban. Rengeteg kihívás adódott már a kezdetekben. Elvadult, fás terület volt a telek fele, nem volt körbe kertelve, így a benti munkálatokat a meglévő komfort után kintre tettük. Részlegesen, az első udvart a kutyáink miatt körbe kerítettük, közben a hátsó udvaron, ahova az állatokat szántuk, elkezdtük kivágni az elvadult szilvafákat. Időközben összetákoltunk egy fedett „sufni” félét, amolyan „Tubolyos” módra, hogy legyen hova bepakolni a tűzifát. Pétert gyorsan leszerződtették a falu focicsapatába, ami új ismeretségeket adott nekünk

"Nagyon gyorsan kiderült, hogy ez a falu nagyon segítőkész, majdnem hogy összetartó. Így még a tél előtt jöttek segíteni, kiásni a csatorna vezetéknek az árkot."

Szerszám hiányban is szenvedtünk, most sincs még meg minden, mert ugye hiába, mint mindenhol, itt is adódnak váratlan kiadások. Az első telünk hideg volt, nem mértük fel kellően a fa mennyiségét, amire szükségünk lett volna, szóval teljesen amatőrök voltunk ebben a falusi vízióban. Nehezen, de jött a tavasz, viszont ólak, istállók hiányában csak terv volt, hogy ilyen-olyan állatokat fogunk tartani. Mégis a húgom adott 6 napos csibét, amolyan csipogós fenevadakat, mondván, kezdjünk neki! Kint még nem is volt meleg sem, minden hiányában az új házikónkba, egy ládába kerültek. Persze ezt gyorsan meg is bántuk- ó, mi városiak- büdik és hangosak voltak. Gyorsan összetákoltunk nekik egy ólat, körbe ketreceztük és topogva vártuk, hogy ugyan tollasodjanak már. Persze menet közben akkor már megindult a folyamat, fejetlenségben, hirtelen felindulásban elkezdtünk mindenféle állatot beszerezni. Péternek volt ez nagyon megterhelő, hiszen munka mellett még ide-oda ugráltunk az állatokért, anyagokért az építkezéshez és persze tapasztalatlansága ellenére még a szabad pihenő idejében is tákolt-tákolt. Gyorsan, többen is lettünk, így a 6 csibéből lett 30 csibe, 3 liba, 2 néma kacsa, 2 nyúl. Aztán jött a nagy álom, az első 2 kecske érkezése, Olivér és Mamóka személyében.

sajtkészítő interjú újrakezdés állatok

- Kaptatok segítséget, vagy csak teljesen magatokra számíthattatok?

- Természetesen ide is kellett a segítség szerszám és tapasztalat hiányában, így a másod szomszédunk nagyon, mondhatni rengeteget segített. Anyagokkal, munkával, tanácsokkal, takarmánnyal, mindennel, amit el lehet képzelni. Még a veteményes kertemnek valót is felhúzta nekem traktorral, hogy ne kelljen annyit ásózni és kapálni. Hogy ezt tudjuk kompenzálni, szerencsére a férjem szakmájával tudtuk ezt viszonozni, bár még sosem dolgozott traktorokon, kombájnokon, ő autóvillamosság szerelő, de szerencsére hamar és annyira bele jött mindenféle jármű javításába, hogy ma már gyakran megkeresik a faluban, ha ezt-azt meg kellene neki bütykölnie. Minden esetre, szerintem a mai napig nem tudott annyit dolgozni a szomszédnak, hogy megháláljuk a sok segítséget. – szóval megépítették a kecske ólat, amit visszagondolva kicsire terveztünk, mert már most gondban vagyunk, hogy nem tudjuk a piciket megtartani, mert nincs hova tenni őket. A legutóbbi rekordunk, a hirtelen állatállományból lett 30 csirke, 3 liba, 4 néma kacsa, 2 nyúl, 1 disznó és 12 kecske.

sajtkészítő interjú újrakezdés állatok

Természetesen a hirtelen felindulásból és a felelőtlen tákolásokból semmi tartós nem maradt, így elkezdtük felszámolni az állomány, mondván, hogy lesz, amikor lesz rendes helyük… Jelenleg csak 6 kecske és 1 disznó van.

-Milyen „álmot” sikerült megvalósítani?

- Réges-régóta szerettem volna sajtokat készíteni. Nem csak sajtokat, mindenféle élelmiszert, amihez csak érthetek. De a sajt volt az első a listámon. Ide költözésünket követően rögtön el is kezdtem az alapoktól a próbálkozást. Megjegyzem, nagyon csúnya/béna sajtok, túró, tejföl volt minden a kezdetekkor, de élveztük, hogy milyen finomak. Gyorsan meg is ismertem a helyi „sajtost”, akivel mára már jó barátságban vagyunk és szakmailag támogatjuk egymást. Nagyon sokat segített, sokat mutatott, így hamar sikerült azért értékelhető sajtokat is készítenem.

"A nagy sikerre való tekintettel, 2 év próbálkozás után, mára már szakmailag is sajtkészítő lettem, idén csináltam meg az iskolát is. Célunk egy nagyobb létszámú regisztrált kecskeállomány, nyilván kecskesajtok miatt, egy kényelmes és jól berendezett sajtkonyha, amit a szomszéd épület és telek megvásárlásával és felújításával meg is tudunk valósítani a közeljövőben".

sajtkészítő interjú újrakezdés állatok

Gondolkodunk még más profilokon, de mindenféleképpen valamilyen más háztáji élelmiszerek előállításán. Szeretnénk a házat is újítgatni, rendezett, stabil ólakat építeni, terjeszkedni. Mindez egyszerre nem fog működni, mára már tisztában vagyunk ezzel. Későbbi terveinkben nagyon gondolkodunk amolyan kitelepülős, street-food jelleggel, sajtos/tésztás ételeket készíteni és árulni rendezvényeken, fesztiválokon. Egy vendégház, vagy egy nomád táboros hely is az álmokban szerepel, na meg a lovarda, de ezek már tényleg csak álmok maradnak. Persze, ha a lottón nyernénk, minden gond elszállna, valószínű, hogy akkor egy erdőben élnénk, egy rönkházban, egy nagy tó és rengeteg állat társaságában.

- Foglalkozásotok, ebből éltek-e vagy kiegészítő tevékenység?

- Péter autóvillamosság szerelő, már legalább 10 éve van a cégnél, ha nem több. Igaz, volt 2 év, amit máshol töltött, de végül visszavették, ahogy haza költözött. Én nem a háztartást vezetem. Nagyon nagy harcot vívok ez miatt sok ember nézeteivel, de már elfáradtam. Nem tudok olyan helyen dolgozni, ahol alkalmazott vagyok és nem munkatárs. Természetesen alkalmi munkákat elvállalok. Előtte vendéglátásban dolgoztam, többnyire konyhán. Többet voltam külföldön, mint itthon. Valahogy ott többször voltam egy fontos munkatárs, mint egy pótolható alkalmazott. De a szívem haza húz, minden egyes alkalommal. Jelenleg melléktevékenység a sajtkészítés. Sajnos ennek a hivatalosítása se egy egyszerű menet, nagyon szigorúak a követelmények. Beruházás és engedélyek sokasága nélkül ezt nem lehet úgy csinálni, hogy csinálok pár darab sajtot és kiállok a piacra árulni.

- Mióta foglalkozol sajtkészítéssel?

-Vaspörre költözésünkkor kezdtem el magam kipróbálni a sajtkészítést. Kisebb- nagyobb sikerrel. Még a mai napig is van mit tanulni, újat tapasztalni és persze rendszeresen hibázok is 1-1 sajtnál. Ez az egész sajtos dolog nekem régebbről jött. Azóta volt bennem ez a vágy, amióta megkóstoltam életem első házi sajtját. Sümegen kezdtünk el dolgozni egy előző kapcsolatommal, a volt főnökasszonyunk pályázatot nyert és egy 40 hektárnyi területet, a kb. 120 m2-s elhagyatott istállóval kellett rendbe raknunk, ahova később jöttek volna a hölgy parlagi kecskéi. Nagyon nagy mesék voltak ott, hogy majd megtanulok sajtokat készíteni, kecskét gondozni, stb. Tisztességgel csináltuk is a munkánkat, ketten fogtunk bele és elég jól haladtunk. Néha elvitt minket hozzá, hogy ismerkedjünk a kecskéivel, a kecskékkel. Mókás állatoknak tartottam őket, nagyon vártam, hogy elkezdjük, nagyon lelkes voltam. Napi szinten kaptunk friss tehéntejet. Akkor még nem jutott eszembe, hogy sajtot csinálnék belőle, gondoltam, majd megtanítanak.

"Aztán egyszer kaptunk házi sajtot. Az az íz, illat, az élmény, amit akkor átéltem, egy kb. kilós sajttal, az felbecsülhetetlen volt".

Még lelkesebb lettem, türelmetlenebb, aztán jött a” puszi”. Valami szöveget kitaláltak, hogy nem fog menni, keressünk új helyet, mert ez a tanya nem fog megvalósulni. El is kerültünk hamar, de az ottani ismerősök közölték, hogy távozásunk után x-y vendégmunkások átvették a helyünket és mára már szépen működik a hely.  Megmondom őszintén, nem bánom, hogy így alakult, különben nem lennénk itt, nem ez lenne a cél!

- Honnan szerzitek be a tejet?

sajtkészítő interjú újrakezdés állatok

- Elsősorban saját állatoktól, a kecskéinktől. Igaz, nincsenek sokan, de nagyon jó a tejhozataluk. Időközben, ha ismerősök is szeretnének belőle enni, akkor megvannak a források, ahonnan jó minőségű kecsketejet és mára már tehén tejet is tudunk venni. Nagyon foglalkoztat egy saját tehén gondolata, de még egyelőre barátkozom vele. Jobban szeretek kecsketejjel dolgozni, mint tehéntejjel. A nyáron volt, hogy heti 200 liter kecsketejet dolgoztam fel, jelenleg heti 20-40 liter tehéntejjel foglalkozok.

- Mekkora mennyiségű sajtot készítetek, és milyen fajtákat?

- Ahogy fentebb említettem, a kecsketejjel jobban szeretek dolgozni. Ennek az az egy átka, hogy normál esetben tavasztól, ősz végéig van jó minőségű tej. Ezért szoktam télen leginkább tehéntejezni. Elsősorban a gomolyákkal foglalkozom. Most bontogatom az első érlelt kecskesajtokat. Kísérleti jelleggel van kultúra nélküli és kultúrázott. Jelleget nem írok, mert a kecskesajt az legyen kecskesajt. Friss vagy érlelt.

sajtkészítő interjú újrakezdés állatok

"A legidősebb kecskesajtom 3 hónapos volt. Sajnos még annyira kevés maradt nekünk, hogy nem maradt ideje hosszan érni, mindig megettük. Tehéntejből viszont sokkal kreatívabb vagyok. A Trappista, hegyi jellegű sajtokat szeretem érleltbe, ezeket variálom vörös borosan, vagy pálinkás mézzel kenegetve. Sok mindent kipróbáltam már és van még, amit ki is szeretnék".

A nagy kedvenc tehéntejből a parenyica, amit viszont utálok csinálni, mert mindig olyan kis csúnyák szegények, hogy az nem állná meg a helyét a piacon. Készítek még túrót, ordát, krémsajtot, ordával töltött batyut, fehérpenészes lágysajtot, most szeretnék az úgy nevezett „rúzsos” sajtokkal próbálkozni. Füstölt sajtot parenyicák idején készítek, csak is „a hűvösebb” időkben. Mennyiségileg mindig annyi van, amennyi kell, hogy legyen.

- Mire kell egy sajkészítőnek odafigyelnie?

- Kezdetben, amire a tapasztalat és idén az iskola megtanított, az a HIGIÉNIA, ALÁZATOSSÁG, TÜRELEM, A SZAKMA IRÁNTI SZERETET. Biztos vagyok benne, hogy aki friss, házi tejhez (nem a „bóóti” agyonkezelt, vagy automatás ) hozzá tud férni, akkor valamilyen alapsajtot fog tudni készíteni. Minden háznál más a kedvenc, más a praktika, más az eszköz vagy a többi alapanyag. Egy egyszerű háziasszony, vagy úr friss házi tejből és ecetből tud csinálni egy úgynevezett „paneer” sajtot. Ez az, amikor a tejet felmelegítjük forrás közeli állapotba és ekkor ecettel kicsapatjuk a fehérjét, amit kendőbe szedve kicsepegtetünk.

"Rengeteg féle sajt van, az ember nem is gondolná, hogy mennyire tud egyszerű és nehéz is lenni. Nagyon sok tényezőt figyelembe kell venni ahhoz, hogy jó minőségű, az elvárt jelleghez mért sajtot csinálhassunk."

Szerencsére a kezdőknek nagyon sok segítség található az interneten, na persze nem ezekre a só, túró, tojással gyúrt akármikre gondolok, amiket sok receptes oldal ír. Van egy honlap, ami nekem kezdésnek nagyon nagy segítség volt, igaz, most már alakulnak a saját receptúrák, de figyelembe veszek minden tanultat, tanácsot, praktikát. Aki el szeretné kezdeni, kipróbálni, annak ajánlom a „panni féle” recepteket és honlapot. A sajt minden esetben az állattól indul. A tartástól, takarmányozástól, a fejéstől, a tej kezelésétől, tárolásától, feldolgozásától, a hozzáadott mikróbáktól, a készítés technikájától, az érlelés módjától, környezetétől, idejétől függ. Tudnám még fokozni, de kicsit hosszú lenne.

-  Hogyan telnek a hétköznapok?

sajtkészítő interjú újrakezdés állatok

- Azt tudni kell, hogy nem sajtozom minden nap, nyáron azért gyakoribb volt, de most heti 1-2x. A barátnőm, sajtkonyháját használom, ami másik faluban van. Általában hétköznapokon, mert a hétvége nekem szent, néhány kivétellel. Ilyenkor a férjemmel együtt kelek hajnalba, ahogy ő elmegy dolgozni, úgy elvisz engem is a sajtkonyhába, és délután, amikor jön haza, addigra végzek én is. Szóval elmegyek a műhelybe, alaposan kezet mosok, elöblítem az edényeket, oda rakom a tejet hőkezelni. Minden esetben hőkezelem a tejet! Vannak a nyerstejes hívek, az ő dolguk. Amíg melegednek a tejek, forrázom a formákat, előkészítek mindent, hogy kéznél legyen. Megtervezem, sőt általában ilyenkor találom ki, hogy milyen sajtot is fogok csinálni. Ahogy a tejek felmelegedtek, fél órát pihentetek, majd elkezdem visszahűteni őket a kellő hőmérsékletre. Elég időigényes munka, de amíg ezek az idők mennek, lefoglalom magam más dolgokkal. Pl. az érés alatt lévő sajtokat átforgatom, ellenőrzöm őket, átmosogatom, beszélek hozzájuk, vagy bosszankodok, ha valami nem sikerül és kitalálom, hogy megegyük-e mi, vagy megint a disznónk járjon jól?! . A hőkezelés, visszahűtés, oltás utáni várakozás azért legalább 2-3 órát elvesz, főleg, ha több féle sajtot csinálok egyszerre. Amíg alvadnak a tejek és már se mosogatni való, se sajt simogatás nincs, akkor szoktam új ötletekre, receptúrákra böngészni, tankönyvet olvasni és próbálni megérteni, néha ábrándozni nagyobb dolgokról. Amint lejár az oltást követő idő, nincs megállás. Onnan aprítok, utó melegítek, fűszerezek, formázok, préselek, ha kell, forgatok, sózok, mosogatok. A végén, amikor már ritkábban kell forgatni, akkor össze takarítok magam után és már el is ment a nap, érkezik a férjem és mehetünk haza. Másnap visszamegyek rövid időre, ha kell, füstölök, sózok, vagy megy az érlelőbe a sajt.

- Mire hívnád fel azok figyelmét, akik sajtot szeretnének készíteni?

- Senki kedvét nem szeretném elvenni, aki ebbe vágna bele. Az ismerősi körömben az a tapasztalat, hogy ezt vagy nagyban kell csinálni, vagy valamilyen más profilnak kell lennie mellette pluszban, amivel már haszonnal is járna ez az egész vállalkozás. Jelenleg is tapasztalom és ez a legnagyobb akadály, hogy kezdeti anyagi befektetés, rengeteg ügyintézés, hivatalosítás, megfelelő mennyiségben is, állomány, berendezés, hely és idő hiányában ezt nem lehet csinálni.

"Sokan azt gondolják, hogy a sajt szinte magától készül el, hogy csak tej és oltó kell hozzá, meg egy kendő… Sokan nehezményezik az árakat is, mert a multiknál 5000 Ft helyett akciósan megveszi a trappistáját 1300 Ft-ért. Megfelelő kommunikáció, marketing nélkül nem is fogja tudni az ember eladni a termékeit. Nekem már az is siker, hogy az ismerőseim nem hagynak nyugton, miattuk is kell ezt csinálnom. Elképesztőek a visszajelzések és őszinték".

Bizony van, amikor valami tényleg nem sikerül jól, de ezt értelmesen és normálisan közlik és továbbra is igénylik, hogy csináljam-csináljam. Megjegyzem, imádom nézni, ahogy tömik magukba a családjaink, ismerőseink a sajtjaimat és bizony melldagasztó az is, ha nyilvánosan, közösségi oldalakon dicsérnek. Ez számomra már siker és úgy gondolom, van értelme az embereket noszogatni a tudatos táplálkozás felé és ez ott kezdődik, ha kiszolgálod őket olyan élelmiszerekkel, amikről láthatóan, érezhetően tudják, hogy én vagy te csináltad és hogy miből.

- Mik a tapasztalatotok, reneszánszát éli-e a házi készítésű sajtok iránti igény?

"Én úgy gondolom, hogy ez csak most kezd elterjedni. Még nincs a csúcson. Egyre több embert kezd el foglalkoztatni, egyre többen kóstolnak, vásárolnak. Ez köszönhető, hogy egyre több sajtos pultok találhatóak meg a piacokon, egyre több sajtkészítő kezd lenni, egyre bővülőbb választékkal. Itt most vagy bele unnak, vagy tovább lépnek és fejlesztik magukat a sajtkészítők".

- Kik kapnak a sajtjaidból?

- Hobbi, ismerősi körben, szájról-szájra terjedve. Másképp nem is lehetne egyelőre.

- Hogyan látod az emberek értékelik a minőséget?

- Természetesen igen. Idén nyáron alkalmi jelleggel termelői boltban dolgoztam, ahol sajtokat is árultam, persze nem az enyémeket. Ez abban látszódik a legjobban, ha visszajárnak vásárolni. Itt is lehetne csoportosítani. Természetesen vannak olyanok, akik nem nagyon engedhetik meg maguknak a házi sajtok árait, de mégis vásárolnak. Vagy kevesebbet, vagy az „olcsóbbikat”.  A másik réteg, akik nem az élelmiszereken spórolnak, ők azok, akik 1 vagy 2 féléből, de nagyobb mennyiséget vesznek. És van a harmadik csoport, akiknek ez egy teljesen természetes dolog, megengedhetik maguknak, hogy minél többet, több félét és minél jobbat vásároljanak. A vásárló az, akitől függsz, ugyanúgy, ahogy ő tőled. Ezért a pénzért nyilván legjobb minőséget kell adni. Ezt szájíze válogatja. Van aki „meghal” egy bizonyos típusú sajtért, míg a másik szinte „undorodik” tőle.

"A választék és a minőség egyaránt fontos és akkor boldog, mosolygós vevőkkel találkozhatunk újra és újra. Ez motivál, amint én is kiállhatok a piacra".

Reméljük hamarosan sikerül a Tubolyékkal, Diával is Péterrel, személyesen is találkozni, beszélgetni, ötleteket cserélni. A lelkesedésük, céltudatosságuk, a természet iránti szeretetük példaértékű, ne is beszéljük a sajtjaikról.

Aki szeretné a kapcsolatot felvenni velük, a következő közösségi oldalon megteheti: https://www.facebook.com/kapin.diana

Köszönjük a beszélgetést, további sikereket kívánunk.

K&P

0 Tovább

Mindig van kiút. Egy háromgyerekes anya viszontagságai.

Tanulságos, szívszorító, bátorító, elgondolkodtató. Egy falusi lány igaz története, akinek álmai leginkább küzdeni akarásának köszönhetően megvalósulni látszódnak.

„A falusi élet lemondásokkal jár, pld.: kultúra, közlekedés, de előnye a nyugodt, természet közeli lét, megfelelni akarás nélküli szabadabb élet. Aki kitartó, küzdő szellemű és nem adja fel egy-egy kisebb / nagyobb akadálynál, az induljon el! És nem szabad majd-ra várni. Most kell élni!

Mindenképp olvasson, tanuljon, ha egy adott témával akar foglalkozni. Tyúk se ‘csak elvan kukoricán’!

Kert se mindegy, mit ültet hova (árnyék/ nap). Mielőtt megvesz egy ingatlant nézzen szét a faluba, kérdezősködjön ott és a szomszédos falvakba is!”: Heni

Mélyről indult.

A teljes család számára sokáig merő ábránd maradt, nem voltak felhőtlenek a mindennapjai, szülei elváltak, édesapja egyre kevesebbet látogatta, majd a kapcsolat teljesen megszakadt. Nem Henrietta hibájából. Próbálta apjával tartani a kapcsolatot, sokszor meg is látogatta, de a kopogtatás ellenére sem nyitottak számára ajtót. Gyermekként nagyon nehezen dolgozta fel a kölcsönös szeretet hiányát, sokszor szomorúan teltek a napjai. Édesanyját sem nevezné tipikus családanyának, szerinte többet törődött önmagával, mint családtagjaival. Új választottját apunak szólította, és egy testvérrel ajándékozta meg. Pontosan emlékszik 8 éves korában elindultak a lejtőn. A kert gondozatlanná vált, édes- anyjáék nem termeltek benne, állatokat sem tartottak. Télen tüzelő hiányában kihűlt lakásban éltek, ruhái alig voltak, nem volt ritkaság, amikor étel hiányában éhesen hajtotta álomra a fejét. Apukájának az anyukája, és a testvére és az ő családjuk jelentette számára a mentsvárt, ha éhesen ment hozzájuk, soha nem engedték el korgó gyomorral. A nyarak jelentős részét a nagymamánál töltötte, mikor az öccse 3-4 éves lett mindig magával vitte. A mamának nagyon sokat köszönhet, szinte mindent. Nélküle nem tudna kertet művelni, zöldségeket termeszteni, a tyúkokat felnevelni, ételt főzni. Gyermekként libát tömött, száraztésztát készített. A mai napig nem felejtette el szavait: „egyetlen lányomat háztartásbelinek szántam, de ő mást választott, így legalább a családban maradt a tudás”. Soha nem tud eléggé hálásnak lenni a mamájának és keresztanyjának, tudja nélkülük sehol nem tartana. Öccse apja is elhagyta őket, de minden tiltás ellenére tartották vele a kapcsolatot. Nehéz időszakot élt át. 14 évesen szinte önfenntartóvá vált. Anyagi támogatás hiányában, a nyári hónapokban napszámba kellett mennie, a munkájáért kapott pénzen tanszereket, ruhát, ételt vásárolt. Iskolába járt. 17 évesen ismerte meg a szintén nehéz anyagi körülmények között élő és hasonló családi háttérrel rendelkező párját.

Élethosszig tartó tanulás, költözés, „elválás”

Tisztában volt vele, amennyiben otthon marad, és képességeit nem kezdi el kibontakoztatni, képtelen lesz előre jutni, egyetlen kitörési pontot látott, a tanulást. A mamája továbbra is mellette állt, a felvételi költséget ő finanszírozta. Tanulmányi átlagai alapján felvették.  A leendő párját is folyamatosan noszogatta a tanulásra, hallgatott Henire, a fiút szakközépiskolába vették fel. A tanulás miatt egy hátizsákkal elköltöztek, eleinte párja rokonainál ideiglenes szálláson húzták meg magukat, majd sikerült albérletet találniuk. Aztán mikor párja kapott munkát, albérletbe költöztek, de azok a piszkos anyagiak megint közbe szóltak, munkát vállalt, hogy öccse tanulmányait támogatni tudja.  A munka, iskola, távolság, a kevés együtt töltött idő miatt a kapcsolatuk vakvágányra került, külön utakon folytatták életüket. Henrietta csoporttársai segítségével diplomás lett, soha nem felejti el a támogatásukat. A tanári pálya nem volt vonzó számára, munkalehetősége adódott, így nem kellett a Dunántúltól elszakadnia. Újabb képesítést szerzett, ami a vállalt munkájának volt az alapfeltétele. A Munkaügyi Központ segítségével és támogatásával megpályázhatta álmai állását 1 év határozott időre, a boldogsága határtalan volt, úgy gondolta élete rendeződik.

Újrakezdés

Több év elteltével váratlanul párja felkereste, a közös emlékek, az együtt küzdés pillanatai nem halványultak el. A gyors egymásra találást fél év elteltével házassággal pecsételték meg. A Mama akkor sem hagyta cserben őket, nehezen összekuporgatott pénzét nászajándéknak kapták meg. Az összegből házat vettek így lett meg első közös otthonuk, egy falusi ház.

A falu egy kis zárt közösséget alkotott, szinte, mint egy nagy család, ők meg gyűttmentnek érezték magukat, kissé idegeneknek. A szomszédokon kívül szinte senkit nem ismertek. A házuk, a telekkel együtt szinte lakhatatlan volt, de az álmaikat, mint most is valóra váltották. A házat ketten, saját kézből felújították, a fürdőszoba kialakításához sem hívtak szakembert. A kertet művelték. Nem sokáig maradtak ketten, hamarosan megszületett első gyermekük, majd a második.  Ezután biogazdálkodó tanfolyamra járt, ahol a tudáson kívül jelenlegi legjobb barátnőjét kapta, akitől rengeteg bíztatást kapott, amit soha nem fog elfelejteni. Mivel nagycsaládról álmodoztak már három gyermeket nevelnek.

 A jelen.

Ötűknek kicsinek bizonyult az ingatlan, ezért tudatosan egy nagyobb családi házat kerestek. Heni hirdetést adott fel, ahol a szükségleteiknek megfelelő paramétereket tüntette fel. Fél év alatt sikerült megtalálniuk, reméli álmaik otthonát. Anyagi helyzetük nem tette lehetővé, hogy kacsalábon forgó kastélyt vásároljanak, folyamatosan újítják, csinosítják, van benne tapasztalatuk. A kert rendbehozatala, a kerítés felépítése is pénz és időigényes, de türelmesek, alázatosak, tudják e nélkül nem haladnak előre. A telek még nem alkalmas kertnek, nincs kerítés végig. A kapcsolataik is kezdenek javulni, egy helybeliektől  paradicsomot kaptak ajándékba, amiből 41 lé készült. A tojásaik iránt is egyre nagyobb az érdeklődés, kezdenek a számításaik bejönni. Boldogok, alázatosak, türelmesek, és a problémákat kihívásnak veszik.

Napi rutin.

„A napunk: reggel 5-6 között kelünk. Nyáron jószágellátás, kelnek a gyerekek, reggeli, pakolás, ebédhez előkészület, megyünk sétálni, 13.00-kor ebéd, picinek alvás, nagyok az udvaron, vagy olvasnak, én jószágot látok el, felkel a pici, uzsi, játék/ kert/séta, vacsi, főzés, fürdetés, 8-kor takarodó a 18 év alattiaknak.

Télen első a begyújtás, utána gyerekek, jószág, a többi ugyanaz. Déli alvásnál van időm saját dolgommal foglalkozni (olvasás, kreatívkodás, pihenés). Ha a nagyok vigyáznak a kicsire, lehet jószágot vágni, kaszálni, bozótot irtani stb. De van olyan is, hogy segédmunkás vagyok a páromnak, hol 1 hol 3 gyerekkel. Türelmes, okos csajok, megértik, és jutalom is jár nekik.” Heni

K&P

A kép illusztráció.

Forrás: pixabay

 

 

0 Tovább

Látássérülten

Egy teljesen más témában terveztünk cikksorozatot írni, amihez beszélgetőtársakat kerestünk. Megcsörrent a telefon, megbeszéltük, miről szeretnénk írni. Kiderült egy látássérült, nehéz sorsú ember van a telefonvonal végén, aki a reményt soha nem adja fel. Ő mesélt, mi megírtuk a történetét.

látássérült remény nehéz sorsok

Irány a főváros.

Minden álomszerűen indult Egy kisfaluból kőműves végzettséggel és gyakorlati tapasztalattal a fővárosba indult barátnőjével szerencsét próbálni. Nemcsak világot szeretett volna látni, hanem a munkából tisztességesen megélni, kőművesként elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Tudatosan tervezett. 30 éves korában, mikor már stabil anyagi hátteret tud kialakítani, házat szeretett volna építeni, megnősülni és gyerekeket. Megpróbált minden akadályt átugrani. Eleinte lakhatási nehézségekkel küzdött, volt, hogy a párjával egy ismerősénél csupán pár órára hajthatta le a fejét. Nem adta fel, mindennap motiváltan érkezett a munkahelyére, és fedél is volt a fejük felett. Az építőiparban találta meg a számításait, szerette a szakmáját, elismerték, pénzügyi problémái sem voltak. Sok gyermekkori barátja is a városi életet választotta, akikre mindig számíthatott, ami nem maradt viszonzatlanul. Élvezte a főváros adta lehetőségeket, lépésről-lépésre haladt álmai beteljesülése felé.

Mindennek vége?

A sors másképpen gondolta élete alakulását. A szeme már nem működött megfelelően, egyre rosszabbul látott, reménykedett, de mindhiába, vannak dolgok, amihez az akarat kevésnek bizonyul. A diagnózis: retinasorvadás, a látóidege sorvadni kezdett, ami egyre súlyosabb formát öltött. Látássérülten a munkáját sem tudta elvégezni, barátnőjének kezdeti lelkesedése elmúlt. Egyedül maradt, munka és társ nélkül. Jogosítványát bevonták, a megspórolt pénzén vett motort is el kellett adnia.

Nem volt más választás: intézet.

Nem maradt választási lehetősége szülőfalujába kellett visszaköltöznie. Állapota nem javult, társasága sem volt, a Vakok Intézetét választotta. A látásának korlátozottsága sok mindenben megváltoztatta. Érezte, tudta mindent meg kell tennie-, ahogy fogalmazott-„ne bolonduljak bele-a helyzetembe”-, önvizsgálatot tartott. Türelmesebb lett az emberekkel, empátiája fejlődött, az intézetben társainak próbált segíteni, akár ügyeiknek elintézésében is. A társainak problémáját sajátjának érezte, aktívan részt vett az intézet mindennapjaiban is. A képviseleti fórumban tisztséget töltött be, jó kapcsolatot ápolt a szociális munkásokkal, konfliktus generálása helyett a problémákat akarta megoldani. A családot nem pótolta számára a lakók jelenléte, de úgy érezte, hosszú idő eltelte után tartozhat valakikhez.

Vissza a gyökerekhez.

Több év után a sors fintora, és a körülmények jelentős változása miatt a fehérbotjára támaszkodva újra útra kellett kelnie. Visszatért ahonnan indult, a szülőfalujába. Azóta sok minden megváltozott, ami számára nehezen feldolgozható. Sokan elköltöztek munka reményében, így csak egy két ismerős maradt a régiek közül.   Úgy gondolja, az emberek most kevésbé foglalkoznak a másikkal, leköti őket a munka és a saját családi életük is. Néha úgy érzi a látássérülése óta másképpen néznek rá az emberek, nem úgy, mikor teljes életet élt. Mindezek ellenére nem vesztette el az életben vetett hitét. Meggyőződése, hogy sokkal jobban kellene az emberek közötti kapcsolatokat ápolni, ez csak kölcsönösen vezet eredményre. Bárki kerülhet olyan helyzetbe, mint ő, ezt csak akkor tudja meg, ha gyökeresen, pld egy betegség miatt megváltozik az élete. Jelenleg édesapjával él, amíg az ingatlant nem sikerül felújítaniuk. Kérdeztem a vele való kapcsolatról is, amióta ideiglenesen együtt laknak, jobb lett a kapcsolatuk. Korábban úgy érezte az apja sajnálja, de az érzelmeit nem mutatja ki. Mostanában gyakrabban beszélgetnek, kezdi megérteni látássérült gyermekét

Nem adja fel.

A mindennapjait megtervezi, ebédet főz, ellátja a ház körüli teendőket. A bevásárlás nem könnyű számára, hiszen 1 kilométert kell gyalogolnia, amíg a boltba ér. Mikor az anyagiakra kérdezek, sem panaszkodik, mindazok ellenére, hogy rokkant nyugdíjból és vakok járadékából kell fenntartania magát. Imádja az állatokat, közösségi oldalán egy báránnyal „pózol”, összesen 3 van belőlük, akiktől szeretetet is kap, és a fűnyírót sem kell használnia. A beszélgetésünk során, szinte kérdezni sem kellett. Ömlött belőle a szó, tele érzelmekkel, és tervekkel.  A közösségi oldalakon aktív, megpróbál egyre több ismerőst, beszélgetőtársat találni. A spiritualitás is nagyon sokat segít számára, ezen a téren is folyamatosan fejlődni szeretne. Mikor a párkapcsolatokról kérdeztem, csalódottan válaszolt. Több társkereső oldalon próbálkozott, de sokan nem építőjelleggel közeledtek felé, tart attól a helyzete miatt nehogy kihasználják. Nem adja fel, reméli, hogy valaki hamarosan felveszi a kapcsolatot, akivel őszintén érdekek nélkül élheti le az életét, és segítségére lehet a mindennapokban.

K&P

A kép illusztráció.

Forrás: pixabay

0 Tovább

Kakaóval és dióval töltött csigák

Ha emlékeink nem csalnak a kisebb pékségek polcai roskadoztak a népszerű édességért, a kakaós csigáért. Hatalmas tenyér nagyságú roppanós héjú bőségesen kakaóval megtöltött csigák voltak az igaziak, egy-két helyen a tetejét porcukorral is megszórták. Mi a kisebbeket készítettük el, és a dióval töltött változatát is kipróbáltuk.

Kriszta régóta rágja a fülemet, kellene egy jó süteményt készíteni, ami több napig kitart,  reggelire, uzsonnára, vacsorára is kiváló, és nem kell órákig a konyhában sürögni. Olyan alapanyagokból áll, ami szinte minden háztartásban megtalálható: liszt, tojás, élesztő, sütőpor, tej, vaj. Pár deka kakaópor kimaradt, de a tészta mennyiségéhez képest édes kevésnek bizonyult. A diófa bőséges termésének köszönhetően meg is született az ötlet, diótöltelékkel is megtöltjük a csigákat. Rengeteg recept közül böngésztünk, ismerősöktől kérdezgettünk, melyik a leggyorsabb verzió. Mindennel együtt fél óra alatt kész lett, keleszteni sem kellett.

Hozzávalók a tésztához

  • 50 dkg búzaliszt
  • fél csomag instant porélesztő
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 db tojás
  • 2 ek tejföl
  • 2 dl langyos tej

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 5 dkg olvasztott vaj
  • kakaópor
  • darált dió
  • vaníliás cukor

Elkészítése

A tapasztalt süteménykészítő guruk, arra tanítottak, hogy először a „száraz” hozzávalókat dolgozzuk össze, azaz a lisztet, sütőport, és az porélesztőt. Miután összekevertük bele kerül a tojás a tej és a tejföl. Alaposan felkevertük, mikor már lágy tésztát kaptunk, addig gyúrtuk, amíg formázható tésztát nem kaptunk.

Kissé belisztezett vágódeszkán a tésztát félbevágjuk, majd külön-külön téglalap formára kinyújtjuk. Érdemes kevés olvasztott vajjal megkenni a tészták tetejét, omlósabb lesz és a töltelék is jobban rátapad. Az egyiket cukrozott kakaóporral a másikat darált cukrozott dióval megszórtuk, és ráhintettük a vaníliáscukrot.

Feltekertük a tésztát, majd éles késsel 2-3 centiméter vastagságúra vágtuk, majd sütőpapírral bélelt előmelegített sütőben 200 fokon 20 perc alatt megsült, amikor kissé pirult a teteje cukros tejjel meglocsoltuk.

K&P

 

0 Tovább

Zsályás nokedli pirított füstöl szalonnával, sült hagymával

 

A húsos napok után egy kiadós ételre vágytunk, ami miatt nem kell a fél napunkat a konyhában eltölteni, és az elfogyasztása után a hűtőbe lévő egyéb finomságok után kutakodni. Korábbról maradt füstölt szalonna, hagyma, liszt, tojás mindig van itthon, így megszületett Kriszta ötlete a  zsályás, szalonnás, sült hagymás nokedli.

nokedli szalonna zsálya

Nokedli nélkül el sem tudnánk képzelni az életünket, havonta háromszor legalább fogyasztjuk, mert nem lehet megunni. Sokféleképpen felhasználható, egytálételként, köretként. Pörköltek kihagyhatatlan szereplője, a sztrapacska alapja, a paprikás krumpli mellékszereplője és még perceken keresztül lehetne sorolni, hány féleképpen lehet tálalni. Önmagában is igen laktató, elsősorban a liszt miatt. Az egészséges életmód hívei a fehér lisztet teljes kiőrlésűvel helyettesíthetik, viszont a hagyományosnál jóval keményebb tésztát kapunk. Ilyenkor, ha van a családban, aki a megszokottól eltérő ízektől ódzkodik, fele-fele arányban érdemes beletenni.

A jó nokedlinek nincs általános receptje. Vannak akik, szaggatóval, az apróbbakat kedvelik, sokan a kiskanállal szaggatottért rajonganak. Hát igen ízlések és pofonok, mint az életben, a gasztronómiában is helyt álló kifejezés.  A keményebb tésztához több lisztet teszünk, és kevesebb vizet adunk hozzá. Mi most egy puhább változat receptjét mutatjuk be.

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg liszt
  • 1-2 db egész tojás
  • 2 ek étolaj
  • csipet só
  • víz (annyi, hogy lágy tésztát kapjunk)

A fél kiló lisztből-a lágyabb tésztát kedvelőknek két tojásból-, annyi nokedlitek lesz, hogy bátran Bud Spencer étvágyú vendégek is jól lakhatnak. Érdemes már a tészta elkészítése előtt egy méretes, legalább öt liter űrtartalmú edényt előkészíteni, teletölteni vízzel, főleg, ha gázt használtok, nem egy-két perc alatt forr fel a víz.

A tojásokat feltörjük, és a sárgáját a fehérjével és az olajjal együtt felkeverjük, megsózzuk, majd hozzáadjuk a lisztet, lazán összedolgozzuk. Miközben lassan „adagoljuk” a vizet, annyit, hogy lágy tésztát kapjunk, ezután a felforrt vízbe beleszaggatjuk. Mi kávéskanállal tesszük, amit, hogy a tészta ne ragadjon hozzá vízbe mártunk. Itt érdemes tempósnak lenni, mert percek alatt elkészül. Akkor lesz kész, ha a nokedlik a víz tetején úszkálnak. Ekkor szűrőkanállal a már előkészített tésztaszűrőbe rakjuk, hideg vízzel lecsapatjuk, hogy ne ragadjanak össze. Miután az összeeset elkészítettük érdemes a ragadás elkerülése miatt nagyon kevés zsiradékon átforgatni.

A feltét hozzávalói

  • 20 dkg húsos szalonna
  • két fej vöröshagyma
  • 1 ek zsálya
  • tejföl

Elkészítése

Az apróra vágott füstölt-húsos szalonnát megpirítjuk, egy kis tálba félretesszük, és a zsiradékon a felszeletelt vöröshagymát aranybarnára pirítjuk, és hozzátesszük a szalonnához. A pikáns szalonnás hagymás forró zsiradékon megpirítjuk a nokedlit, rászórjuk a zsályát. Itt álljunk meg egy pillanatra. Sajnos kevesen ismerik, ezt a zöldfűszert, ami az öregek bölcsességét és a hosszú élet titkát jelképezte. Most nem térünk ki a kiváló élettani hatásaira, érdemes kipróbálni, erőteljes, domináns ízű fűszer. Tehát miután kész, megszórjuk a nokedlit  szalonnapörccel, pirított hagymával, tejföllel meglocsoljuk, és azon tanakodunk, hogy szegény Bud Spencer, ha megkóstolta volna, lehet, a hagymás babra nem cseréli az egytálételként is kiadós ételt.

K&P

0 Tovább

Klasszikus madártej

A madártej az édességet kedvelők közül sokaknak nem ismeretlen. Aki egyszer megkóstolja, nem bírja abbahagyni, könnyed, és az elkészítése sem ördöngös. Csupán tojás, tej, és vanília kell bele.

A desszert neve sugallhat egy kis huncutságot, aki még soha nem hallott róla, és a biológia órákon csukott füllel vett részt, felmerülhet benne a kérdés, a madárnak van teje? Nincs, lehet, reményeink szerint ez nem is fog megvalósulni.  A szárnyasok egyik legnagyobb „adománya” a tojásuk, amiből elkészíthető ez a desszert. A világ számos országában kedvelik a franciák Ile flotante (uszó sziget), a németek Schnee-Eier (hó-tojás) néven fogyasztják

Hozzávalók

  • 5 dl tej
  • 4 tojás
  • 5 ek cukor
  • egy csomag Vaníliás cukor

Elkészítése

A tejet felforraljuk 2 evőkanál kristálycukorral, és a vaníliás cukorral, lehetőleg kis lángon, hogy nehogy odakozmáljon, felkeverjük, így a cukor és a vanília is felolvad benne.

A tojásfehérjéket habverővel keményre felverjük. Felforrt vízben kanállal kiszaggatjuk.

A tojássárgáját 3 evőkanál cukorral felhabosítjuk, és a forró tejes, cukros, vaníliás egyveleget rászűrjük, lassan keverjük, amíg krémes állagot nem kapunk.

Közben reménykedünk, hogy továbbra se legyen a madárnak teje, így a madártej alapanyaga a tojás legyen.

K&P

 

0 Tovább

Gyógynövények a bőrápolásban

A gyógynövényeket a szépségápolás területén is előszeretettel alkalmazzák, többek között olajokat, krémeket, tinktúrákat állítanak elő belőlük. A természetes alapanyagú termékek egyre elterjedtebbek, a legtöbb drogériában a pultokon megtalálhatóak. Termesztésük, feldolgozásuk, előállításuk miatt áruk borsos, de kis kutatómunkával, türelemmel mi is előállíthatjuk. Öt gyógynövényt és belőlük készített szépségápolási terméket mutatunk be, amiket ti is elkészíthetitek.

Aloe Vera

Nemcsak a domináns, tekintélyt parancsoló külseje miatt kedvelt szobanövény, hanem az egyik legtöbbet használt és legnépszerűbb kozmetikai alapanyag. Bőrápolásban egyre több termékben megtalálható: testápolókban, napolajokban, arckrémekben. Nem hiába, hiszen véd az ultraibolya káros hatásaitól, elősegíti a bőr rugalmasságát. Védi és erősíti a hajat és a körmöket is. Mindezt magas vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően.

Száraz bőrre

2 teáskanál aloe gélt, amit a növényből nyerünk, összeturmixolunk, hozzáadunk 2 teáskanál túrót, 5-5 mag nélküli datolyát, vékony uborkaszeletet, és pár csepp citromot. A masszát alaposan összekeverjük, majd bekenjük vele a száraz bőrt, amit fél órán keresztül rajta hagyjuk, majd lemossuk.

Zsíros bőrre

Az aloe gélt 2 teáskanál mézzel összekeverünk, felmelegítjük, a zsíros bőrre felkenjük, 20 perc után lemossuk.

Kamilla

Az egyszerű külseje és hatóanyag tartalma teszi nagyszerűvé ezt a gyógynövényt, természetjárók, kirándulók erdőszéleken ,réteken gyakran találkozhatnak vele. A túlérzékeny bőrűek gyakran alkalmazzák, gyulladáscsökkentő, hámképző hatása miatt, emellet a sebek gyógyulását is elősegíti. Tinktúrája arcvizek, borogatások készítésére alkalmas.

Natúr krém

Felhevítünk 30 dkg kókuszzsírt, beleteszünk 2 marék szárított kamillavirágzatot. Alaposan megkavarjuk, a tűzről levesszük, miután kihűlt a hűtőben egy éjszakára pihentetjük. Másnap, felmelegítjük és kiolvadást követően a kamillavirágzatot leszűrjük. A natúr krémet tégelyben, hűtőben tároljuk.

Körömvirág

Nehezen gyógyuló sebek, műtéti hegek regeneráló hatása miatt is népszerű hámosító és gyulladáscsökkentő és bőrtápláló hatása miatt. Visszérre is javasolják, a virágzata borogatásra kiváló.

Bőrtápláló krém

Maroknyi körömvirágot beleteszünk egy befőttesüvegbe ráöntünk 100 ml olivaolajat, gézzel lekötjük, 2 hétig szobahőmérsékleten „érleljük”, leszűrjük, vízgőz felett beleolvasztjuk a 15 dkg kókuszzsírt. Kihűtjük, tégelyekbe töltjük, hűtőben tároljuk.

Levendula

Lilás színe, és eltéveszthetetlen illata miatt is közkedvelt, felhasználhatósága sokrétű, a szépségápolásban is gyakran használják. Elsősorban fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, frissítő hatása miatt.

Ráncok kezelésére

Hőálló üvegedényt a gőz felé teszünk, beleöntünk 100 ml argán olajat. Miután felmelegedett belekerül 15 g méhviasz pasztilla, vagy ugyanolyan mennyiségben kakaóvaj pasztillát. A szilárd összetevők megolvadása után levesszük a tűzről, és belekerül 1-2 csepp e vitamin olaj és 8 csepp levendulaolajt. Kihűlés követően hűtőben tároljuk.

Hidratálásra

10 g sheavajat, 5 g kókuszolajat, vízgőz felett megolvasztunk, majd hozzákeverünk, 2-3 csepp levendulaolajat, kihűtjük, és hűtőbe tesszük.

Teafaolaj

A jellegzetes, karakteres olaj illatától nem kell megrémülni, hihetetlenül hatékony mikrobaölő. antibakteriális, gombaölő hatása miatt. Gyulladt, viszkető pattanásos bőrre is alkalmazzák. Erőteljes hatása miatt bőrpróbát kell végezni.

Bőrgomba kezelésére

50 ml shea vajat gőz felett felolvasztunk, a tűzről levesszük és belekeverünk 10 csepp teafaolajat. Kihűlés után hideg helyen tároljuk.

K&P

 

0 Tovább

A gyógyító csipkebogyóból készíts teát, lekvárt és bort

Az ősz beköszöntével, a változékony időjárás teret ad a meghűléses megbetegedéseknek. A megelőzés hívei a nátha, megfázás előtt immunerősítőként gyógynövényekkel turbozzák fel a szervezetüket. Elsősorban a magas C vitamintartalma miatt a gyógyítók toplistáján a csipkebogyó is megtalálható. Teának, lekvárnak, és bornak is kiváló.

Története

Évezredekkel ezelőtt is tisztában voltak a csipkebogyóban rejlő lehetőségekkel. Bizonyítja latin neve a kutyarózsa, gyökerét a veszettség gyógyítására használták. Kutatások szerint az ókorban főként a sorvadást gyógyította, a középkorban tüdőbetegségekre jelentett gyógyírt. Őseink a rendkívüli sűrűségű tüskéi miatt szögesdrótként is használták, jelenleg a váratlan vendégek ellen kerítésben is gondolkozhatunk benne, hiszen ember legyen a talpán, aki sérülések nélkül képes áthatolni a növényen.

Felellhetősége

Szinte minden Herbáriában, bioboltban megtalálható, hiszen jótékony hatása miatt népszerűsége nem csökken. Természet járok, kirándulók, hegyvidéken, erdőszéleken, legelőkön is találkozhatnak az akár két-három méter magasra megnövő, tekintélyt parancsoló cserjével. Kizárólag tiszta környezetben szedjük, az autópályák, műutak mellett fellelhetőről ne használjuk fel a terméseket. A rózsafélék családjába tartozó cserjés növény, gömb, tojás alakú bogyókkal pompázik. A szeptembertől november végéig szedhető termések narancssárgából vérpirosra színeződnek, majd ráncosodik.

Beltartalma

Elsősorban C vitamintartalmai miatt kedvelt (200-1500 mg/ 1000 g, ezen kívül  A, B1, B2, E, K vitamint tartalmaz. Ásványi anyagokat: magnézium, vízben oldódó élelmi rostokat: cukor, aminosavak, pektin, szerves savakat: alma, citromsav, cseranyagot: tannint, antioxidáns vegyületeket: flavonoid, illóolaj, kartonoid, polifenoolok.

A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatokban, erősíti az érfalat, fokozza a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel szemben. A flavonoidok gyulladást csökkentők, erősítik az immunrendszert, a pektinek segítik az emésztést.

Mire használjuk?

Meghűléses megbetegedések nátha megelőzésére, kezelésére, csökkenti a köhögést, erősíti az immunrendszert, fertőzések esetén, serkenti a máj és a mellékvesék működését, csillapítja a vérzést, javítja az emésztést, az ízületi gyulladás tüneteit enyhíti.

Felhasználása

Csipkebogyó tea

Teának csak az érett piros kemény bogyókat használjuk fel, amiket a szedés után azonnal kezdjünk feldolgozni. Legtöbben a termésről leszedik a szárát, és a csészelevelét késsel eltávolítják. Hosszában kettévágják és kesztyűben éles késsel eltávolítják a magját és a bőrirritációt okozó szőröket. Szárítása két-három napon keresztül nyitott ajtajú sütőben, vagy napon, de ha több idő alatt is, újságpapírral, vagy konyharuhával bélelt ládában, meleg szobában megszárad. Amikor már ’zörgő’, páramentes hűvös helyen befőttes üvegben, vagy szellős zsákban tároljuk. Egy ismerősünk, viszont szedés és a szár, majd a csészelevél eltávolítása után nyersen ledarálva szárítja.

A C vitamintartalom megőrzése érdekében kerüljük a forrázást, forralást. Hideg vízben 1 evőkanálnyi szárított bogyót 3-4 órát áztassuk, szűrés után fogyasztjuk.

Csipkebogyó lekvár

A teával ellentétben azokat a bogyókat használjuk fel, aminek már nem kemény a húsa, hanem kissé ráncos és puha, ennek a szedési ideje novembertől, akár januárig is elhúzódik. A hosszú őszi napokon nem lehet unatkozni, ha valaki lekvárkészítésbe kezd, türelemjáték, de megéri.

Két lehetőség van, az egyik a szedés utáni magozás, a másik a passzírozás, ez sem egyszerű, de lényegesen kevesebb időbe telik. A két végétől megtisztított bogyókat beletesszük annyi vízbe főni, hogy éppen ellepje. Amikor megpuhul, összeturmixoljuk, majd nagyon kislukú szűrőn evőkanállal átpasszírozzuk, amihez hozzátesszük a cukrot, annyit amennyi a pép súlya, de inkább kevesebbet, nehogy túl cukros legyen. Ezután 15 percig a cukorral összefőzzük, majd belekerülnek a csírátlanított befőttesüvegekbe, 10 percig fejre állítjuk, majd következik a dunszt, vagy a befőző automata.

Csipkebogyó bor

A bogyók két végét megtisztítjuk, kettévágjuk, akár húsdarálón is ledaráljuk. Forró vízben feloldjuk a cukrot, majd hagyjuk kihűlni. Ráöntjük a befőttesüvegekbe beletett darált bogyókra, az üvegeket konyharuhával lefedjük, rákötjük. Szobahőmérsékleten 3-4 hét hidegebb helyen 5-10 hét alatt lezajlik az erjedés. A mustárgáz miatt gyertyatesztet kell végezni. Kiforrás után szűrőn leszűrjük, majd üvegekbe töltve a szőlő borhoz hasonlóan tároljuk.

K&P

 

0 Tovább

Cukkinis tócsni, kapros tejfölös mártással

Lapcsánka, tócsni, pacsni, cicege, macóka, ugyanazok az ételek más névvel. A legismertebb változat alapanyaga a burgonya, de különféle zöldséggel remekül helyettesíthető, ezúttal a cukkinit választottuk.

Tócsni készítésekor, Krisztával mindannyiszor felelevenítjük az ezzel kapcsolatos sztorinkat.  Lassan 10 éve egy gyönyörű nyári napon, tikkasztó hőségben, több kilométeres séta után, mennyei illatokat éreztünk, évekkel ezelőtt e délidőben a hosszú túra után napsütésben nagyon megéheztünk. Kiéhezve baktattunk az illatok után. Egy az Üvegtigrisben látható bódénál egy fokkal jobb büféhez érkeztünk. Az étlapot böngésztük, minden ételt képpel illusztráltak. Feleségem palacsintát választott, én a „méret a lényeg” alapon tócsnit, elsősorban kép alapján a hatalmas adag miatt. Kriszta kapta meg előszőr a 4 darab hatalmas töltött palacsintákat. Miközben ő jó ízűen falatozott, a pincér kiszólt: kész a lapcsánka.  Farkaséhesen odarohantam, a méretével szembesülve elsápadtam, két apró méretű fasírt nagyságú étel „nézett”rám. Majdnem nagyítót is rendeltem. Megkóstoltam a krumplis eledelt, fantasztikusan finom volt, csak fél perc alatt bevágtam, azóta gyakran készítjük, de cukkinival most először.

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához

  • 1 kg cukkini
  • 1 nagy fej vöröshagyma (20 dkg)
  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • petrezselyem, bors

A mártáshoz

  • tejföl
  •  kapor

Elkészítése

Kisebb méretű cukkiniknál, amelyikben kevés a mag pucolás után az egészet nagylukú reszelőn lereszeljük, méretesebbnél  érdemes a magokat, és a belső részt is kivenni, rájuk nem lesz szükség. A fűszereket hozzáadjuk, 15 percig állni kell hagyni, addig nem veszt a színéből, viszont vizet ereszt. Többször érdemes kicsavarni, így a sütése is jóval könnyebb lesz.

A vörös hagymát megpucoljuk, apró darabokra vágjuk és összekeverjük a cukkinival, majd hozzátesszük a tojást és lisztet. Alaposan összedolgozzuk a tésztát.

Vizes kézzel gombócokat formázunk és a serpenyőben felforrósított étolajba beletesszük, és evőkanállal óvatosan szétlapítjuk, vigyázzunk, hogy a tészta egyben maradjon.

Az egyik felét magas hőfokon érdemes sütni, hogy a tésztának kérge legyen, így nem esik szét, mikor megfordítjuk. Utána a hőfokot alacsonyabbra állítjuk. Oldalanként 3-4 percig sütjük. Papírtörlőkre tesszük, hogy a fölösleges zsiradékot felszívja. Kapros tejfölös mártással tálaljuk.

K&P

 

 

0 Tovább

Füstölt tarjával töltött farhát, currys rizzsel

A csirke farhátat legtöbbször sütni szokták, pörköltet készítenek, de akár húslevesbe is megfőzik., Főként azok élvezik, akik szeretnek cupákolni, nem riadnak vissza, ha kézbe veszik, és úgy élvezik az ízét. Sokan lenézik, a szegények ételének tekintik, mert ugye alig van rajta hús, és hát, a fara. Érdekes, megközelítés, főleg, ha az ellendrukkerek, megeszik a belsőséget, pacalt. Mi szeretjük, a sznobéria távol áll tőlünk, és mint a legtöbb éltelbe próbálunk valami egyedit becsempészni. Most is megtettük, megtöltöttük.

Nálunk nem szokás ételt a tányéron hagyni, finnyáskodni, lenézni az embereket, és ez igaz az ételekre is. Meggyőződésünk, hogy minden alapanyagból, lelkesedéssel, fantáziával, kreativitással ki lehet hozni a legtöbbet. Nem állítjuk, hogy párhuzamot lehetne vonni, a kevésbé húsos, farhát, és egy bélszín között. sem szépségben, sem bel tartalmi értékben, de egy kis trükkel, más alapanyagok bevonásával, érdekes, és tápláló ételt lehet összehozni.

Hozzávalók a töltött farháthoz

  • 4 db csirkefarhát
  • 10 dkg füstölt tarja
  • 10 dkg főtt kukorica
  • 1 db tojás
  • 2 ek zsemlemorzsa

Elkészítése

Szerencsénkre húsos farhátat sikerült a hentesnél kifognunk, volt rajta zsírréteg, éppen annyi, hogy sütés közben kellőképpen szaftos maradjon a hús, és ne száradjon ki.

Tölteléknek a korábban elkészített ételből félretett füstölt tarját összedaráltunk, hozzákevertünk egy egész tojást, és a zsemlemorzsát. Alaposan összekevertük, belekerült a kukorica, és a farhátat megtöltöttük.

Előmelegített sütőben 40 percig sütöttük. Közben levet eresztett, amivel kb negyedóránként locsoltuk.

A köret hozzávalói

  • 20 dkg rizs
  • 2 dl joghurt
  • 1 ek curry
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 1 ek sárgabaracklekvár
  • 2 ek étolaj
  • 4 gerezd fokhagyma

Elkészítése

A curry-s rizs egytálételként eszméletlenül finom a lekvár és a fűszerek igazán különlegessé teszik. Morogtunk is miért nem jutott az ötlet hamarabb eszünkbe.

A rizst kevés olajon enyhén megpirítottunk, majd felöntöttük, annyi hideg vízzel, hogy ellepje, fedővel lefedtük, és nagyon kicsi lángon főztük, amíg a rizsszemek ki nem peregtek.

A joghurtot, elkevertük a curryvel, gyömbérrel, sárgabaracklekvárral, étolajjal, és a zúzott fokhagymával. Összekevertük a megfőtt rizzsel, és a közben megsült töltött csirkefarháttal tálaltuk.

K&P

 

 

0 Tovább

Kolbászos, sonkás bableves

A magyar gasztronómiáról beszélgetve több étel vezető szerepe megkérdőjelezhetetlen. Gondolkodtatok arról, melyek azok a levesek, főételek, desszertek, amiket a hazánkba látogatók örömmel fogadnak, mert finomak, különlegesek, egyediek? Ezek közül egy recepttel készültünk, ami ezer féleképpen elkészíthető, de megismételhetetlen. Nem gulyás, nem pacal, bableves, kolbásszal, sonkával, zöldségekkel.

bableves

Az egytálételnek sok előnye van, nem kell órákig a konyhában lenni, laktató, szinte helyettesíti a levest és a másodikfélét. Több oka lehet, időhiány, lustaság. Nálunk egyik sem szerepelt. Egyszerűen megkívántuk. Friss kenyérrel, a bab, és a kolbász, sonka, sárgarépa, fehérrépa íze utánozhatatlan.

Hozzávalók

  • 20 dkg bab
  •  10 dkg sonka
  •  10 dkg sárgarépa
  •  1 száll fehérrépa
  •  20 dkg kolbász
  •  1 fej vöröshagyma
  • bors
  • zeller

Elkészítése

A babot az állagától-minőségétől függően be kell áztatni. Vízben, kérdéses az idő, ha boltban veszitek, gyaníthatóan nem a vétel időpontjában lett csomagolva, ezért egy nap. Ezzel a főzés időtartamát is lerövidítek.

Korábban készítettünk sonkával készült ételt, a főzőlevet lefagyasztottuk, amit a főzés előtt  a frigóból kivettünk, ami az alaplé lett.

A vékonyra vágott kolbászt és sonkát a serpenyőben zsiradék nélkül megpirítottunk, majd félretettük.

A pikáns kovászzsírban az apróra vágott vöröshagymát megpirítottuk, majd hozzátettük a sárgarépát, fehérrépát, zellert, fűszereket, és a sonkalevet.

Fedő alatt pároltuk, hozzátettük a babot  és a kolbászt.

Közben  a friss kenyeret szeletekre vágtuk, tunkoltunk.

K&P

 

0 Tovább

Meleg szendvics házi készítésű zsemléből, húspogácsával

Elsősorban a hamburger került szóba, de boltba nem volt szándékunk menni. Összedugtuk a fejünket, hogyan lehetne valami hasonlót itthon elkészíteni. Házi készítésű zsemle és csirkehúsból készült húsgombóc mellett döntöttünk.  Jól hangzik? Vágjatok bele!

Pár alkalommal Kriszta itthon sütött már kenyeret, búza és teljeskiőrlésű lisztből egyaránt  jól sikerült össze sem lehet hasonlítani- tisztelet a kivételnek-a boltban kaphatóhoz. Laktatóbb, kiadósabb, és mindent összevetve az alapanyagok árától a villany, vagy gázszámlákig, sokkal kevesebből kijön. De időigényes, nem? Sok vele a macera? Nem. Ezért is döntöttünk saját készítésű zsemle mellett, amibe húsgombócokat gyúrtunk, általunk megtermelt zöldségek kerültek. Sajt is, de tehén híján az bolti lett.

A zsemle hozzávalói

  • 50 dkg búzaliszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 tk kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 320 ml víz
  • 1 ek olvasztott vaj, vagy margarin

Elkészítése

A lisztet egy tálba beletesszük, a közepén egy mélyedést készítünk, belerakjuk a kristálycukrot, az élesztőt és a sót, a vizet ráöntjük, összekeverjük és alaposan összegyúrjuk.

Az összeállt tésztánkhoz rácsorgatjuk az olvasztott vajat, összegyúrjuk, egy tálba ruhával lefedjük és egy órán át meleg helyen kelesztjük.

A kelt tésztánkat liszttel behintett deszkán átgyúrjuk, 6 db bucit formázunk, és a sütőpapíron bélelt tepsiben 15 percig kelesztjük, utána előmelegített sütőbe 200 fokon 30 percig sütjük.

Amíg a zsemlék elkészülnek, jöhetnek a többi alapanyagok elkészítése. Kezdjük a húsgombóccal.

A húspogácsa hozzávalói

  • 50 dkg csirkemell
  • 5 ek zsemlemorzsa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • 1 ek összevágott petrezselyem, szárítottból is jó
  • ízlés szerint só bors

Feltétnek

  • sajt
  • paradicsomszósz
  • friss zöldségek
  • vöröshagyma

Elkészítése

A ledarált csirkemellhez hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, lereszelt fokhagymát, és a petrezselymet, tojást, zsemlemorzsát.

Összegyúrjuk, lapos kis pogácsákat formázunk.

 Közepes lángon, felforrósított serpenyőben oldalanként kb 5 percig sütjük.

A zsemlék,ha túl laposnak tűnnek, nem kell, megijedni sütés közben méretesek lesznek, és nem hasonlítható a boltihoz. Összesen 6 darab készíthető a megadott alapanyagokból.

Félbevágjuk őket, alulra beletesszük a húspogácsát vékonyra szeletelt sajtot, paradicsomszósszal meglocsoljuk. Mi a termelt zöldségeinkkel és vöröshagymával felturbóztuk.

Pénztárcakímélő, variálható, nem is beszélve az ízéről. Nem macerás, ahogyan gondoltuk.

K&P

 

0 Tovább

Zöldséges csirkemell, joghurtos mártással és kuszkusszal

A köretek közül a slágerlistán a burgonya és a rizs előkelő helyen szerepel, de a reformétkezés egyre népszerűbb. A kölest és a bulgurt korábban kipróbáltuk, ezúttal a nyomelemekben, tápanyagokban gazdag, kalóriában szegény kuszkuszt. Fogyni vágyók is bátran fogyaszthatják, akár egytálételként is.

Az egyik legkedveltebb szomszédjainkat az nálunk termett, és vegyszermentesen nevelt tartósítószert és cukrot sem látott Kriszta által készített dinnyelével leptük meg. Miután a „gazdasszony” bevitte a kamrába, én a szobában voltam, és csak azt hallottam: Kuckuc? Hirtelen nem értettem a kérdést, hiszen nem nyeltem félre. A meglepettség miatt a válasz elmaradt, majd jött újból a kérdés: Kuszkuszt kértek? Kihozta, akkor esett le a tantusz, ez egy alapanyag. Derültség után, kiderült számunkra ez egy gabona, ami ételek alapanyagaiként elkészíthető. Hazafelé már a recepten agyaltunk, másnap étel lett belőle, és nem is nyeltünk félre.

Az Észak Amerikából származó gabona Európában is egyre népszerűbb. Régebben a darált búzát meggőzölték, apró pici golyókat készítettek belőle, majd lisztbe meghempergették. Jelenleg már más, fejlettebb módszerrel állítják elő, de a tartalma nem változott. Szelénben gazdag, így a szív és az érrendszer orvosának is nevezik, kutatások szerint a stroke és a prosztatarák kialakulásában megakadályozásában hatékony. Természetesen önmagában, csodákra a kuszkusz sem képes, de magas rosttartalma, alacsony kalóriatartalma miatt itthon is egyre keresettebb.

Hozzávalók 4 személyre

  • 25 dkg kuszkusz
  • 2 ek étolaj
  • cukkini
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • 1 db csirkemell
  • só,bors koriander
  • joghurt
  • gyömbér

Elkészítése

Mi alacsony kalóriatartalmú hússal akartuk elkészíteni, ezért választottuk a csirkemellett, de a vegetáriánusoknak is bátran ajánlható hús nélkül, zöldségekkel megspékelve is egyszerű és egészséges egytálétel.

A kicsontozott csirkemellett először csíkokra, majd kockára vágjuk, sózzuk, borsozzuk, meghintjük korianderrel, nagy lángon, étolajon kérgesre pirítunk, majd egy tányérra félrerakjuk.

Abban a serpenyőben, amiben a hús sült megpirítjuk az apróra vágott, paradicsomot, paprikát, majd kevés vizet ráöntünk, és hozzákerül, a csirkemell. Pár percig főzzük, addig elkészítjük a köretet.

A kuszkuszt serpenyőben kevés olajon megpirítunk, felöntjük annyi vízzel, hogy egy ujjnyi felette legyen, mikor felforrt a tűzről levesszük, fedő alatt 10-15 percig pároljuk. A csirkemelles zöldségekhez, köretnek kuszkuszt és gyömbéres joghurtot. tálalunk.

K&P

 

0 Tovább

Aranygaluska a desszertek királynője

A neve kötelezi a desszertek királynőjét, a legdrágább ékszereket aranyból készítik.  Az aranygaluskát nem, és az elkészítésének ára sem vetekszik az ékszerrel. A kelt tészta és a vanília az ősz beköszöntének szürkeségét tompítja. Egytálételként, de desszertként is a trón vívmányosa.

A galuska kelt tésztából készül, idő szükséges az elkészítéséhez, de megéri ráfordítani, az íze utánozhatatlan. Könnyű a tésztája, eszméletlen sokféle módon variálható, frissen és másnap is bátran fogyasztható. Vaníliával, dióval, lekvárral, sodóval. Kanállal szaggatva, vagy szaggatóval? A rászánt idő mindent kárpótol. Ne hagyjátok ki! A klasszikus dióval készül, de bármivel variálható, a kreativitás határtalan.

A jó kelt tészta aranyszabályai

  • A jó aranygaluska alapja a könnyed tésztája, ahhoz, hogy igazán jó legyen be kell tartani pár ’aranyszabályt”.
  • Szobahőmérsékleten, huzatmentes helyen készítsük el, és a hozzávalóknak, az edénytől az összes alapanyagig langyosnak kell lennie, különben a tészta „megfázik”.
  • Az élesztő minőségére figyeljünk, lehetőleg frisset használjunk.
  • Az élesztőre közvetlenül ne szórjunk rá sót, mert nem lesz megfelelő a kelesztő képessége.
  • A lisztet is meg kell langyosítani és átszitálni, ekkor levegősebb lesz. Hozzáadjuk a szükséges alapanyagokat, folyamatosan dagasztjuk. Nem kell megijedni, ha kicsit lágyabb a tészta, a gyúródeszkára hintett lisztet úgyis felveszi.

Hozzávalók a tésztához

  • fél kg búzaliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 3 dl tej
  • 6 dkg zsír
  • 5 dkg porcukor
  • csipetnyi só

Hozzávalók a hintéshez

  • darált dió
  • cukor

A „mártáshoz”: vanília puding, gyümölcsök

Elkészítése

3 kanál lisztből, 1 dl langyos tejből, 0.5 dkg cukorból, 2 dkg élesztőből kovászt készítünk. A tojás sárgákat elkavarjuk a cukorral és a tejjel, melyben feloldottunk egy csipet sót. A liszt közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a kovászt a hozzávalókkal, majd addig gyúrjuk, amíg hólyagos nem lesz, ráöntjük az olvasztott vajat, és összedolgozzuk.

A tésztából cipót formálunk, beletesszük egy edénybe, akár konyharuhával letakarjuk, és huzatmentes helyen háromnegyedóráig kelesztjük. Tovább nem érdemes, mert a tészta összeesik. Akkor kelt meg, ha már könnyedén elválik az edény falától.

Ráborítjuk a liszttel meghintett deszkára, majd a legegyszerűbb, ha pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és kizsírozott tepsibe egymás mellé tesszük, és olvasztott vajat csurgatunk a tetejére. Ezután őrölt, cukrozott dióval a „pogácsák” tetejét megszórjuk. Sütőbe 180 fokon 25 percig sütjük. Közben elkészítjük a vaníliás pudingot, amibe mártogatjuk a galuskát, és bearanyozzuk a napunkat.

Az ételt ebben az esetbe is mi készítettük és fotóztuk.

K&P

 

0 Tovább

Természetes gyógymódok megfázásra

A hirtelen bekövetkező lehűlés a szervezetünket is megviselheti, náthával, megfázással sokan küszködnek ebben az időszakban. Bemutatunk pár darab természetes gyógymódot, ami az egészség megőrzésben is gyógyír lehet a hidegebb napokon.

gyógymód természetes

Az inhalálás könnyíti a légzést

gyógymód természetes

Alapanyagok

A borsmenta tisztítja a nyálkahártyát, a kakukkfű és a kerti sarkantyúka élénkít, és stimuláló hatással bír, a fertőzés leküzdésében hatékony, enyhíti a hurutot.

Elkészítése

Friss növényeknél, mindegyikből 3 teáskanállal, szárítottból kettőt egy nagyobb edénybe teszünk, másfél liter vízzel leforrázunk. Negyed órán keresztül lefedve állni hagyjuk, majd a törölközőt a fejünkre tesszük, és lassan belélegezzük az aromás gőzt. Naponta 2-3 alkalommal ismételjük.

Gyógynövényes méz a köhögés és légúti betegségek ellenszere

gyógymód természetes

Alapanyagok

A méz antibakteriális, köptető gyógyhatással bír, a bazsalikom, kakukkfű és a majoranna is csökkenti a köhögési ingert, és csillapítja a gyulladást.

Elkészítése

A friss gyógynövényekből 3, a szárítottból 2 teáskanálnyit tegyünk bele fél liternél nagyobb űrtartalmú befőttesüvegbe, majd öntsük fel mézzel, az üveg tetejét lezárjuk, és egy hónapon át szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Miután az ízek összeértek, kivesszük belőle a gyógynövényeket, lehetőleg sötét helyre tesszük, akár hűtőben. Naponta 2-3 alkalommal egy kiskanállal fogyasztjuk.

Csípős gargalizáló

gyógymód természetes

Alapanyagok

A zsálya és a chili paprika kiváló a fájó torok kezelésére és a gyulladás csökkentésére. A csípős paprika és az almaecet antiszeptikus hatású.

Elkészítése

4 teáskanál friss (szárítottból  2 teáskanál) zsályalevelet egy csipet chili port beleteszünk egy kisebb kancsóba felöntjük 2dl  forrásban lévő vízzel és állni hagyjuk negyed óráig. Ezután hozzáadunk 2 teáskanál mézet és almaecetet, utóbbi antibakteriális és antiszeptikus hatású alaposan felkeverjük. Naponta 3-5 alkalommal gargalizálunk.

Gyógyteák

gyógymód természetes

Alapanyagok

A bodza és a hársfateát ne csak nátha esetén igyuk, megelőzésre is bátran fogyaszthatjuk. Naponta több alkalommal is felváltva. A hatását növelhetjük, ha a fogyasztás forró vízbe a lábunkat felváltva beletesszük, majd megisszuk a teát. Izzasztó, köhögéscsillapító, ízületi fájdalmakat enyhítő.

Elkészítése

Egy csészébe beleteszünk egy teáskanál hársfát, vagy bodzát leforrázzuk, lefedjük, 10 perc után fogyasztjuk.

K&P

 

0 Tovább

Hortobágyi húsos palacsinta

A palacsintáról elsősorban az édes ízek villannak be. Ki ne evett volna, kakaósat, vagy baracklekvárosat, tetejét porcukorral meghintve. Rakottan, megtöltve, egészen más ízűt lehet varázsolni. A hortobágyit, nem csak Hortobágyon a világ bármelyik szegletén el lehet készíteni. Mi is megtettük a Balaton környékén.

A palacsinták sohasem tartoztak az erőségeim közé, az édességek nincsenek, a top 3-ba. Pedig otthon nem telt el olyan hétvége, hogy valamilyen süti ne kerüljön az asztalra. Kriszta évekkel ezelőtt palacsintát kívánt, de látva fancsali képemet, jutott eszébe, lehetne másképpen. Gondolta, ő ízesíti magának, nekem, pedig elkészíti, sósan, fűszerezve, hússal spékelve, tejföllel meglocsolva. Évekkel ezelőtt, miután örömére nem sündörögtem a konyhába, meglepett, azóta ez lett az egyik nagy kedvenc.

Hozzávalók a töltelékhez

  • 60 dkg hús
  • 2 ek étolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 kk őrölt pirospaprika
  • 1 szem paradicsom
  • 1 db paprika
  • só, bors ízlés szerint
  • tejföl ízlés szerint

Elkészítése

Imádjuk, ha a töltelék szaftos, ezért bő lével egy pörköltalapot készítünk, ha túl sok lesz a „lé”, a későbbiekben felhasználhatjuk.

Az apróra vágott vöröshagymát a felforrósított olajban megpirítjuk, levesszük a tűzről, amikor hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, sóval, borssal ízesítjük.

Visszatesszük a tűzhelyre, hozzáadjuk a darált disznóhúst, de akár csirkecombbal helyettesíthetjük. Kis lángon fedő alatt főzzük, jobban összesűrűsödik.  Összekeverjük, megvárjuk, amiig ki nem fehéredik, közben levet ereszt, ami további ízt kölcsönöz.

Felöntjük kevés vízzel, amit ha elfő, pótolunk, és fűszerezzük. Tehetünk bele paradicsomot, paprikát, mintha egy jó pörköltet készítenénk. Fedővel letakarjuk, közben nekilátunk a palacsintának.

Hozzávalók a palacsintához

  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dl szénsavas ásványvíz, vagy szóda
  • 1 csipetnyi só
  • étolaj

Elkészítése

A tojásokat külön edényekbe felverjük, reméljük nem találkoztatok záppal, nem érdemes kockáztatni. Alaposan felveritek habverővel, vagy villával.

Hozzáadjátok a tejet, lehetőleg 20 százalékost válasszatok, valószínűsíthető, hogy legalább tehenet képeken látott.

Belekerül a liszt, a só, és az étolaj, a víz, csomómentesre keveritek, és serpenyőben, kevés forró olajon kisütitek.

Közben természetesen „sasoljátok” a pörköltet is, de kis lángon körülbelül annyi ideig készül, amíg a palacsinták kész nem lesznek

A kisült tészta közepén egyenletesen elosztjátok a húst, a szafttal óvatosan, nehogy átázzon. Felgöngyölitek, tepsibe kerül, majd a sütőbe, pár percre, amíg át nem melegszik, tehettek hozzá kevés szaftot.

Adagonként a palacsinta mellé bő tejföllel kikevert szafttal tálaljatok, tetejére tejfölt locsoltok.

Díszítitek paradicsommal, paprikával.

K&P

0 Tovább

Sajtkrémmel töltött csirkemell, füstölt tarjás kukoricával

Vendégeket vártok? Van egy kis időtök egy komplett étellel megajándékozni a családot, barátokat? A hús mellett a zöldségeknek is teret akartok adni? Szeretitek a csirkét, sajtot, sonkát és a kulináris ízeket? Örülnétek, ha, miután elfogyasztjátok elégedetten dőltök hátra? Ebben az ételben nem fogtok csalódni.

Hétvégére a rossz idő beköszöntével a gasztronómiára több időt tudtunk szánni. A szél, eső, a felhős ég hátráltatta a természetben töltött időt. Viszont teret adott a konyhára a különleges, mégis egyszerű egy tál ételre. Kriszta egyre a szokványostól eltérő ízekre vágyik, és mindkettőnknek fontos a zöldség hús kombója. Belevágtunk, nem kukoricáztunk, mármint az ötlettel.

Hozzávalók a körethez

  • 15 dkg füstölt tarja
  • 10 dkg sajtkrém
  • konzerv kukorica (ebben az esetben kevesebb ideig kell főzni)

Elkészítése

A nyers békebeli adalékanyagoktól mentes füstölt tarját egészben forrástól számított egy órán át megfőztük. Zárójelben a főzővízéből babletykó készül, nemsokára a blogon elérhető lesz.

Közben a kukoricát feltesszük forró vízbe főzni, leszűrtük és félretettük.

Hozzávalók a mellhez

  • 1 egész csirkemell
  • 10 dkg sajtkrém

Elkészítése

A csirkemelltől sokan a szárazsága miatt ódzkodnak, teljesen fölöslegesen. Megfelelő technológiai eljárással, ez kompenzálható. Magyarul a töltelék, a zsiradék használata döntő.

A csirkemellet kettévágtuk, óvatosan éles késsel kicsontozzuk. Figyeljetek rá, hogy inkább lassabban menjen a művelet, de, így kevésbé roncsoljátok a húst.

Négy egyenlő részre vágtuk, kb. 2 cm vastagságúra. Ne legyen túl vékony, mert a feldolgozáskor likacsos lehet.

Vágódeszkán kiklopfoljátok, a dühötöket ne vetítsétek ki, mert széteshet, nem tudjátok betölteni.

A vékony csirkemellbe a sajtkrémet beletöltitek, lehetőleg egyenletesen, a húst feltekeritek. Magától nem fog összetapadni, ezért segítségül hívott fogpiszkálóval darabonként összetűzitek. Forró olajon kérgesre pirítottuk a göngyölegeket, majd tepsibe tettük, kicsit felöntjük a tarja főzővizével, alufóliával letakarva pároljuk készre. Irány a 200 fokos sütő 15 percen át.

Miközben a szárnyas a sütőben éli mindennapjait, a tarját kockára vágjátok, a kukoricával a tarja főzőlevével összefőzitek, a maradék sajtkrémet hozzáteszitek, majd a forró, sercegős omlós hússal fogyasztjátok.

K&P

 

0 Tovább

Tejszínes szőlőmártásban tálalt fasírt burgonyapürével

Javában tart a szőlőszüret ideje, lugasok várják a gazdákat, a hordók izgatottak a beléjük kerülő nedű miatt, hogy hamarosan borral kínálhassák a hozzájuk betérőket. Mi már leszüretelünk, bort mindenképpen, lehet szőlőlekvárt is készítünk. A bornak és a levárnak is ismerjük az ízét, mártást eddig csak kóstoltunk, most viszont elkészítettük. A húsból fasírt lesz, a burgonyából köret.

A napokban mikor megbeszéltük a szüret idejét, azon morfondíroztunk, milyen különlegességet lehet vörös szőlőből „kihozni”. Fontosnak tartottuk, hogy ne csak díszítésként pakoljuk a tányérra, hanem kiegészítse a főételt, és lehetőleg a szüret miatti teendők miatt ne kelljen órákig „pepecselni” a konyhában. A fasírt összetevőit előkészítettük, ami  fűszeres, enyhén sós ízű, jól kiegészítik egymást. Nem tűnt elvetemült ötletnek, bár kissé félve kezdtünk neki, tévedtünk. Pikáns lett, és dukált a húshoz, püréhez egyaránt.

Hozzávalók a mártáshoz

  • 2 nagy fürt vörös szőlő
  • 1 ek vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl vörösbor
  • 1 dl tejszín
  • só, bors

Elkészítése

Vajon megpirítottuk a hagymát, majd, amikor majdnem üveges lett belereszeltük a fokhagymát, így nem lett kesernyés az íze.

Egy perc után kerül bele a szőlő. Alaposan forgassátok össze, ügyeljetek, hogy a legegészségesebb szemek kerüljenek bele.

Hozzáöntöttük a vörösbort, elforraltuk belőle az alkoholt.

Kis lángon, beleöntitek a tejszint, lassan elkeveritek, hogy ne törjön össze. Ízlés szerint fűszerezitek.

Hozzávalók a fasírthoz

  • 50 dkg darált sertéscomb
  • 1 db zsemle, vagy kenyérszelet
  • 2 db tojás
  • 2 dl tej, vagy víz
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • zsemlemorzsa

Elkészítése

A zsemléket tejben beáztattuk, legjobb szikkadt pékáruba, addig, amíg meg nem szívja magát. Kicsavarjátok, és az előre elkészített darált húshoz teszitek. Egy fakanállal alaposan összekeveritek.

Hozzákerül két darab feltört egész tojás, és a só, bors. Zárójelben jegyezzük meg, érdemes kísérletezni, állítólag a mustáros, vagy enyhén citromos elképesztően finom. Mi most kihagytuk. Félreteszitek.

Az apróra vágott vöröshagymát kissé megpirítjátok, pár perc után kerül bele a reszelt fokhagyma ezt is megfűszerezitek, és hozzá keveritek a húsos masszához. Itt már nem ússzátok meg, kézzel kell lehetőleg egyforma gombócokat kell gyúrni, a hagyományosat kissé le szokták lapítani, úgy könnyebb megsütni. Zsemlemorzsában megforgatjátok, és felforrósított serpenyőben, mindkét oldalát kissé megsütitek, majd alacsonyabb hőfokon pár perc alatt kész is lesz.

K&P

 

 

0 Tovább

Füstölt fokhagymás karajjal bolondított lángos

A magyar pizzának is tekinthető a méltán népszerű tészta. Elkészítéséhez nem kell főzőtanfolyamra járni.  A jó tészta elengedhetetlen a biztos sikerhez. Forró bő olajban sütik, illata egyedi, csábítja a vendégeket.  Laktató, a strandolás elengedhetetlen része. A klasszikus, sajtos tejfölös mellett egyre több az extra feltéttel kínált, mind a kettőt elkészítettük.

A Balaton hőmérséklete távol tartja a fürdőzőket, csak a merészebbek mártóznak a magyar tengerbe. Sokan a késő nyári időben szívesen ücsörögnek a parton, piknikeznek, és a legtöbb vendéglátóhelyen kínálják a lángost. A klasszikus vezeti a ranglistát, pedig ezerféle feltétet lehet rápakolni, kísérletezni. Kíváncsiak lennénk otthon hányan próbálták ki, mikor a haveri körbe szóba került, hogy hamarosan elkészítjük, kissé furcsa tekintetek meredtek ránk.

-Ne hülyéskedjetek ez macerás!

-Még a szomszéd is elájul az olajszagtól!

-Úristen, mennyi idő, nem éri meg!

Dafke elkészítettük. Macera nélkül, egy óra alatt szellőztetni sem kellett. Miután kész lett, pár perc alatt befalták, és elkérték a receptet.

Hozzávalók

A tésztához

  • 60 dkg búzaliszt
  • egy csomagélesztő
  • 1 dl langyos víz
  • 1 ek konyhasó
  •  30 dkg kefír

A sütéshez

  • serpenyő
  • étolaj

A feltéthez

  • füstölt fokhagymás karaj szeletek
  • tejföl
  • sajt
  • fokhagyma
  • paprika
  • paradicsom

Érdemes egy mély, viszonylag nagy kerületű, lehetőleg műanyag tálat elővenni, abba tegyétek bele a lisztet, sót, és az élesztőt. Alaposan keverjétek össze, majd belekerül a kefir, ami puhábbá, lágyabbá teszi a tésztát. Hozzákerül a víz. Az alapanyagokat robotgéppel, vagy kézzel hólyagosra kikeveritek.

A tésztából bucit gyúrtok, hogy ki ne száradjon, bekenitek étolajjal, 1 napra beteszitek a hűtőbe, annyi idő alatt megkel.

Másnap kiveszitek a frigóból, mi egy nagyobb méretű serpenyőbe, ami 30 centiméter kerületű, sütöttük, annyi olajat öntötök bele, ami kb 1 cm. Nagy lángon felforrósítjátok.

Közben vizes kézzel maroknyi darabokat vettünk ki a tésztából, kihúzzátok, úgy, hogy a tészta széle vastagabb legyen. A mi serpenyőkben 2 darab tésztát beletettünk, majd mérsékeltük a hőmérsékletet, és oldalanként 2 percig sütöttük. Aki ódzkodik az olajos íztől, a kész lángosok közé papírtörlőn itassa fel.

Nem bántuk meg a szélei omlósak lettek, a közepe roppanós, igazi csemege.

K&P

 

1 Tovább

Indiai sült csirke szárny, pikáns mártogatóssal

India, az európai gasztronómiai ízek tekintetében kuriózum. A magyar konyha számára sokáig fehér holló volt. A konyhanűvészet nemzetközi trendjei miatt, egyre gyakrabban tekintenek az újításra vágyók különféle kontinensekre. Gyömbér, kurkuma, erős fűszerek az ételek többségénél a dobogón vannak. Szeretitek az orgiát, ízekben is? A fűszerek sokszínűségét? Imádjátok a mártást, hússal kombinálva? Ráadásul bármikor a váratlanul betoppanó barátoknál is elővehetitek a receptet? Érdemes velünk tartani.

india sült szárny mártogatós

Kriszta nem kapott szárnyakat a balesete miatt, de a receptkönyveket bűvölve egy különleges kajára bukkant. Ebédre, vacsorára, baráti összejövetelekre sem vallotok szégyent. ha kipróbáljátok.. Csirkében megállapodtunk, combot, mellet, előszeretettel késztünk. Régebben a farhát, láb és a szárny lenézett volt, kissé ciki, ha valaki felhasználta. Próbáljuk bebizonyítani, szárnyakat ad az étel, igen indiai fűszerekkel, mi is majdnem repültünk. Ejtőernyővel fel.

Hozzávalók 4 személyre

Mártáshoz

india sült szárny mártogatós

  • 2 dl joghurt
  • 1 ek curypor
  • 1 kk chili papika
  • 1 tk gyömbér
  • 1 kk kurkuma

A szárnyakhoz

india sült szárny mártogatós

  • 1 kg csirke szárny
  • 1 kk só
  • 2 ek sárgabarack lekvár
  • 3 dl joghurt
  • 5 ek étolaj
  • 1 fej fokhagyma

Igen jól olvassátok, először a mártást érdemes elkészíteni az ízek összeérnek, amíg a hús elkészül. Lássunk neki.

Hivatalosan a neve ralta, aminek a fő alapanyaga a joghurt, különféle indiai fűszerekkel más ételekhez is kiváló.  Hozzá összekeverjük a chilit, curry port, gyömbért, és a gyönyörű színű kurkumával. Se perc alatt kész van. A szárnyhoz ezután kezdjetek hozzá, így az ízek összemelegednek.

A sütőt 230 fokra előmelegítjük 8-as fokozatra, majd a tepsit kibéleljük sütőpapírral, amire a húsok kerülnek. A szárnyhoz szükséges hozzávalókat egy mélytányérba tegyétek bele, keverjétek össze, amibe a szárnyakat beleforgatjátok. Ha esetleg látszódik a szárny nyers része, duplázhattok.

Ezután irány a sütő. Ha a szárnyas  életkora nyugdíj előtti álló, a gyorsabb művelet miatt tehetek rá fóliát, utána vegyétek le róla, hagy piruljon.

Ezután dőljetek hátra, a forró szárnyakat mártsátok a mártásba, és a csonttól levált húst cupákoljátok.

Jó étvágyat.

Ui. Sthal Judit eredeti receptje volt a kiindulópont, de bármilyen fűszerrel variálhattok.

K&P

 

0 Tovább

Tejes pite olvasztott mogyorós csokival

A sütemények elsősorban Kriszta barátai közé sorolandóak, nekem sem az ellenségeim, de én inkább a sósakat látva, és ízlelve jövök izgalomba, persze az ételek tekintetében. Viszonylag régóta nem sütött, édességre vágyott, amihez kevés alapanyag szükségeltetik, keveset kell „vacakolni” a konyhában, viszont nem mindennapi.

Szenvedett egy kisebb balesetet, mármint Kriszta a járás nehezére megy, ezért jelenleg szó szerint, abból az alapanyagokból főzünk, ami otthon fellelhető. Érdemes pár dolgot bepspájzolni, bármikor előfordulhat egy előre nem várt „esemény”.

Hozzávalók

  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 30 dkg búzaliszt
  • 4 db tojás
  • 1 l tej
  • 1 csipet só
  • 2 tábla csokoládé

A sütemények összeállításához műanyag, könnyen elmosható edényt használjatok. A tojásokat, külön-külön kis tényérokba üssétek fel. Főleg nagyobb mennyiségnél eléggé ’necces”, ha egy záp miatt az összesnek a kukában kell landolnia. Villával felveritek, és zutty a tálba.

Hozzáteszitek a kristálycukrot, a sót, vaníliás cukrot, majd csomómentesre kikeveritek.

Ebbe teszitek apránként a lisztet, közbe alaposan elkeveritek, így tutira nem lesz csomós, és az alapanyagok egyenlően oszlanak el.

Mikor ezzel készen vagytok, és a keverék állaga lágy és csomómentes öntitek bele a tejet, amit ugyancsak belekevertek a tésztába.

Beleöntitek a tepsibe, majd előmelegített sütőbe  először 190 fokon 10 percig, majd 170 fokon 40 percen át sütitek.

Eközben el is készül az öntet, ami pofon egyszerű. Mi ajándékba kapott mogyorós csokit kis lángon gőz felett felolvasztottunk, és ráöntöttük a megsült tésztára.

Jó étvágyat.

K&P

 

 

0 Tovább

Baconba tekert fokhagymás csirkemáj sajtkrémes burgonyapürével

Különleges tápláló ételt szeretnétek készíteni, amivel akár a barátaitokat, a családot is bátran vendégül tudjátok látni? Szeretitek a bacont, a májat, és a burgonyát, mindezt pikáns ízesítéssel? Igen? Akkor ezt az ételt nektek találták ki. Ne késlekedjetek, nem fogjátok megbánni.

Nemrégiben meglátogattuk anyát, aki a roskadozó asztalon finomabbnál-finomabb ételekkel fogadott. Hazafelé pedig hatalmas „batyuval” látott el bennünket. A gondosan összeválogatott csomagban megszámolhatatlan különféle ételek elkészítéséhez szükséges alapanyagok lapultak. Nem soroljuk fel az összeset, mert a cikk terjedelme sem bírnál el a mennyiséget. Hazaérvén, mint a gyerekek, akik izgatottan nézik a karácsonyfa alá rejtett ajándékokat, bontottuk ki az élelmiszereket. Az előre csomagolt bacon rögtön szemet szúrt, régóta nem készítettünk belőle semmit, májat is rég ettünk, burgonyát is kaptunk. A többi alapanyag volt itthon. Kriszta fejében megszületett az ötlet, ő megfőzte, én leírtam, és fotóztam, ti pedig reméljük elégedetten olvassátok, és elkészítitek.

Hozzávalók

  • 50 dkg csirkemáj
  • 20 dkg füstölt szeletelt bacon
  • 3 dl tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk majoranna
  • 1 kk bors

Szerencsénkre a máj konyhakész volt, így nem kellett bíbelődni a zsíros, hártyás rész eltávolításával. Egy órán át reszelt fokhagymás tejbe áztatjátok, ennyi idő alatt vaj puha lesz, és magába „szippantja” a fokhagyma ízét. Ezután papírtörlőn leitatjátok róla a nedvességet, majd őrölt borssal, és majorannával bedörzsölitek, sóval ne, mert megkeményedik, de nincs is rá szükség a füstölt bacon íze miatt. Az előre csomagolt baconba göngyölitek a vaj puha feldarabolt májakat., és fokpiszkálóval „összetűzítek”, ahogy a képen is látjátok.

Villanytűzhelybe 180 fokon 25 percig légkeveréses üzemódon megsütitek. Közben elkészül a köretet.

Hozzávalók

  • 60 dkg burgonya
  • 1 db sajtkrém

A burgonyát megpucoljátok, apró darabokra vágjátok, egy fazékba felteszitek főni. Körülbelül 15 perc alatt kész lesz, ezután kivesztek a főzővízből egy merőkanálnyit. A leszűrt krumplihoz hozzáteszitek, a sajtkrémmel együtt, és 1 perc alatt összeturmixoljátok.

Adagonként pár szem gyümölccsel díszítsétek, még pikánsabb lett, mi almát választottunk.

Jó étvágyat, ebédre, vagy vacsorára.

K&P

 

 

0 Tovább

Paradicsomságok

A nyár elmúlásával az ősz beköszöntével elérkezett az idő a kertben termett különféle paradicsomkülönlegességek elrakásához. Ezúttal megmutatjuk, hogyan lehet a legegyszerűbben, leggyorsabban eltenni a paradicsomot. Lének, lecsónak, szósznak.

befőzés paradicsom lecsó paradicsomlé szósz

Hazánkban a paradicsom termelésének hagyománya van, a legtöbb kiskertben termelik, fogyasztják nyersen, befőzik, elteszik, hiszen nincs is annál jobb, mikor a borús, hideg napokon a saját készítésű kész lecsóból pár perc alatt egytálételt készítünk, vagy a vitaminbomba paradicsomlevet napindításként legurítjuk. Nemhiába, az egyik legkedveltebb, legnépszerűbb zöldségünk, nem csak felhasználásának sokrétűsége, íze, hanem élettani hatásai miatt is. Legfőbb értéke a likopin nevű antioxidáns vegyület, amit a paradicsom a többi zöldséget figyelembe véve is a legtöbb mennyiségben tartalmazza. Értékét jelzi, hogy főzés hatására sem bomlik le. Szakértők szerint véd az oyidatív stressztől, hatékony a daganatos betegségek, szívbetegségek kialakulásának megelőzésénél. A Neurology szaklapban megjelenő írás, kutatásokra hivatkozva ecseteli, hogy a rendszeres fogyasztása csökkenti a stroke kialakulását. Ha másért nem a leírtak miatt legyen nektek is egész évben, tavasztól-őszig nyersen, a többi évszakban elrakva, hogy bármikor hozzáférhessetek.

Előkészületek

Edény

A befőzéshez érdemes beszerezni egy legalább 15 literes edényt, nem lehet tudni mennyi, lesz a termés, vagy jó áron mekkora mennyiséget tudtok beszerezni. Nincs annál dühítőbb, mikor 20 kg paradicsomot 3 db 5 literes edénybe főztök ki, és ugrándoztok felettük.

Passzírozó

A passzírózok kínálata széleskörű, a pár száz forintosokat látva fordítsátok el a fejeteket, a legtöbb csak porfogónak jó. Érdemes szakboltokban szétnézni, lehet a pénztárcát tágabbra kell kinyitni, de évekig használhatjátok, ezáltal spóroltok, hiszen nem kell évente megvenni a porfogó gagyit.

Szűrő

Talán a legköltséghatékonyabb, ha fémet választotok, sűrű rostájút, lehetőleg kemény anyagból.

Turmix gép vagy botmixer

Érdemes beruházni meggyorsítja a folyamatot.

Befőttes üvegek

Fölösleges évente újat vásárolni, a jó minőségű üvegből készültek évekig használhatóak. A fedéllel más a helyzet, érdemes minden befőzésnél újat venni - főleg ha tartósítószer mentesen teszitek el-, a rozsdással, karcossal nem érdemes kísérletezni, az eltett paradicsom megromlik, több óra munkáját tehetitek tönkre.

Kezdjetek neki

A befőttes üvegeket alapos mosást követően 1 percre tegyétek a mikróba, majd tiszta konyharuhára fejjel lefelé tegyétek rá, így biztosított a csíramentesség. A fedőket forrásba lévő vízbe „főzzétek”, ezáltal garantált a fél siker, mert a befőzés alapja is a tisztaság.

A paradicsomoknál tévhit, hogy csak a sérülésmentes, szépségkirálynő választásra is esélyes bogyókat lehet felhasználni. Sőt, gyanítható, ha semmi sérülés nincs rajta a vegyszereknek köszönhetik a külsőt, márpedig gondoljuk, az egészség fontosabb a megjelenésénél.

A paradicsomot vágjátok négybe, távolítsátok el a csumát, a fehér és romlott, vagy sérült részt. Ezután minél kisebb darabokra vágjátok, annál hamarabb megfő, a lecsó kivételénél turmixoljátok össze.

Paradicsomlé

befőzés paradicsom lecsó paradicsomlé szósz

Hozzávalók

  • paradicsom

A megfőtt paradicsomot apró lyukú szűrőn leszűrjük, majd üvegekbe töltjük, a vákuum miatt érdemes 5 percre a feje tetejére állítani, majd dunsztba tenni.

Lecsó

befőzés paradicsom lecsó paradicsomlé szósz

Hozzávalók

  • paradicsom
  • lecsópaprika
  • vöröshagyma
  • só, bors

Nem kell szűrni, ellenkező esetben túl híg lesz, elég a turmixolás. Ezután tesszük bele a kicsumázott feldarabolt paprikát, hagymát, ízlés szerint sót, borsot, Tetejére tegyetek kevés olvasztott zsírt, ami lezárja levegőtől, és kiváltja a tartósító használatát. Fedőstől 5 percre fejre állítjátok, majd irány a dunszt.

Szósz

befőzés paradicsom lecsó paradicsomlé szósz

Hozzávalók

  • paradicsom
  • hagyma
  • ízlés szerinti fűszerek

Tényleg csak a fantázián, kreativitáson és az ízlésen múlik az elkészítési mód. A sűrűség miatt fölösleges a paradicsomok szűrése. Lehet dúsítani, megfőtt cukkinival, tökkel, fűszerek közül oregánóval, bazsalikommal, bármivel, amitől a családnak, barátoknak már a felbontás után is kicsordul a nyála.

Mi csak vegyszermentes paradicsomokat teszünk el, tartósítószereket sem használunk, helyette kevés olivaolajat teszünk a lecsó, szószok, paradicsomlé tetejére Száraz 10 C fok körüli helyiségben tároljuk. Felbontás után tartósítószer mentesen is 10 napig eláll.

Képek forrása: pixabay

K&P

 

0 Tovább

Az univerzális almaecet, egészségre, fogyókúrára, szépségápolásra

Ki ne hallott volna a különféle gyümölcsökből előállított ecetről. Szederből, málnából, körtéből is széles a választék elsősorban a kuriózumot kedvelők számára. Legkedveltebb és legismertebb az almából készült ecet.

almaecet egészség szépség vitamin ásványi anyag

Felhasználása széleskörű, egészségmegóvó hatása közismert, a zsírok ellenségének is hívják, de a szépségápolásban is előszeretettel használják. Vásárlásnál a biológiailag előállított organikus ecetet válasszuk, de ha időnk és kedvünk van otthon is előállíthatjuk.

A görögök és a rómaiak is használták.

Az ecet története évezredekre nyúlik vissza, régészek a fáraók előtti időszakból vázákban ecetmaradványokat véltek felfedezni. Az egyiptomiakon kívül a perzsák és a babiloniak is előszeretettel használták, elsősorban az élelmiszerek tartósítására. A több száz kilométeres utakon az ecet segítségével az áruk nem romlottak meg. A görögök kedvelt itala az „oxycrat”, víz, méz, és ecet keverékéből állt, melynek gyógyító hatására Hippokratész is felhívta a figyelmet. Elsősorban sebek gyógyítására, sérülésekre, és légzőszervi betegségekre ajánlotta.

A rómaiaknál számos étel, ital nélkülözhetetlen alapanyagává vált. A vízből-ecetből kevert ital a „pocca” az egyik legnépszerűbb italuk volt, amit akár utcai árusoktól is megvásárolhattak a szomjukat oltók. Mártásként is gyakran került az asztalukra. A „garumnál” különféle alapanyagokat ecetbe erjesztettek. A rómaiak nevéhez fűződik a sült halak ecetes marinálása, ami lehetővé tette a tartósítást is. Végezetül ne feledkezzünk meg a „moretum” nevű salátájukról sem, ami az eceten kívül fokhagymából, vöröshagymából, korianderből, kecskesajtból állt, kevés olajjal meglocsolva.

Az almaecet alapanyaga.

almaecet egészség szépség vitamin ásványi anyag

Az alma magas flavonoid tartalmának köszönhetően, erősíti az immunrendszert, rákmegelőző-gyulladáscsökkentő hatással bír, segít a fertőzések leküzdésében, de antioxidáns hatása is kiemelendő, ami főleg a gyümölcs héjában található chiorogénsav, glycosid, qercetin, phloretin, epicatechin tartalmának köszönhető.

Rosttartalma miatt az emésztést is elősegíti, egyharmada pektin, ami anyagcsere javító, savtartalma pedig a bélmozgást segíti elő.

Bevonja a vékonybél falát, így a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

Az almaecet a megkérdőjelezhetetlen ásványi anyag és vitaminbomba.

almaecet egészség szépség vitamin ásványi anyag

Nélkülözhetetlen ásványi anyagokban gazdag többek között foszfor, fluor, kalcium, kálium, magnézium, nátrium, szilícium találhatók benne.

A béta karotin tartalma miatt kiemelendő sejtvédő, antioxidáns hatása is. Vitaminokban is bővelkedik A, B1, B2, B6, C. E. P vitamint és provitamint is tartalmaz.

Mire használd?

  • egyensúlyban tartja a szervezet ökoszisztémáját a ph-t lúgosítja, ezáltal a szervezet ellenálló képességét növeli
  • zsírbontó hatása miatt fogyasztó hatása van
  • enyhíti az allergiás tüneteket
  • torokfájásra, arcüreggyulladásra, influenzás tüneteket csillapítására
  • gyomorégésre, refluxra
  • izületi gyulladásra
  • gombás fertőzésekre, Candidára
  • bőrproblémákra, kiütésekre, pattanásokra

A gasztronómiában is felhasználhatom?

Persze, nagyon sok ízletes étel, főleg saláta készíthető belőle.

Almaecetes céklasaláta

almaecet egészség szépség vitamin ásványi anyag

Tisztítás után a vöröshagymát aprítjuk, majd tűzhelyen, lassú lángon pirítjuk. Ezt követően a céklákat kerek szeletekre vágjuk, a hagymával összepároljuk. fűszerezzük sóval, borssal, kevés mézzel, borókabogyóval, majd kevés vízzel nyakon öntjük és Pikánssá tesszük almaecettel egy órán át fedő alatt pároljuk. Adagonként tejföllel meglocsoljuk, petrezselyemmel díszítjük.

Hozzávalók

  • 1 kg cékla
  • 1 ek méz
  • 1 ek almaecet
  • ízlés szerint: bors, borókabogyó, só
  • 1 ek tejföl
  • csipet petrezselyem

Kúraszerűen, de akár naponta is fogyaszthatom?

almaecet egészség szépség vitamin ásványi anyag

El kell döntened, mi vele a célod. Amennyiben szeretnél fogyni, és mindezt természetes alapanyagokkal, különféle étrend kiegészítők nélkül, választhatod a következő módszert.

Naponta kétszer 2 dl vízbe tegyél egy ek almaecetet, kavard alaposan fel. Először felkelés után éhgyomorra fogyaszd, a második „adagot” ebéd előtt 15 perccel idd meg. A kúrát érdemes egy hónapon keresztül folytatni.

Egészségmegőrzés céljából csak éhgyomorra, az adag ugyanaz, mint a kúra esetén.

A legfontosabb meg kell barátkozni az ízével, ami az első pár alkalommal, a kissé savanykás íze miatt bizarr lesz, ezt enyhítheted mézzel.

Soha ne idd töményen, mindig hígítva.

A szépségápolásban is egyre nagyobb teret hódít meg, a bőrödre és a hajadra is jótékony hatással bír. Ha az előbbit szeretnéd tisztán tartani egy kád vízbe 2 dl almaecetet tegyél, ha a hajadat akarod selymesebbnek tudni 5 liter vízben kell 5 dl-t elkeverned, mindezt elég 3 naponta megtenned.

Otthon is elkészíthetem?

Igen és nem ördöngösség, kevés időt-energiát kell rászánnod, de pénztárca kímélő, nem is beszélve, te készíted, tudod milyen alapanyagokat használsz, így csalódás nem érhet.

Egy ötliteres befőttes üveget tölts meg 1/3 rész almával.  4 liter vizet forralj fel, amibe belekerül 20 dkg cukor, majd hagyd kihűlni.

A gyümölcsöt nem kell megtisztítanod, csak megmosnod, és apró darabokra vágnod. A penészes részeket dobd el, mert hamar megromlik az alma.

Töltsd fel az üveget a cukros vízzel, ne teljesen, hogy ki ne forrjon. Az erjedés gyorsabbá tétele miatt tegyél a tetejére kenyeret, majd ruhával takard le, és kösd meg.

10 napig érleld 25 fokos szobahőmérsékleten.

Utána, szűrd le, önts üvegekbe, takard le vászonnal.

Körülbelül egy hónap múlva forrás után kezd letisztulni, a tetején kocsonyás réteg ecetágy képződik, amit vegyél le róla, fejtsd le az ecetet, az ecetágyat tedd félre a hűtőbe egy kevés ecettel, később felhasználhatod.

A képek forrása: pixabay

K&P

 

 

0 Tovább

Lecsóban sült csirkecombok, pirított fokhagymás galuskával

Életünk szakaszaiban eltérő mennyiségben és minőségben a combok, mindig jelentős szerepet játszottak. Természetesen ebben az esetben egy receptre gondoltunk, aminek főétele a csirkecombok lesznek, házilag készített lecsóban sütve, pirított nokedlivel tálalva.

A hentesnél járva két hatalmas, méretét és állagát elnézve kevéssé a nyugdíj előtt álló húsokra bukkantunk, ráadásul a sárgás színe jelezte talán zöldtakarmányt is kaphatott, és nem nagyüzemben tartották. Döntöttünk, ők lesznek a recept főhősei.

Hozzávalók

A lecsós csirkecombhoz

  • 2 db csirkecomb
  •  7 dl lecsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • fűszerek: só, bors, bazsalikom
  • oliva olaj

A fokhagymás nokedlihez

  • víz
  • 1 db tojás
  • liszt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • petrezselyem

Elkészítése

Az ebédre készülődvén, nem akartunk vacsorára tálalni, így a combokat éles késsel keresztben beirdaltuk, hamarabb megsül, és az ízek is jobban átjárják a húst. Hatalmas méretű serpenyőbe, magas hőmérsékleten kissé kérgesre megpirítottuk. Hangosan sercegett, levet eresztett, ettől lesz igazán szaftos. Mikor már olyan lett a színük, mint egy megpirult Hófehérkének erős napozás után, kivettük, és az előkészített tepsibe tettük.

A paprika, paradicsom az ételben is kiváló barátok, felhasználási módjuk is változatos. A paprika a zöldségek közül mindig is a kedvencünk volt, sokszor a kertben járva magában is két pofára fogyasztjuk. A kertünk megajándékozott bennünket, akkora terméssel, hogy télire lecsót is tudunk belőlük készíteni. Gondoltunk egyet, és belecsaptunk a lecsóba. A paprikákat kicsumáztuk, és karikákra vagdostuk. Pikáns ízt akartunk az asztalon, ezért Oliva olajon megpirítottuk, amíg sültek, a hozzávalójukat is elkészítettük.

A hagymát apró darabokra aprítottuk, saját készítésű, a képen látható különleges paradicsomból készült paradicsomszószt felbontottuk.

A paprikák közben kérgesre pirultak. A karamellizált hagymákkal összekevertük, paradicsomszósszal nyakon öntöttük, borssal, sóval, bazsalikommal ízesítettük.

A bőrüket kérgesre pirított csirkecombok a tepsibe kerültek, és a kész lecsóval  meglocsoltuk, alufóliával betakartuk, majd a sütőben 200 fokon 1 óra alatt szépen megsültek.

Különleges ételhez nem mindennapi körettel kedveskedtünk.

A nokedli az egyik kedvencünk, főleg, ha nem nem az egyszerűség jegyében készül el. A lisztet, tojást alaposan kikevertük, annyi vizet tettünk hozzá, hogy a tésztája lágy legyen, és hozzátettük a lereszelt fokhagymát. Állni hagytuk, addig a vizet felforraltuk, amiben a nokedli tésztát kis kanállal beleszaggattuk. Mikor a főzővíz tetején a nokedlik úszkáltak, serpenyőbe megpirítottuk, petrezselyemmel megszórva tálaltuk.

Kiadós étel lett, próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni.

K&P

 

0 Tovább

Cukkinival és májpástétommal töltött disznócomb

A sok zöldséges nap után, egy laktató húsfélére vágyódtunk. Első körben rántottra, vagy sültre gondoltunk, Volt egy kis időnk a „bíbelődésre”, kívántunk valami különlegességet, az ötletet az otthon található alapanyagok adták meg, nem akartunk boltba menni.

Egy jókora comb lapult a hűtőben, kimaradt, pár darab szikkadt zsömle, és tömérdek fűszer, amikből folyamatosan raktározunk. A húst szerettük volna megtölteni, azokkal az alapanyagokkal, amik itthon vannak, nem akartunk boltba menni. A kertben járva, egy hatalmas cukkinira bukkantunk, korábban már rántottuk, sütöttük. A fajtának köszönhetően a magok puhák, kevés párolás után fogyaszthatóak. Korábbról a frigóba fagyasztottunk le májat, viszont annyira kevés a mennyiség, hogy önállóan rántva, dinsztelve nem lenne elegendő több személyre. Viszont tölteléknek elegendő. Lassan összeállt a kép, így „összedobtuk” a májjal, zsemlével, cukkinival megtöltött húst.

Hozzávalók 4 személyre

  •  1 kg disznócomb

A töltelékhez:

  • 30 dkg csirkemáj
  • 30 dkg cukkini
  • 1 tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • fűszerek: só, bors, majoránna, pástétom fűszer

Elkészítése

A húst alaposan mossátok meg, a zsírréteget nem érdemes leszedni, hiszen az adja a szaftot. Éles késsel hosszában átszúrtuk és a közepét óvatosan kivettük, ebbe kerül a töltelék. A húst érdemes felszeletelni, amit később fel lehet használni. Van, aki a töltelékhez keveri. Nem tudjuk szeretitek e a fűszereket, mi igen, ennek jegyében a tölteni való húst, borssal, sóval bedörzsöltük. A hús egyik felét tűztük, így a töltelék sütés közben nem tudott kifolyni.

Az apróra vágott petrezselymet megpirítottuk, közben a zsemléket tejbe beáztattuk, majd kinyomkodtuk és beletettük a keverőtálba. Ízesítettük, majoránnával és pástétom fűszerrel, bazsalikommal.

Közben elkészítettük az étel „szívét”. A májat és a cukkinit feldaraboltuk, hozzátettük a zsemlékhez, és együtt ledaráltuk. Belekerült a tojás, az apróra vágott hagyma, lereszelt fokhagyma, alaposan összekevertük, majd a hús „gyomrát” teletöltöttük.

Kizsírozott tepsibe tettük, kevés vizet öntöttünk alá, fóliával letakartuk, légkeveréses üzemmódban 180 fokon egy órán keresztül sütöttük. 20 percenként ránéztünk szafttal meglocsoltuk. Sült burgonyával, és párolt káposztával tálaltuk.

K&P

 

0 Tovább

Várósból-faluba költöztök? Az ingatlanvásárlás -harmadik rész

Ebben a részben megpróbálunk az ingatlanvásárlás útvessztőiben támpontokat adni. Nem célunk „elvenni” az ingatlanosok "kenyerét”. Nem akarunk szakértők gúnyáját felvenni, csupán iránymutatást nyújtani, akik ingatlanvásárlás előtt állnak. Több szem, többet lát alapon.

Ingatlanvétel

Hogyan kezdjétek el? Ingatlanirodánál, vagy magánhirdetőnél?

Ingatlanvétel

Az ingatlanvásárlás komoly kutatómunka, körültekintést, türelmet, és tudást igénylő folyamat. Sokan az ingatlanportálokon magánhirdetők hirdetései után keresnek, mások ingatlanirodák ajánlatait részesítik előnyben.  Előbbi esetén lehet, hogy kevesebbet közöl a tulajdonos, második esetben részletesebb információkat tudtok meg, viszont mélyebben a pénztárcánkba kell nyúlnotok. Legtöbben, már ebben a fázisban az ügyvédet is belevonják, aki a későbbiekben a vevő elvárásai alapján bonyolítja le az adásvételt. Mindenképpen ingatlanügyekre specializált szakember a legjobb választás, akiről a környezetünkben van hiteles információ. Minden kérdésetekre tudja a választ, ellenkező esetben mindennek a megbeszélt határidőre utánajár.

Nyomozás az ingatlanról.

Ingatlanvétel

Leendő otthonotokról hasznos, ha vannak elképzeléseitek, de ki nem hallott volna arról, mikor a meglátni és megszeretni érzés a józan észt bekebelezte. Minden apró részletet derítsetek ki az ingatlanról. Ennek érdekében érdemes statikust magatokkal vinni, aki tapasztalt sokat látott „rókaként”, tudja, mire kell ügyelni, kérdezni a tulajdonostól, és dokumentumokat pld. tervrajzot, térképet elkérni. Ha szerencsétek van egy nagyon jó ismerősötök rendelkezik effajta tudással, ellenkező esetben erre is figyelemmel kell lenni, de még így is jobban jártok, nem az adásvételi szerződés megkötését követően, derülnek ki a rejtett hibák. Kevés embernek van ideje évekig pereskedni, bíróságra járkálni. Amennyiben a szívetek és az agyatok is, megtalálta „szíve választottját”, a legkritikusabb családtag is áldását adta a „nászra”, kérjétek ki a tulajdoni lapot, amit mindenképpen nézessetek át a jog tudorával.

Mennyibe kerül?

Ingatlanvétel

A következő, talán legidegörlőbb az álmaitok otthonáról való megegyezés. Minél régebben hirdetik, annál nagyobb az esélyetek lehet az alkura, persze, itt is vannak kivételek, ha tízesével számolja az eladó tulajdonait, ás teljesen mindegy mikor tudja eladni de ez a fehér holló kategóriába tartozik. Viszont több hirdetőoldal „elfeledi” közölni a hirdetés időpontját, vagy gyakran frissíti az oldalt. Érdemes megnéznetek a hasonló kaliberű ingatlanok vételárát, a vevő felé közölni a fennálló hibák kijavításának költségeit. Lehet, hogy nem ők lesznek leendő gyermekeitek keresztszülei, hanem az ő szemükben azok, akik a kákán is a csomót keresik, de érdemes tiszta vizet önteni a pohárba.

Adásvétel.

Ingatlanvétel

Mindenben megegyeztetek, már „csak „az adásvételi szerződés megkötése van hátra, és hamarosan el lehet kezdeni a költözést. Ellenjegyez az adásvételt bonyolító ügyvéd, aki beszerzi a 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapot.  A szerződésben egyeztek meg a különböző határidőkről (teljes vételár kifizetése, költözés időpontja) meghatározásra kerül a foglaló összege. Amennyiben foglalót vesz át a leendő vevőtől az eladó, de később eláll az üzlettől, úgy elveszti a foglalót. Fordított esetben a foglaló kétszeresét kapja vissza az eladótól a vásárló.

Miután a meghatározott időpontig kifizetitek a teljes vételárat eladónak, aki írásos beleegyezését adja ahhoz, hogy a földhivatalnál téged, mint tulajdonost vegyék fel a nyilvántartásba, őt pedig töröljék az ingatlan tulajdonosai közül. Ez a nyilatkozat is ügyvéd ellenjegyzésével készül.

A nyilatkozat átvételét követően keressétek fel az ingatlan elhelyezkedése szerint illetékes földhivatalt és ingatlan-nyilvántartás eljárási kérelem benyújtásával írassátok át nevedre az ingatlan tulajdonjogát.

Érdemes számolni.

Ebben is segítségre lesz egy ügyvéd, de addig is adjátok össze a biztos felmerülő kezdeti költségeket.

  • ingatlan ára
  • ügyvédi költség
  • statikus díj tétele
  • földtulajdoni lap
  • adók, illetékek

Reméljük adtunk tájékozódási pontokat  a leendő tulajdonosnak.

(folytatjuk)

K&P

 

 


 

0 Tovább

Városból-faluba költöztök? A hely kiválasztása. második rész


Amennyiben a döntés megszületett, és a falusi életet választjátok, neki kell fognotok álmaitok otthonának megkereséséhez. A tudatosság és a körültekintő választás időigényes, de a későbbiekben megtérül.

városból-faluba hely választása

Melyik megyébe akartok menni?

városból-faluba hely választása

Elő kell vennetek a térképet, és eldönteni kelet Magyarországon, vagy Dunántúlon akarjátok e leélni az életeteket, majd-lehetőleg minél kevesebb megyét kiválasztani, amelyek közül kikerül a győztes. Érdemes magatokba nézni, főleg, ha városból költöztök ki, a szorosan egymás mellett élő falu lakosságával, vagy csendesebb külterületen akartok lenni, ezeknek előnyeit, hátrányait is érdemes mérlegre tennetek. Általában az 1000-1500 lakosságszámú települések kerülnek terítékre.

Meg tudom közelíteni?

városból-faluba hely választása

Autótulajdonosok esetében bírni fogjátok e a lassan aranyárban lévő benzinköltséget, ezért a tömegközlekedésnek utána kell nézni. A közeli településekre mennyi idő alatt tudtok eljutni el, ha munkába kell mennetek a járatok, mikor indulnak. Plusz 40, vagy mínusz 20 fokban képesek lesztek e megtenni kilométereket?

A választott falukban milyen szolgáltatások közül választhattok?

városból-faluba hely választása

  • Fel tudtok e adni egy levelet a postán, ha hirtelen valaki a családban ágynak dől, van e rendszeresen működtetett háziorvosi rendelő?
  • Gyermeket szeretnétek, de a nagyszülők messze vannak, bölcsőde nélkül nem tudjátok megoldani a felügyeletüket?
  • Óvodába, iskolába kötelesek vagytok járatni a gyerkőcöt, megoldható e helyben, vagy nektek kell egy több kilométerre lévő helyre naponta velük ingázni?
  • Vendégeket vártok, a nagybevásárlásnál elfelejtettétek a barátok kedvenc ételéhez szükséges alapanyagot beszerezni. El tudtok e ugrani pár perc alatt a környező boltba?

Milyen a település vezetése?

városból-faluba hely választása

Tegyük fel kiválasztottátok a megyét, majd képek alapján szimpatikussá vált 3-4 település, a többségében vannak szolgáltatások, de fogalmatok sincs melyik legyen a befutó. A google a barátom felkiáltással essetek neki a települések honlapjának böngészéséhez. Ahol nincs, vagy „évtizedek” alatt nem lett frissítve, már mutatja a nem éppen elkötelezett hozzáállást. Az áttekinthető, átlátható, önkormányzati jegyzőkönyveket feltüntető, a költségvetést bemutató önkorik mindenképp előnyt élveznek, hiszen a képviselőtestület nem ölbe tett kézben ül, hanem tesz a közösségért. Fontos szempont a falu népességének növekedése is, ami feltételezi a szolgáltatások minőségét, és a közösség befogadóképességét.

Mennyi az annyi?

városból-faluba hely választása

További szűrő lehet, hogy mennyi és milyen adókat kell kötelező jelleggel kifizetni. Van e építményadó, telekadó, ebadó, ezeknek a mértéke az elmúlt években nőtt e?

Elmegyünk személyesen.

városból-faluba hely választása

A nehezén túlestetek, kiválasztottátok a falut, ami minden szempontból megfelel, de valahol laknotok is kellene, ahol nincsenek minden sarkon négy lábbal megáldott szarka, akik miatt „őrséget” kell felállítani, és ha barátkozni szeretnétek, a köszönés viszonzása helyett sarkon fordulnak a helyiek. Ezeket az információkat neten képtelenség hitelesen megszerezni. Ha kevesebb meglepetést akartok a kellemeset a hasznossal egybekötött „szemlézésre” érdemes lemennetek. Megnézitek a környéket, bementek a faluba. Feladtok egy levelet a postán, vesztek valamit a boltban, környékbeliekkel beszélgettek. Érdeklődtök van e eladó ingatlan a környéken. Ha kedvességet, kíváncsiságot tapasztaltok, már nyert ügyetek van, persze, mindenhol vannak, rosszindulatúak másrészt nektek kell alkalmazkodni, és nem egy közösségnek hozzátok. Eldöntöttétek ebben a faluban akartokk élni, beleszerettetek a helybe, innen nem tágítotok, de még nem tudjátok álomra helyezni fejeteket, nem láttatok igényeiteknek megfelelő ingatlant.

Mire érdemes figyelnetek? Ha jövő héten kedden visszalátogattok, írunk pár remélhetőleg hasznos ötletet.

K&P

 

A képek forrása: Pixabay

(folytatjuk)

 

0 Tovább

Fekete szederrel, szőlővel készült kukoricadarás sütemény

Felbuzdulva legutóbb elkészített puliszkán, utánanéztünk hány féle módon lehetne valami „ütőset” kihozni belőle. A szomszédunk kertjébe termett fekete szederrel, és csemegeszőlővel lepett meg bennünket. Kukoricadara még maradt a zacskóban, így jött az ötlet, a kettőt kombináljuk, és egy egészséges süteményt készítünk belőle.

Hozzávalók

  • 15 dkg kukoricadara
  •  7 dl tej
  • 3 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • gyümölcsök

Elkészítése

A kukoricadarát olvasztott vajon tapadásmentes edénybe fakanállal megpirítottuk, éppen csak annyira, hogy az aranysárga színe megmaradjon, a homokórát nem állítottuk be, de maximum 2 perc lehetett.

Ráöntöttük a tejet, hozzátettünk 5 dkg kristálycukrot, és egy csomag vaníliáscukrot. Folyamatosan kevertük-erre ti is nagyon ügyeljetek-, mert a kukoricadara hamar- „odakozmálhat”, és nem m lesz csomómentes. Mikor már kellően besűrűsödött, a tűzről levettük és hagytuk kihűlni.

Ez idő alatt a tojássárgáját 5 dkg cukorral alaposan felvertük, amíg krémes állagú nem lett. A fehérjéből kemény habot készítettünk.

A kihűlt kukoricadarát összekevertük a tojássárgájával, majd következett a fehérje, ügyeljetek, hogy lassan keverjétek, hogy a hab ne törjön össze.

Kiolajozott tepsibe a kukoricadarás masszát belesimítottuk, tetejét fekete szederrel, szőlőszemekkel megbolondítottuk. 190 fokon 30 percig sütöttük. Kihűlve az igazi, főleg ebben a tikkasztó hőségben igazi hűsítő.

Próbáljátok ki a Tejfölös kapros mártással csurgatott puliszka gombócokat zöldségágyon, a recept elérhető a blogunkon.

K&P

 

0 Tovább

Tejfölös kapros mártással csurgatott puliszka gombócok zöldségágyon

Hazánkban puliszkának nevezik, az olaszok polentának, és a kedvenceik között tartják számon. Méltatlanul elfelejtette a magyar gasztronómia. Érthetetlen, hiszen köretként és főételként is tálalható, „ezerféleképpen”variálható, könnyen és gyorsan elkészíthető.

Dunántúlon, Erdélyben, Felvidéken, főként a szegényebbeknél gyakran került az asztalra. A legtöbb napszámosnál kukorica is termett a kertekbe. Venni nem kellett, erőt kölcsönzött a sokszor embertelen fizikai megterhelésnek. Az ízesítés tárháza végtelen, juhtúróval, szalonnával, zöldségekkel, akár gyümölcsökkel tehető pikánsabbá. Készíthetünk belőle tortát is. Nagy előnye, hogy gluténmentes, ami egyre kevesebb alapanyagról mondható el.

A mai napra főételt készítettünk belőle.

Hozzávalók

A puliszkához

  • 15 dkg kukoricadara
  • 2 dl víz
  • 2 dl tej
  • 3 dkg vaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek kapor

A körethez

  • 6 db paradicsom
  • 3 db paprika
  • 1 kisebb méretű cukkini
  • 1 nagyobb uborka
  • 2 db főtt tojás

A mártáshoz

  • kapor
  • az uborkára öntött ecetes cukros lé
  • 2 dl 20 százalékos tejföl

A tűzhelyen a vizet, tejet, vajat egy edényben összekevertük, felforraltuk és hozzátettük a kukoricadarát és folyamatosan kavargattuk. Pár perc elteltével egyre sűrűbb masszát kaptunk. Frissen szedett kaprot és reszelt fokhagymát tettünk hozzá. Maximun 5 percig tartott a művelet, a tűzről félretettük, állni hagytuk.

Az idő pénz jeligével elkészítettük a köretet. Szerencsénkre a tojás kivételével nem kellett a piacra menni a saját terméseinket használtuk fel. Vegyszermentesek a zöldségek is, így a pucolással sem kellett bíbelődnünk. Az uborkát, cukkinit, paradicsomot kockákra vágtuk. Oliva olajon megpirítottuk a cukkinit és a paprikát.

10 százalékos ételecetet cukorral összekevertünk, forró vizet adtunk hozzá és ráöntöttük az uborkákr , így a belsejük puha a kéreg roppanós lett. Benne hagytuk a lében 10 percig, amíg a tojások meg nem főttek.

Az uborkáról az ecetes, cukros levet lemertük, tejföllel összekevertük.

A puliszka gyúrhatóvá vált, gombócokat formáltunk, a zöldséges ágyra tettük, a tejfölös lével meglocsoltuk.

Reméljük ízlett, nem sokára egy kukoricadarás tortával jelentkezünk.

K&P

 

0 Tovább

Városból-faluba költözől? Első rész: az elhatározás

Életkortól függetlenül egyre többen gondolják úgy elegük lett a város nyüzsgéséből, a mindennapi monotóniából. Másra vágynak. Nyugodt, és nem utolsósorban szép természeti környezetben élni. Vegyszermentesen gazdálkodni, értéket teremteni. Mi megtettük. Sokan érdeklődnek, hasonszőrűek a szükséges lépésekről. Őket is figyelembe véve cikksorozatot készítünk. Tarts velünk.

Fejben dől el. Képesek vagyunk rá?

El kell határoznod, hogy az eddigi életeden változtatni szeretnél, aminek különféle okai lehetnek. Nem érzed jól magadat a bőrödben, legszívesebben levedlenéd, egyre nehezebben bírod a mindennapokat. A környezeted jelzi, más vagy, mint régebben. A pozitív gondolkodásod a múlté, kevesebbet jársz társaságba, unottan éled a mindennapokat. Érzed, hogy a jelenlegi helyzeted nem elégíti ki a szükségleteidet, de inkább a homokba dugod a fejed. Legtöbb esetben mérleget készítünk eddigi életünkről, és a két serpenyőbe tesszük, mi dönt a maradás, vagy a változtatás mellett.

Vegyél elő egy tükröt, nézz bele, szembesülj önmagaddal, tarts önismeretet. Válaszolj kérdésekre.

  • Jó lesz a változás számodra?
  • Tudsz értéket, így létrehozni?
  • Mások szabják meg az életedet?
  • Hangember vagy, ha nem lépsz?
  • Tudod, hogy szeretnél változtatni, de az első lépést, másnapra halasztod.
  • Gyáva vagy?

Nemleges válaszok esetén, az első lépést megtetted. Először magadba tegyél rendet, ami egy felszabadultság érzést eredményezhet. A vívódásnak vége lehet, ami a célorientáltságban segít. Mielőtt valaki hasonló cipőben jár, érdemes bitang erősnek és tudatosnak lennie. A környezetre akkor érdemes figyelni, ha pozitív és reális értékelést kapsz, előfordul, ha az „új” életedet vázolod fel, sokan, valamelyik zárt osztály ajtaját nyitják ki előtted. Lesznek, akik félteni fognak, irigyekkel is tele lehet a padlás. Ezeket a tényezőket érdemes kizárni, különben a hajónk elsüllyedhet. Az elhatározás megszületett, ami egy új, néha sáros, aszfaltos, de semmiképpen sem egyszerű út kezdetét jelenti.

Tudás nélkül nem megy.

Tegyük fel, te is hozzánk hasonlóan vegyszermentes önellátásban gondolkodsz, de szükséges ismeretek morzsájával sem rendelkezel, azaz a tudással, ennek hiánya a későbbiekben megbosszulja magát. Önellátással foglalkozók videóit nézd, honlapokat böngéssz, olvass fórumokat hasonlóan gondolkodó emberekkel vegyél fel kapcsolatot. A tudásszomj, jó mérőeszköz lehet, hogy valójában ez a te utad. Tisztában kell lenned az új életformával, legalább alapszinten, amihez a tudás elengedhetetlen. Ha készen állsz, figyeld a blogunkat keddi és szombati napokon-teljesség igénye nélkül-a következő témákba adunk betekintést:

  • az otthon kiválasztása
  • beilleszkedés a közösségbe, társas kapcsolatok kialakítása
  • őstermelői igazolvány kiváltásának a feltételei
  • költségvetés készítése
  • a vegyszermentes gazdálkodás lényege        

A képek forrása: pixabay.com

(folytatjuk)

K&P

 

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek