Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Uborka, salátának, vagy kovászolva

Javában tart az uborkaszezon, folyamatosan érnek különféle méretekben a vitaminbombák.  Kovászolva utánozhatatlan ízt kölcsönöz. Kissé savanykás, sós íze miatt semmivel nem lehet egy lapra tenni. Salátát, főleg ecetes, sós az ismert, mi egy különlegességet készítettünk.

Tejfölös uborkasaláta

tejfölös uborkasaláta kovászos

Hozzávalók

  • 2 db méretes uborka
  • 2 ek 10 százalékos ételecet
  • 2 ek cukor
  • 2 ek só
  • 1 kk kapor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk őrölt piros paprika

tejfölös uborkasaláta kovászos

Elkészítése

Gondoljátok át hány emberrel találkoztatok a környezetetekben, aki ne evett volna uborkasalátát. Sokan megrántják a vállukat nem nagy vasziszdasz, kell hozzá só, ecet meg az uborka, majdnem. A miénk kissé másképpen készült. Vendégségbe jártunk, ahol megkínáltak bennünket, sóvárogva néztem, miután csak illendőségből nem nyaltuk ki a tányért, azóta szezonban kihagyhatatlan.

Nálunk teljesen vegyszermentesek a zöldségek, így az uborkát sem pucoltuk meg, teljesen fölösleges, csak a végeit vágtuk le. Egy tálba legyalultuk, tettünk bele ecetet, és cukrot, pár óráig pihentettük.

Kivettük, a levét kicsavartuk, és besóztuk, reszelt fokhagymával, kaporral ízesítettük, majd tejföllel összekevertük. Őrölt piros paprikával megszórtuk. Itthon ettük, így nem kellett udvariaskodni, a tányért fényesre tisztítottuk, nem szivaccsal, a nyelvünkkel, annyira finom lett.

Kovászos uborka

tejfölös uborkasaláta kovászos

Hozzávalók

  • 2.5 kg uborka
  • 1 nagy fej fokhagyma
  • 10 szem bors
  • 1 ek só
  • 1 ek 10 százalékos ételecet
  • kenyér

Elkészítése

Az uborka végeit érdemes levágnotok, mert néhány darabnál előfordul, hogy kesernyés az íze. Nem kell megijedni a többi része bátran fogyasztható. Érdemes elővigyázatosnak lenni, nincs annál kínosabb, mikor a vendégeinknek, barátainknak örömmel kínáljuk a vegyszermentes hazait, ám  az asztaltól felállva más helyiséget választ.

Miután az uborka két végét levágtuk, hosszában bevágjuk, így napok alatt az ízek teljesen átjárják a zöldségünket.

Beletettük 2.5 kilónyi ubit az 5 literes brutál méretű üvegbe, hozzátettünk 1 nagy fej fokhagymát megpucolva, gerezdekre szedve. Nem érdemes vele spórolni, ez adja a sava-borsát. Pár szem szemes borssal is felturbóztuk. Az üveget félretettük és nekiláttunk az uborka lének.

Négy liter vizet felforraltunk, hozzátettünk 4 evőkanál sót, egy evőkanálnyi ecetet. Hagytuk, hogy a lé kissé kihűljön, majd ráöntöttük az uborkára. Kenyeret tettünk rá, majd kistányérral letakartuk.

Szerencsénkre, szinte egész nap sütött a nap, így 3 nap alatt kész lett a kovászos, az üveg és a kenyér kivételével pár nap alatt befaltuk.

Ezt a receptet se hagyd ki: http://gasztrokertben.reblog.hu/rantott-uborka-kapros-tejfolos-martassal

K&P

 

4 Tovább

Nálunk van a kiskutya. Hogyan teljenek az első napok? Mikor lesz szobatiszta?

A kutyatartás felelősségét nehezen lehetne elvitatni. Több évre választunk magunk mellé hűséges társat, aki élete jóban-rosszban mellettünk lesz. Két korábbi cikkünk a választás helyéről, a beszerezendő kellékekről szól. Az alábbi a kölyöknevelés kezdeteiről nyújt betekintést.

kutyatartás kölyök szobatisztaság nevelés séta

Az új otthon.

Az állandó helyet már a vásárlás előtt kijelöltük, megvan a kutyaház, kosár, és az elengedhetetlen kellékek miatt sem kell fejt vesztve rohangálnunk. A kiskutyának a kezünkbe tartva, folyamatosan nyugtatva megmutatjuk a területét. Azokat a helyeket, ahová ő bemehet. Lakásban tartottnál, az összes helyiséget, így már a kezdetek-kezdetén tudni fogja a határokat. Udvarba tartottnál, nagyon ügyeljünk, figyeljünk oda, hogy egy kis rés se maradjon a kerítésnél, főleg, ha az éjszakát is ott tölti, mert szökni akar, hiszen az első napokban keresi az anyját, testvéreit. Ez természetes jelenség, gondoljunk bele, ha minket, még, ha felnőttként is elszakítanak a megszokottól, milyen érzéseket vált ki belőlünk.

kutyatartás kölyök szobatisztaság nevelés séta

Ha valamit a háztűznéző alkalmával  elcsenne, vegyük ki a szájából, ne sokkoljuk le rögtön az első pillanatokban. Közben nyugtatólag beszéljünk hozzá, közbe ne skálázzunk, ne csak a szomszéd miatt, a hallásuk jóval erősebb az embernél. Simogassuk, de lehetőleg ne szorítsuk, így fokozzuk a biztonságérzetét.  Ha valamit-rosszat tesz, határozottan, és már a nevén szólítva szóljunk rá, erről a későbbiekben írunk, a vezényszavaknál.   Miután körbeszaglászta, ne adj isten megjelölte a lakás, ház helyiségeit, mutassuk meg neki az állandó fekhelyét. Semmiképpen sem érdemes erővel betuszkolni, csalogassuk be, és adjunk neki egy játékot. Közben határozottan, de nyugodtan, mondjuk: helyedre. Szerencsésen pár alkalom, és sikerünk lesz, ellenkező esetben meditáljunk. A feladat végrehajtását jutalmazzuk, simogatással, jutalomfalattal. Az első nap jelentőségteljes az új családtag beilleszkedésében. Unatkozni nem fogtok, de a türelem kutyát teremt.

Az első éjszaka.

Szerencse kérdése. Mindenképpen, abba a helyiségbe és helyen töltse el, és ott, ahol évekig lenni fog. Próbáljunk önuralmat gyakorolni, mély lélegzetet venni, mikor sír, nyüszít, mint egy csecsemő, vagy ordít a sakálhoz hasonlóan. Csendőrösen hangzik, de meg kell tanulnia a játékszabályokat. Be is engedhetjük, de rögzülni fog benne, és ha úri kedve úgy kívánja, ezt bármikor megismételheti. Nem érdemes kockáztatni. Reggel ébredéskor bepótolhatjuk az elmulasztott éjszakát. Nem kell egész nap vele foglalkozni, sírásnál várjuk meg amíg nem hagyja abba, és akkor játszunk, foglalkozzunk vele. Pár hetes-hónapos kölyöknek, talán a csecsemőnél is nagyobb az alvásigénye, erre is érdemes figyelemmel lenni.

kutyatartás kölyök szobatisztaság nevelés séta

Szobatisztaság.

Talán az egyik legkényesebb téma, és lekülönbözőképpen lehet sikereket elérni. Kulcsszó a türelem, és a takarítás iránti szeretet. Óriási mázlisták azok, akik olyan helyről hozták el a kiskutyát, ahol már foglalkoztak a szobatisztaságra neveléssel. Attól függetlenül, hogy a lakásban, vagy kertes házban tartjuk e legegyszerűbb, ha az elején kijelölünk a toalettjét, például egy ládában. Nyílván nem kell őrséget fogadnunk, a legjobb, ha rajtaütéskor, odavisszük a tetthelyre, nem nyomjuk bele az orrát, gondoljunk bele, mit tennénk fordított helyzetben, hanem, kicsit a marját megfogjuk, rászólunk, az általunk minden esetben használt szót alkalmazva. A piszkos munka elvégzését követően, esetleg a saját vizeletébe mártott rongyot vigyük az almába, szagoltassuk meg vele, és dicsérjük, mint egy hercegnőt, persze, ha szuka a választottunk. Soha ne ordítsunk vele, akármit tesz, mert általában a kölyökkorban elszenvedett traumák lehetnek a későbbi agresszív viselkedés következményei. A dicséret, és a következetesség a siker záloga, azaz, hogy ne kerülgessük a kutyapiszkot naponta több alkalommal. Nem is beszélve a vendégeinkről, akiket ugye nem akarjuk megajándékozni egy „lelettel”?

kutyatartás kölyök szobatisztaság nevelés séta

Nevelés az első napokban.

A nevelés az egész életére kiterjedő folyamat. A siker a következetességben, és a folyamatos foglalkozásban rejlik. Erről egy később cikkben- mivel nagyon sokrétű a tém- foglalkozunk. Előjáróban annyit, hogy a családtagok közül ki kell választana az „alfa hímet”, akire a legjobban fog hallgatni, mindezt úgy, hogy a kutya a családtagok után legyen a sorban. Kölyköknél-tapasztalataink szerint-az első két hét az ismerkedésről szól. Bármit szeretnénk, tőle a nevén szólítsuk, ami hihetetlen gyorsasággal fog rögzülni. Nem kell rögtön megtanítani, ülni, feküdni, olvasni, táncolni, a legfontosabb a behívás. Bármikor, bármilyen helyzetben visszajöjjön. Ha a nevén szólítjuk, és ránk figyel halmozzuk el dicséretekkel. Tegyük fel van egy játéka, amivel magunkhoz csalogathatjuk, a hívó szóval, amit véssünk kőbe, soha ne változtassuk.

Séta

Kizárólag, ha a kötelező oltásokat az állatorvos beadja, előtte semmiképpen. A sétát otthon is gyakorolhatja. Először a nyakörv szoktatásával kezdjük. Mikor ráadjuk, dicsérjük, semmiképpen ne vegyük le, inkább játékkal tereljük el a figyelmét. Első alkalmakkal ne akarjuk, hogy a láb mellett haladjon, a lényeg, élvezze a sétát. Ha rágja, a pórázt kapjuk ki a szájából, és tereljük el a figyelmét. Gyakoroljunk az utcára. Jövő héten folytatjuk.

kutyatartás kölyök szobatisztaság nevelés séta

K&P

 

0 Tovább

Dödölle.  Ettél e már belőle?

„Éliás, Tóbiás egy tál dödölle, ettél belőle”. A jól ismert gyemekdal, gondoljuk sokatok által ismert, a családok többségében, játékos formában tanítják a „töpörtyúknek”. Az étel, egyszerűen, gyorsan elkészíthető, köretként, vagy önmagában.  Mi a szomszédok nagy szerencséjére nem énekeltük, hanem elkészítettük a dödöllét, nem is akárhogyan, zalai módon.

A dödölle lehet zalai, vasi, göcseji. Mátraalján és a palócoknál gánicának nevezik, Szabolcs-Szatmár megyében cinke a neve, Somogyban pipiceként ismerik. Kárpátalján  zsámiska, de ismerjük szuszogó, pempő néven is.

dödölle

Az étel lelke a burgonya, ha eltaláljuk, vagy időt szánunk rá, hogy kiválasztjuk a megfelelőt, már nagyot nem hibázhatunk, sőt nyert ügyünk van. Persze tudjuk, ha valaki a boltba szerzi be, nagyon kevés helyen leli meg az áru címkéjén a pontos nevét. Az „ördög nem alszik alapon”, hátha szerencsénk van, ha igen százszorszép, kiskanizsai „sáska”, vagy a white lady után kutakodjunk. Persze, csak ha nem valami neves főzőversenyen indulunk el, ahol a zsűritagok között nem találunk egy vérbeli háziasszonyt, aki álmából felkelve sem tudnánk becsapni.

Hozzávalók

  • 1 kg burgonya
  • liszt
  • egy nagy fej vöröshagyma
  • zsír, vagy étolaj
  • tejföl
  • hagymaszár

Elkészítése

A burgonyát a biztonság kedvéért, alaposan megmostuk, megpucoltuk, és apró darabokra vágtuk, így sokkal hamarabb megfőtt, mintha nagyobb szeletekre vágva tettük volna, vagy ne adj isten egészben. Feltettük főzni, annyi vízbe, hogy éppen ellepje.

Miközben a burgonya fő, megpucoltuk a nagy fej vöröshagymát, apróra összevágtuk, egy másik serpenyőbe -legjobb szerintünk- a füstölt szalonna- zsíron megpirítottuk, majd egy tálba félretettük.

Ezután kövezett a „bodybuilder” része a műveletnek. A megfőtt krumplit a főzővízében krumplinyomóval összetörtük, miközben nem vettük le a tűzről, és annyi lisztet adagoltunk hozzá, amíg egy csirizes tésztát nem kaptunk. Addig kavartuk, amíg a masszánk el nem vált az edény falától.

Enyhén beolajozott evőkanállal a serpenyőbe kisütöttük, tetejére pirított hagymát tettük és tejföllel tunkoltuk. Tetejét hagymaszárral díszítettük.

dödölle

Sem Éliás, sem Tóbiás nem volt velünk, de mi a dödöllét megettük.

K&P

 

 

0 Tovább

Bővül a család, kutyánk lesz. Hol lakjon? Mivel etessem?

A kutya kölyök vásárlásakor sok mindennel kell tisztában lennünk. Legfontosabb tudatosítani magunkban, több évig hűséges társunk lesz, akit szeretettel, felelősséggel, odaadással érdemes nevelnünk. Persze, ezek kijelentő mondatok, de hogyan érdemes elindulni?

kuzyatartás kölyökkutya

Hol lesz a helye?

A kiskutya az anyjától történő elválasztását traumaként érzékelheti. Legideálisabb esetben nyolc hetes korában, már új, végleges helyére kerül. Minél idősebben hozzuk el, annál nehezebben fogadja el az új környezetét, de ha hamarabb, lehet még az anyatejről sem választották le. A legfontosabb teendőnk az ideális körülmények megteremtése. Nem érdemes az utolsó pillanatban megteremteni a helyét, mikor hazavisszük, készítsük elő a véglegest.  Egy olyan helyet, ami kizárólag az ő felségterülete. Ahová, bármikor kedvére elvonulhat a biztonságot jelentő birodalmába. Udvaron tartása esetén, legyen fedett, szigetelt kutyaháza, a méreténél vegyük figyelembe, mekkora lesz felnőtt korában. Sokan a kutya érdekében, bélelik rongyokkal, szivaccsal, ami tragédiához is vezethet, hiszen a kutya rág, főleg fogváltáskor, és a textilt nem tudja megemészteni.

Soha nem felejtjük el a képen látható Mirának a házát szivacsokkal béleltük ki, amit előszeretettel pillanatok alatt éjszaka apró darabokra rágott, pedig nem kértük meg, hogy párnát készítsen.


kuzyatartás kölyökkutya

Lakásban tartottnál is lehet háza, de helytakarékosság miatt bőven megfelel egy kosár is, ami olyan méretű, hogy magától bele tudjon ugorni, ne kelljen nekünk bakot tartani.

Miből egyen, és mit?

Legalább kettő edénye legyen, az egyikbe az étel, a másikba a víz kerüljön. Legjobb, ha szaküzletbe szerezzük be, ami könnyen tisztítható, megfelelő méretű. A vizet naponta kétszer legalább cseréljük, és az etető edényt a fertőzések kivédése érdekében az étkezéseket követően mossuk el.

Elérkeztünk az egyik legfontosabb kérdéshez az etetéshez, amire egész élete során kiemelt figyelmet kell fordítani, az első két évben leginkább, amíg a szervezete teljesen ki nem fejlődődik. Mikor elhozzuk, alaposan kérdezzük ki a volt gazdát, milyen táplálékkal etették. Jelentősen az első időben ne változtassunk az étrendjén. Nekünk kell eldönteni és a pénztárcánknak, hogy mit adjunk az új családtagunknak. Szakirodalmak tömkelege foglalkozik a kérdéskörrel, van, aki a nyers, a táp, a konzerv mellett teszi le a lantot, de abban nincs vita a kutya nem eheti azt, mint az ember. Teljesen más az emésztőrendszere, ezért érdemes a témában alaposan elmélyülni. Akinek erre nincs ideje, szakboltokban kapható táppal, konzervvel is etetheti, mi a nyers mellett döntöttünk, ennek is érdemes utánanézni. Kölyöknél naponta minimum kettő-három alkalommal, kis adagokban kapja, hogy könnyebben meg tudja emészteni. Előfordul hányás a habzsolás, vagy a drasztikus változtatás miatt. Ha többször előfordul, annak számos oka van, ilyenkor ne játszzuk el az állatorvos szerepét, forduljunk szakemberhez.

Honnan tudom, hogy egészséges? Milyen oltásokat kell kapnia?

Elérkeztünk a másik legfontosabb kérdéshez. Még mielőtt a kölyök hozzánk kerül, válasszunk orvost. Érdeklődjünk, kutyát szerető ismerősöktől, kinek, milyen tapasztalata van, lehet e rá számítani, vész esetén, akár telefonon kérdésekkel bombázni. Ha kutyát lát nem kér rendőri segítséget, bizalmába fogadja e az állatokat? Segítőkész? Miután a kutya nálunk van, vigyük el hozzá, vizsgálja meg. Egyrészt, már akkor kialakíthatunk egy bizalmi kapcsolatot, másrészt elmondja, milyen oltások szükségesek, így előre tudunk anyagilag is tervezni.

Megvettünk a kutya tartáshoz a szükséges dolgokat, a dokit felkerestük megnyugtatott, egészséges az új jövevény. Kitaláltuk a nevét, büszkék vagyunk rá, hiszen a barátaink, ismerőseink elolvadnak az irigységtől.

K&P

0 Tovább

Rántott uborka, kapros tejfölös mártással

Javában tart az uborkaszezon, mármint nem a politikában, nem a sportban, ezeken a területeken mindig történik valami. A lédús, egészséges zöldségből több tucat fajta van: csemege, erdélyi paraszt uborka, banánuborka. Főleg salátát készítenek belőle, a kovászost szerintünk szinte mindenki kipróbálta. Mint mindenből az uborkából is rengeteg mindent ki lehet hozni. A mai napon kirántottuk. Igen jól olvassátok, nem a cukkinit, a tököt, hanem az uborkát. Nem tudtunk betelni vele. Reméljük ti sem, a receptet tálaljuk.

A jótékony hatásairól írt cikkekből Dunát lehet rekeszteni. Víztartalma-fajtától függően-90% körüli. Lúgosít, segít helyreállítani a szervezet sav bázis egyensúlyát. Kalóriatartalma minimális, ezért a fogyókúrára magukat rászánók, egész nap dézsmálhatják. Igazi vitaminbomba. Cink, foszfor, kálium, magnéziumtartalma is magas.

Hozzávalók

  • közepes méretű uborkák
  • tojás
  • liszt
  • zsemlemorzsa

A mártáshoz

  • tejföl, kapor, piros paprika

A körethez

  • rizs

Elkészítése

Enyhén szólva túlzás lenne állítani, hogy az uborka, ízét, aromáját semmihez sem lehetne hasonlítani, ezért a kulcs a fűszerezésében rejlik. A héjában is rengeteg fontos alkotóelem van, de a rántás miatt, hogy a liszt hozzá tapadjon meg kell hámozni. Az elkészítés előtti napon, ezt megtettük, a végeit levágtuk. Négy ugyanolyan méretre hosszába elvágtuk. Beletettük annyi vízbe, hogy ellepje, és 10 %-os ecetet tettünk bele. Egy éjszakára a hűtőbe raktuk, így az ízét magába szívja. Ezzel is bátran lehet kísérletezni különféle fűszerekkel, zöldségekkel pld reszelt gyömbérrel, zellerrel, fokhagymával.

Másnap az uborkákat szűrön lecsepegtettük, nem törölgettük át, hiszen akkor nem lehet alaposan bepanírozni. Ne féljetek attól, hogy sütés közben levet ereszt, hiszen, majdnem olyan kemény a húsa, mint a cukkininak, vagy a töknek.

A serpenyőbe az olajat felforrósítottuk, közben az uborkát bepaníroztuk.

Alaposan átforgattuk a lisztbe, a végeit is, annyira, hogy a zöld színe egyáltalán ne látszódjon, mert csak akkor ragad rajta meg a tojássárgája.

A tojássárgájába és zsemlemorzsába bepaníroztuk.

Forró tepsibe tettük, forgattuk, amíg zsemleszínű nem lett, majd kis lángon kirántottuk.

A köretnek a rizst választottuk, a mártogatósnak kapros tejfölt, piros paprikával díszítve.

Fogyasztás után nem értettük, miért nem jutott évekkel hamarabb az eszünkbe. Figyeljétek a blogot, hamarosan egy kovászos, és tejfölös uborkasaláta receptet rakunk fel, addig próbáljátok ki a rántottat. Megéri.

K&P

 

0 Tovább

Sütés nélküli banános süti, mazsolás rumaromás pudinggal

A mediterrán gyümölcsök közül a banán egyike a legismertebbnek. Hazánkban fák nőnek, csak banán nincs rajtuk. Boltokban egész évben elérhető. Általában nyersen fogyasztjuk, pedig sokféleképpen felhasználhatjuk. Mi süteményre gondoltunk sütés nélküli. Megszületett a rumos, banános.


Anyukámtól származik az ötlet Kriszta a mai napra kissé áthangszerelte a receptet. Ő édesszájú én inkább a sósat szeretem, de akik annyira nincsenek oda a süteményért, ha megkóstolják, következő alkalommal a fejüket nem fordítják el. A babapiskóta, a mazsola, a puding egyaránt főszereplői lettek az étel színpadán. Sütni se kellett, és időtakarékos is a következő recept.

Hozzávalók

  • másfél csomag babapiskóta (egy csomag 20 dkg)
  • 2 csomag vaníliás puding por
  • 1 liter tej
  • 1 rumaroma, vagy 1 dl rum
  • 4 db banán
  • 12.5 dkg mazsola

Elkészítése

Az aszalt szőlőt, közismert nevén mazsolát rumos vízbe beázatjuk, éppen annyira, hogy a szemeket a víz ellepje, addig megduzzadnak, amíg a többi előkészületekkel nem végzünk.

A hőálló jénaiba teszünk egy sor babapiskótát.

A megpucolt lehetőleg nem barnult banánt, egyenlő nagyságú szeletekre vágjuk, rátesszük a piskótára, majd az a beáztatott rumos mazsolával megszórjuk.

Elkészítjük a sütemény lelkét, a pudingot, amihez 1 liter tejet használunk fel, nem megyek bele a részletekbe, termékenként változó, ezért a csomagoláson feltüntetettek szerint járunk el. Egyenletesen rálocsoljuk az első réteg mazsolás banánra, majd rétegesen rátesszük a piskótát, banánt, mazsolát, pudingot.

Megvárjuk, még kihűl, hűtőbe tesszük dermedésig.  Kockákra vágjuk,

Fogyasztás közben arra gondolunk, mi legyen hamarabb banánunk vagy majmunk.

K&P

 

 

0 Tovább

A gyerek kutyát szeretne. Mi nem. Vagy mégis?

Pár nappal ezelőtt egy baráti házaspár hívott fel bennünket, mert hamarosan kutyát szeretnének. A nagyobbik gyereknek megígérték, a kicsinek még nincs beleszólása, nem rég jött a világra. Ebből született az ötlet, hátha az írás másnak is segíthet.

kutyatartás gyerek állat

„Kutyát akar a gyerek, miatta én is, hiszen annak idején nekünk is volt”. Ki teszem a kertbe, majd ellesz”.  Jaj csak a gyerekbe ne tegyen kárt”. Reggelig folytathatnánk a sort, ami a legtöbb leendő gazdákban kérdésként felmerül. A kutya választása, nevelése óriási, évekig tartó felelősség a gazda számára. Nem játékszer, és nem is valami felhúzós játék, amit akkor kapcsolunk be, amikor kedvünk tartja. Sokat kell vele foglalkozni, mindenki számára a legjobb, ha családtagként neveljük, és ha részt vesz a minden napjainkban. Ez nem azt jelenti, hogy ő a központ, ki kell alakítani a szokásrendszerét, és következetesen szükséges nevelni. Minden percben. Meghálálja. Biztonságot, szeretetet ad. A gyereket kooperációra neveli felelősségtudatra. Hogyan kezdjünk neki?

Milyet válasszunk?

A legfontosabb kérdések egyike. Rengeteg fajta van, különböző tulajdonságokkal. Sokan azt hiszik a kisebb méretűvel „bokafogóval” kevesebb az elfoglaltság. Merészség lenne kijelenteni. Mielőtt választunk érdemes feltenni a kérdést.

  • Mennyi a mozgásigénye?
  • Szereti e a gyerekeket?
  • Folyamatosan kilométereket kell vele barangolni?
  • Biztonsági őr legyen, aki védi a házat, de a látogatóknál daruval kell védett helyre vonszolni?
  •  Nem baj, ha idegent lát nem lesz boncmester, de a gyerekeket szereti, barátságos, még ha akkora is, mint én voltam 10 évesen?

Honnan?

Ez az egyik leglényegesebb. Gondolom senki sem tart rosszindulatúnak, ha megemlítem, mennyi beltenyészet van az országban, akik a gyors meggazdagodás miatt „tenyésztenek” ebeket. Genetikai roncsok, akikről csak a fejlődésük során derül ki. Akkor már megszerettük, lelkiismeret furdalásunk lesz, miért nem voltunk körültekintőek a vásárláskor. Pár év alatt elpusztul, és hetenként rohanunk a dokihoz. Körül kell nézni a neten, érdeklődni ismerőstől, olyantól, aki ért hozzá, és bevallja, ha hibát követett el az eb nevelésekor, nem pedig az egóját védve ijesztget a fajtával. Meg kell kérni családtagokat, barátokat hívják fel a tenyésztőt, mindenkinek ugyanazt válaszolja e a feltett kérdésekre. Lehet jobban a pénztárcánkba kell nyúlni, de egészséges idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyánál, minden szinten megtérül. A legjobb, ha a kennelbe látjuk a szülőket, ha nem, ha csak a szukát, a kant nem, mert nem a tenyésztőé, mindenképpen kérjük el a törzskönyvét, származási lapját, és nézzünk utána valósak e az adatok. Ha nem engednek be a kenelbe, csak a kutyákat hozzák ki, valami bűzlik, Dániába alapon köszönjünk el.

Két teljesen különböző kimenetelű sztori, ami velünk történt meg. Legelső közös kutyánk, amit ketten választottunk, egy Boxer volt.

kutyatartás gyerek állat

Beleszerettünk a hatalmas szemeibe, színébe, tulajdonságaiba. Minél hamarabb akartuk. Elő a telefon, egy nagyon szimpatikus hang a vonal végén. „Törzskönyvezett, kennelbe tartott, mind a két szülő az övéké. Imádják a kutyákat. Egészségesek, mint a makk. Mi választhatunk”. Időpont megbeszélve. Odaérünk percre pontosan. Dudálunk, nem mi, a kocsi. Kapu kinyit, és megjelenik egy, hát, hogy is mondjam diplomatikusan, fésűt gyerekkorában látott, fogait a szekrényben felejtett hölgy. Mindegy, a külcsín nem számít alapon, ezzel nem foglalkoztunk. Kihozta rafkósan a két kutyát, az egyiknek a szemeitől elolvadtunk, fizettünk, elvittük. Be sem mentünk, nem láttuk a tartási körülményeket. Hazavittük a gombócot, aki édesen nyalta az akkor sem kicsi fülcimpámat, pedig nem bimbós, ami másnap begyulladt, akkora lett, mint a csüngő hasúnak…a.  Akkor sem volt semmi gyanús, csak, mikor a kertben vérfoltokat találtunk. Nem tőlünk származott……..Beparáztunk, azonnal doki. Semmi jóval nem kecsegtetett. Kiderült nem választották le az anyjától. Vérhas. Az orvossal mázlink volt értett hozzá, szerette, több hét alatt meggyógyította. Mi sem sokat aludtunk pár hétig. A gyógyítása? Kis túlzással, annyi pénzért egy kutya családot is kaptunk volna kennelestől. Lola megmaradt, kigyógyult a betegségéből.

A másik eset példaértékű. Lola mellé szerettünk volna egy tesót, hogy ne unatkozzon, meg hogy minket se készítsen ki teljesen.

kutyatartás gyerek állat

Tanulva a hibánkból itt már körültekintőbbek voltunk. Egymáshoz illő fajtát akartunk, aminek szakirodalmakból utánanéztünk, hozzáértőket kérdeztünk. Megszületett a döntés: törpeschnauzer. Megfogadtuk, csak átlátható helyről, folyamatosan frissített interneten elérhető oldalakat nézünk meg. Hát nem volt egyszerű. Már majdnem feladtuk, amikor találtunk egyet. Képeken látható kanok, szukák, törzskönyvi számmal, oltással, féregtelenítéssel, chippel. Telefon. Ami, akkor visszagondolva furcsa volt. A gazda kérdezett. Arra volt kíváncsi, hová kerül a kölyök, milyen körülmények között neveljük. Mintha  telefonos rendőrségi kihallgatáson lettem volna. Azután elmondta, a tartási körülményeket. Nem ömlengett, nem játszmázott. Döntöttünk, nem bántuk meg. Összesen 6 órányi autózás után egy kertes ház előtt voltunk, ahol, házaspár a kapu előtt várt, beinvitáltak a házba, kávézás közben, minden a kölyökkel kapcsolatos kérdésre választ kaptunk. Majd jött a csoda. Külön melléképületbe, mindegyik kutyának patika tisztaságú helye volt, és közös udvaruk udvar, ahol a kedvükre mozoghattak.

Mindenképpen szukát akartunk, elkerülve a Boxer- snaci légyottot, két lány volt. Az egyik kiválasztott bennünket, odajött, „vigyorgott”. Utána a tenyésztők megmutatták a szülők és a kölyök a papírjait. Rozit megfogtuk, a tenyésztő ránéz a kutyára: „úristen kicsit kajla a füle, kiállításnál probléma lehet, ha gondoljuk, akkor vagy másikat választunk, vagy visszaadják a pénzt”. Na ilyen tenyésztőt kívánunk mindenkinek. Rozi, majdnem 12 évesen makkegészséges, állatorvost a kötelező oltásoktól eltekintve, még tv-ben sem látott. Lola már nincs köztünk, erről egy későbbi írásban.

kutyatartás gyerek állat

Érdemes megfogadni a tanácsokat. Nem sokára több kutyatartással kapcsolatos írásunkat osztjuk meg.

K&P

0 Tovább

Pirított csirkemáj, fűszeres, fehérborban párolt burgonyával

A belsőségek közül talán a csirkemájból készült ételek a leggyorsabban elkészíthetőek. Az előkészületekkel együtt pár perc alatt kész. Egészséges, könnyen emészthető étek. Aki egyben jól is szeretne lakni, készítsen szaftos, fűszeres tepsis burgonyát.

Kíváncsiak lennénk hányan és hányszor keresik a húspultoknál a belsőségeket, zúzát, vesét, májat. Utánanéztek e, milyen a beltartalmuk, egészségre gyakorolt hatásuk? Tudtátok,  hogy a csirkemáj A,B C,E vitaminban is bővelkedik. Vasat, cinket, folsavat, kalciumot, káliumot is találunk benne. Mi megtudtuk, az élettani hatása és az íze miatt el is készítettük.

Tyúkok, csirkék és egyéb szárnyasok továbbra sem kotkodálnak a „birtokunkon”, ezért megvettük, na nem a szárnyast, hanem egyik belsőségét a májat. A legjobb a háztáji, de olyan gyorsan pattant ki a fejünkből az ötlet, hogy májat szeretnénk, nem volt időnk „nyomozni” a kertben tartott egészségesen etetett állatok iránt. Ha ló nincs a szamár is jó alapon a húsboltba térve választottuk ki a frissnek tűnő, szinte teljesen zsiradékmentes májat. Ráadásul akciósan hirdették a portékát. Azonnal vettünk fél kilót, ami négy személynek, egy laktató köret mellett bőven elegendő. Hazaérve gyorsan nekiláttunk., először a köretnek, mert a sütés miatt kicsit időigényesebb.

Hozzávalók

  • 50 dkg burgonya
  • 5 kis fej újhagyma szárával együtt
  • fűszerek: 1 tk „Erős Pista”, 1 tk őrölt piros paprika, 1 tk őrölt kömény, 2 dl fehérbor (helyette 1 ek borecet)

A tepsis burgonyával kezdtünk, mert, amíg a sül, a májat elő tudjuk készíteni, így rengeteg időt nyerünk. Krumpli hámozóval pár perc alatt meghámoztuk, szűrőn átmostuk, keresztbe elszeleteltük, majd hosszába vékony darabokra vágtuk. Beletettük a tepsibe.

Közben az újhagymát nem túl apróra összevágtuk, a szárát rátépkedtük. Nem érdemes kidobni, élénk az íze és a szaft sokkal sűrűbb lesz, ha felhasználjuk.

Külön kis edénybe a köményt, őrölt pirospaprikát, borsot, sót, erős paprikát alaposan összekevertük, felöntöttük fehérborral, és tepsibe tettük, majd felöntöttük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Fóliával letakartuk, és repült az előmelegített sütőbe, légkeveréses üzemmódba 200 fokon fél órára beállítva. Egyszer-kétszer érdemes megsasolni, és a levével nyakon önteni.

Hozzávalók

  • 50 dkg csirkemáj
  • 1 ek étolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • fűszerek: 1tk oregano, 1 tk majoranna,  1 tk őrölt fekete bors, 1 ek őrölt piros paprika
  • díszítésnek 1 db nyers uborka

A csirkemájat a kevés zsiradéktól megtisztítottuk- muszáj, egyébként rágós lesz-, hiszen a máj nagyon hamar elkészül. Ezt követően vékony szeletekre vágtuk, és a megdinsztelt vöröshagymára tettük. Érdemes gyakran, de óvatosan keverni, hogy a máj ne törjön össze. Mikor a külseje kicsit megkérgesedik, de a belseje omlós, fűszereztük. Sót ne tegyünk hozzá, mert, ahogy a „régiek” mondták, mint a cipőtalp megkeményedik. Teszünk hozzá piros paprikát, majd gyorsan vizet, hogy ne égjen le. Közben a köret lassan kész. Egyben tálaljuk, és arra gondolunk, mikor készítjük el újra akár rántva, vagy rizottóba.

K&P

 

0 Tovább

Zellerkrémleves, porcsinnal, és fokhagymás pirított kenyérrel

A zöldségek sokszínűségének köszönhetően ezerféle, különféle ízesítésűt lehet elkészíteni. Leginkább a sárgarépa, fehérrépa, káposztafélék adják az alapját. Esetleg kerül bele zeller is, főként ízesítőnek. A mai napra, ő lesz a mű primadonnája, mellékszereplő-igen jól olvassátok, egy gyomként ismert-de kiváló ízű porcsin.

A változékony idő beköszöntével, a napos, és esős idők miatt a kertészek, gazdálkodók rémálma az egyre terjedő gaz, sokszor elnyomja, a földben növekvő zöldségeket, palántákat, nem ki bosszúságot okozva a gazdának. Gyomlálni macerás, a talajtakarás talán most kezd divatba jönni, maradnak a vegyszerek, már akinél, nálunk kiraktuk a stoptáblát, korábban írtunk róla, elolvashatjátok az alábbi linken.

http://gasztrokertben.reblog.hu/vegyszermentesen-egeszsegesen-termeszetesen

Visszatérve a gyomokra sokan undorodnak tőle-kissé érthetetlen módon-hiszen például a salátát előszeretettel esszük, a porcsint nem, pedig hihetetlenül egészséges, ezt egy korábbi cikkben elolvashatjátok. http://gasztrokertben.reblog.hu/diy-vadon-elnek-es-ehetoek

A zeller az egyik legegészségesebb növényünk. Leginkább a gumóját használjuk fel, a szárát nem, pedig nyersen fogyasztva, vagy betétnek salátába kiváló eledel. Ne is beszéljünk a jótékony hatásairól gombaölő és baktériumpusztító a húgyutakban, többek között csökkenti a koleszterinszintet. Nagyon sok szerves anyagot és vitamint tartalmaz. Pár napon belül mindenre kiterjedően írunk a növényről, de maradjunk a receptnél.

Sajnos nekünk még nagyon kicsi, így a piacon néztünk körül, persze csak zeller ügyben, gaz van elég a birtokon. Hatalmas méretű gumókra bukkantunk, annyiból tuti nem készül leves, ha csak az utcát nem vendégelnénk meg, de sebaj gondoltuk, egy részét kockára vágva lefagyasszuk, és bármikor felhasználhatjuk.

Hozzávalók

  • 20 dkg zellergumó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál újhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 2 ek tejföl
  • 2 szelet kenyér

Elkészítése

A zellerből a kemény héja miatt érdemes, annyit levágni, amit felhasználunk, majd szeletekre vágjuk, úgy pucoljuk, és apró kockákra daraboljuk. Feltesszük, annyi vízben főni, hogy éppen ellepje.

A hagymát, megpucoljuk, az újhagyma szárát daraboljuk tetszőleges méretre vágjuk, és hozzátesszük a közben a gázon puhuló zellerhez. Sóval, borssal, és lereszelt fokhagymával ízesítjük. Fedő alatt fő. Kb. fél óra múlva, kóstolás után, ha már elég puhák az alapanyagok, összeturmixoljuk, tejföllel megbolondítjuk.

Közben a „feltétet” elkészítjük.

A vékony szelet kenyereket megpirítjuk, majd vízzel megkenjük a tetejét, hogy a reszelt fokhagyma ráragadjon.

Adagonként porcsinnal gazdagítjuk a vitaminbombát.

K&P

 

0 Tovább

Articsóka a hatalmas ízletes, gyógyít és hódit

Hazánkban elsősorban dísznövényként tartják számon, a görögök, és a rómaiak fogyasztották. A franciák és a spanyolok mediterrán konyhájukban töretlen népszerűségnek örvend, hatalmas területeken termesztik. Díszít, etet, és gyógyít. Mi lehet ez? Az articsóka.

articsóka gyógyít egészség

Délután csörög a telefon, a kijelzőn az egyik legjobb barátunk neve jelent meg.  Véletlenül nem dolgozott, és a borongós idő miatt sejthette a kertbe nem igen tudunk kimenni. Érdeklődött hogylétünk felől, és miután ő is szereti a különleges növényeket, legyen az gyógy, vagy fűszernövény, pár perc után a botanika került szóba. Nem régiben látott egy gyönyörű, számára addig ismeretlen növényt, ahogy fogalmazott, akkora volt a virága, mint egy kézilabda, hatalmasra nőtt, tekintélyt parancsolóan uralta környezetét. Ismered az Articsókat?-kérdezte. Kapásból rávágtam, persze. Tévedtem. Hosszasan ecsetelte- gyógyszerész révén -az élettani hatásait is. Utána szaglásztunk. Miután a neten megláttuk a gigantikus, pompázatos növényt, és olvastunk róla, eldöntöttük, nekünk lesz ilyen. De miért is? Ha az alábbi ismertetőt elolvassátok, szerintünk, ti is beszerezitek.

A nagyra nőtt Góliát.

Hazánkban, igazából az ok nehezen érthető, sokáig mellőzött volt. Jelenleg elsősorban kertészetekben találkozhatunk vele, de szépsége, sokrétűsége miatt egyre több kertben pompázik az Articsóka. Ahogy fentebb említettük mediterrán növény, évelő, akár két-három méterre is megnőhet. Nemcsak mérete, hanem hatalmas kékesszínű virágai is rátapasztják az emberi szemeket.

articsóka gyógyít egészség

Nekem kell, hogyan termesszem?

Hidegtűrő, de a fagyokra érzékeny, viszont a gondos gazda, takarással megóvhatja, szénával, szalmával, fóliával betakarva. Vízgazdálkodása jó, a középkötött talajokon fejlődik a legjobban. Mint a legtöbb növény szereti a tápanyagot, istállótrágyát meghálálja, akinek nincs erre lehetősége gazdaboltokban beszerezheti, és nem is egy ló ára.

Aki ezt választja, azaz helyben vetéssel szeretné, fészekbe-három magot 1 méter tő és sortávolságra veti, erre áprilisban kerülhet sor. Lakásban is nevelhetünk palántát 10-15 centiméteres, az alján kilyukasztott poharakba februárban tesszük a magokat. Bőségesen locsoljuk, tápanyagigényét kielégítjük. Megfelelő gondoskodás után 8-10 hét után a növények elérik a 25 centiméteres magasságot, a fagyveszély elmúltával, állandó helyére kiültetjük. Előtte a napos, félárnyékos területen lévő földet alaposan megdolgozzuk, komposzttal, trágyával feldúsítjuk. Az ágyását tartsuk nedvesen, meghálálja, megfelelő gondozásnál hatalmasra nő. Akinek kevesebb az ideje, és több pénz lapul a pénztárcájában, jobb kertészetekben a palántákat beszerezheti. Egy évbe két legyet egy csapásra, hiszen évente kétszer terem márciustól-májusig, és októbertől decemberig szüretelhető. A betakarítás, akkor jön el, ha húsososak a szív levelei, és a külső levelek nem nyílnak ki.

articsóka gyógyít egészség

Ez szép és jó, de lesz belőle hasznom?

Ételekben.

Aki a kulináris élvezetek híve, nyitott az új felé, szereti a domináns ízeket a különlegességeket feltétlen próbálja ki. Az íze vetekszik szépségével, domináns, savanykás, emiatt különösebb fűszert nem kíván, citrommal szokták megbolondítani. Mártásnak, feltétnek egyaránt felhasználható, a neten egyre több receptet találni.

articsóka gyógyít egészség

articsóka gyógyít egészség

A gyógyító.

Káliumban, foszforban, vasban, magnéziumban, nátriumban, kalciumban gazdag.  Fehérjét, szénhidrátot, zsírt tartalmaz.  B1, B2, A, C vitaminokban bővelkedik. Kalóriatartalma alacsony. Cinanin, flavonoid tartalma miatt antioxidáns hatású, elősegítve a májsejt károsodás megakadályozását, segíti a méregtelenítő szerv regenerálódását.1993 év kutatásai bebizonyították az epetermelést is hatékonyan szabályozza.

Poliszaharint is tartalmaz, lassan bomlik a bélben, ami ellensúlyozza a vércukorszint ingadozását.

Reméljük sikerült felkelteni az érdeklődést, és egyre több kertben gyönyörködtök a hatalmas, hódító- gyógyítóban, az Articsókában.

K&P

 

0 Tovább

Zöldhagymás tepsis burgonya, paprikás lisztben sütött hallal

A hirtelen hűvös idő beköszöntével, egy kiadós, könnyen elkészíthető, külön-külön is fogyasztható ételben gondolkodtunk. Piacozni, boltba menni nem akartunk, így körül néztünk a kamrában, a gazdaságban, és a frigóban. Krumplira, újhagymára és halra bukkantunk. A hármasból jött az ötlet tepsis burgonya, paprikás, lisztbe sütött kishallal.

Néha jó húsmentes napokat tartani, amikor a csirke, disznó és egyéb két és négylábúk nem szerepelnek az étlapon. Néhány napja-tudjuk ez itt nem a reklám helye-egy német tulajdonú hiperbe akciós apróhalra bukkantunk. Korábban is vettünk a szinte sneci méretű halból, és nem csalódtunk benne. Mérete miatt nem kell a filézéssel bajlódni, az orrától, a farkáig felhasználható. Omega 3 miatt egészséges, tápláló, nem növeli az úszógumi körfogatát, nem is beszélve az áráról. Önmagában nem igazán laktató, ezért körettel tálaltuk.


apró hal tepsis burgonya

Hozzávalók

  • 40 dkg apróhal
  • 15 dkg búzaliszt
  • 1 ek őrölt piros paprika

A körethez

  • 6 közepes méretű újburgonya
  • 5 szál újhagyma
  • fűszerek: 1 kk kapor, 1 kk őrölt kömény, 1 kk fűszerpaprika,1 kk só 1 ek étolaj

Elkészítése

Az esős idő miatt könnyebb volt a földből előbányászni az újhagymát, nincs is jobb érzés, mikor a saját kertedből használod fel az alapanyagokat. Tisztában vagy vele, hogy tuti semmilyen vegyszerrel nem permetezted, zsurlóval, csalánlével és egyéb gyógy, vagy fűszernövénnyel védekeztél a kártevők ellen. Lehet nem akkora, mint egy lábszár, viszont egészséges. Három szálat kiszedtünk, megpucoltuk, és zöldjével együtt apró darabokra vágtuk.

apró hal tepsis burgonya

Az újkrumplit hámozóval megpucoltuk, hasábokra vágtuk, és a hagymával egyetemben tepsibe tettük. Kevés olajjal elkevertük.

Közben a sütőt légkeverős üzemmódba előmelegítettük.

A fűszereket érdemes, akár egy kis csészébe beletenni, összekeverni, így egyenletesen eloszlik az ételben. Só, bors, kömény, kapor, fűszerpaprika került bele.

Fóliával letakart tepsiben 200 fokon megsült, mielőtt majdnem kész lett a fólia lekerült a tepsiről, így ropogós lett.

Többet nem kellett foglalkozni a körettel.

apró hal tepsis burgonya

A fagyasztott apróhalat diefrost üzemmódban 15 perc alatt kiolvasztottuk, egyszer kétszer ránéztünk, sült és nem főtt halat akartunk.

Miután Balatont soha nem látott „snecik” kiolvadtak, paprikás lisztbe víz helyett „megfürödtek”, és forró olajban sütöttük, annyiban, hogy szinte ellepje a halakat.

apró hal tepsis burgonya

Nem csalódtunk benne.

K&P

 

0 Tovább

Fehérboros apróhús chilis, petrezselymes rizzsel

A szőlő fürtjei egyre teltebbek, de pár hónapot még kell várni, hogy jófajta Rezi bor készüljön belőle. Magában, de fröccsnek is kiválló, de az ételekhez is remek választás. A mai menü főszereplője lett, fűszerezett hússal, chilis, petrezselymes rizzsel.

Pár nappal ezelőtt az otthonunk közelében gyakran megforduló kedves szomszédunkat meglátva eszünkbe jutott, hogy többek között nagyon finom fehérbort tud készíteni, és mivel hamarosan vendégségbe megyünk, ajándékként a barátainkat akartuk meglepni a folyékony nedűvel. Mindenképpen Reziben készültet szerettünk volna, ezzel is valamiképpen népszerűsítve a csodás, emberarcú, és nem utolsósorban festői környezetben lévő települést. A palackból kettő decit kicsentünk.

Hozzávalók

  • 30 dkg disznóhús
  •  1 fej vöröshagyma
  • 2 db újhagyma szárával együtt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • étolaj
  • 2 dl fehér szárazbor
  • fűszerek: só, bors, rozmaring, kömény, fűszerpaprika
  • Köretnek főtt rizs, petrezselyemmel, chilivel

Elkészítése

A húst a főzés előtti nap apró kockákra vágtuk és befűszereztük, hogy az ízek 12 óra alatt jobban át átjárják a combokat, a rostok megpuhulnak, így tapasztalatink szerint legalább félórával hamarabb megfőnek.

Disznózsír hiányában étolajat egy serpenyőben felforrósítottunk, és a húst beletettük, egyszer-kétszer kevertük, amíg ki nem fehéredett. Eközben levet is eresztett, nem égett le, arról nem is beszélve, hogy sokkal, zamatosabb ezzel a módszerrel az étel.

Közben a megpucolt vöröshagymát és az újhagymát apró darabokra vágtuk, és a színét vesztett hússal alaposan összekevertük.

A 30 dekányi húsnak körülbelül 1 dl leve lett, ezért nem kapott vizet, a serpenyőt a tűzről levettük, tettünk rá tűzvörös hazai őrölt fűszerpaprikát. Kevertük, amíg hagymás hús minden része nem színeződött be pirosra, visszakerült a tűzre, majd nyakon öntöttük 1 dl fehér száraz borral. Sóztuk, borsoztuk. Igazából bármilyen fűszer illik hozzá, mi a felsoroltakon kívül kevés köményt, rozmaringot választottunk.

Fedő alatt főztük, és mikor már majdnem teljesen megfőtt a hús, és egyre sűrűbb lett a szaft, hozzáreszeltünk kettő gerezd fokhagymát. Már majdnem lesült a hús, akkor kapott 1dl fehérbort, és kevés vizet. Felforraltuk, és kész lett az akkor már alkoholt vesztett, gyerekek által is bátran fogyasztható étel. A köret chilis petrezselymes rizs lett.

K&P

 

0 Tovább

Balatoni pontyból készült pikáns halleves

A halételek elsősorban ünnepek alatt jutnak eszünkbe. Méltánytalan a háttérbe kerülésük, hiszen alacsony a kalóriatartalma, összetevői miatt rendkívül egészséges ételek készíthetőek belőle. A fejétől a farkáig felhasználható, lehet rántani, sütni, egybesültet készíteni, de mégis leginkább halászléként szerzett hírnevet magának. Ki ne hallott volna a bajai, és a szegedi halászléről, tésztával, alaplé nélkül, vagy passzírozva?

Kedves szomszédjaink hallal leptek meg bennünket. Balatoni ponttyal, gerincet és körülbelül két-háromszeletnyi halhúst tartalmazott a csomag. Örültünk, hiszen valahogy mostanában halat nem ettünk, nem is értem miért, ha csak az árát, az ízét nézzük, a legtöbb hússal versenyben lenne a dobogóért. Mielőtt megköszöntük volna, rögtön mondták, hogy nagyon jó hallé készíthető belőle. Illendőségből nem javítottuk ki, talán halászlére gondolt. Jól tettük, hogy csendben maradtunk, hiszen óriási különbség van a kettő között. A receptből rögtön kiderül miért is. Nézzétek, és készítsétek el, nem fogtok csalódni.

Hozzávalók

  • 40 dkg hal
  • 1 ek zsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • vékony szelet zeller
  • 2 szem burgonya
  • 1 kávéskanálnyi „Erős Pista”, vagy chili
  • 1 kk tárkony
  • 1 kk só
  • 1 evőkanál citromlé

A habaráshoz

  • 2 ek tejföl
  • 1 kk búzaliszt

Elkészítése

Elképzelhető a hozzávalókat szemezgetve, el sem hiszik, a zöldség félékből, hogyan lehet jó levest készíteni. Felmerül a kérdés, érződik egyáltalán a hal íze? Igen, és a tárkonyos, citromos kombó, nagyon illik az ételhez. A puding próbája az evés, nem húzzuk, az időt lássuk, hogyan készül a halleves.

A fej vöröshagymát félbevágtuk, hosszában, majd széltében apróra szeleteltük, forró zsírba pirítottuk.

Közben a sárgarépát és a fehérrépát természetesen megpucoltuk, és a szokásostól eltérően vékonyabbra szeleteltük. Valahol olvastuk, így roppanósabb marad, mintha vastagabbra hagynánk, vagy karikákra vágnánk, és tényleg. Ugyanezt tettük a zellerrel. A burgonyákat apró darabokra vágtuk. A képeken látható az eredmény.

Miután a hagyma kissé megpirult, hozzátettük a felsorolt zöldségeket, kicsit dinszteltük, hozzátettük a tárkonyt, a sót, ez „Erős Pistát”, és a citromlevet. Párszor megkavartuk, majd 2 dl vízben pároltuk.

Az időt kihasználva a halhúst kockákra vágtuk, a gerincet egybehagytuk, nagyok voltak a szálkák benne, ami nem okozhat az evésnél gondot.

Körülbelül 20 perc alatt megfőttek a zöldségek, persze, fajtája válogatja, közben érdemes kóstolni, és beletettük a halat. A lereszelt fokhagyma is belekerült direkt a végén, így sokkal jobban kiérződik az íze.

A hallevesnél nem passzírozunk, de nem akartuk, hogy nagyon híg legyen, ezért elkészítettük a habarást. A tejfölt a búzaliszttel kikevertük. Ahogy felforrósodott a leves egy merőkanállal hozzátettünk. Jó módszer, mert így nem csomósodik, és lassan, a levest keverve, beleöntöttük. A hal nagyon hamar megfő, szinte percek alatt, érdemes gyakran ránézni. Forrt egyet és kész is lett.

A halászlé fanoktól elnézést kérünk, de higgyétek el, aki szereti a pikáns ízeket nem fog csalódni a hallevesben sem.

K&P

 

 

0 Tovább

Sült zöldség bazsalikomos paradicsomszósszal

Gondolom, mások is megkapták már életük során, hogy valaki rájuk mordult „ne beszélj már zöldségeket”, mindez a piacon járva a mai napon egy kofa szájából kicsúszott. Húsban ezek után nem gondolkodtunk, csak a zöldségben, viszont az árakat látva megtorpantunk. Hirtelen eszünkbe jutott, hogy a tavalyi bőséges termésből pár fajta zöldséget félreraktunk az ínséges napokra. Nem kell  a hiperbe menni, és a sápadtnál sápadtabb növényfélékre ezreket kiadni. A kamrában cukkinira, és tartósítószer mentesen elrakott paradicsomszószra bukkantunk. Elkészítettük, a receptet reméljük kipróbáljátok.

Hozzávalók

  • 1 darab cukkini
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 ek oliva olaj
  • 3 dl paradicsomszósz
  • bazsalikom, oregánó, só

A zöldségek előkészítése

A cukinak nem mondható ovális, de vastag, mintegy 1 kiló tökfélét a héjától megszabadítottuk, majd félbevágtuk, és a bendőjében lévő, magokat kivágtuk, a cukkinit kockákra vágtuk. 

Az elmaradhatatlan hagymát, szinte milliméteres szeletekre hosszában elvagdostuk. Olívia, jutott eszünkbe, nem egy régi kedves, bűbájos női ismerős, hanem a névrokona az olaj. Belőle egy evőkanálnyit serpenyőbe felforrósítottunk, a cukkinit, a hagymával kérgesre pirítottunk. Miután szolárium vörösnek tűntek, a tűzhelyről levettük.

A szósz elkészítése

A sült zöldségek elmaradhatatlan velejárója, a zamatos, fűszeres szósz. Jól elfér egymás mellett a paradicsom a bazsalikom és az oregánó. A fűszereket a szósszal alaposan összekevertük, kissé megsóztuk és a zöldséghez tettük. Felforraltuk, és spagetti tésztával tálaltuk.

K&P

 

0 Tovább

Vegyes gyümölcsleves,  krémesen, fűszeresen

A kertünk folyamatosan adja a gyümölcsöket.  A korai cseresznyeszezonnak lassan vége, az alma, körte, kajszi pár hetet-hónapot várat magára. A savanykás, szinte fekete meggy pompázatosan virít a fákon, alig várja, hogy dzsem, mártás, köret legyen belőle.

Ahogy említettük az alma még nem érett meg, tavaly kompótot készítettünk belőle, természetesen mindenféle mesterséges adalékot mellőzve. Cukor került bele, de a savanykás meggyel párosítva szenzációs lehet. Gondoltuk, kipróbáltuk, nem bántuk meg. Felszolgáljuk, mármint a receptet. Íme.

Hozzávalók

  • 50 dkg meggy
  • 1 üveg almakompót, vagy alma
  • 5 db szegfűszeg
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 2 ek joghurt
  • 1 csokor mentalevél
  • 1 dl tej
  • 1 csomag vaníliás puding

Elkészítése

Szerencsénkre a meggy mentes volt a hústól, mármint a kukacoktól, de az ördög nem alszik alapon érdemes,hideg vízben áztatni, víziszonyuk miatt azonnal kimásznak a gyümölcsből, és a víz tetején maradnak. Ha megbizonyosodtunk róla, hogy húsmentes, a meggy kimagozzuk, majd egy tálba félretesszük.

Kompótot érdemes megkóstolni, ha túl cukrosnak találjuk, leöntjük róla a levet, amit a későbbiekben ízesítésként felhasználhatunk, de akár le is fagyaszthatunk, persze, ha a frigó nincs dugig tele, de akár limonádé is készíthető belőle. Ha almát használunk, félbevágjuk, megpucoljuk, a csumáját kivesszük, és négyfelé vágjuk.

Mennyiségtől függően beletesszük egy edénybe, és addig engedjük vízzel, amíg el nem lepi. A gyümölcslevest elképzelhetetlen szegfűszeg, és fahéj nélkül, ezeket természetesen mi sem hagytuk ki. Plusz tettünk bele 2 evőkanál joghurtot a későbbiekben szerepe lesz.

Amíg egyet nem forr, hogy időt nyerjünk, elkészítjük a többi hozzávalót.

1 csomag vaníliapudingot csomómentesen elkeverünk 1 dl tejjel, legjobb a robotgép, akkor tuti nem lesz darabos a pudingunk. Amíg ezzel bíbelődünk a leves alap is kész, hozzáöntjük a pudingot, megkeverjük, és készen is vagyunk.

A joghurt és a puding krémessé teszi a levest, és az állaga sem marad teljesen híg. A menta íze és illata még különlegessé teszi a pofonegyszerű, de mégis különleges levest. Adagonként citromkarikával, és mentával díszítettük.

K&P

 

0 Tovább

Pirkó szelet, a pár perces gyümölcsös süti

Az előrehaladott már-már nehezen elviselhető nyarat idéző forróságban, egyre kevesebb időt szánunk a főzésre, leginkább a sütésre. A sütemények elkészítése általában nem kevés időt rabol el, mi percek alatt elkészíthetőt mutatunk be.

sütemény gyorsan elkészíthető könnyű

A süti apropóját egy nagyon kedves pár jelentette, akik napokkal ezelőtt vendégségbe hívtak bennünket. Naplemente előtt a késő délutáni órákban át bandukoltunk. Hűvösnek nem volt nevezhető az idő, de legalább az izzadtságcseppek megszáradtak rajtunk. A sztorizgatások közepette, a vendéglátónk női tagja, hirtelen elviharzott, és egy jókora adag süteménnyel lepett meg bennünket. Az adrenalin szintem nem emelkedett, nem vagyok édesszájú, Kriszta viszont igen. Először illendőségből megettem egy kocka szeletet, magamon is meglepődtem, annyira ízlett, azonnal elkértük a receptet. Rögtön rávágtuk, ilyen finomat már régen ettünk el is neveztük Pirkó süteménynek. Piroska szabadkozott, ő is csak kapta a receptet, nem csak az övé az érdem, párja megszólalt dehogynem. Elmondták a tésztába bármilyen gyümölcs, akár kompót is beletehető. Pár perc alatt kész. Mutatjuk a receptet.

Hozzávalók

  • 2 doboz kefir
  • 3 tojás
  •  1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kefires pohár (1.75 dl) mennyiségű olaj
  • 1 kefires pohár (1.75 dl) mennyiségű kristálycukor
  • 1 kefires pohár (1.75 dl) mennyiségű liszt
  • gyümölcs

Elkészítése

A búzalisztbe beletettük a sütőport, összekevertük, majd az összes felsorolt hozzávalókat, hozzátettük, alaposan összekevertük.

sütemény gyorsan elkészíthető könnyű

Vendéglátóink szamócát tettek a tésztába, mi kimagozott meggyet, de bármilyen gyümölccsel finom, és ízletes lehet.

sütemény gyorsan elkészíthető könnyű

Sütőpapírral bélelt tepsibe tettük, 180 fokon fél óráig sült. Adagonként porcukorral hintettük. Elképesztően könnyű, és könnyen emészthető, ami nagy előnye a rekkenő hőségben.

sütemény gyorsan elkészíthető könnyű

K &P

 

0 Tovább

Cseresznyével egybesütött csirkecombok fűszeres kölessel

Sült csirkecombokat, cseresznyével, chilis, Lestyános kölessel.  Ettetek már? Itt az ideje! Nézzétek a receptet!

Javában tart a cseresznyeszezon, a nyugdíjas kort is meghaladó életkorú öreg fánk, idén is bőséges terméseket hozott. Nagyon sokféle a felhasználása, mártásnak, befőttnek, akár levesnek, de önmagában is finom az édeskés ízű gyümölcs. A mi cseresznyénk húsa roppanós, ezért bátran lehet főzni, sütni is, hogy az állagát ne veszítse el.

Hozzávalók

  • 20 dkg cseresznye
  • 2 db csirkecomb
  • 2 ek vaj
  • fűszerek: chili, petrezselyem, Lestyán, só, bors
  • 25 dkg hántolt köles
  • 1 ek Oliva olaj

Cseresznyével egybesütött csirkecombok fűszeres kölessel

Elkészítése

Megmostuk, de nem kellett túlzottan fáradozni, mert az úttól messze van, vegyszer nem éri, elég volt lecsapatni hideg vízzel, szárát levettük, kimagoztuk. Vastag húsa miatt kevés lett a leve.

Cseresznyével egybesütött csirkecombok fűszeres kölessel

Két csirkecombot elővettünk, keresztbe nagyon éles késsel beirdaltuk, érdemes kipróbálni, mert így a hús levet ereszt. Közben vigyáztunk, hogy a bőre is egyben maradjon. Sóval, borssal, petrezselyemmel befűszereztük.

A tepsi közepére raktuk, köré a cseresznyéket, és most ugrik a majom a vízbe. Vajat megolvasztottuk, és a gyümölcs tetejét belocsoltuk.

Cseresznyével egybesütött csirkecombok fűszeres kölessel

A cseresznyés csirkecombokat fóliával letakartuk, és a 250 fokos sütőbe tettük. Az ízek ez alatt kezdtek összeérni. Tűvel néztük a hús állagát, mikor puhulni kezdett a vajjal locsoltuk.

Közben elkészítettük a nem mindennapi köretünket, a kölest. Kis kitérőt engedjetek meg, sajnos nagyon kevesen ismerik, méltatlanul ismeretlen növény. Leginkább a madarak jutnak róla az eszünkben, akik előszeretettel csemegézik. Egy elfelejtett ősgabona, ami szerteágazó pozitív hatásokkal rendelkezik. Nincs benne glutén, ezért laktóz és liszt érzékenyek is fogyaszthatják. Lúgosító, alacsony a kalóriatartalma, ezért fogyókúrások étrendjébe is beépíthető. Élettani hatásairól oldalakat lehetne írni, érdemes utána nézni nem bánjátok meg.

Elkészítése sem ördöngős. Az egészség jegyében Oliva olajban folyamatos kevergetés mellett pirítottuk. Sokféle friss fűszerrel lehet kombinálni, mi az apróra vágott Lestyánt, petrezselymet, és a chilit választottuk. A köleshez hozzákevertük, felöntöttük annyi hideg vízzel, ami ellepte. Forraltuk egyet, majd takarékon, megfőztük.

Cseresznyével egybesütött csirkecombok fűszeres kölessel

A chili, cseresznye, fűszerekkel megbolondított köles, igazi íz orgia, és még egészséges is.

Cseresznyével egybesütött csirkecombok fűszeres kölessel

Jó étvágyat:)

K&P

 

 

0 Tovább

Rakott burgonya, füstölt kolbásszal

A burgonya az egyik legkedveltebb, talán a legismertebb zöldségfajták közé tartozik Falvakban, kiskertekben ma is találunk burgonyaültetvényeket. Levesek, főzelékek, készételek alapeleme, és köretként is gyakran kerül az asztalokra. Szinte minden háztartásban főznek belőle.

Rakott ételeket mostanában nem fogyasztottunk, pedig egyszerű, laktató, rövid időn belül megfőzhető, süthető.

Krumpli mindig van otthon, tyúkjaink nincsenek, maradt a bolti. Galambtojásra emlékeztető méretűeket kaptunk, de nem volt mit tennünk, a rakott krumpli nélküle nem készíthető el. Bevásároltunk, de úgy, hogy két tojást egynek számoltunk.

Hozzávalók

  • 1 kg burgonya
  • 20 dkg kolbász
  • 2 nagy fejhagyma
  • 7 db tojás
  • 4 dl tejföl
  • 2 ek mustár
  • fűszerek: só, bors, kapor

Elkészítése

A tojásokat hideg vízben felraktunk főni, forrást követően negyed óráig, majd hideg vízbe kerültek, így a héjukat könnyebben le lehet szedni.

A burgonyát szintén megfőztük, majd éles késsel megpucoltuk, keresztbe vékony szeletekre vágtuk, a művelettől a tojásokat sem maradhattak ki.

A rakott burgonya kolbász nélkül, elképzelhetetlen, ezért egy jókora darabot vastag karikákra vágtunk.

A hagyma a kolbásszal együtt, mindig pikáns ízt kölcsönöz, ezért egy nagyobbat, megpucoltunk, megpirítottunk.

A serpenyőbe rétegesen a burgonyákat beraktuk, tetejére kolbász, hagyma, majd a mustárral bekent tojások kerültek. Sóztuk, borsoztuk. Összesen három réteg lett, a tetejére burgonyát raktuk, és az alkotást kapros tejföllel meglocsoltuk.

Sütőben 150 fokon fél óráig sült.

K&P

 

 

2 Tovább

Puncspudinggal készült meggyszósz

A kertünkben egy 3 év körüli meggyfa az idén alaposan kitett magáért, bőségesen hozta a ropogós, savanykás terméseit. A szomszédok is megkóstolták, és mi is mindenképpen fel akartuk használni. Ipari mennyiség nem volt rajta, de annyi igen, hogy valamit alkothassunk belőle. A hőségre tekintettel, nem is beszélve a drága időről, pár perces, könnyű hidegen, és melegen is elfogyasztható étel jöhetett számításba.

A fákat sem permetezzük vegyszerrel, szedés előtt csupán a kártevők ellen bodza lével lettek lepermetezve. az időjárásnak, és a gondosodásnak köszönhetően, makkegészséges szemeket tudtunk feldolgozni.

Hozzávalók

  • 50 dkg meggy
  • 1 zacskó puncs pudingpor
  • 1 kk fahéj
  • cukor
  • citromkarikák

Elkészítése

A gyümölcs szárait leszedtük, kézzel kimagoztuk, szűrőn át letisztítottuk.

A meggyet éppen annyi vízzel raktuk fel főni, hogy a víz ellepje. Tettünk bele fahéjat, kevés cukrot, stoppert nem állítottunk be, de 3-4 perc alatt kész lett, és kissé ropogós maradt a szem.

Közben, hogy időt nyerjünk 1 zacskónyi puncs pudingport 2 dl tejben csomómentesre kikavartunk.

Hozzátettük a meggyhez, forraltunk rajta egyet, és pillanatok alatt elkészült a hidegen, melegen egyaránt fogyasztható, meggyszószunk.

Adagonként citromkarikával, meggyel díszítettük.

K &P

 

0 Tovább

Bolognai darált hússal töltött lángos

A nyár beköszöntével a nyaralások során kevesen hagynák ki a strandokon, üdülőhelyeken a lángost. Az egyik legnépszerűbb és laktató ételek között a toplista első, de legalább dobogós helyen áll. Nem lehet letaszítani a trónról.

Keszthelyen kirándulva a parttól pár lépésre ízléses falatozóra bukkantunk. A kínálat szerteágazó, sajtos, tejfölös, gombás, chilis, legszívesebben az összeset végigkóstoltuk volna, a klasszikus sajtos-tejfölösre esett a választás. Nem bántuk meg, frissen készült, hatalmas lett és a feltétet sem sajnálták. Viszont mi valami extrára epekedtünk, ami laktató, könnyen elkészíthető, és a feltét egy részéből, újabb ételt varázsolhatunk, például egy bolognai spagettit. Elkészítettük a fűszeres paradicsomos darált hússal töltött lángosunkat.

lángos

Íme a recept.

Hozzávalók a töltelékhez

  • 30 dkg disznócomb (csirkével is helyettesíthető)
  • 2 dl paradicsomszósz
  • 1 fej vöröshagyma
  • fűszerek: só, bors, oregánó, bazsalikom

Elkészítése

Az apróra vágott hagymát pár csepp olajon megpirítottunk, hozzátettük a tavalyról eltett, általunk termesztett paradicsomból készített szószt. Ízesítettük, sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal, petrezselyemmel.

lángos

Eközben, hogy időt nyerjünk fél perc se kellett hozzá a disznóhúst robotgéppel ledaráltuk, pár csepp olajon pirítottuk, akkor lett kész, amikor már kifehéredett, ahogy a képen is láthatjátok.

lángos

A szószt hozzátettük a húshoz, összekevertük, egyet forralunk rajta és kész lett a töltetlék.

lángos

Hozzávalók a lángos tésztához

  • 40 dkg liszt
  • 3 ek étolaj
  • 2 ek kefir
  • fél. dl víz
  • fűszerek: 1 tk só, bors, oregánó, bazsalikom

A liszthez hozzákevertük a sütőport, hozzáöntöttük az olajat, a kefirt, a vizet, összekevertük és befűszereztük, alaposan lisztes kézzel, hogy ne ragadjon összegyúrtuk, kettő gombócot készítettünk belőle és kettévágtuk.

lángos

Belisztezett vágódeszkán 1 centiméter vastagságúra kinyújtottuk, a közepére tettük a szószos darált húst, a tésztát ráhajtottuk, és a széleit 2 centiméterre visszahajtottuk, és lenyomkodtuk.

lángos

lángos

lángos

Forró étolajba beletettük a töltött lángosunkat, oldalanként 2 percig sütöttük.

lángos

lángos

Hozzávalók a mártáshoz:

1 dl tejföl

1 tk fokhagyma granulátum

Adagonként a tetejére mártás került. Mindenképpen próbáljátok ki, nagyon egyszerű elkészíteni. A lángos tésztát nem szükséges keleszteni, a hús is hamar elkészül. Emberes adag lett belőle.

K&P

 

0 Tovább

Sertésköröm pörkölt, sűrű szafttal, főtt burgonyával

A disznóhús minden része felhasználható, és nagyon finom kajákkal lehet a családot, barátokat "levenni a lábukról". A körömtől sokan fanyalognak, de csak addig, amíg meg nem kóstolták. Mi megfőztük, reméljük nálatok is hamarosan az asztalra kerül.

Főként a kocsonya alapanyaga a köröm, mondhatni kihagyhatatlan alkotórésze, miután kész lett a pörköltre is igaz az állítás. A szaftjáról ne beszéljünk. A főzés során bocsátja ki a kocsonyás anyagot, amitől a szaft sűrű lesz. Aki nem szeret cupákolni, az sem maradhat ki az élményből, hiszen a legjobb, ha addig főzzük, amiig a hús le nem válik a csontról. Erről, majd később, kezdjünk neki a főzéshez.

körömpörkölt sertés

Hozzávalók

  • 1 kg köröm
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 1 ek őrölt paprika
  • 2 kk só
  • 0.5 kg burgonya

Elkészítése

A körmöt a hentesnél 10-15 centiméteres darabokra vágassuk fel, ellenkező esetben baltára lesz szükségünk a művelethez. Miután hazavisszük, alaposan nézzük át, óhatatlanul marad rajta egy-két szőr darab, amit igen, jól olvassátok, borotvával pár perc alatt eltüntethetőek.

A vöröshagymát apró, körülbelül egy centisre vágtuk, valahogy a köröm pörkölthöz így szoktuk. Olvadt, forró disznózsíron, kevergettük, amíg zsemleszínű nem lett.

Levettük a tűzről, hozzáadtuk az őrölt piros paprikát, és addig kevergettük, amíg a paprika el nem oszlott egyenletesen a hagymán.

Visszatettük a tűzre, és egy pohár vizet öntünk hozzá. Tettünk bele sót, egyet forraltunk rajta, így a szaftja sűrűbb lett.

Beletettük a körmöket, egymás mellé helyezve, és öntöttünk hozzá még egy kevés vizet, nem kell annyit, hogy ellepje, inkább, ha kevés később pótoljuk, hogy sűrű legyen a szaft. Igaz mennyire guszta?

körömpörkölt sertés

Fedő alatt kis lángon főztük, legalább addig, amíg a hús a csontról nem kezd leválni, ami 3-4 óra is lehet.  Más dolgunk nem volt vele, félóránként ránéztünk, pótoljuk a vizet, mindig keveset, és megkevertük. Közben elgondoltuk, ahogy a sűrű szaftot cupákoljuk, friss kenyérrel tunkoljuk, és főtt krumplival fogyasztjuk. Mennyei érzés.

K&P

 

 

0 Tovább

Készíts otthon kézműves fagylaltokat!

Kopogtat a nyár az ajtóinkon, a legmelegebb évszak beköszöntével, a fagylaltozók tárt karokkal várják az egyik talán legnépszerűbb édességgel, a fagylalttal vendégeiket. A fagyi porból készült ínyencségek nyomában vannak a kézműves termékek. Valódi alapanyagokból készült selymes ízű finomságokkal várják a hűsítésre vágyódókat. Otthon is elkészíthető, mi megtettük.

A legnépszerűbb fagyik közül a csokoládét választottuk, különlegességként mézes került az asztalunkra. Mindkettőnél természetes alapanyagokat használtunk fel. Összehasonlíthatatlan az íze a porból készültekhez képest.

fagylalt csoki méz

Mézes fagyi

Hozzávalók

  • 6 dkg mazsola
  • 1 dl rumaroma
  • 20 dkg méz
  • 3 dl tejszín
  • 3 db tojás
  • 10 dkg szamóca

Elkészítése

A mazsolát, annyi rumaromában forraljuk fel, amennyi ellepi, megvárjuk, amíg kihűl, majd leszűrjük.

A tojásokat ketté választjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.

A tojás sárgáját a mézzel habosra keverjük.

A hideg tejszínt felhabosítjuk, majd a krémeket, óvatosan összekeverünk, tettünk bele szamócát.

Fagyasztóba tesszük, szamócával díszítettük.fagylalt csoki méz

Csoki fagyi

Hozzávalók

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg tejcsokoládé
  • 3 db tojás
  • 3 dl hideg tejszín
  • 0.5 dl rumaroma
  •  meggy

fagylalt csoki méz

Elkészítése

Ét és tejcsokoládét választásánál figyeljünk a kakaó tartalmára. Minél magasabb, annál inkább érződik karakteres íze. A csokikat másodpercek alatt apró darabokra törjük. Gőz fölött pár perc alatt kiolvasztjuk, félretesszük kihűlni.

A tojásokat elválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A robotgép villával is helyettesíthető, majd a hűtőben lehűtött tejszínből is habot verünk.

A kihűlt csoki krémünkhöz hozzákevertük a rumaromát, és egyenként a felvert tojás sárgáját, majd fakanállal óvatosan összeforgatjuk a tejszínes habbal.

 A kimagozott meggyet, apróra vágtuk, hozzátettük a fagyihoz, és a fagyasztóba tettük.

K &P

 

2 Tovább

Készíts otthon hamburgert!

Évek óta téma a családban a saját készítésű hamburger, a tegnapi napig, Pató Pál módjára, csak beszéltünk róla. A mai nap elkészült, nem bántuk meg.

A köztes időszakban többször fogyasztottunk, akár a reklámokban is hirdetett hamburgerezőbe . A hússal, azonban nem mindig voltunk teljesen elégedettek. Elhatároztuk, darált disznóhúsból megpróbálunk összehozni egy saját készítésűt.

Péket nem akartunk játszani, ezért a hamburgerzsemléket, a boltba vettük, szezámaggal voltak meghintve. Az összes hozzávaló a kosárba került. Mustár, majonéz, ketchup a mártáshoz. Hogy ne csak hús legyen, került hozzá paradicsom és zöldsaláta, csalamádé, sajt, na meg a kihagyhatatlan vöröshagyma. A sorban állás közben még egyszer összeállítottuk fejben a receptet, nehogy valamit elfelejtsünk. Közelgett az ebédidő, ezért gyorsnak kellett lennünk. Hazaérve a táskából kipakoltunk, külön raktuk a zöldségeket, zsemléket, és a szósz hozzávalóit is. Valami hiányzott, mi más a hamburger lelke e hús.

A hűtőt kipakoltuk, és találtunk egy zacskónyi csirkeszívet. Egymásra néztünk. „Nem, nem, hamburgerbe ilyet nem lehet”. Nem volt más választásunk, a cél szentesíti az eszközt, belevágtunk. Nyugtattuk magunkat, a szívből készült pörköltet, akkor miért ne lehetne belőle húspogácsa a burgerbe.

Hozzávalók

  • 4 darab hamburger zsemle
  • 35 dkg csirkeszív
  • zsemlemorzsa
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • mustár
  • majonéz
  • ketchup
  • lapka sajt
  • csalamádé
  • uborka
  • paradicsom
  • saláta levél
  • fűszerek: só, bors
  • burgonya

Elkészítése

A szívet apróra összevágtuk, húsdarálóval ledaráltuk.. Hihetetlen, de percek alatt darált hús lett a szív állaga.

A darált szívvel a nagyon apróra vágott vöröshagymát egy tojást, összekevertük. Szerencsére hagytunk szikkadt kenyeret, rozst és fehéret vegyesen, a húsos masszához morzsoltuk őket.

Tettünk bele alap fűszereket.  Alaposan összekevertük, majd két kézzel pár percig összegyúrtuk. A pogácsákat a zsemlemorzsába meghempergettük.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe tettük, a vizes kézzel lapított húspogácsát. Amíg a sütőben sült, elkészítettük a zsemléket. Félbevágtuk és mindkét felét megpirítottuk, hogy a szószt ne szívja be.

Az egyik zsömle alját, majonézzel összekevert ketchuppal megkentük. A megsült húspogácsát rá raktuk, a következő réteg a lapka sajt lett. Rátettük a szeletelt uborkát és paradicsomot, rá a salátát, szeletelt hagymakarikát, majd rákerült a zsemle teteje.

A másodikat mustárral kentük, és csalamádé került bele.

Pár percig, hogy a sajt megolvadjon, mikróba került. A köret sült krumpli lett

Otthon is elkészíthető a hamburger.

K&P

 

0 Tovább

Kulivári, az ínycsiklandozó egybesült

A burgonya önmagában is számos módon elkészíthető. Kevés háztartásban kerül ki az ételek közül. Legtöbbször köret lesz a sorsa. Mi a mai napra főszereplővé tettük, így lett belőle pikáns egybesült.

Számtalan ételt elkészítettünk, általában nem a hagyományos módon tesszük. Minden esetben próbálunk beletenni valami különlegeset, akár a hozzávalók és az elkészítés tekintetében.

A szembe szomszéd, most is megajándékozott bennünket egy csokor Lestyánnal. Leves nem került szóba, így ízesítésként akartuk felhasználni. Jelentőségteljes íze miatt, gondoltuk a burgonyával kivallóan kiegészítik egymást. A kertben ilyenkor is sok a teendő, az időigényes főzésre, leginkább, akkor van időnk, amikor a mostoha időjárás gátat szab a kinti teendők elvégzésére. Reméljük, nem lövünk mellé, ha azt mondjuk, ilyen recept eddig nem volt, legalábbis, olyan, amit a nyilvánosság is elér. Gondoltuk, ha saját, akkor adjunk neki nevet, a vezetéknevünkből született meg a Kulivári.

Hozzávalók

  • 50 dkg burgonya
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 ek vaj
  • 1 csokor lestyán

Elkészítése

 A burgonyát a héjától megtisztítottuk, keresztbe, fél centis karikákra szeleteltük, tepsibe beletettük.

A krumpli tetejére egyenként kis kupacokban vajat tettünk, tetejét apróra vágott Lestyánnal megszórtuk.

A vöröshagymáról a héját leszedtük, megmostuk, majd karikákra vágtuk nagyon vékonyan felszeleteltük, és a vajas Lestyános krumplikra tettünk.

Tetejére tettük a fenti módon „feldíszített” burgonyaszeleteket, fóliát tettünk a tepsire, majd 250 fokon fél órán keresztül sült. Ezután lekerült róla a fólia, a teteje megpirult, adagonként tejföllel meglocsoltuk.

Próbáljátok ki az egyszerűen elkészíthető, laktató, pénztárcakímélő egybesültet. Érdemes.

K&P

 

0 Tovább

Termessz magadnak paradicsomot

A paradicsom méltán az egyik legnépszerűbb zöldségünk. Több ezer fajta közül válogathatunk. Édes, savanykás, fűszeres ízűek is lehetnek. Paradicsomsalátát, ketchupot és különféle ételkülönlegességeket is készíthetünk. Élettani hatásairól ne is beszéljünk. Kertben, de erkélyen, balkonon is nevelhető.

paradicsomtermesztés

A palánta kiültetésével sem vagyunk elkésve. Legyen, saját magunk nevelt paradicsomunk.

Milyen legyen a palánta?

paradicsomtermesztés

A palánta kiválasztásánál legyünk körültekintőek. a vastagabb szárú, erős növények kiültetésénél várhatunk jobb eredményt.  A fonnyadt, kornyadozó növényeket lehetőleg kerüljük el, lehetőségünk szerint az élettel telibbeket válasszuk.

Mekkorára nőnek?

Vásárlás előtt mérjük fel mekkora területre szeretnénk kiültetni őket, ehhez tudni kell, determinált, fél determinált, índeterminált fajtával van e dolgunk, mind a háromnak eltérőek a területigényei az alábbiakban erre is kitérünk.

Determinált (bokros): némelyik fajta 60-80 cm magasságú, ezek nem nőnek folyamatosan. Kert hiányában, akár erkélyen perforált vödörben, dézsában termeszthető.

Índeterminált (folyton növő): folyamatosan növekszik, és termeszti a bogyóit, a szára több méteres magasságot is elérheti. Mindenképpen még a palánta kiültetésekor legalább két méter magas, támaszt kell mellé helyezni.

Fél determinált: miután leteremnek, újabb terméssel ajándékoznak meg.

Hogyan ültessük?

A kiültetés időpontjánál az időjárás a mérvadó. Sokan-a fóliában neveltek kivételével- megvárják a május 25-ét, a fagyosszentek napját, vagy körültekintően a hirtelen hideg beköszöntével, fóliával betakarják.

A sor és a tőtávolságot, mindig a fajta határozza meg. Folyton növőnél a tőtávolság 50-70 cm, a sortávolság 1.5 méter legyen. Első hallásra soknak tűnik, főleg a nagy terület igénybevétele miatt, de így a gombás fertőzések kialakulásának esélyét csökkenthetjük. Hatalmas méretű növények esetében a folyamatos gondozására is figyelni kell, ehhez pedig területre van szükség.

Bokros növekedéseknél elegendő, ha fél métert hagyunk a tövek és a sorok között.

Szereti a bőséges napfényt, félárnyékos helyet kerüljük el.

A paradicsom, azon növények közé tartozik, amely a szárából is ereszt gyökeret, ezért mélyre a sziklevelek magasságába tegyük a földbe. Előtte lazítsuk fel, majd bőséges vízzel iszapoljuk, kissé döngöljük, hogy stabilan álljanak.

Mivel permetezzem?

paradicsomtermesztés

A gombafertőzések ellen, mi a kiültetés napján is vegyszermentesen permetezzük. Akinek nincs zsurló ültetvénye, herbáriában szárítottan is beszerezhető. 15 liter permetlé esetén, 2.5 dkg szárított zsurlót 4 órán át áztatunk 3 liter eső vízben, ha nincs 1-2 napig állott csapvízben. 30 percig főzzük,kihűtjük, majd leszűrjük, és ötszörös arányban hígítjuk. A palánták leveleire permetezzük. Perzselő napot a kijuttatásakor kerüljük el, lehetőleg reggel juttassuk ki, amikor a nap folyamán napsütés várható.

Csalánlevet is használjunk az erről szóló cikkünket itt a blogunkon megtaláljátok." A sokrétű csalán az embert gyógyítja a növényt védi és táplálja" cikkünkben.

A kártevők ellen érdemes figyelembe venni a növénytársítás szabályait. Paradicsom mellé, salátát, zellert szoktunk ültetni a tövek mellé. A saláta hüti, a zeller, pedig védi a kártevőktől. A sorok elé büdöskét, borágót tegyünk, szintén kártevők ellen lehet hatásos.

Miután a palántákat elvetettük a lehetőséget megadtuk, hogy szép egészséges termésünk legyen. Mi talajtakaróként mulcsot használunk. Kiszáradt fűkaszálékot teszünk a tövek, sorok közé, helyet hagyva a töveknél az öntözésre. Távol tartja a gyomokat, egyenlő hőmérsékletet biztosít, és porhanyóssá teszi a talajt.

Reméljük kezdetnek sikerült hasznos tanácsokat adni. Próbáld ki, legyen saját paradicsomod.

K&P

 

 

0 Tovább

Füstölt szalonnával készült brassói aprópecsenye

A neve ne tévesszen meg senkit, itthon főztük az aprópecsenyét. Kissé eltértünk a klasszikus recepttől, valljuk az ételekben is érdemes kísérletezni. Ebédnél kiderült megérte.

Disznóhúst nem vettünk, ezért nem vörös húsból készítettük el. Láthatóan nem táppal felnevelt csirkecombot kaptunk a termelői piacon. A hizlaltak színe fehér, zsírban bővelkedő, a mi választottunk bőre aranysárga volt.

Hozzávalók

  • 50 dkg csirkecomb
  • 2 fej nagyobb vöröshagyma
  • 3 gerezd (fokhagyma reszelve)
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg borsó
  •  1 kk só
  •  1 kk bors
  •  1 kk majoranna
  •  1kk petrezselyem
  •  50 dkg burgonya

Elkészítése

A csontról, óvatosan lefejtettük a húst, először hosszába elvágtuk, majd apró kockákra daraboltuk, szűrőben leöblítettük.

Mindenképpen pikánssá akartuk tenni a pecsenyét, ezért füstült szalonnát választottunk. Apró kockára vágtuk, majd a serpenyőben nagyon kicsi lángon pirítottuk, de nem teljesen, csak addig, amíg elég zsiradék lett a hagymák pirításához.

A vöröshagymát apró darabokra vágtuk, a fokhagymát viszont összepréseltük, így az íze sokkal jobban érződik és kevesebb is kell belőle.

Hozzátettük a szalonnához, kettőt kevertünk rajta, odakerült a kockára vágott hús is.

Klasszikus és különleges fűszerekkel is ízesítettük, tettünk hozzá borsot, majoránnát és sót. Utóbbiból nagyon keveset a füstölt szalonna miatt.

Fedő alatt párolódtak, néha kevertünk rajta, és néztük a hús megfehéredett e. Mikor már színt váltott és levet eresztett, kevés vizet hozzáöntöttünk.

Hozzákerült a zöldborsó.

Akkor már levettük a serpenyőről a fedőt, és a szalonnás hagymás húst lepirítottuk.

 

A kockákra vágott burgonyát, megsütöttük mikor kész lett az aprópecsenyével összekevertük. Hatalmas adag lett, és nem hiányzott a disznóhús íze. Adagonként petrezselyemmel díszítettük.

K&P

 

 

0 Tovább

Borsópörkölt galuskával

A magyar konyha elengedhetetlen alapeleme a pörkölt. A vegetáriánusokon kívül kevés család étlapján lehet ismeretlen. Szárnyasokból és disznóból is elkészíthető. Otthon, de akár társasággal bográcsban is kiválló. Miért csak húsból?  Zöldséggel is ízletes lehet. Mi a borsót választottuk,  körettel együtt fél óra alatt elkészült.

A tél elmúltával, a tavasz közeledtével fagymentes időszakban elültettük a borsó magokat. Takartuk, védve a szélsőséges időjárás ellen. A növény meghálálta a gondoskodást, hetek elteltével csírázni kezdett. Pár hónap után bő terméssel hálálta meg a locsolást, kötözést. Friss vegyszermentes borsóból készült el, akár a vegák által is fogyasztható az étel.

borsópörkölt

Hozzávalók

  • 50 dkg borsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fűszerek: só, bors

Elkészítése

A borsót hosszanti irányba megroppantottam, a héja kinyílt és egy mozdulattal, az ujjammal az edénybe löktem a szemeket. Szűrőben lemostam, majd míg lecsepegett, előkészítetem a hozzávalókat.

A vöröshagymát megpucoltam, hosszába vágtam, majd apróra szeleteltem. 5 perc után hozzátettem az összevágott fokhagymát. Párcsepp olajon megpirítottam.

Őrölt piros paprikával megszórtam, a tűzről a serpenyőt levettem, hogy ne keseredjen meg, alaposan összekevertem.

Hozzátettem a megtisztított borsót, fűszereztem sóval, borssal, és fedő alatt pár perc alatt megfőtt. Köretként nokedlivel tálaltam.

borsópörkölt

Hamarabb elkészült, mint a recept megírása. Érdemes kipróbálni, egészséges és gyorsan elkészíthető.

K&P

 

0 Tovább

Hideg, mézes bodzaleves, mazsolával és habgaluskával

Szerencsénkre a területünkön, több bodzabokor is ékessége kertünknek. Tavasszal, fehér fürtjei beborítják a „birtok” egy részét. Szépsége mellett a felhasználhatósága is sokrétű.

A népgyógyászatban is méltán sikereket ért el. A virágokat és a bogyókat is használják az orvoslásban. Izzasztó tulajdonsága miatt segíti a náthából való felépülést. A köhögés ellenszere és tisztító hatása is ismert.

A gasztronómiában is helyet talált. Ki ne hallott volna a bodzaszörpről, bodza léről, bodzalekvárról? Egyre többen ételként is kipróbálják, és ha egyszer megkóstolják, újra el fogják készíteni. Hallottatok palacsintatésztába mártott bodzavirágról? Mi még nem próbáltuk, de erre is hamarosan sor kerül.

A bodzát napos időben érdemes leszedni, mert akkor az aromáját jobban megőrzi. A tetves részeket semmiképpen sem használjuk fel, és ügyeljünk, rá minél kisebb legyen a kocsánya.  Esős idő után nehezebben törik, ezért az olló segítségünkre lehet. A környékünkön szennyeződésektől mentes, ezért nem mossuk meg.

Valami nagyon különlegeset szerettünk volna a fehérszínű kocsányokban lógó egyedi illatú növényből készíteni.  Az édes ízeket inkább Kriszta szereti, bár az évek során sikerült rábeszélnie az édesebb ételekre is. Elkészítettük a különleges bodzalevest.

Hozzávalók

  • 30 db bodzavirág
  • 1 nagyobb méretű citrom
  • 8 ek méz
  • fél csomag mazsola
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  •  2 dl főzőtejszín
  • 3 db tojás fehérjéje
  • 3 ek kristálycukor

Elkészítése

A bodzát 3 liter űrtartalmú fazékba beletesszük. Hozzárakjuk a keresztbe szeletelt citromkarikákat, és 1 napon át áztatjuk, így az ízek összeérnek.

A bodzás citromos levet leszűrjük, hozzátesszük a mézet és a mazsolát. Felforraljuk, közben kevergetjük, hogy a méz teljesen felolvadjon.

Hozzáadjuk a főzőtejszínt, keverjük 1-2 percig, majd kiveszünk belőle 2dl levet.

Kihűtjük, majd csomómentesen elkeverjük benne a vaníliás pudingport, hozzáöntjük a tejszínes bodza léhez és 2 percen át, folytonos kevergetés mellett forraljuk.

Levesbetétként 3 tojásfehérjét  a cukorral kemény habbá verünk, kiszaggatjuk, és lobogó vízbe megfőzzük.  Hatalmas adag lett, kerti partik előétele is lehet.

A levest kihűtjük, beletesszük a habgaluskát, és lassan kanalazzuk a pikáns vitaminbombát.

K&P

 

0 Tovább

Mérgező növények. Ne edd, csak gyönyörködj bennük.

Az erdőkben barangolva ember legyen a talpán, aki a növényeket ránézésre meg tudja különböztetni. Elképesztő mennyiségű tárul elénk, egy része bátran fogyasztható, de vannak mérgezőek is. Utóbbiak közül gyűjtöttünk csokorba pár darabot, ezzel is segítve az esetleges növénybalesetek elkerülését.

Van, amelyiknek a szára, virágzata, termése okoz enyhébb, vagy nagyon súlyos, akár tragédiához is vezető tüneteket. Növényenként eltérő, érdemes utánanézni, melyektől tartsuk távol magunkat.

Aranyeső

Tavasszal a kertek pompázatos dísze, aranysárga színével, könnyen felhívja magára a figyelmet. A szépségében rejlik a veszélye is. Fürtvirágzata lecsüngő, könnyen összetéveszthető a gyógynövényként is használt aranyvesszővel. Egyetlen részét sem lehet elfogyasztani, a levél, a száron át, a virágzata is erősen mérgező.

Égő érzés a szájban, hányinger, hányás, hasi fájdalom, remegés a jellemző tünetei.

A legenyhébb tünetek jelentkezésekor, forduljunk azonnal a legközelebbi orvoshoz, ha nincs, hívjunk mentőt. Az enyhe tünetek, hirtelen súlyosbodhatnak. Ne kockáztassunk.

Gyöngyvirág

Hófehér színe káprázatos illata csábíthatja a növények kóstolásától nem viszolygókat. Szakirodalom a fehér halálnak is nevezi. A növény minden része mérgező. Közel 40 féle szívre ható glikozidot tartalmaz, amely fogyasztása halálhoz vezethet.

Mérgezésére két szakasz a jellemző. Az elsőben hasi fájdalmak jelentkeznek, majd a pulzus felgyorsul, a vérnyomás csökken a szív megállhat.

Csattanó maszlag

A virágaitölcsérek, szépsége megtévesztő. Illata a keserűmandulára emlékeztető. Kábítószerfüggők körében hallucinogén hatása miatt rendkívül népszerű növény. A fogyasztó rövid ideig varázslatos világba téved, bódultság, hallucináció keríti hatalmába, majd jönnek az ijesztő tünetek.

Émelygést, has puffadást erőteljes görcsök követik.

Kisgyermekeket, csak felügyelet mellett engedjük a növények közé. Egy pillanat alatt megkóstolhatják a növényeket. Inkább tanítsuk meg, már nagyon kisgyermekkorban, hogy különböztessék meg a növényeket.

Tiszafa

Hazánkban védett örökzöld, lassan nő, élete több emberöltőt is jelenthet. Kertekben, parkokban gyakran találkozhattuk vele, rendszeres nyírásával különböző formákat varázsolhatunk. Az egyik legszebb és legveszedelmesebb örökzöld, természetesen csak fogyasztása esetén. A magköpeny kivételével, minden része mérgező.

Görcsök, támolygás, izomremegés a vezető tünetek.

A felsorolt növények közül párat a népi gyógyászatban felhasználnak, de inkább kérjük a fitoterapeuta tanácsait.

Gyűszűvirág

Látványos ékességei a természetnek, virágai gyönyörű harang alakúak, csüngőek. A természetet kedvelők nehezen mennek el mellette, anélkül,hogy egy pillanatra nem gyönyörködnének. Fogyasztani, megkóstolni szigorúan tilos, hatása akár szörnyella de frászé.

Tünetei a látászavarok, hányinger, hányás, módosuló szívfrekvencia.

A cikkben felsorolt növények mérgezőek, de a blogon találsz ehető növényekről írt cikket.

„A virágok arra tanítanak, hogy semmi sem örök: sem a szépség, sem a hervadás, hiszen a magokból új növények serkennek. Jusson eszedbe ez, ha örömet, fájdalmat vagy bánatot érzel. Minden elmúlik, megöregszik, meghal és újjászületik„. Paulo Coelho

K&P

 

 

0 Tovább

A sörkorcsolyák királya, juhtúróval, szezámmaggal

Kevés emberrel találkozhatunk, aki még soha nem evett volna pogácsát. A sós sütemények között a képzeletbeli dobogón szerepelne. Elkészítése rém egyszerű, a konyhát messze elkerülők a sikerélmény érdekében bátran próbálkozhatnak. Elrontani nem igen lehet.

pogácsa sörkorcsolya juhtúró

Pár nappal ezelőtt egy gyönyörű kis település túráján gulyásleves mellé feltétként kínálták. A sörkorcsolyák közül is nehezen kihagyható, az omlós, ropogós tetejű, egyszerű, ugyanakkor nagyszerű ropogtatnivaló.

Nem számoltunk utána, de érdemes lenne megnézni, hány száz, vagy ezerféle recept lelhető fel könyvekben, vagy akár az interneten. Különféle fűszerekkel, töpörtővel, vagy juhtúróval is pikánssá varázsolható. Mi az utóbbi mellett döntöttünk megsütöttük, vendégségbe elvittük. Pár perc után a vendéglátók vad helyett a morzsa után vadásztak. Itt az ideje kipróbálni.

pogácsa sörkorcsolya juhtúró

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg juhtúró, vagy tehéntúró
  • fél kk szódabikarbóna
  • 2 kk só
  • 1 tojás

pogácsa sörkorcsolya juhtúró

Elkészítése

A búzalisztbe alaposan elkavarjuk a szódabikarbónát.

Beletesszük a sót, szintén összekeverjük

Egyik kezünkkel morzsoljuk a lisztes keverékkel a margarint, a másikkal gyúrjuk a tésztát.

A villával összetört túrót hozzáadjuk.

Alaposan összegyúrjuk, amíg össze nem áll a tészta.

Nyújtófával körülbelül 1 cm vastagra kinyújtjuk.

Szaggatóval kiszaggatjuk, gyerekek kedvéért különféle formára.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, hogy össze ne érjenek.

Felvert tojással a tetejét megkenjük.

Tetejét szezámaggal beszórjuk, de tetszés szerint bármilyen magot használhatunk.

Légkeveréses sütőben 180 fokon 25 percig sütjük.

Pár perc alatt elfogyasztjuk.

K&P

 

0 Tovább

Vegyszermentesen, egészségesen, természetesen

A kiültetett növényeiket a hobbi kertészek, ugyanúgy, mint a gazdálkodók óva féltik. Természetesen, hiszen sokak számára a föld, a zöldségek termesztése a megélhetést jelenti. A növényi magvak kiültetése után a palánták földbehelyezésekor nagyon sok mindenre oda kell figyelni a siker érdekében.

vegyszermetes növényi permet tápoldat

A növényvédelem elsődleges szempont. Vannak, akik vegyszerrel próbálkoznak, biztosra mennek, de egyre többen részesítik előnyben a növényekből előállított leveket. Egyrészt a tápanyagigény kielégítésére, másrészt a növényvédelemre használják. Mindenkinek magának kell eldöntenie mit használ. Érdemes mérlegre tenni a vegyszer és vegyszermentes gazdálkodás előnyeit, hatásait. Mi az utóbbi mellett döntöttünk. Otthon, saját magunk könnyedén előállíthatjuk.

Csodák nincsenek, hiszen a földet művelő kiszolgáltatott az időjárástól, de ha valamit megpróbálunk tenni, ami csak rajtunk múlik, fél sikernek tekinthető. Ki szeretnénk hangsúlyozni, ez csak egy lehetőség, de nagyon jó eredményt lehet kellő odafigyeléssel felmutatni.

Áztatni, főzni, erjeszteni lehet. Lehetőleg esővizet használjunk, ha nincs lehetőségünk a gyűjtésére a csapvizet 2-3 napig tároljuk.

vegyszermetes növényi permet tápoldat

Erjesztésnél a friss növényt felaprítva tegyük bele az vízbe, amit napon, vagy félárnyékos helyen, lehetőleg, fa, vagy műanyag hordókba, vödrökbe érleljük. Érdemes szúnyoghálóval letakarni, így rovarok nem kerülnek bele. Az erjedési idő általában 7-14 nap közé esik. Ezt követően szűrjük le a növényeket, és felhasználási módtól függően hígítsuk. Tömény használata tápanyagpótlásnál kevésbé javasolt, hiszen a növények kiéghetnek.

Az alábbiakban, gyógy-és fűszernövények felhasználási lehetőségeiről is írunk, amik erdőkben gyűjtve beszerezhető, vagy növényi tisztítási hulladékot is felhasználhatunk. Frissen szedett növények esetében lehetőleg szennyeződésmentes területről gyűjtsünk.

Bodza

vegyszermetes növényi permet tápoldat

A növények fejlődését elősegíti, a mák és tokbarkót elriasztja.

Fél kiló bodzavirágot, vagy 15-20 g szárított formában 3 liter esővízben fél órán keresztül főzünk. Kihűtjük és fele-fele arányban esővízzel hígítjuk.

Fokhagyma

vegyszermetes növényi permet tápoldat

A növényeket megtámadó baktériumok és gombás megbetegedések ellen hatásos.

2-3 kg fokhagyma pergős részét, a vöröshagyma buroklevelével 10 liter esővízben áztatunk. 8 napig erjesztjük, majd tízszeres arányban hígítjuk.

Kamilla

vegyszermetes növényi permet tápoldat

A zöld tetveket riasztja.

12 órán át egy nagymaroknyi kamillavirágot áztatunk, leszűrjük, és  1:5 arányban hígítjuk, permetezővel juttatjuk ki a növényekre. Mago vetése előtt tömény oldatként, használjuk.

Paradicsom

vegyszermetes növényi permet tápoldat

Káposztalepke, levéltetvek, rágó élősködők ellen hasznos.

Az ép növény szárát, leveleit, de a sérült felaprított bogyókat használunk, annyi esővizet öntünk rá, ami ellepi. Lassú tűzön fél órán át főzzük. Hozzáöntünk 10 liter vizet. A tapadása miatt használjunk 40 g káliszappant.

Káposzta

vegyszermetes növényi permet tápoldat

Az uborka, zeller burgonya növekedését szolgálja.

Akár tisztítási hulladékból kimaradt 3 kilogrammnyi mennyiséget, annyi esővízzel felöntünk, hogy ellepje. 10 szeresére hígítjuk.

Tej

vegyszermetes növényi permet tápoldat

Leginkább a paradicsomvédelmére hatásos, szabadföldbe ültetéskor, gombás megbetegedések ellen.

4 liter felforralt és lefölözött kihűtött tejbe 2 liter vizet elkeverünk, és kijuttatjuk a növényre.

Rengeteg növényt hasonló céllal fel lehet használni, oldalunkon érdemes böngészni.

K&P

 

3 Tovább

Tócsni, metélőhagymás, mustáros, majonézes mártással

Kevés étel büszkélkedhet ennyi névvel. Többek között lapcsánkának, tócsninak, pacsninak és cicegének, macókának, krumpli prószának is hívják. Fillérekből elkészíthető, laktató, érdemes kipróbálni.

Krisztával, évekkel ezelőtt egy üdülőhelyen jártunk, délidőben a hosszú túra után a nyári napsütésben nagyon megéheztünk. Felhevült testtel kiéhezve baktattunk a fenséges illatok után. A vércukorszintünk a föld alatt leledzett, szinte remegve kerestük az ételeket. Egy kellemes kis büféhez érkeztünk, az étlapot böngésztük, a kínálat mellé róluk készült képeket is tettek. Feleségem palacsintát választott, én tócsnit elsősorban az üvegre kiragasztott képen látható emberes adag miatt. Feleségem kapta meg elsőként az ételt, 4 darab hatalmas töltött palacsinta került a tányérra. Miközben ő jó ízűen falatozott, a pincér kiszólt: kész a lapcsánka. Odarohantam, a méretével szembesülve elsápadtam, két apró méretű fasírt nagyságú étel „nézett”rám. Majdnem nagyítót kértem az ételhez. Megkóstoltam a krumplis eledelt, fantasztikusan finom volt, csak fél perc alatt elfogyasztottam, már akkor tudtam, nekünk itthon el kell készíteni.

tócsni mártás burgonya

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához

  • 1 kg burgonya
  • 1 nagy fej vöröshagyma (20 dkg)
  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás

A mártáshoz

  • tejföl
  • mustár
  •  majonéz
  • fűszerek:  ízlés szerint só, bors, kapor, metélőhagyma

Nekiláttunk az elkészítéséhez.

Elkészítése

Az alaposan megtisztított burgonyákkal nagylukú reszelőn lereszeljük, majd 15 percig állni kell hagyni, addig nem barnul meg, viszont vizet ereszt.

A vörös hagymát megpucoljuk, nagyon apróra vágjuk.

A krumplit alaposan két kézzel ki kell csavarni, sót nem érdemes beletenni, mert további levet ereszt.

A hagymát összekeverjük a burgonyával, hozzátesszük a tojást és lisztet. Alaposan összedolgozzuk a tésztát, bő forró olajba a gombócokat kanállal a forró serpenyőbe tett olajba beletesszük, és evőkanállal óvatosan szétlapítjuk.

Mindezt nagyon óvatosan, hogy a tészta egyben maradjon.

Az egyik felét magas hőfokon érdemes sütni, hogy a tésztának kérge legyen, így nem esik szét, mikor megfordítjuk. Utána a hőfokot alacsonyabbra állítjuk.

Mártás is került a tetejére, amíg sült a tészta, pillanatok alatt elkészül.

Tejfölt mustárral, majonézzel, elkeverjük, sóval, borssal, kaporral, metélőhagymával ízesítjük.

K&P

 

0 Tovább

Sütőben sült piszkos tészta

Őszintén szólva, ha csak, gyümölcsös, cukros, édes ételek, akár a tészták lennének a világon régen éhen haltam volna. Feleségem, viszont szereti, egy idős embertől kapta a receptet, a hozzávalókat beszereztük én megfőztem, ő megette. Szerinte mocskosan finom lett.

Mielőtt hozzájutottunk volna az elkészítés fortélyaihoz, korában soha nem hallottam róla. Utána böngészve kiderült Dunántúlon, főleg Zala Megyében volt őshonos, a háborúk alatt sokszor életet mentett. A tésztát szinte minden házban készítettek, ami legyünk őszinték összehasonlíthatatlan a boltival. Szilva a legtöbb gyümölcsösben meg termett, lekvárt is készítettek belőle. Neve hallatán sokakból kíváncsiságot ébreszt, de kétségeim lenne afelől, hogy a kifőzdék nem találnának rá más nevet. A szilva erőteljes sötétkék színe miatt lett névadója az éteknek.

Hozzávalók

50 dkg  metélt tészta

1 ek étolaj

1 kk só

15 dkg szilvalekvár

15 dkg dió

1 kk porcukor

Elkészítése

A metélt tésztát forró lobogó vízbe főzni kezdtem, kevés sót, és napraforgó olajat a vízbe tettem. 15 perc után kóstoltam, majd szűrőbe raktam, hideg vízzel öblítettem, hogy ne legyen ragadós. A tepsibe helyeztem.

Az általunk termelt öreg diófa terméséből maradt diót, feltörtük, a jó öreg turmixgéppel ledaráltuk.

A tepsibe tett tésztára rétegesen tettem az őrölt diót és a szilvalekvárt.

A sütőben 250 fokon fél óráig sütöttem.

Adagonként az édesszájúakat figyelembe véve lehet szilvalekvárt tenni porcukorral behinteni.

A piszkos tészta a nevét meghazudtolva Kriszta szerint finom lett.

K&P

 

0 Tovább

Rizses egytálétel, fűszeresen és tejföllel

Rizses húst évekkel ezelőtt sokat ettünk, mostanában valahogy talonba került. Mellőzése még számunkra is érthetetlen, hiszen gyorsan elkészíthető ízletes étel. Természetesen, nem az átlagos receptben gondolkodtunk, hiszen kísérletezni az ételekkel is izgalmas, főleg, ha mások is kedvet kapnak az elkészítéséhez.


rizses hús lestyán tejföl

Egyre több a friss zöldségek kínálata, aminek tavasszal a téli vitaminban szegény táplálkozás után a fogyasztásuk is meggondolandó. A receptben a répa kapott helyet, de, akár kerülhetett volna bele, brokkoli, fehérrépa és újhagyma is. Ez az étel hús nélkül nehezen elképzelhető, sokan disznóhúsból szokták, de tapasztalataink bármelyik húsféle megteszi. A mai napon egy kétlábúra a csirkére esett a rizses húshoz a választás.

Hozzávalók 4 személyre

  • 60 dkg csirke hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • fűszerek: só, bors lestyán, petrezselyem
  • 1 bögre rizs
  • egy kk étolaj

Elkészítése

A hús szerencsére kevés zsírral dicsekedhetett, nem kellett a tisztításával szöszmötölni, ezért elegendő volt bő vízzel lemosni. Vágódeszkán először hosszú csíkokra vágtam, majd kockára szeleteltem, egy tálba félretettem.

A sárgarépát zöldségpucolóval megtisztítottam, megmostam, és egyenlő méretű karikákra szeleteltem.

A vöröshagymát a héja megszabadítását követően, félbe vágtam, majd nagyon apró darabokra éles késsel aprítottam.

Eddig a recept hagyományosnak mondható, most jön egy kis csavar a történetben. A korábbiaktól eltérően a répát, húst, hagymát egy hőálló edénybe tettem, és kevergettem. Ekkor a hús levet eresztett, amiben a zöldségek párolódtak. Nagyon kevés vizet öntöttem rá, hiszen a csirke folyamatosan eresztette a levét. Közben a répa is a hagymával puhult.

Pár perc elteltével, borssal, sóval és frissen szedett apróra vágott petrezselyemmel és lestyánnal ízesítettem. Igen jól hallottátok, sajnos a lestyán kevésbé ismert, pedig egyedi íze nagyon pikánssá tudja tenni a leveseket, húsokat, akár a sülteket.

Fedő alatt párolódtak, majd előre kikevert tejföllel, a zöldséges, fűszeres húst nyakon öntöttem. Habarást nem kapott, szépen besűrűsödött.

Félretettem, hagy érjenek kissé össze az ízek, amíg a köretet el nem készítem.

Egyszerűnek tűnik a rizs elkészítése, több variációt is kipróbáltunk. Gondolom, nem vagyok egyedül, ti is sokan jártatok, úgy, mikor összeállt, megkeményedett, gombóccá gyúrva szinte dobálni lehetett. Nekünk a következő módszer vált be.

rizses hús lestyán tejföl

Pár csepp zsiradékon, akár olajon, disznózsíron folyamatos kevergetés mellett a rizst kissé megpirítjuk.

Kétszer annyi hideg vízzel felöntjük, majd forraljuk, utána fedő alatt főzés nélkül pároljuk. Miután kész lett műanyag edénybe beletettem, kissé "megtömtem", majd a tányér közepére tettem. Szafttal meglocsoltam, köré húst került, tetejére a Lestyán. A zamatos rizses egytálétel percek alatt elfogyott. Próbáljátok ki, nem érdemes kihagyni.

K&P

1 Tovább

Füstölt szalonnás tarja, kapros tejfölös káposztaágyon sütve

Az egyben sütött ételek a család kedvenceit képezik, több recept alapján is nagyon izgalmas ételt lehet készíteni. A húsok, zöldségek párosításával lenyűgöző és ínycsiklandozó lehet az étek, kiegészítve különleges fűszerekkel.

A következő receptben ezeknek a paramétereknek is szeretnénk megfelelni. Régóta kívánunk, egy nagy adag savanyú káposztát, különféle változatban is kipróbáltuk. Ettünk Székelyt, rakottat, töltöttet. A piacon saját készítésű hordós káposztára bukkantunk, összehasonlíthatatlan a konzervvel.

Hozzávalók

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 10 dkg húsos füstölt szalonna
  • 30 dkg tarja (bármilyen hús jó)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kisebb fej fokhagyma
  • 2 dl tejföl (kevés vízzel lehet hígítani)
  • fűszerek: só, bors, kömény, kapor, pirospaprika

Elkészítése

A nevét nem hazudtolta meg savanyú volt, de csak egyszer mostam át, hogy a jellegzetes ízét ne veszítse el. A szalonnát  az összetevők miatt nem hagyhattam ki, a sajátomra nem gondoltam, abból is van bőven, de nem akartam az étel helyzetén rontani. Inkább a frigóba mentem, egy csík szalonnát a füstölt illata alapján megleltem.

Nagyon apró darabokra vágtam, majd a serpenyőbe kissé megabáltam, tányérra félreraktam.  A zsírját a serpenyőbe hagytam, majd tovább agyaltam, mert a szalonna ennyi káposztához vajmi kevés. A mélyhűtőben lévő húst apró darabokra vágtam és a szalonna zsírján megpirítottam, majd beborsoztam, sóztam, fokhagymát beledaraboltam, egy kis tömény helyett köménnyel megszórtam, a tűzről levettem, hogy a piros paprika ne keseregjen, vízzel felöntöttem, de csak annyival, hogy éppen ellepje.

Közben a kicsavart káposztát erős tűzön megpirítottam. Eközben a „hamis pörkölt” is félig megfőtt, hozzátettem a szalonnát-egyet forraltam rajta. A sütőben a tepsibe a káposztának beágyaztam, rá tettem a szalonnás, húsos szaftot. Viszont, mivel a káposzta megpirult, levétől megszabadítottam, kapros tejföllel meglocsoltam, tetejére hagymakarikákat raktam. Kétszáz fokon 50 perc alatt a káposztaágyon sült étel.

K&P

 

0 Tovább

Tavaszi saláta fűszeres túróval

A tavasz közepén a nyár közeledtével a mai napon a pár perces, dús vitamintartalmú, könnyed salátáé a főszerep. Korább elkészített ételekből maradtak ki zöldségek, gondoltuk, miért ne írnánk egy általunk megálmodott receptet. A vacsora ideje is közelgett, sötétedett, így negyedóra alatt készen kellett lenni.

 


Hozzávalók:

brokkoli

paradicsom

uborka

kukorica

tehéntúró

fűszerek: só, bors, petrezselyem

Elkészítése

Kis darab fóliába csomagolt brokkolit felbontottam, forró vízbe tettem, amíg főtt a szentem, a salátához tartozókat előkészítettem. Színe alapján maximum szaunát, de napfényt aligha látott paradicsomokat négy szeletre vágtam.

A közelében megláttam egy kígyóra csak a nevére emlékeztető uborkát, felszeleteltem, az ujjamat majdnem levágtam, majdnem felkiáltottam, velem nem kukoricázhatsz. Ekkor ugrott be a hűtőbe, egy kis tálba kukorica várt rám. Hozzátettem, a közben megfőtt brokkolival egyetemben, óvatosan összekevertem, hogy a paradicsomok be ne színezzenek.

A korábban gombás ételből ledinsztelt csiperkegombával díszítettem. Már majdnem kész lettem, mikor hangokra lettem figyelmes. Valamelyik szomszéd családtagja mordult a másikra: Hol a túróban jártál drágám? Magamban megköszöntem az ötletet, a salátára a petrezselymes, borsos túrót ráöntöttem.

Tovább tartott a recept megírása, mint a saláta tálalása.

K&P

 

0 Tovább

Pizza két feltéttel, kukoricával, gombával, és hallal

Régóta szerettünk volna enni egy nagyon finom pizzát. Mindenképpen itthon akartuk elkészíteni. Étteremben nem gondolkodtunk, legjobb a hazai, nem is beszélve a költségekről, sokkal olcsóbban elkészíthetjük a saját ízlésünk szerint. Több receptet átböngésztünk, képek alapján is válogattunk, végül több ötlet alapján készült el a sajátunk. Érdemes belefogni, tényleg isteni finom lett. Vegások is ehetik a húst nélkülöztük.

Pizza

Hozzávalók

A tésztához

Pizza

1 kg finomliszt

2 csapott ek só

2 ek oregano

1 ek őrölt bors

2 tasak szárított élesztő

0.5 ek cukor

6 dl langyos víz

0.5 dl oliva olaj

A feltéthez

Kukoricás, gombás, sajtos

Pizza

20 dkg gomba

20 dkg kukorica

csili paprika

pizza mártás

Halas, tejfölös kapros

 

Pizza

25 dkg hal

2 dl tejföl

1 ek kapor

2 gerezd fokhagyma

1 ek örölt paprika

fél citrom

pizza mártás

A mártáshoz

Pizza

40 dkg paradicsom szósz

1 ek szárított oregano

3 gerezd reszelt fokhagyma

2 ek sűrített paradicsom

1 ek bors

Elkészítése

A lisztet igen nem elírás felbontatlanul 1 percig langyosítva a mikroba tettem, gondoltam, hagy melegedjen. Erre a bizarrnak tűnő műveletre azért volt szükség, hogy a tészta hamarabb meg kelljen. Utána egy tálba tettem oregánóval, sóval, borssal fűszereztem. Hogy nehogy túl egyszerű legyen a recept, egy másik tálat elővettem, beletettem a szárított élesztőt, Oliva olajat, cukrot és a langyos vizet. Ebédet szerettem volna nem vacsorát, ezért segéderőhöz folyamodtam, egy robothoz, jó túlzok, egy robotgéphez, és karjához a tésztadagasztó alkatrészhez. Első fokozaton lassan kevertem a langyos vízben lévőket, közben beleöntöttem, a lisztet, és a többi alapanyagot. Addig folytattam a műveletet, amíg a tészta nem puhult meg. Ezután a robotot hatos fokozatra állítottam, és addig használtam, amíg a tészta nem lett hólyagos. Három a magyar igazság, ezért is elővettem még egy tálat, amiben percekig a kész tésztának lett a helye. Oliva olajjal kikentem, és benne a tésztát 45 percig csendes pihenőre intettem, kelesztettem. Közben lihegtem. De reménykedtem megéri a fáradozást, gondoltam, biztos odáig lesz a család. Háromnegyed óra után cipóformára alakítottam, majd konditerem helyett következett a gyúrás. Egy hatalmas kellőképpen vastag rúddal 1 cm vastagságúra nyújtottam a tésztát, majd sütőpapíron hatalmas 40 átmérőjű pizza alakúra formáltam. Letakartam 15 percre magára hagytam.

A mártás

Mind a két feltétnek alapja a mártás. Az általunk elrakott paradicsom szószt fűszereztem Oregánóval, lereszelt fokhagymával, sűrített paradicsommal, frissen őrölt borssal összekevertem, a nyers pizza tésztát alaposan bekentem.

Kukoricás, gombás, sajtos

A gombát szeletekre vágtam, majd lassú tűzön megpároltam, a kukoricát megfőztem a pizza mártással bekent tésztára rátettem sajttal, csili paprikával díszítettem 20-25 percig 220 fokon előmelegített sütőben megsütöttem.

Halas, tejfölös kapros

Egy korábban megfőzött ételből maradt pár darab apróhal, vele ilyen szinten sosem kísérleteztem, de utóbb kiderült megérte. A konzerv halakhoz viszonyítva fillérekbe kerül, az ízük hasonló. Kevés oliva olajon megpároltam, ami nem a tengervízhez hasonlóan, de levet eresztett. A serpenyőből kivettem, villával összetörtem. Reszelt fokhagymával kevertem, piros őrölt paprikával kevertem. Rátettem a mártásos pizzára, majd kapros tejföllel megbolondítottam. Megszórtam sajttal, és vékony citrom karikával díszítettem. Sütőbe tettem.

Összesen 4 pizza készült, az adag népes társaságnak is elegendő.

K&P

 

3 Tovább

SÜTŐBEN SÜLT TÖLTÖTT TOJÁS TEJFÖLLEL LOCSOLVA, ZSEMLEMORZSÁVAL MEGSZÓRVA

Családunkban a töltött tojás gyakran kerül az asztalra. Egytálételként reggelire, ebédre, vacsorára is bátran ajánlható és zöldségekkel, köretekkel variálható. Mint minden étel ezerféleképpen elkészíthető, én egy évek óta anyukám által készített receptet mutatok be.

TÖLTÖTT TOJÁS

Hozzávalók:

10 db tojás

zsemlemorzsa

petrezselyem

fehér bors

tejföl

Elkészítése

A tojásokat az esetleges szennyeződésektől bő vízben alaposan átmossuk, majd én a „baleset” elkerülése érdekében evőkanállal helyezem a lábasba, majd óvatosan vízzel felengedem tojásokat, hogy össze ne törjenek. Stoppert fölösleges beállítani, de körülbelül 15 perccel a forrás után szűrőbe helyezzük, leöblítjük, majd vízbe tesszük, amíg teljesen ki nem hűlnek. Érdemes türelmesnek lennünk, mert így sokkal könnyebben leszedhetjük a héját, és a fehérje sem sérül meg.

A tojásokat óvatosan egy éles tárgyhoz, akár asz asztal sarkához óvatosan hozzáverjük, majd a héját leszedjük. Éles késsel a tojásokat hosszába kettévágjuk, úgy hogy a fehérje egyben maradjon.

A megfőtt tojás sárgáját kivesszük, villával összetörjük, kevés zsemlemorzsát, sót, petrezselymet, fehér borsot hozzáadunk, és összegyúrjuk. A fehérjébe visszatöltjük a sárgáját, hőálló edénybe, vagy sütőbe pihentetjük. Külön felmelegített serpenyőbe olajat tejföllel összekeverünk, a tojást meglocsoljuk, a tetejét zsemlemorzsával megszórjuk. Előmelegített sütőbe, pirosra sütjük. Rizs körettel, akár hidegen, vagy megmelegítve tálaljuk. Salátával, retekkel díszítjük.

TÖLTÖTT TOJÁS

K&P

 

0 Tovább

Dinsztelt káposztaágyon tálalt sült csirkecombok

Húsokhoz köreteknek főként rizst, burgonyát tálalnak, pedig zöldségekkel, sokkal egészségesebb és a kalóriaszegényebb az étel. A késői tavasszal a piacokon kaphatóak a fólia alatt termesztett egészséges káposzták. Egy szép, láthatóan gondozott darabot sikerült megvásárolnunk, nem volt kérdés dinsztelt káposzta készül belőle. Kezdők is bátran próbálkozhatnak, könnyen elkészíthető.

Hozzávalók:

1 kg káposzta

1 ek olaj

metélőhagyma

kömény bors

édes ecetes lé: víz ecet, cukor

Elkészítése:

A káposztát először félbe vágjuk, a torzsákat kivesszük belőle, majd nagyon éles késsel vékony szeletekre aprítjuk. Nagyon kevés étolajon megfuttatjuk, majd metélőhagymával, borssal, sóval fűszerezzük. Ezt követően érdemes elkészíteni az édes ecetes levet, hogy az ízek még inkább összeérjenek. A vízbe 10 %-os ételecetet teszünk, először egy teáskanállal, hogy ne legyen nagyon savanyú. Kristálycukrot keverünk hozzá, pár percig kevergetjük, hogy jobban oldódjon a vízben. Hozzátesszük a lábasban lévő káposztához, alaposan összekeverjük, és nagyon lassú lángon fedő alatt pároljuk. A káposzta nagyon lassan fő meg, és hússal laktatóbb.

Sült csirkecombok

Hozzávalók:

4 darab csirkecomb

metélőhagyma, só, bors, lestyán

Elkészítése:

Négy darab csirkecombot keresztben beirdalunk, így a rá kerülő fűszerek jobban átjárják az ízt, levet is ereszt és ebben párolódig. Sóval, metélőhagymával a bőrtét bekenjük, a tetejére apróra összevágott Lestyánt teszünk. Tepsiben, fólia alatt háromnegyed óráig pároljuk, utána a fóliát levesszük, és a tetejét 15 percig pirítjuk.

Amilyen egyszerű a recept, olyan ízletes.

K&P

 

0 Tovább

A sokrétű csalán az embert gyógyítja, a növényt védi és táplálja

A csalán nevének említésekor kellemetlen élmények tornyosulhatnak. A bőrhöz érve viszketést, bőrpírt, és kiütést okozhat. Kevesen tudják, az egyik legsokrétűbben felhasználható a csollánynak is elnevezett növény. Gyógyító hatásuk legendás, botanikában kártevők ellen és tápanyagként használható. A gasztronómiában kiváló ételek készíthetőek belőle.

A csalán az Urticacaea családjába tartozik, elnevezése a felhasználhatóságának megfelelően igen változatos. Csolánnak, nagy csalánnak, apró csalánnak, csóványnak is hívhatjuk. Patakpartokon, erdőszéleken félárnyékos, magas páratartalmú helyeken gyakori az előfordulásuk. Ahol megjelenik, feltételezhető a magas nitrogéntartalmú, tápanyagban gazdag talaj.

 A köznyelvben gyomként terjedt el, ami igazságtalan vele szemben, hatását tudományos vizsgálatok igazolták. Gumikesztyűben, hosszú ujjú felsőben érdemes szedni, mert a csalánszőrök hangyasavat tartalmaznak, ezért hozzáérve viszketést okoz a bőrön.

Gyógyír a bajra

Ásványi anyagokban gazdag, kálcium, kálium tartalma magas, folsavat és vasat is tartalmaz. Tavasszal kúraszerűen fogyasztják salaktalanító hatása miatt, és az anyagcserére is jótékony hatású. A vért és az egész szervezetet tisztítja. A legendás bükki füves ember tavasszal és októberben hathetes tisztítókúrát javasol. Aki nincs olyan szerencsés helyzetben, hogy gyűjteni tud, vagy a saját kertjében megterem, szárított formában a legtöbb gyógynövénybolt készletében fellelhető. Szabó György és Mária Treeben is kiemeli jótékony hatását a vesére, epére, tüdőre. Könyvet lehetne írni a hatásáról, a teljesség igénye nélkül a következő betegségek esetén, vagy megelőzésére használhatjuk.

Vízhajtó hatású.

Gyomor és légzőszervek hurutos megbetegedései esetén.

Vértisztító.

Vese és hólyaghomok képződését is megakadályozhatja.

Aki mélyebben szeretne elméllyedni a gyógyító hatásában, bátran olvassa Szabó György-Lopes-Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember gyögynövényei című könyvet.

Csalántea hathetes kúra esetén.

Tovább nem ajánlatos inni, mert a csalánban lévő kovasavat nehezen dolgozza fel a vese, és vesekő képződhet. Gyógyteák készítésekor, a fémszűrőt kerüljük, helyette műanyagot használjunk. Reggel éhgyomorra fogyasszunk egy csészével. Egy csapott evőkanál szárított teafüvet 2.5 dl vízzel leforrázunk, és negyed óráig áztatunk, majd leszűrünk. Langyosan apró kortyonként igyuk.

A növénydoktor.

 A vegyszermentes gazdálkodás megjelenésével, elterjedésével egyre többen próbálkoznak növényekből előállított permetlevekkel. Hatásuk kettős, egyrészt a kártevők ellen hatásos, másrészt táplálja, fejleszti a növényeket.

A csalán esetében virágzás előtt védőfelszerelésben kell leszedni a növényt. A gyorsabb erjedés miatt érdemes összeaprítani a leveleket a szárával együtt. Fém kivételével bármilyen anyagból készült  vödröt, hordót használhatunk a készítéséhez, tárolásához. Az erőteljes szaga miatt a szomszédi viszony ápolása érdekében védett helyre állítsuk. A nap indítja be az erjedést, az árnyékos helyet kerüljük. Ne töltsük tele az edényt, mert az erjedés miatt kicsuroghat.

Általában nyers csalán esetében egy kilogrammot öntsünk fel 10 liter vízzel, naponta keverjük, 10-14 nap alatt, amikor már nem erjed kapjuk meg a tömény oldatot. Tömény kijuttatását kerüljük, mert leégetheti a növényeket.

Kártevők ellen a hígítási arány 1 a 10-hez, azaz 1dl tömény oldatot adunk 1 liter vízhez. Ebben az esetben le kell szűrni, és permetezve kijuttatni.

Növekedés elősegítésénél nem feltétlen kell leszűrni, elég a leülepedett növényi rész feletti oldatot kivenni és az imént leírt módon hígítani, és azt juttatjuk ki a növény tövére.

A konyhában is megállja a helyét.

Kiváló, ízletes csalánfőzelék készíthető belőle, a recept elérhető a www.receptekhumorban.reblog oldalon.

K&P

 

0 Tovább

A palántanevelés fortélyai

A tavasz közepén a nyár közeledtével egyre többen ültetnek magot, hogy aztán palántákat nevelhessenek. A szakirodalom nagyon sok módszert ajánl a hatékony palántaneveléshez. Különféle módokat említ, de szinte mindegyik a következő általános szabályokat rögzíti.

A tiszta lakás.

A föld a magok számára a kiültetésig, több héten keresztül az állandó lakhatást szolgálja. A pénz az úr jeligével, minél kevesebb befektetéssel, minél több haszonszerzést akarunk, és csodálkozunk, ha nem jutunk el a kívánt eredményig. A magok ugyan kikelnek, de megbetegednek, palántadőlés miatt elpusztulnak. A gazdaboltokban kapható földek többsége kimondottan az egészséges palánták fejlődéséhez szükséges minőséget ajánlják. Persze kísérletezhetünk a kertünkben lévőkből is, de a gombák, egyéb kártevők megbetegíthetik a magokat, így érdemes szakemberek által ajánlott földről gondoskodni.

Egy mag egy szoba.

Nagyon sok lehetősége van a magok elhelyezésének. Vannak kimondottan palántanevelő ládák, ahová az ültetendő mag függvényében ültethetjük a magokat. Sokan az egy mag, egy pohár elvre esküdnek, így nem kell a kiültetés előtt szétszedni az amúgy is gyenge növényeket, és elkerülhető a sérülés. Fontos a vízelvezetés megoldása, a magok szobáját, azaz a poharat, alulról kilukasztjuk, és tálcákra helyezzük, így a növény alulról kapja a tápanyagot, ezzel csökkenthetjük a gombás megbetegedést.

Fűtés megoldva.

Kisebb tételben történő termesztéskor is eltérő módszerekkel próbálkozhatunk. Nyílván fóliasátorban nem szeretnénk a palánták kifejlődéséig lakni, de a páratartalmat valahogy meg kell oldanunk. A tálcában lévő poharakat, letakarhatjuk a fényigény miatt átlátszó műanyaggal, fóliával, de akár Folpackkal is. Tapasztalatunk szerint, utóbbinál nagyon hamar elindul a csírázás, tartja a hőmérsékletet, nagyon hamar eléri a növény a fóliát, ilyen esetben vagy befőttesüveget teszünk rá, vagy félbevágott ásványvizes palackot.

Beteg a növényem. Mit tegyek?

A palántadőlés a magas páratartalom a meleg hatására kialakuló gombás fertőzés. A magoncok elvékonyodnak, gyökérnyakuk elszíneződik, hirtelen elfekszenek. Érdemes alulról locsolni a növényt, és a megfelelő szelőztetés biztosítani a fólia levételével. A fahéj alkalmazását csodaszernek használják, de a növények eltérő érzékenysége miatt érdemes próbát tenni. Kevés őrölt fahéjat a földre szórunk, vagy 1 teáskanál mennyiséget egy liter forró vízbe teszünk, hagyjuk kihűlni és ráspricceljük a beteg növényre.

Türelem palántát teremt.

Kimondottan életteli, vastag szárú, több szikleveles növényt ültessünk a szabadba. Az időjárásra legyünk figyelemmel, hiszen a legfejlettebb növényben is óriási károkat okozhat a fagy. Paradicsompalántáknál érdemes megvárni a május 25.-ét addig is gondoskodjunk a fejlődésükről, és a lakásban létrehozott arborétumban élhetünk.

K&P

0 Tovább

DIY Macskajaj ellen mit tegyek? Házi praktikák másnaposság ellen.

Az ünnepekkel  alkoholfogyasztás is párosulhat. Az emberi szervezet tolerancia tűrőképessége eltérő. A tapasztaltak, akik a mindennapokban sem vetik meg a szeszesital fogyasztását, ha kissé kókadtan is, de átvészelik a másnapot. Főként ünnepek során nagy mennyiségben fogyasztók, főleg, ha keverik az alkoholt, és nem veszik figyelembe a mondást, mely szerint a sörre bor mindenkor, borra sör meggyötör, bizony kellemetlen órákat, napokat élhetnek meg.

A fejfájás, gyomorégés, hányinger, hasmenés alaptünetei a korlátlan italfogyasztásnak. A szerencséseknek van egy-két napjuk a kezelésre, de többeknek azonnali megoldás szükségeltetik, hogy másnap párjuk ne az ölébe vigye be a munkahelyére.

Elsősorban nekik szeretnénk segíteni pár hasznos praktikával, ami otthon is elkészíthető.

A víz legyen az úr.

A túlzott alkohol bevitel kiszárítja a szervezetet, elvonja a vizet, ennek kompenzálására, rengeteg folyadékot érdemes, de csak apró kortyonként fogyasztani. Miután a sörös, boros, üvegek, pálinkás poharak kiürültek, ha nehezünkre is esik, a hiányt nagy mennyiségű vízzel pótoljuk. Lefekvés előtt az ágy mellé készítsünk egy-két liter vizet, ami éjszaka, főként, ha járóképtelenek vagyunk, nagy segítségünkre lehet. Ásványvíz a legjobb választás, azok között is a szénsavmentes.

Kávé nuku, helyette tea

A reggeli kávét mindenképpen érdemes elfelejteni, hiszen az alkohollal párhuzamosan a fekete is kivonja a vizet a szervezetből. Persze, a fáradékonyságot valamivel le kell küzdeni, hiszen az élet nem áll meg. Helyette, legalább reggel igyunk meg 3 dl meleg zöld teát. Ha nem is annyira doppingol, mint a jó öreg fekete, de valamennyire élénkít. Borsmentával ízesítve a gyomor megnyugszik, ha még mézet is teszünk bele, duplán jól járunk, hiszen a cukor gyorsítja az anyagcserét, és serkenti az alkohol eltávolítását.

másnaposság

Gyümölcsök, levek

A gyümölcsök közül a banán az egyik legjobb megoldás, amennyiben tényleg egész nap az alkohol volt a fogyasztó jele, akkor másnap izomgörcsök is jelentkezhetnek. Ebben a gyümölcsben jelentős a kálium, így segít az eredeti állapot visszanyerésében.

A hűtött paradicsomlé csodákra képes, nyugtatja a gyomrot, ezáltal enyhíti a hányingert, és fokozza a májfunkciót.

A citrom, uborka, narancs triumvirátus is kiváló. Amennyiben nincs otthon uborkánk, de bármilyen savanyúságot tettünk el, a leve megmenthet. Hozzá kell facsarni kevés citrom, és narancslevet.

másnaposság

Korhelyleves.

A rutinosok tudják, ételek esetében a legjobb megoldás a leves, főként, ha káposztával készítjük. A savanyú káposzta C-vitamin tartalma élénkítő hatású, és jelentősen tisztítja a szervezetet. A beteg bélrendszerre gyógyító hatással lehet. Forrón semmiképpen, langyosan tálaljuk az ételt.

Tejfölös korhelyleves, virslivel, füstölt sonkával ízesítve. A recept elérhető: www.receptekhumorban.reblog.hu

másnaposság

Egyél tojást

A tojás elősegítheti a benne lévő cisztein miatt az acetaldehid lebontását, ezáltal a kellemetlen tünetektől is hamarabb elbúcsúzunk. Amennyiben elég bátrak vagyunk, és nem leszünk rosszul az ételre nézve, párosítsuk sült virslivel.

másnaposság

Remélem segítettünk, ne feledd, az alkohol öl butít, nyomorba dönt, de alkalmanként egy kevés belefér.

K&P

0 Tovább

DIY Vadon élnek és ehetőek

Sokan, még a mai napig furcsán és kételkedve tekintenek azokra, akik, akár otthonukban gyógy, vagy vadon termő növényeket fogyasztanak. Magában rágcsálják, salátákat készítenek belőle, vagy köreteket, akár húsokat, mártásokat ízesítenek vele.

Erdőkben ezerféle növényt találunk, és körülbelül ennyit, ami emberi fogyasztásra alkalmatlan, sőt mérgező hatást fejtenek ki. A gyógy, vadnövények biztonságos felhasználásához kellő ismerettel kell rendelkeznünk. Amennyiben 100%-osan nem ismerjük fel a növényt, vagy nem vagyunk tisztában hatásukkal, feltétlenül kérjük szakember segítségét. A következőkben érdekességképpen két vadon termő növényt ismertetek, amit legtöbbször a kertekben irtanak, pedig fogyaszthatóak, ízletesek.

Kövér porcsin

Éveken keresztül meg voltam győződve, hogy ez a gyomnövény káros, hiszen a haszonnövények elől elveszi a tápanyagot, és szinte elpusztíthatatlan. A felszín felett terjed, igénytelen, és csak a vesződés van vele.

Ázsiából származik, de mára már Európában is őshonos lett. Miközben mi a kert legádázabb ellenségének tekintünk rá, a görögöknél, már a középkorban is kedvelt gyógynövény volt, de salátát is készítettek belőle. A tavasz beköszöntével kibújik a földből és egészen a fagy beköszöntével uralhatja a kertet. Májustól, szeptemberig virágzik, majd magokat hullat, így hiába fagyérzékeny amennyiben nem irtjuk ki virágzás előtt a fagyok elmúltával szaporodik. De, miért tennénk, ha hasznunkra válik.

Porcsinfélék családjába tartozik, disznóporcsinnak, kövérlánykának is nevezik. Gyorsan növekszik, levele a négylevelű lóheréhez hasonlít, színe világossárga, vagy világos narancsszínűek. Nem állítható, hogy mogyoróvajat lehet készteni belőle, de íze a mogyoróra hasonlít.

Vitamin, és kalciumot, ásványi savakat tartalmaz. Teát is szoktak belőle készíteni. Vértisztító hatása ismert. A gyomor-és bélrendszert nyugtatja, enyhítheti a gyomorégést.

Salátákba íze miatt előszeretettel használják, kovászos uborka közé pikáns ízt kölcsönöz. Íze zamatos, más salátafélékkel is párosítható.

Tippek: terhesség alatt fogyasztásától, bármilyen formában el kell tekinteni. Mielőtt valaki fogyasztja, akár étkezési céllal, vagy gyógyításra, győződjön meg róla válthat e ki allergiás reakciót. Leveléből a nedvet a kézfejre cseppenteni, ha piros elváltozást okoz, tartózkodjunk a fogyasztásától.

Medvehagyma

A honi piacokon is egyre gyakrabban kapható, amennyiben vadon szedjük, nagyon óvatosan járjunk el, mert levele a mérgező gyöngyvirággal könnyen összetéveszthető.

Boszorkányhagymának, cigányhagymának is i nevezik a mintegy 20 centimétert növő hagymafélét. Szaga leginkább a fokhagymával vetekszik, de jóval kevésbé jellegzetes. Nemcsak a vöröshagymát, vagy a fokhagymát, a medvehagymát is ajánlják értisztításra, vérnyomáscsökkentésre.

Gasztronómiában felhasználása széleskörű. Tésztákhoz, mártásokhoz, húsokhoz, ha egy fokhagymára emlékeztető ízt szeretnénk érezni

K&P


 

0 Tovább

DIY Húsvétra nyuszit kapott a gyermekem. Mit tegyek?

A húsvét közeledtével sok szülő fejében megfordul, mit tegyen, ha a barátok, rokonok nyuszival lepik meg gyermeküket. Sokan kétségbeesnek, bepánikolnak. Kincsüktől, főként, ha az állatok szeretetére, tiszteletére nevelik, nem akarják megfosztani egy aranyos, szerethető állattól.

Legyen? Ne legyen?

A gyermek felelősségtudatának kialakításában mérföldkő lehet az állat tartás. Napi rendszerességgel foglalkoznia kell, etetni, itatni, és tisztán tartani. A gyerkőc egészséges személyiségfejlődésében is segíthet. Elsősorban a szülőknek kell végiggondolni ők maguk mennyi tudással, rendelkeznek az állattartásról, vagy ha a gyerek nem ér rá, tudják e helyettesíteni a nyuszi gondozásában.

Nézzünk utána.

Az internet segítségével fontos és lényeges információt kapunk kiinduláskor mire is van szüksége egy lakásban nevelt nyuszinak. Érdemes könyveket is bogarászni, a teljesség igénye nélkül Jekkel Gabriella: 100 kérdés 100 felelet, Amit a hobbinyúl-tartásról tudni kell című könyve is segíthet.

Lakásban, de hogyan?

Érdemes felkeresni állatkereskedést, ahol speciális nyúlketrecet árusítanak, amiben az állat kényelmesen elfér. Nyugalmas helyet válasszunk ki számára, ahol kedvére megpihenhet. Naponta egy-két alkalommal engedjük ki a lakásban, ahol kedvére rohangálhat. Vigyázzunk, igaz, hogy nem villanyszerelő, de vezetékeket örömmel elrághat. Az első időkben legyünk a gyerkőccel, csak akkor hagyjuk a nyúllal kettesben, ha megbizonyosodunk róla, tud rá vigyázni. Ebben az időben, simogathatja a nyuszit, de, ha fel akarja emelni, azt óvatosan a grabancánál tegye.

A szaga eláraszthatja a lakást?

Megfelelő tartási körülmények biztosításakor, tömören a válasz nem. Természetesen a vizeletét illatosításra nem használhatjuk, de ha hetente két-három alkalommal kitakarítjuk a lakhelyét, és a nyuszit is a szennyeződésektől, e téren problémát nem okozhat. Az almoknak a választéka is gazdag, állatkereskedéseknél beszerezhető.

Társas állat.

Ne higgyük el, hogy szereti a magányt ő társas lény, tehát vennünk kell még egy nyuszit. Két bakot a szakemberek szerint tilos, mert halálra marhatják egymást. Nőstényt és bakot, ha csak nem akarunk nyúltenyészetet, ivartalanítani kell, mert 3-4 hónapos korukban már ivarérettek, de 6-7 hónapos korukban tenyészthetőek.

Én gyógyíthatom?

Állatorvosi végzettséggel igen, ellenkező esetben állatorvos sokat segíthet. Gondoljunk bele, esetleg a gyermekünk féltett kincse a nyuszi megbetegszik, mi tehetetlenek vagyunk, és esetleg abban a pillanatban nincs oltóanyaga a dokinak, és az állat a betegségbe belepusztul. Hogyan számolunk el a lelkiismeretünkkel?

Ételmaradékot is megeheti?

Nem. Az etetése is meghatározó. Speciális a megfelelő életminőségéhez szükséges nyúltápok kaphatóak, amiket szénával, zöldségekkel kiegészíthetünk. Utóbbiakat nyersen ne adjunk, kicsit érdemes megfonnyasztani, ellenkező esetben felpuffadhat. A friss vízről is gondoskodnunk kell.

Remélem gondolatébresztőnek hasznos volt az írás, és egy év múlva is, ha úgy döntöttünk boldogan élnek az olvasókkal a húsvéti nyuszik.

K&P

 

0 Tovább

DIY Húsvéti ékesség kertben vagy lakásba a pofonegyszerű tojásfa

A húsvéti készülődés március végén a családok többségénél megkezdődött. Sokan túl vagyunk az ünnepi bevásárláson, bújjuk a recepteket az ünnepi ételekhez. Idegeskedünk, izgulunk, hogy minden klappoljon, ne felejtsünk el semmit. A férfiak a tavaly használt kissé poros kölnijeiket letisztítják, vagy újat vásárolnak. Készülünk meglátogatni családtagjainkat, megpróbáljuk otthonossá, ünnepivé varázsolni otthonainkat. A felsoroltak idő és pénzigényesek. A családi hagyományok eszköztára széleskörű. Van, aki a gyermekeinek a tojásfestés praktikáit mutatja be, vannak, akik a süteményeket készítik el az apróságokkal közösen. A következőkben, egy hazánkban kevéssé meghonosodott, akár percek alatt is elkészíthető díszítőelemet mutatok be a tojásfát.

húsvét tojásfa dísz

Német hagyományokra tekint vissza, de Ausztriában is elterjedt, hazánkban kevesen hallottak róla. Érdemes kipróbálni, hiszen nagyon egyszerű, könnyen elkészíthető, és a tojások eltérő színe miatt ékes díszítőeleme lehet a lakásnak, akár a kertnek. A gyerekek imádni fogják.


húsvét tojásfa dísz

húsvét tojásfa dísz

húsvét tojásfa dísz

Egy ágra különféle színű tojásokat aggatunk, amennyiben félünk, hogy az apróságok közelről akarják megszemlélni érdemes műanyagot vásárolni. A készen kaphatók tárháza bőséges, sárgától, a piroson át a rózsaszínig. A végén akasztó is található, így azzal sem kell bíbelődni.

K&P

0 Tovább

DIY majoránna, oreganó és illatos társai a saját fűszer-és gyógynövénykertedben

A gyógy és fűszernövények kialakulását sokan az emberiség születésének idejére teszik. A kertek többségében egyre gyakrabban fordulnak elő, ízűk és élettani hatásuk miatt. Két részben foglaljuk össze a teljesség igénye nélkül, saját magunknak is termeszthető növényeket.

Márciusban ültethető fűszer és gyógynövények második rész.

fűszernövények gyógynövények kert

A fűszerek királynője a majoránna

fűszernövények gyógynövények kert

Az árvacsalánfélék családjába tartozó növény. A folyamatos növekedése érdekében gyakran gondoskodjunk a locsolásáról. Szabadföldbe, is bátran vethetjük, de lakásban palántaként is nevelhetjük. Apró magjai miatt 1 centiméterre vessük el.  Igényli a meleget, ezért lehetőségeink szerint ne árnyékos helyre ültessük.  25-35 centiméter magasságot is eléri, júliustól augusztusig virágzik.

Emésztést serkentő a hatása, a zsíros ételek fogyasztásakor is hasznos lehet. Aromás, kellemes illata miatt fűszernövényként is alkalmazzuk. Véres és májas hurkában nélkülözhetetlen. Húsokhoz, belsőségekhez is kiváló. Csirkemáj fűszerezve. Major Anna kedvence elérhető a www.receptekhumorban.reblog.hu oldalon.

Oregano, a pizza szószok, paradicsomleves alapja

fűszernövények gyógynövények kert

Szintén az árvacsalánfélék családjába tartozik, emiatt a majoránna mellé közvetlen ne ültessük. Viszonylag igénytelen növény, tápanyag és vízigénye minimális, a fagyokat is elviseli, Nyár közepétől augusztusig hozza a virágait. A föld felszínére vessük, majd óvatosan döngöljük.

A szurokfű néven ismert növényből, mivel magas az illóolaj tartalma olajokat is készítenek belőle, de teaként is fogyasztják. Torokgyulladásra, étvágyjavításra, migrénes fejfájásra is jó.

Az olasz konyhák meghatározó fűszere, pizza és paradicsomszószok szószok meghatározója. Paradicsomlevesben is pikáns ízt kölcsönöz. Pizza két feltéttel, gombás kukoricával és kapros tejfölös hallal, Energiabomba a dióval megspékelt paradicsomlevesben, ételekben is kipróbáltuk, olvashatóak a www.receptekhumorban.reblog.hu oldalon.

A csípős ízű vizitorma

fűszernövények gyógynövények kert

A keresztesvirágúak családjába sorolják. Hazánkban is egyre ismertebb növény. A neve is utal a magas vízigényére, a gyors erőteljes növény érdekében a talajt folyamatosan nedvesen kell tartani.

Erőteljes antibakteriális hatással rendelkezik. Kalciumot, rezet, E vitamint is tartalmaz. Erős íze miatt a hagyományos tormás ízt helyettesítheti.

Az ánizs ízű turbolya


fűszernövények gyógynövények kert

A zellerfélékhez tartozó növényt szőlő mellé, gyümölcsfák köré is ültethetjük, mert elsősorban a félárnyékos helyet kedveli. Ne vessük mélyre, a sortávolsága 15 centiméter.

Teát is készítenek belőle húgyúti megbetegedéseknél gyógyító hatásáról írnak.

Illata és íze az ánizséhoz nagyon hasonló, salátát, de akár bárányhúsokat is fűszereznek vele.

Az illatos szagos müge

fűszernövények gyógynövények kert

1 centiméter mélyre vessük, a sorok között hagyjunk 20 centiméter távolságot. A napot kevésbé, de a félárnyékos nyirkos talajt kedveli, ezért érdemes cserjék mellé telepíteni.

Hazánkban méltánytalanul nem ismert, pedig erőteljes illata miatt megszárítva sajtokat, teákat lehet vele illatosítani. Németországban a májusi bólé közkedvelt fűszere.

Izsóp a sziklakertek dísze

fűszernövények gyógynövények kert

Az árvacsalánfélék családjába tartozó növény ismertetését a márciusban elültethető növények közül utolsóként hagytuk. Általában különféle szerek keveréséhez használják, vegyszermentes kertekben permetek alapanyagaként.

30 centiméterre nő, sortávolsága 20 centiméter legyen. A sziklakertek ékessége is lehet.

Tippek: Mielőtt a felsorolt növényeket fogyasztja, főként betegség esetén konzultáljon kezelőorvosával.

K&P

0 Tovább

DIY Csinálj magadnak gyógy-és fűszernövénykertet

DIY Csinálj magadnak gyógy-és fűszernövénykertet.

A gyógy és fűszernövények kialakulását sokan az emberiség születésének idejére teszik. A kertek többségében egyre gyakrabban fordulnak elő, ízűk és élettani hatásuk miatt. Két részben foglaljuk össze a teljesség igénye nélkül, saját magunknak is termeszthető növényeket.

Márciusban ültethető fűszer ás gyógynövények első rész.

Illatos Ánizs, akár pálinkaként is.

Az ernyősvirágzatúak családjába tartozik, 1-2 centiméterre ültessük, a földbe a sorok között hagyjunk 25 centimétert. Lassan fejlődik, gyakran érdemes locsolni. Nyár közepén, júliusban virágzik, 40-60 centiméterre nő.

A növény magjai aromás illatúak, bélrendszeri problémáknál, puffadásnál, görcsoldó görcsöknél előszeretettel használják.

Az utánozhatatlan ízű ánizspálinka alapanyaga.

Egzotikus növény Édeskömény.

Az ánizshoz hasonlóan, szintén az ernyősvirágzatúak közé tartozik, ezért lehetőleg ne ültessük egymás mellé.

Fészkenként ültetünk 3-5 szem magot, ami augusztusban hozza virágait, októberben érik be. Türelmesnek kell lenni a fejlődésekor, meghálálja az öntözővizet. Hatalmasra nő, gyakran eléri a 1.5-2 métert is, főként, ha napos, száraz helyet kap.

Gyulladáscsökkentő, görcsoldó hatású, vízhajtó, gyomor-bélgörcsöknél is fogyasztják, nyákoldó hatása is ismert.

Az olasz konyha alapja, gumóját köretnek is tálalhatjuk, a paradicsomleves egyik alapfűszere.

Kakukkfű, gyógyteaként, vagy akár mártásokhoz, halakhoz.

Az eddig ismertetett növényekkel ellentétben az ajakosok családjába tartozik.

A magból palántát nevelhetünk, akár lakásban is, májusban szabadföldbe ültetjük az utánozhatatlan illatú növényt. Augusztusban hozza virágait. Szárazságtűrő, így nem szükséges a rendszeres locsolás, viszont leginkább a teljes napfényt kedvelők sorába tartozik. Magassága 40 centiméter.

Légcsőhurutra, hörghurutra, légúti hurutra ajánlható, nyákoldó hatású, puffadás ellen is fogyasztják.

Zsíros, nehezen emészthető ételeket teszi könnyebben emészthetővé. A pikáns ízt kedvelők, sokféle ételben fogyaszthatják, húsokhoz vagy akár köretekhez.

A kovászos uborka kapor nélkül elképzelhetetlen.

A zellerfélék növénytani rendszerének szerves része. 1-2 centiméterre vessük a földbe, hagyjunk a sorok között 15-25 centimétert.  A napfényes, félárnyékos helyen egyaránt fejlődik. Képes elérni a 40-50 centiméteres magasságot.

Elsősorban a gasztronómia területén jeleskedik, nagyon sokféle étel nélkülözhetetlen fűszere. Kapros tejfölös sültburgonyát, és Pizzát, kapros tejfölös halat készítettünk, Füstölt szalonnás tarja, kapros, tejfölös káposztaágyon sütve belőle. A receptek a www.receptekhumorban.reblog.hu oldalon elérhetőek.

A savanyúságok alapja a Koriander.

A zellerfélék növénytani rendszerének szerves része. 1-2 centiméterre vessük a földbe, hagyjunk a sorok között 15-25 centimétert.  A napfényes, félárnyékos helyen egyaránt fejlődik. Képes elérni a 40-50 centiméteres magasságot.

Elsősorban a gasztronómia területén jeleskedik, nagyon sokféle étel nélkülözhetetlen fűszere. Kapros tejfölös sültburgonyát, és Pizzát, kapros tejfölös halat készítettünk, Füstölt szalonnás tarja, kapros, tejfölös káposztaágyon sütve belőle. A receptek a www.receptekhumorban.reblog.hu oldalon elérhetőek.

A gyulladáscsökkentő zsálya.

Az árvacsalánfélék családjához tartozik, évelő, megfelelő helyen akár 8 évig is elél. A földbe 2 centiméterre vessük, a sorok között hagyjunk 25 centimétert. Palántaneveléssel szaporíthatjuk. Amikor elérik, a 15-20 centiméter magasságot eléri, ősszel kerül a végleges helyére. Viszonylag igénytelen, állandó öntözést nem igénylő növény.

Gyulladáscsökkentő, gargalizálva a fogínygyulladást csökkenti, étvágyjavító, és hasmenés esetén is hatásos.

Paradicsomlevesekbe oregánó mellett jól megfér, sokan pizza tésztához keverik.

Lestyánt a levesbe.

A zellerfélék családjába tartozik, gyökere, a földbe mélyre hatol. A sorok között hagyjunk 20-25 centimétert, a magokat 2-3 centiméter mélyre vessük. A nyirkos területeket kedveli.

Fogyasztása a húgyutak, húgyhólyag, belek görcsös állapotán segít. Segíti az emésztőnedvek termelését, megakadályozhatja a teltségérzés kialakulását.

Intenzív íze a zellerhez hasonló, levesek kiváló ízesítője, erőteljes aromája miatt nagyon kevés mennyiség elegendő.

Tippek: Mielőtt a felsorolt növényeket fogyasztja, főként betegség esetén konzultáljon kezelőorvosával.

K&P

0 Tovább

DIY Jó és rossz szomszédok, avagy védd magad a kártevők ellen, tervezd meg a kerted

Az írás nem az emberekről szól.  kert tervezése vetésforgó növénytársítás növények családban

A természetben is akadnak olyan növények, mint a mindennapjainkban, akik segítik, vagy hátráltatják a fejlődésüket. A kert kialakításánál a zöldségek sikeres termesztése érdekében több szempontot is ajánlatos figyelembe venni. Ennek a megértéséhez, jó, ha tisztában vagyunk, mely növények tartoznak ugyanabba a rendszertani családba. Mit is jelent a vetésforgó, vetésváltás? A negyedek alatt a növények ültetésénél mire kell gondolni?

A növények családja.

A szakirodalom és a tapasztalatok szerint az egy családba tartozókat nem lehet egymás mellé vetni, ültetni, mert ugyanolyan kártevők támadják meg. Például, ha valaki apró fekete bogarat lát, feltehetően a földibolhát, ami a káposztát imádja, a mellé ültetett keresztesvirágú retket is jóízűen elfogyasztja.

A növények rendszertani családbjából kilencet mutatunk be.

Burgonyafélék: paprika, paradicsom, burgonya, tojásgyümölcsök.

Fészkesvirágúak: madársaláta, endívia, saláta cikória.

Ernyősök: zeller, pasztinák, sárgarépa, petrezselyem.

Keresztesvirágúak: retek, káposztafélék.

Hüvelyesek családja: borsó, bab, földimogyoró, lencse.

Hagymafélék: valamennyi hagyma, például a fokhagyma, vöröshagyma, sonkahagyma.

Kabakosok: uborka, tökfélék, dinnyefélék.

Libatopfélék: mángold, cékla, spenót.

Keserűfűfélék: rebarbara, sóska.

Vetésváltás, vetésforgó.

A lényege, hogy a növények többségét ugyanabba a területen a következő évbe ne ültessük. Megunják ugyanazt a földet, kevesebbet termelnek, nem fejlődnek kellőképpen, és a kártevők is jobban megtámadhatják. Ebben segíthet, ha a termelésre szánt területünket, négy részre osztjuk, azaz negyedeljük.

Negyedek kialakítása.

Alakítsunk ki négy negyedet, amelyeket piros, sárga, rózsaszín, fehér színnel jelölünk. Négy részre osszuk fel a termesztésre szánt területet, így kijelöljük, tudjuk, melyik részre, milyen növényeket ültethetünk. Vegyük figyelembe, hogy a növényeket gondozni kell, így az utakra, amin megközelítjük, őket hagyjunk területet, amit fűvel vessünk be.

Piros negyed.

kert tervezése vetésforgó növénytársítás növények családban

Ide az évelőket ültetjük, és azokat, amiknek ez lesz az állandó helyük, azaz nem alkalmazzuk a vetésforgót.

Mustár, sóska, citromfű, kömény, oregánó, tárkony, borsmenta, kerti ruta, majoranna, paradicsom, articsóka, rozmaring, menta, koriander, rebarbara, spenót.

Rózsaszín negyed.

kert tervezése vetésforgó növénytársítás növények családban

Előre készülünk a téli hónapokra, ősszel felszedhető, télen tárolható növények helye.

Borsó, petrezselyem, dughagyma, sárgarépa, sonkahagyma, szegfű, fokhagyma, csicsóka, csemegekukorica, paprika palánta, cukkini, póréhagyma palánta.

Fehér negyed.

kert tervezése vetésforgó növénytársítás növények családban

Leginkább a saláták birodalma.

Fejes saláta, tépősaláta, százszorszép, mustár, cékla, karalábé, csemegekukorica a sarkokra, zöldbab, uborka, lina bab, futóbab, lóbab, tűzbab, jégsaláta, padlizsán palánta, sütőtök palánta, kukorica, vörös cikória saláta, endívia saláta, palánta, galambbegy saláta, borsmustár.

Sárga negyed.

kert tervezése vetésforgó növénytársítás növények családban

Főként a káposztafélék és burgonya helye.

Burgonya, karfiol palánta, napraforgó, árvácska palánta, édeskömény, kerékrépa, endívia saláta palánta, brokkoli palánta, fekete retek fejes káposzta palánta, zeller palánta, dinnye palánták, leveles kel palánta, bimbós kel palánta, kínai kel palánta, jégcsapretek, fodros kel palánta.

Természetesen nem egyszerre kell a zöldségeket, gyógy és fűszernövényeket a földbe tenni, ezt a vetésnaptár határozza meg. Később ezt is felteszem az oldalra, addig is, még nem vagyunk elkésve, memorizáljuk a jó és rossz szomszédokat, tervezzük meg a kertet, és negyedeljük a területet. Érdemes.

Írta: Kulcsár Péter

Finom, és egészséges saláták készíthetőek, zöldségekből, étvágygerjesztőnek teszünk fel képeket. A recepteket elérhetitek az oldalunkon: http://receptekhumorban.reblog.hu/

kert tervezése vetésforgó növénytársítás növények családbankert tervezése vetésforgó növénytársítás növények családban

kert tervezése vetésforgó növénytársítás növények családban

0 Tovább

DIY fokhagyma, ültess és főzz belőle fűszerként és gyógynövényként is kiváló

Kezdődik a zöldségek vetésének, ültetésének szezonja. Mi legelőször a fokhagymával kezdtük, reméljük, hasznos információt tudunk nyújtani.

A fokhagyma a magyar konyha gyakran és szívesen használt fűszere. Leginkább ételek ízesítéséhez használjuk, de élettani hatásai is kivallóak. Felettébb pikáns növény és dominál is az ételekben.

Honnan származik?

A szakirodalom szerint története több mint 4000 ezer évre tekint vissza. Vadon termő fajtájából Ázsiában jelenleg is fellelhető. Hazánkban sokak szerint Makón és környékén termesztik a legjobb és ízletes fajtát.

Fajtái?

Tavaszi és őszi, mindkét évszakban ki lehet ültetni a kertekbe.  Az eltarthatósága az őszinek jobb.

Hogyan ültessük?

Kiskertekben is bátran próbálkozhatunk az ültetésével. Amennyiben nincs kellő ismeretünk a föld minőségéről, kevesebbel kezdjük a termelését. Egy fej fokhagyma fajtájától függően 5-9 gerezdből áll. 1 kg növény körülbelül 30 hagyma, ezt beszorozzuk a gerezdek számával, és, ha szerencsénk van, annyi kiló fokhagymát szüretelhetünk. Még, ha a fele is sikerül, akkor is több ezer forintot takaríthatunk meg, nem is beszélve, a hazairól tudjuk, mivel permeteztük, hogyan gondoztuk. Vegyszereket ebben az esetben használunk.  A fokhagymát ültetés előtt gerezdekre szedjük, a héját rajta kell hagyni. Sokan a középső gerezdet nem ültetik el. A gyökeres része kerül a földbe, ami a képen bal oldalt található.

Őszi szántás esetén, vagy, ha a talajtakaró (mulcs) miatt porhanyós a talaj, elegendő ásóvillával átmozgatni a tavaszi vetés előtt. A sortávolságot az is meghatározza, hogy a sorok közé szeretnénk e más növényt ültetni. Mi 40 cm-t hagytunk, oda kerülnek a paprikák, aminek kiváló védőnövénye. Ellenkező esetben a 20 cm is elegendő. Sorokat húzunk, kapával, vagy sorolóval helyet készítünk a növénynek. 5--8 cm tőtávolságra 3-6 cm mélyre duggatjuk, ez nagyban függ a föld kötöttségétől.  Gereblyével betakarjuk, és döngöljük. Hidegtűrő növény, tavaszi vetésnél hidegben ültessük. Sokan a földbe duggatása előtt hűtőszekrényben tárolják. Érdemes figyelembe venni a szeszélyes időjárást is, a fagyveszélyt, ebben az esetben a fagy elmúltáig takarjuk.

Élettani hatásai is vannak?

A szív és keringési rendszerre, hatása áldásos, az ereket tisztítja, a várnyomást csökkenti. Mielőtt azonban valaki nagy mennyiségben fogyasztja, érdemes szakirodalomban tájékozódni.

Ápolásáról, gondozásáról ismeretek a későbbiekben a blogban elérhetők lesznek.

Kiváló ételek készíthetőek belőle. Figyelembe ajánljuk a www.receptekhumorban található két receptet a Lecsóban sült csirkecombok fokhagymás galuskával tálalva és a Vörös boros szószban főtt csirkemellet fokhagymás, petrezselymes burgonyával.

Étvágygerjesztőnek mellékeljük a képeket.

  

K&P


0 Tovább

DIY Festett kavicsok, kövek sorkijelölőnek

A zord időjárás a kertek kedvelőinek, hobbi és profi kertészeknek kevés lehetőséget ad a kerti munkák elvégzésére. Az átmeneti időszak alatt megtervezhetjük az ültetendő növények helyét.

festett kavicsok növényeknek sorkijelölő kreatív

Fejünkben kijelölhetjük, hová, milyen sorrendben, és mivel ültethetjük el növényeinket. A hely kijelölésének rengeteg formája van. Legtöbben a sorok két végére kijelölő botot tesznek, amit zsinórral összekötnek, és a végére, papírra, nejlonra ráírják a zöldségfélék nevét. Az eső, szél gyakran ezeket a lapokat elfújják, tönkreteszik, jövőre újat kell vásárolni. Boltban is kapható ezerféle jelölő, amikért fizetnünk kell, és nem biztos, hogy harmonizál a környezetünkkel. Folyók, patakok mentén, vagy akár a kertünkben fellelhetünk különféle méretű kavicsokat, sziklákat, köveket.

festett kavicsok növényeknek sorkijelölő kreatív

A kert szebbé tételében sokat segíthetnek, és hasznosak is lehetnek.

 Sorba vettük az általunk ültetett, vagy ültetésre váró növényeket, és a kövekre, kavicsokra, sziklára rá lettek festve, azok a növények, amiket elvetünk a kertünkbe. Vízálló festékkel, lakkal vannak lekezelve, így a költségeken is spórolhatunk, hiszen nem kell minden évben megvennünk a sorkijelölőket, és ékes díszei is a kertnek.

festett kavicsok növényeknek sorkijelölő kreatív

Közzé tettünk az elkészültekből pár kavicsot, reméljük tetszeni fog. Hamarosan a kavicsfestés rejtelmeibe is bevezetjük az olvasókat.

K&P

 

0 Tovább

gasztrokertben

blogavatar

Balaton mellett festői környezetben, hatalmas területen élünk, ahol, vegyszermentesen kertészkedünk, ételeket főzünk. A kerttel, egészséggel és a gasztroval kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg hitelesen. Nyitott szemmel szemléljük a világot. Tarts velünk.

Utolsó kommentek